Choď na obsah Choď na menu

Vedeli ste, že...

27. 2. 2011

Obrázok - k veľmi populárnym patria v Bulharsku výlety do tradičných "bulharských dedín" /blgarsko selo/, kde si turisti okrem vynikajúceho tradičného jedla, vychutnajú i bohatý kultúrny program, a ako vyvrcholenie večera im bulharskí folklórni tanečníci zatancujú jedinečný nestinársky tanec po žeravom uhlí. Praví Nestinári pochádzajú z okolia pohoria Stranža.

- Bulhari na znak súhlasu zavrtia hlavou z boka na bok a na znak nesúhlasu kývu hlavou zhora nadol, znamená to, že opačne ako my. Podľa legendy vznikla táto odlišnosť tak, že v období tureckej nadvlády nútili Turci prestúpiť Bulharov na ich vieru, pri vynucovaní často používali svoje meče, ktoré držali Bulharom pri hrdle a pýtali sa ich či prestúpia na ich vieru. Bulhari si chceli zachovať život a preto kývali hlavou zhora nadol, i keď  v skutočnosti bola odpoveď nie.

- v marci môžete nájsť na stromoch, v klope kabátov, alebo na ruke Bulharov tzv. marteničky - ozdoby, ktoré sú upletené z bielych a červených nití, a ktoré si domorodci navzájom darujú pre zdravie a šťastie.

- v Bulharsku boli nájdené mnohé zlaté poklady, jeden z nich pri Varne je najstarším nájdeným pokladom /8 tis. rokov p.n.l./. Podľa vedcov by sa niekde pri pobreží mohla nachádzať aj legendárna Noemova archa.

- Bulhari sú známi svojou dlhovekosťou, vďačia za ňu baktérii Bacilus bulgaricus, ktorá sa nachádza v ich jogurtoch a nikde inde na svete ju nenájdete.

- okolo mesta Kazalnak sú veľmi priaznivé podmienky pre pestovanie ruží, ktoré sa lisujú a vzniká z nich ružový olej potrebný pre výrobu parfémov a rôznej kozmetiky. Gram oleja je drahší ako zlato. Zo štyroch ton okvetných lístkov sa vyrobí zhruba jeden kilogram oleja.

- veľmi známou je legenda z mysu Kaliakra v blízkosti letoviska Kavarna. V tejto legende sa rozpráva o 40 mladých dievčatách, ktoré sa snažili vyhnúť tureckému otroctvu a tak si zviazali vlasy a spoločne skočili z útesov do mora. Túto udalosť pripomína obelisk "Brána štyridsiatich dievčat", ktorý sa nachádza pri vstupe na mys. Nachádza sa tu i malé múzeum s archeologickými nálezmi.

- jedinečný je Rafaelov kríž, ktorý je vystavený v Rilskom monastire. Celý život ho vyrezával mních Rafael, nachádza sa na ňom viac ako 2000 postáv, ktoré stvárňujú rôzne výjavy z biblie. Mních ho vyrezával až kým neoslepol.

Obrázok - blízko Varny, asi 18 km severne od mesta,  sa nachádza miesto s názvom Pobiti kameni. Ide o stĺpy valcovitého tvaru až 8 metrov vysoké, staré 50 miliónov rokov, z dôb kedy na danom miete bolo ešte morské dno. Miesto vyzerá ako kamenný les a je svetovým unikátom, ktorý možno prirovnať k anglickému Stohenge. Na tomto mieste boli namerané zvýšené energetické polia a preto sa odporúča, aby ste sa tu poprechádzali bosí, alebo si na pár minút posedeli pri jednom zo stĺpov. Z Varny sa dá na toto miesto dostať len taxíkom, ale stojí za to. 

- niečo o Bulharoch- sú známi tým, že veľa a radi fajčia. Ich typické raňajky sú káva a cigareta a ak sú aj naďalej hladní, tak ešte jedna káva a cigareta. Hovoria o sebe, že sú hádaví, ale ľudia ich vnímajú ako príjemný a pohostinný národ. Nemajú radi Turkov. Majú silné rodinné cítenie. K cudzincom sú milí a radi sa s vami porozprávajú.

 

 

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.