Keksíky na vyčistenie zubov
Prísady:
150 g pšeničnej múky
150 g múka 550
75 g pšeničné klíčky (a ďalšie na to, aby sme v nich keksíky obalili)
40 g netučného sušeného mlieka
250 ml vody so slepačím bujónom
3 PL oleja
2 PL nasekanej vňaťky
1/2 ČL soli
Postup:
Predhrejeme si trúbu na 200 stupňov a naolejujeme plech. Múky zmiešame s klíčkami a soľou, bujón samostatne premiešame s olejom a postupne tieto dve zmesi dokonale premiešame. Cesto má byť jemné. Kúsky vyváľame v klíčkoch a uložíme s trochou odstupu na plech. Pečieme 15-20 minút kým sa neprepečú, potom trúbu vypneme a necháme v nej keksíky pár hodín vysušiť. Z cesta vyjde asi 20 kúskov a skladujeme ich v chladničke.
Super zdravé psie keksíky
Prísady:
2-
2 kg pšeničnej múky
cca. 100-
cca. 100-
500 g špaldových semiačok
300 g pohánky
pšeničné otruby
cca.
cca. 100-
cca. 100-
cca. 100-
kvasnice
3-4 PL jodidovanej morskej soli
cca. 150-200 ml olivového oleja
voda
Ďalšie možné prísady:
Sójové kocky
všetky možné druhy celozrnných vločiek
sezamová pasta s alebo bez soli
bylinková zmes
Prísady sú z časti už solené, preto sa odporúča nepoužívať už ďalšiu soľ. Množstvá semiačok si môžeme podľa uváženia zmeniť ako chceme. Prísady bez udaného množstva pridávame od oka a podľa uváženia, ale nepridávame veľa sóji, pretože robí cesto príliš jemným.
Postup:
Semiačka necháme poriadne zmäknúť v horúcej vode. Všetky prísady zmiešame do rovnomerného cesta, ktoré sa nelepí a je primerane suché. Vymodelujeme, asi ako päsť veľké chlebíky (približne 3cm priemer), pritom si stále múčime ruky. Položíme blízko seba na plech vyložený papierom na pečenie. Pri 180 stupňoch pečieme hodinu. Necháme dobre vychladnúť (najlepšie cez noc v pootvorenej trúbe). Potom znova rovnako pečieme. Keď sú chlebíky aj po vychladnutí mäkké, musia sa znova piecť. Až keď sú riadne vychladnuté a tvrdé sú hotové. Treba však dávať pozor na teplotu pri pečení, aby sa nespálili. Teda môžeme teplotu alebo polohu plechu meniť. Chlebíky po poriadnom vychladnutí (najlepšie 1-2 dni) skladujeme na suchom mieste, dobre uzatvorené, vydržia veľmi dlho čerstvé. Cesto vystačí na približne 80-90 chlebíkov. Samozrejme môže sa piecť menšie množstvo, pri tom samozrejme treba uvážlivo meniť množstvo prísad. Jeden chlebík vyjde potom oveľa lacnejšie ako kupovaný v obchode a viete presne, čo v ňom je