Panuje domnienka, že by jablká mohli mať podobné účinky aj na človeka. Je však potrebný ďalší výskum, ktorý by to dokázal.
Hlodavce dostávali dlhší čas celé jablká, jablkovú šťavu, jablkové pyré i zvyšky dužiny po výrobe jablkového džúsu. Ich tráviaci systém sa potom posilnil. Podľa bádateľov by za tým mohli byť pektíny, ktoré jablká a ďalšie ovocie obsahujú. Vytvárajú síce vlákninu, ktorá je pre človeka nestráviteľná, využiť by je však mohli niektoré baktérie.Vedci v odbornom časopise BMC Microbiology uviedli, že na pektíny bohatá diéta zvýšila množstvo užitočných baktérií v tráviacom trakte potkanov. Tieto baktérie vytvárajú určité estery kyseliny maslovej, ktoré slúžia ako palivo pre bunky črevnej steny.
Pri dlhodobejšej konzumácii jabĺk sa navyše zdalo, že baktérie tiež pomáhali tvoriť kyseliny s krátkym reťazcom, ktoré zabezpečujú priaznivú rovnováhu mikroorganizmov v črevách. Aby sa potvrdili pozitívne účinky aj na človeka, nielen na potkanoch, je potrebný ďalší výskum.