vývar s pečeňov. haluškami
Potrebujeme: Kosti na vývar (hovädzie, hydinové a pod.), koreňová zelenina, celé korenie čierna, nové, ďumbier, muškátový orech, štipka majoránu, celá cibuľa, dva strúčiky cesnaku, dva strúčiky cesnaku, hrubá múka, 3 lyžice oleja, 200 g pečienky, soľ.
Ako na to:
Z kostí a koreňovej zeleniny, celého korenia (čierne, nové, ďumbier) urobíme na miernom plameni vývar. Vyberieme a nakrájame. Vajce, pečienku, olej, muškátový orech a cesnak rozmixujeme do hladka, pridáme štipku majoránu, múku, soľ a dôkladne rozmiešame. Cesto musí byť polotuhé a po 10 minútach odležania tvoríme malé guľky o priemere max 1 cm a zavárame ich do polievky. Cesto sa nesmie lepiť. Dajú sa formovať medzi dlaňami i dve naraz. Zavaríme a podávame prípadne s najemno posekanú pažitkú a vňaťou petržlenu.
Gabrielita praje dobrú chuť...