Choď na obsah Choď na menu
 


Udomácňovanie

30. 1. 2010

    Príchod nového šteňaťa či dokonca staršieho psa domov je významná rodinná udalosť. Každý sa chce nového člena rodiny dotknúť. Podržať si ho a pohladiť, obzvlášť deti. Ale neunáhlite to.
     Šteňa je vôbec po prvý raz mimo prostredia, ktoré poznalo, preč od svojej matky a súrodencov. Svet sa mu zdá ohromný a desivý. Aj pre staršieho psa je tu veľa vecí, ktorým sa musí prispôsobiť.
     Priveďte psa domov vtedy, keď tam nie je veľa ľudí a zoznámte ho s novým prostredím najpokojnejšie, ako sa len dá. Nechajte ho, aby sa okolo seba porozhliadol a očuchal veci, ponúknite mu niečo malé na jedenie, to si ale pravdepodobne nevezme.   A dovoľte mu tiež prebehnúť sa po záhrade. Rodinu a priateľov k nemu privádzajte po jednom či dvoch vždy po určitom čase a dajte mu čas, aby sa s nimi spriatelil predtým, ako mu predstavíte niekoho ďalšieho. V určitom štádiu mu budete musieť spôsobiť ďalšiu traumu zdravotnou prehliadkou u veterinára. Ak je to možné, vezmite ho k veterinárovi rovno počas cesty od chovateľa či z psinca. Pokiaľ by sa vyskytol nejaký problém, ktorý by si vyžadoval vrátenie psa predávajúcemu (to sa našťastie stáva vzácne), bude oveľa jednoduchšie, keď sa s ním rodina nestretne a nestihne si ho teda ešte obľúbiť.
     Hneď ako proces udomácňovania psa začne, narušujte už stanovenú rutinu čo najmenej. Pri starostlivosti o šteňa dbajte na rozvrch kŕmenia od chovateľa - dávajte šteňaťu rovnaké množstvo potravy každý deň vždy v rovnakom čase. Spočiatku mu podávajte krmivo, na ktoré je pes zvyknutý - predávajúci by vám mal dať "balenie na začiatok" - dokonca i keď sa nakoniec rozhodnete používať iný typ krmiva. Všetky stravovacie zmeny robte postupne.
     Pes by mal mať neustále k dispozícii čistú vodu; ukážte mu, kde je. Zaistite, aby miska s vodou bola nielen stále plná, ale aby sa tiež pravidelne čistila - psy pri pití nie sú príliš čistotné a miska sa rýchlo zašpiní. Väčšina psov, niektoré plemená viac než iné, okolo misky pri pití viac vody vyšpliecha než vypije. Preto misku s vodou vyberte starostlivo. Ideálna miska na vodu môže byť keramická alebo z nerez kovu, nesmie ale byť vratká a najlepšia je dostatočne ťažká, aby ju šteňa neudvihlo a neprenášalo inde. Pokiaľ mu hneď od začiatku dáte ťažkú misku, čoskoro pochopí, že to nie je hračka, ktorú môže zdvíhať a nosiť a poobzerá sa po niečom inom na hranie.
     Misky na potravu môžu byť v podstate rovnaké ako misky na vodu, dôvod je ten istý; pes by nemal považovať misku za hračku. Nehovoriac o ostatných dôvodoch, ak bude pes misku prenášať nebudete ju môcť nájsť, keď ho budete chcieť nakŕmiť.
     Nové miesto na spanie je veľmi dôležité - pelech je pre psa jeho osobné, súkromné miesto. Je dôležité ukázať mu pelech čo najskôr po príchode do nového domova a trvať na tom, že toto je miesto, kde bude spať. Môže to byť ťažké, ale ak ustúpite a necháte ho spať vo svojej posteli "iba kým sa u vás nezabýva", prehrali ste bitku -                     a pravdepodobne i vojnu.
     Aby pes používal svoj pelech, najlepšie zaistíte tak, že ho prvú noc zavediete do jeho "spálne", kde okrem pelechu nebude nič iné pohodlné na spanie. Uistite sa, že toto miesto neleží v prievane. Malým šteňatám budú zrejme chýbať ich súrodenci a ich matka. Užitočná rada pre prípad, že si šteňa u vás nezvyká - teda keď sa vám podarilo zaspať - dajte mu cumeľ. Tradične sa používa fľaša s horúcou vodou a tikajúci budík; podobne ako množstvo ďalších prostriedkov, i tento je často užitočný.
     Hračky sú pre psa dôležité v akomkoľvek veku, ale obzvlášť dôležité pre malé šteňa. Obchody ponúkajú širokú paletu hračiek, začínajúc nafúknutými bábikami, ktoré potešia majiteľa, ale budú na nepoznanie, len čo šteňa dostane šancu roztrhať ich na kusy,     a končiac rôzne tvarovanými pomôckami pre výcvik psa.
     Niektoré psy sú akoby uhranuté jednou hračkou - najčastejšie sa s tým stretnete    u teriérov - ale väčšina psov udrží pozornosť len krátko a zaujme sa inou vecou už po krátkej chvíľke hry. Jednoznačná rada neexistuje. Každému psovi sa páči niečo iné, dajte šteňaťu vybrať, myslite ale na jeho bezpečnosť.

BEZPEČNOSŤ PSA A PSIE HRAČKY

Čeľuste a zuby takmer všetkých psov sú oveľa
silnejšie ako si myslíte, hračky by teda mali 
byť veľmi tuhé. Nafúknuté bábiky budú neomyl-
ne roztrhané na kúsky, takže keď už im ich mu-
síte dávať, uistite sa, že nemajú časti, ktoré sa 
dajú oddeliť a prehltnúť.

Obľúbenou hračkou sú lopty, pretože majiteľ ich
môže psom hádzať a spoločne sa s nimi hrať. 
To je pekné, uistite sa ale, že lopta je dosť veľ-
ká, aby ju pes nemohol prehltnúť. Bežne totiž 
dochádza k nehode, keď sa k veterinárovi urých-
lene priváža pes, ktorý sa dusí tenisovou loptič-
kou uviaznutou v krku.

Kosť ako hračka je sporná vec. Väčšina veteri-
nárov je proti, s výnimkou prípadu, keď je kosť
taká veľká, že ju pes nemôže rozhrýzť na kús-
ky a zožrať ich. Nie je pochýb o tom, že zah-
ryznúť sa do kosti je pre psa potešením.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.