Choď na obsah Choď na menu
 


       Dobrý deň!

                                    Na začiatok predstavím hlavne môjho veľkého koníčka, a to je zbierka mini - fľaštičiek, ale i trochu seba....

                  Moje zberateľské začiatky siahajú do roku 1970, keď som priniesol z práce domov  otcovi prvú fľaštičku - Vodku Kord. Pretože ju neskonzumoval, ale postavil do obývacej steny, tak zároveň položil základ mojej zbierky, ktorá sa za tých 52 rokov rozrástla do neuveriteľných rozmerov. Zo začiatku nebol problém ich uskladňovať ako pribúdali, no časom vznikli

Obrázokproblémy, kam s tým pribúdajúcim množstvom. Intenzívne sa to začalo riešiť, keď som sa oženil a dostal som nový byt. Niekoľko krát sme upravovali a premiestňovali nábytok, až sme našli konečné a myslím, že najideálnejšie riešenie. Všetky mini - fľaštičky sú vystavené a pritom to vyzerá mohutne, no nebránia v bývaní. 

Nové fľaštičky získavam kúpou, výmenou i darom od známych. Začiatky ale boli ťažké, nakoľko za bývalého režimu sa dali zohnať len z Maďarska, Poľska, NDR, či ZSSR. Ak som chcel získať fľaštičky zo Západu, musel som ísť do Prahy, buď do francúzskej predajni, alebo na letisko Ruzyň. Ale postupne sa situácia vylepšovala a ja som si našiel zberateľov v NSR, Kanade, či Austrálii. Pretože som chcel mať o každej fľaštičke čo najdokonalejšiu štatistiku, dal som si vyrobiť evidenčný list, podľa mojej predstavy. Tam som pracne na písacom stroji vypisoval jednotlivé kolonky. Až po dobu, keď nastúpila doba počitačov. Teraz mám celú evidenciu aj v počítači. Je to jednoduchšia, ale pritom efektívnejšia a tvorivejšia práca. Program na rôzne štatistiky, evidencie i samotnú prezentáciu, som si vyrobil sám.

       Od roku 1973 som bol členom KSK (Klub zberateľov kuriozit), so sídlom v Prahe. Tam sa evidovali aj veľkosti zbierok. Moja zbierka bola viac ako 15 rokov najväčšia na Slovensku. Momentálne už nie som v klube, no stále patrí k najväčšej v Slovenskej republike.

        Moja zberateľská aktivita i samotná zbierka bola viac krát prezentovaná v niekoľkých televíziach, časopisoch, novinách.

        Svojmu koníčku sa venujem intenzívne a chcem dokázať, že alkohol nie je len na konzumáciu. Keď sa povie alkohol, každý už vidí problémy v rodine, v práci, na cestách. Ale moja zbierka dokazuje, že v živote prináša aj radosť. Hlavne radosť pre srdce a krásu pre oči.