Choď na obsah Choď na menu
 


Náklady na psa

23. 1. 2010

Náklady na psa:

     Môžete si dovoliť? Kúpou psa výdavky iba začínajú. Iba máloktoré šťeňa je možné získať úplne zdarma. Skoro každý chce po odstavení šťenatá predať, hoci iba za čiastku zodpovedajúcu výdavkom na krmivo, aby sa mu náklady vrátili.
     Cena šteniat s dobrým rodokmeňom je v každej krajine iná. U nás môže byť v závislosti od plemena 2 000 Sk až do niekoľko desiatok tisíc. Výšku poplatkov určuje obec a zvyčajne zvýhodňuje psy z útulkov alebo strážcov s čipom a psy dôchodcov alebo zdravotne postihnutých občanov.
     Prvá prehliadka u veterinára a prvé očkovanie stojí ďalších približne 200 až 500 Sk a za hračky a ďalšiu výbavu pre psa môžete utratiť koľko len chcete. 
     Podstatnou časťou výdavkov spojených s chovom psa býva čiastka účtovaná za veterinárne ošetrenie. Dnešní veterinári sú schopní poskytnúť odborne veľmi náročnú liečbu chorôb a poranení, nedostávajú ale žiadnu subvenciu od štátu. 
     Ak bude váš pes niekedy potrebovať komplikovanú alebo dlhodobejšiu liečbu, cena za ošetrenie môže byť vysoká.
     V Británii existuje niekoľko poisťovacích spoločností špecializovaných na poisťovanie zvierat, ktoré hradia veterinárnu liečbu; každá má vlastnú stratégiu a majiteľov psov sa dá len odporučiť, čo ktorá spoločnosť ponúka. V ČR tieto služby žiadna poisťovňa naposkytuje.
     Na Slovensku je možné si obstarať kompletné poistenie psov. Zahŕňa poistenie úhynu psa spôsobeného chorobou a úrazom, poistenie liečebných nákladov a dopravy zvieraťa k špecialistovi na základe odporúčania ošetrujúceho veterinára, umiestnenie psa od útulku, ak sa majiteľ z dôvodov hospitalizácie nemá možnosť o neho starať, poistenie nákladov na hľadanie v prípade straty zvieraťa a zodpovednosti za škody spôsobené zvieraťom na cudzom zdraví alebo majetku, ako je skrátenie alebo zrušenie dovolenky z dôvodu náhleho ochorenia zvieraťa.
     Náklady na krmivo pre psa predstavujú rôzne veľké čiastky. Teoreticky vzaté, čím menší pes, tým menej výdavkov na krmivo, rozdiely sa ale často vyrovnávajú, pokiaľ majiteľ veľmi malých plemien kupuje pre svojich miláčikov špeciálne, a teda drahšie krmivo.

      

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.