Choď na obsah Choď na menu
 


EYOF TRABZON 2011

25. 7. 2011

Vsetky výsledky môžete nájsť na:

http://www.trabzon2011.org/results/

TRABZON 29. júla (od tlačového atašé slovenskej výpravy Ľubomíra Součka) - V tureckom Trabzone sa súťažami piateho dňa v piatok podvečer skončil športový program XI. letného európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF). Celé podujatie vyvrcholilo večerným slávnostným zakončením. Slovenskí športovci štartovali v piatok už len v troch odvetviach, pretože z atlétov sa nikto neprebojoval do finálových súťaží posledného dňa.

Najviac nás potešili v piatok dve deviate miesta. Obsadili ich džudista Peter Kovár  v kategórii do 90 kg a plavkyňa Andrea Podmaníková na 100 m prsia. Volejbalistky po prehre 1:3 s Gréckom obsadili posledné 8. miesto. Slovenská výprava získala na EYOF jedinú medailu – bronzovú zásluhou Dávida Zverka v cyklistickej časovke. Ďalšie popredné umiestenia pridali tenisové páry Jablonovská – Juráková Buřil – Hodor, ktorí vo štvorhrách zhodne postúpili do štvrťfinále (delia sa o 5. – 8. miesto), atlét Tomáš Veszelka, v skoku do diaľky aj v trojskoku šiesty a plavec Pavol Fázik, siedmy na 200 m prsia.

Členovia slovenskej výpravy sa vrátia domov po linke Trabzon – Istanbul – Viedeň - Bratislava v sobotu predpoludním.

 

PLÁVANIE: PODMANÍKOVÁ NA 100 M PRSIA V SLOVENSKOM REKORDE DEVIATA

O najlepší výsledok dievčenskej plaveckej časti výpravy sa celkom na záver postarala Andrea Podmaníková na 100 m prsia. Z rozplávb časom 1:15,26 min postúpila z 12. miesta do B-finále a vo finále sa ešte výrazne zlepšila. Pred očami svojho osobného trénera z klubu TOZAN Topoľčany Vladimíra Železníka „béčko“ časom 1:13,96 min vyhrala a skončila celkove deviata. Nielenže si o 1,19 s zlepšila svoj osobný rekord, ale zároveň utvorila nový slovenský rekord v kategórii do 13 rokov. V B-finále plávala od začiatku technicky výborne a aj po obrátke ešte mala dosť síl.

Slováci v piatkových rozplavbách účinkovali až v siedmich disciplínach, a keďže sa plávali aj polohové štafety, súťažili takmer všetci z nominovanej desiatky. Dievčenská štafeta na 4x100 m pol. pret. (Hájková, Podmaníková, Fürješová, Mišendová) skončila na 15. mieste (4:02,47 min). Medzi chlapcami Tibor Holický na 400 m pol. pret. obsadil výkonom 4:47,05 min 19. miesto, Miroslav Funtík na 200 m v. sp. až 30. miesto (2:04,78 min) a štafeta na 4x100 m pol. pret. (Holický, Fázik, Cebák, Klátik) skončila osemnásta (3:35,55 min).

 

 

DŽUDO: KOVÁR DEVIATY, BOZAY SKONČIL RÝCHLO

altNa džudistickom tatami sme mali v akcii na záver dvoch najťažších borcov. Peter Kovár, ktorý na nedelňajšom otváracom ceremoniáli niesol vlajku slovenskej výpravy, v kategórii do 90 kg mal v prvom kole voľný žreb. V druhom sa stretol s Francúzom Pavloským, ktorého zdolal na ippon. Potom prehral tesne na juko s Ukrajincom Savickým, ktorý sa napokon prebil až do finále a potiahol ho ďalej. Proti Gruzíncovi Čočelimu Kovár vyhrával na juko, ale potom mu dochádzali sily. Súper ho 1:18 min pred koncom „otočil“ a získal body potrebné na víťazstvo. Kovár skončil deviaty (podobne ako pred ním na tatami Voľanská a Jakubcová) a ako jediný z pätice našich chlapcov získal umiestenie. Medzi superťažkými nastúpil Dárius Bozay, ale mal ťažký žreb. Hneď v prvom kole sa stretol s oveľa väčším Francúzom Katangom, ťažším zhruba o štvrť metráka. Po zhruba 40 sekundách prehral na ippon.

Tréner Jozef Krnáč hodnotil : „Kovár vybojoval s Ukrajincom i Gruzíncom vyrovnané zápasy, ale v rozhodujúcich chvíľach sa mu akoby ,vybíjali baterky´a napokon prehral. Bozay proti oveľa robustnejšiemu súperovi nemal šancu.“ Na fotografii Ľubomíra Součka väčšina slovenských džudistov, ktorí nás reprezentovali v Trabzone, spoločne na pláži.

 

 

VOLEJBAL: SLOVENKY PREHRALI AJ S GRÉKYŇAMI A SKONČILI POSLEDNÉ

altSlovenské volejbalistky v piatok ráno hrali o konečné siedme miesto proti Grécku. Napriek tomu, že na aprílových ME kadetiek v Ankare skončili Slovenky šieste, jednu priečku pred Grékyňami, v piatok im podľahli 1:3 (-24, -18, 16, -19). To znamená, že jediný tím, ktorý nás reprezentoval na EYOF, obsadil v 8-člennej konkurencii posledné miesto. Z piatich zápasov vyhral len jeden – 3:0 proti Belgicku. Na fotografii Borisa Demetera družstvo volejbalistiek pred pondelňajším prvým zápasom na EYOF, keď ešte dievčatá hýrili dobrou náladou.

„Prvý set bol vyrovnaný a aj sme v ňom viedli. Lenže práve počas nášho vedenia sa zranila prvá nahrávačka Koseková, ktorá dostala výron v členku. To poznačilo náš ďalší výkon. Podpísali sa na ňom aj naše predošlé tri prehry, ktoré zanechali na dievčatách psychickú stopu. Keďže onedlho nás čakajú majstrovstvá sveta kadetiek v Ankare, chceli sme dať príležitosť všetkým hráčkam. Na palubovku sa dostal kompletný tucet. Mrzí nás, že turnaj nám nevyšiel a že sme prehrali s dvoma družstvami, ktoré boli na MEJ za nami – s Grékyňami aj Slovinkami, ale verím, že zlé sme si už vybrali. Máme zhruba desať dní na to, aby sme pred odchodom na svetový šampionát popracovali na nedostatkoch,“ hodnotila trénerka Eva Koseková.

 

PIATKOVÉ VÝSLEDKY SLOVÁKOV

PLÁVANIE – chlapci, 400 m pol. pret. (26 účastníkov): 19. Holický 4:47,05, 200 m v. sp. (33): 30. Funtík 2:04,78, 4x100 m pol. pret. (23): 18. Slovensko (Holický, Fázik, Cebák, Klátik) 3:35,55, dievčatá - 100 m prsia (24): 9.  Podmaníková 1:13,96, 4x100 m pol. pret. (22): 15. Slovensko (Hájková, Podmaníková, Fürješová, Mišendová) 4:02,47.

DŽUDO – chlapci, do 90 kg (17): 9. Kovár, nad 90 kg (15): Bozay bez umiestenia.

VOLEJBAL – dievčatá (8): 8. Slovensko. Posledný zápas o 7. miesto: Slovensko – Grécko 1:3 (-24, -18, 16, -19). Zostava SR: Koseková, Pišteláková, Reháková, Štrbová,  Šušlíková, Stümpelová, L - Pisarčíková (Radová, Fedorová, Bibková, Šipková, Židziková). Trénerka E. Koseková.

 

TRABZON 28. júla (od tlačového atašé slovenskej výpravy Ľubomíra Součka) – Počas štvrtého, predposledného dňa XI. letného európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF) v tureckom Trabzone, súťažili Slováci v piatich športoch – tenisti aj gymnasti už svoje účinkovanie na tomto podujatí ukončili v stredu. Vrcholom nášho účinkovania vo štvrtok bolo 6. miesto atléta Tomáša Veszelku, ktorý v trojskoku zopakoval svoj výsledok z diaľkarskej súťaže. Súťaže na EYOF sa skončia v piatok a celé podujatie uzavrie večer záverečný ceremoniál. Slovenská výprava sa vráti domov v sobotu predpoludním.


ATLETIKA: VESZELKA V TROJSKOKU V OSOBNOM REKORDE ŠIESTY

Po stredajšom šiestom mieste v skoku do diaľky absolvoval 16-ročný Tomáš Veszelka ďalšie finále – vo svojej silnejšej disciplíne, trojskoku. V druhom pokuse si skokom dlhým 15,26 m prekonal o 6 cm osobné maximum z nedávnych MS do 17 rokov v Lille a zároveň utvoril nový slovenský rekord v kategórii do 17 rokov. V tom čase bol v súťaži druhý, napokon však s výkonom 15,26 m, ku ktorému sa už nepriblížil (jeho druhý najdlhší pokus bol 14,97 v šiestej sérii) skončil znovu šiesty. Od medaily ho tentoraz delilo 23 cm, od zlatej o centimeter viac. Vyhral Švajčiar Clarke s 15,50 m, pretekári na 2. – 4. mieste (Rumun Gulelau, Francúz Cretino a Armén Agasian) dosiahli v mimoriadne vyrovnanej súťaži zhodne 15,49 m.

Veszelkov osobný tréner v klube MAC Lučenec Daniel Pauko bol znovu spokojný: „Tomáš, ktorý na MS do 17 rokov v Lille prekonal 38 rokov starý slovenský rekord Priščáka, si znovu utvoril osobný rekord, takže môžem ho len pochváliť. ,Vražednú´ kombináciu diaľky a trojskoku v priebehu troch dní zvládol so cťou napriek tomu, že v oboch súťažiach bol medzi finalistami najmladší. Musím sa poďakovať masérom, že ho po stredajšej zaberačke v dvoch disciplínach dali na štvrtok dohromady. Len nech chlapec v nasadenom tempe vydrží aj ďalej. V piatok ho čaká sľúbený výlet k moru a potom mu doma dám dva týždne pauzy. Potom začneme znovu zľahka trénovať a v septembri sa predstaví na Európskom pohári družstiev.“ Na snímke Ľubomíra Součka Tomáš Veszelka spolu s trénerom Danielom Paukom. 
Obrázok
Mária Vavrová v semifinále behu na 200 m skončila časom 25,42 s celkove štrnásta (v rozbehoch zabehla 25,34 s, osobný rekord má 24,98). Finišovala potom v štafete 4x100 m, v ktorej pred ňou bežali Chvílová, Baňovičová a Kalenská. Naša štafeta prebehla v rozbehu cieľom ako piata v čase, ale napokon bola diskvalifikovaná pre zlú odovzdávku. Monika Baňovičová v kvalifikácii skoku do diaľky skončila výkonom 558 cm (3 cm za osobným rekordom) šestnásta.



PLÁVANIE: FÁZIK DVANÁSTY, MIŠENDOVÁ PÄTNÁSTA, OBAJA S OSOBNÝMI REKORDMI

Po dni voľna znovu súťažili plavci. V rozplavbách boli v akcii siedmi Slováci, ale len dvaja si vybojovali postup aspoň do B-finále. Z posledného postupového, 16. miesta, si „béčko“ vyplávali Pavol Fázik časom 1:07,40 min na 100 m prsia (na dvojnásobnej trati, ktorá mala byť jeho doplnková, skončil v utorok na peknom siedmom mieste) a Barbora Mišendová výkonom 2:13,23 min (osobný rekord) na 200 m v. sp. Popoludní sa obaja ešte zrýchlili a pripísali si osobné rekordy. Fázik si časom 1:06,84 min zlepšil osobné maximum o 5 stotín a skončil celkove dvanásty. „Plával lepšie ako ráno. V rozplavbe začal technicky úplne zle a vlastne až do obrátky neplával to, čo mal,“ komentoval jeho osobný tréner Karol Máčik. Mišendová zo svojho ranného času skresala ešte štyri stotinky a výkonom 2:13,19 min skončila pätnásta. Pavol Fázik na fotografii Ľubomíra Součka. 
Obrázok
Z ďalších našich plavcov mala k postupu najbližšie Nina Fürješová, ktorá v osobnom rekorde 5:15,33 min skončila na 400 m pol. pret. osemnásta. Z dievčat ešte Karolína Hájková obsadila 21. miesto na 100 m znak (1:08,50) a Andrea Podmaníková 24. miesto na 50 m v. sp. (28,40). Z chlapcov Juraj Klátik skončil na 50 m v. sp. na 24. mieste (24,94) a posledné 20. miesto v pretekoch na 1500 m v. sp. obsadil Nikolaj Tóth (17:28,25).



CYKLISTIKA: V PRETEKOCH S HROMADNÝM ŠTARTOM 15. DUBEŇ, 17. HOLOMEK, ZVERKO ZNOVU SPADOL

V cestných pretekoch jednotlivcov s hromadným štartom na 70,8 km (šesť okruhov v centre mesta a v jeho blízkosti) sa všetci traja slovenskí cyklisti pohybovali až do záveru v popredí. Po úniku Slovinca Rucigaja a Poliaka Trudzińského sa o bronze rozhodovalo vo finiši pelotónu, ktorý došiel do cieľa so stratou 54 sekúnd. Zo Slovákov mal najlepšie vyhliadky na úspech bronzový z utorňajšej časovky Dávid Zverko (v stredu večer na neformálnom zhromaždení celej výpravy mu k zisku medaily zablahoželala jej vedúca Mária Mračnová). Pri nasadzovaní na záverečný špurt však v snahe vymaniť sa zo zovretia ďalších pretekárov mal Zverko v tlačenici kolíziu a zhruba 2 km pred cieľom spadol – rovnako ako v stredajšom kritériu, ktoré pre pád nedokončil. Tentoraz do cieľa doudieraný došiel, ale hlboko vzadu – na 80. mieste so stratou 2:25 min na víťazného Rucigaja. Ďalší dvaja Slováci však v špurte obstáli celkom dobre - Martin Dubeň prešiel cieľom na pätnástom a Milan Holomek na 17. mieste so stratou rovnej minúty na víťaza. V bezmála 100-člennej konkurencii dobrý výsledok.

„Mám pocit, že u Dávida zaúradovala prílišná snaha. Veľmi sa chcel v závere prebiť dopredu, aby vo finiši nemal okolo seba veľa pretekárov, ale v tlačenici to neustál. Ďalší dvaja chlapci špurtovali dobre. Preteky to vôbec neboli ľahké, pretože záver každého kola viedol do vrchu, navyše sa finiš išiel na dlažobných kockách a bola tam aj zákruta, takže bolo to technicky dosť náročné,“ poznamenal na margo pretekov slovenský tréner Milan Novosad. Cyklisti už svoje účinkovanie na EYOF skončili. Na spoločnej fotografii Borisa Demetera zľava Zverko, Holomek a Dubeň. 

Obrázok


DŽUDO: CHORÁ JAKUBCOVÁ DEVIATA


V džude sme mali vo štvrtok v akcii dvoch borcov. Kristián Slíž do 73 kg prehral hneď úvodný zápas s Portugalcom Silvom a keďže súper ho nepotiahol do opráv, skončil bez umiestenia. Podstatne lepšie si počínala Adela Jakubcová do 63 kg, hoci bola poznačená zdravotným hendikepom. Počas namáhavej cesty z Viedne cez Istanbul do Trabzonu v noci z piatka na sobotu dostala virózu a od nedele bola na antibiotikách. Napriek tomu nastúpila na tatami a bila sa statočne. V prvom zápase zdolala na ippon oveľa vyššiu Francúzku Ducheneovú. V druhom zápase proti Izraelčanke Farihovej mala prvé dve minúty navrch, ale napokon prehrala. V opravách tiež po dobrom úvode podľahla Slovinke Brolihovej a obsadila celkové 9. miesto.

Tréner Jozef Krnáč hodnotil výkon Jakubcovej s uznaním: „Myslím si, že keby bola zdravotne fit, Izraelčanku aj Slovinku by dokázala zdolať. V oboch zápasoch bola zo začiatku lepšia, ale s postupom času jej došli sily. Bolo vidno, že je chorá. Proti Pariovej ju ešte aj rozhodilo to, že sa jej poškodili nohavice, ktoré si musela meniť. Táto vynútená prestávka ju vyviedla z tempa.“




VOLEJBAL: SLOVENKY PROTI SLOVINKÁM UTRPELI DEBAKEL

Slovenské volejbalistky vo štvrtok v prvom zápase skupiny o 5. – 8. miesto podľahli Slovinsku 0:3 (-21, -13, -23). Zo štyroch zápasoch to bola ich tretia prehra – a zase na nulu. Pre tím, ktorý v apríli na ME kadetiek v Ankare obsadil šieste miesto, nie najlepšia vizitka... Trénerka slovenského tímu Eva Koseková po zápase ťažko hľadala slová. „Proti Slovinkám to bol totálny výbuch. Jediné, čo sme trochu zlepšili v porovnaním s predošlým zápasom proti Turkyniam, bolo podanie. Ale mali sme veľmi zlý príjem i prihrávky. Keď si dievčatá poriadne neprihrajú, nemôžeme útočiť. Buď smečujeme do ,plných´, alebo len prehadzujeme loptu na druhú stranu,“ komentovala zápas.

Trénerka pred piatkovým záverečným ranným vystúpením na EYOF proti Grécku dodala, že tento turnaj jej tímu vôbec nevychádza. „Dúfam však, že všetko zlé si vyberieme teraz a na augustových majstrovstvách sveta kadetiek v tureckej Ankete sa z tejto skúsenosti dievčatá poučia. Viaceré tu majú problém vyrovnať sa s veľkými horúčavami, ale aspoň si na ne zvyknú. Niečo podobné nás určite bude čakať aj v Ankare. Ako príprava na vrchol roka je tento turnaj dobrý, ale priznám sa, že takéto zlé výsledky som nečakala.“



ŠTVRTKOVÉ VÝSLEDKY SLOVÁKOV

ATLETIKA – finále - chlapci, trojskok (spolu 19 účastníkov ): 6. Veszelka 15,26 (v kvalifikácii 9. - 14,77 m), semifinále – dievčatá, 200 m (26): 14. Vavrová 25,42 (v rozbehoch 13. - 25,34), kvalifikácie – dievčatá, diaľka (21): 16. Baňovičová 558, 4x100 m (14): Slovensko (Chvílová, Baňovičová, Kalenská, Vavrová) diskvalifikované.

PLÁVANIE – chlapci, 100 m prsia (25): 12. Fázik 1:06,84 (v rozplavbách 16. – 1:07,40), 1500 m v. sp. (20): 20. Tóth 17:28,25, 50 m v. sp. (32): 24. Klátik 24,94, dievčatá – 200 m v. sp. (23): 15. Mišendová 2:13,19 (v rozplavbách 16. – 2:13,23), 50 m v. sp. (29): 24. Podmaníková 28,40, 400 m pol. pret. (23): 18. Fürješová 5:15,33, 100 m znak (27): 21. Hájková 1:08,50.

CYKLISTIKA – chlapci, cestné preteky s hromadným štartom (96): 14. Dubeň, 17. Holomek, 80. Zverko.

DŽUDO – chlapci, do 73 kg (28): Slíž bez umiestenia, dievčatá – do 63 kg (20): 9. Jakubcová.

VOLEJBAL – dievčatá, C-skupina: Slovensko – Slovinsko 0:3 (-21, -13, -23). Zostava SR: Koseková, Pišteláková, Reháková, Radová, Šušlíková, Stümpelová, L - Pisarčíková (Štrbová, Fedorová, Bibková, Šipková). Trénerka E. Koseková.

 

TRABZON 27. júla (od tlačového atašé slovenskej výpravy Ľubomíra Součka) – V stredu sa XI. letný európsky olympijský festival mládeže (EYOF) v tureckom Trabzone prehupol do druhej polovice. Počas tretieho súťažného dňa Slováci zápolili v šiestich odvetviach, voľný deň mali len plavci. V atletike potešil výkon Tomáša Veszelku, ktorý najprv postúpil do finále trojskoku a potom skončil vo finále súťaže diaľkarov vyrovnaným osobným rekordom 720 cm šiesty. V tenise Jablonovská s Jurákovou prehrali vo štvrťfinále štvorhry s litovským párom Mikulskyte, Parazinskaite. Štvrťfinále bolo konečnou aj pre chlapčenské duo Buřil – Hodor, ktoré podľahlo prvému nasadenému českému páru Staubert, Vondrášek. Tým sa účinkovanie našich tenistov na XI. letnom EYOF skončilo. Volejbalistky SR proti favorizovaným domácim Turkyniam utrpeli debakel.Našťastie, v stredu nebolo v prímorskom Trabzone až tak horúco, ako počas predošlých dní, ale na športové výkony stále negatívne vplývala vysoká vlhkosť vzduchu.



ATLETIKA: VESZELKA V DIAĽKE ŠIESTY, VO FINÁLE BUDE I V TROJSKOKU

V atletike čakal na nášho „papierovo“ najlepšieho pretekára náročný program. Tomáš Veszelka predpoludním absolvoval kvalifikáciu svojej najsilnejšej disciplíny – trojskoku – a popoludní finále skoku do diaľky, do ktorého sa v utorok v osobnom rekorde 720 cm (doteraz 702) prebojoval z druhého miesta. V trojskoku postúpil výkonom 14,77 m do finále z 9. miesta. V prvom skoku zaletel až na hranicu 15,40 m, ale mal malý prešľap. Na tretí pokus po splnení finálového limitu 14,75 už nenastúpil, aby si ušetril sily na ďalšiu súťaž. Osobný rekord má 14,87 m a na nedávnych MS do 17 rokov v Lille s ním skončil deviaty. S vetrom už skočil 15,20.

V diaľkarskom finále Veszelka začal výkonom 719 cm. Druhý pokus mal neplatný, tretí aj piaty do dohode s trénerom vynechal. Vo štvrtom sa zlepšil na 720 cm, čo bolo vyrovnanie jeho utorňajšieho osobného maxima, ale v šiestom pokuse už skočil len 707. Výsledkom bolo šieste miesto, 10 cm od bronzovej priečky. Preteky vyhral Brit Safo so 738 cm, pred Rusom Popovom (736) a Talianom Bragom (730). „Bežecky to bolo v mojom prípade lepšie včera, odraz som zase lepšie cítil dnes,“ lakonicky komentoval Veszelka svoj finálový výkon. Tomáš Veszelka na fotografii Ľubomíra Součka.

Obrázok
Jeho osobný tréner v klube MAC Lučenec Daniel Pauko bol spokojný. „Vedel som, že to bude náročné, pretože súťažiť počas troch dní je pre takéhoto mladého pretekára veľká záťaž. V oboch disciplínach sme však cítili šancu skončiť v prvej šestke, tak sme si povedali, že to skúsime. Fyzicky toho mal Tomáš dnes naozaj dosť, ale keďže je fit, zvládol to. Pomohlo mu, že v poslednom čase absolvoval viacero kvalitných súťaží, aj že si ho cez obed zobral do parády masér. Pred štvrtkovým finále bude potrebovať starostlivosť maséra aj lekárky, v jeho veku je poriadna zaberačka. Medzi finalistami v diaľke bol najmladší, jediný je ročník 1995. V diaľke mal problémy s rozbehom, akoby sa mu do toho stále miešal trojskok. Krok mu určite skracovala aj únava. Rozbeh sme museli posúvať až o tri stopy dopredu, ale súťaž zvládol naozaj dobre. Veď aj napriek veľmi náročnému dňu si vyrovnal osobný rekord. Škoda, že aspoň jeden pokus mu neuletel. Určite si zaslúži pochvalu a piatkový výlet k Čiernemu moru,“ hodnotil výkon svojho zverenca tréner.

Ďalší štyria slovenskí atléti súťažili v stredu len v kvalifikáciách. Najlepšie si z nich počínala Mária Vavrová, ktorá vo svojom rozbehu na 200 m skončila časom 25,34 s tretia a postúpila do semifinále. Roman Olejník si v behu na 400 m prek. časom 54,95 s vylepšil zhruba o pol sekundy osobný rekord, ale na postup do finále to nestačilo – skončil jedenásty. Júlia Kočárová obsadila vo vrhu guľou výkonom 10,76 m posledné, 17. miesto. A Samuel Jacko rozbeh na 200 m pre zranenie nedokončil. Vzhľadom na to tréneri rozhodli, že na štafetu na 4x100 m nastúpia len naše dievčatá, chlapčenskú kvarteto odhlásia.



CYKLISTIKA: V A-FINÁLE KRITÉRIA ZVERKO SPADOL A NEDOKONČIL

Trojica slovenských cyklistov nastúpila ráno na kvalifikačné jazdy kritéria v uliciach mesta, ktoré sa jazdilo na 25,5 km (pätnásť okruhov po 1,7 km), pričom v každej skupine bolo po 32 pretekárov. Najlepšie si počínal bronzový z utorňajšej časovky Dávid Zverko, ktorý v prvej kvalifikačnej jazde došiel do cieľa ako piaty, keď vyhral špurt hlavnej skupiny. Martin Dubeň v tretej rozjazde prešiel cieľom ako šestnásty, vďaka čomu sa z nej ako posledný kvalifikoval do popoludňajšieho 48-členného A-finále. Milan Holomek skončil v druhej rozjazde na 21. mieste, čo na A-finále nestačilo. Na „béčko“ ho tréneri nepostavili, aby si ušetril sily na záverečné preteky s hromadným štartom .

Finále sa išlo na 34 km (20 okruhov) a pre Slovákov sa neskončilo dobre. Zverko v piatom kole po kolízii s talianskym pretekárom prepadol cez obrubník a pri páde si poranil ľavý bok. Z pretekov odstúpil. Dubeňa zase štyri kolá pred cieľom súperi dostihli a rozhodcovia ho stiahli z pretekov. „Dúfam, že vo štvrtkových pretekoch s hromadným štartom Zverko bude môcť nastúpiť, pretože keď sa po páde trochu otriasol, odišiel do olympijskej dediny na bicykli,“ povedal tréner Milan Novosad.




ŠPORTOVÁ GYMNASTIKA: MOKOŠOVÁ V POLOVICI POĽA


Až v stredu ráno sa gymnasta Ivan Vargovský dozvedel, že v utorňajšej kvalifikácii viacboja obsadil celkové 64. miesto. Posledný sled z 97-členného štartového poľa totiž vinou opakovaných výpadkov elektriny docvičil až v neskoro večer. V stredu nastúpila na kvalifikáciu viacboji v rámci súťaže družstiev (Slovensko družstvo nevyslalo) Barbora Mokošová. a v konkurencii 72 gymnastiek obsadila 41. miesto. Svoju prvú veľkú medzinárodnú súťaž v živote zvládla slušne a dobre ovládla nervozitu.

„Tri náradia išla veľmi dobre, ale na bradlách po veľtoči s obratom o 360 stupňov zakopla o žrď a po prelete z hornej žrde na dolnú spadla. Tam stratila minimálne dva body a dosť veľa miest v poradí. Podľa mňa nebyť tejto chyby mala by šancu postúpiť medzi 24 najlepších do finále viacboja. Ale bola to veľmi dobrá skúsenosť pred budúcoročnými ME junioriek, kde by mala debutovať v tej najsilnejšej európskej konkurencii,“ hovorila trénerka Nadežda Miklošová.




TENIS: OBA NAŠE PÁRY SKONČILI VO ŠTVRŤFINÁLE


V tenise si oba slovenské páry v utorok večer vybojovali postup do stredajšieho štvrťfinále, čím už zabezpečili výprave bodované umiestenia na delenom 5. mieste. Matej Buřil so Samuelom Hodorom v utorok proti izraelskej dvojici Kaufman, Goldengroen uspeli v troch setoch 6:4, 0:6, 10:3 a po bojovnom výkone postúpili do štvrťfinále. Zápas, ktorý rozhodoval super tie-break, bol poriadne nervózny, čo spôsobili viaceré chybné výroky rozhodcu.

V stredu večer hrali štvrťfinále najskôr tretie nasadené dievčatá Sarah Mária Juráková s Janou Jablonovskou. Proti litovskému páru Mikulskyte, Parazinskaite

odohrali vyrovnaný zápas s nešťastným koncom. Po bezmála dvoch hodinách ho prehrali 6:4, 3:6, 8:10. Náš tenisový tréner Michal Macko komentoval: „V prvom sete boli naše dievčatá lepšie a po zásluhe ho vyhrali. V druhom viedli 3:2, ale potom zvoľnili tempo, a súperky naopak začali hrať tvrdšie a vyhrali druhý set. V treťom sete bola hra vyrovnaná a napokon rozhodoval super tie-break. V ňom naše dievčatá zvrátili vývoj z 3:7 na 8:8, ale aj tak ho nakoniec prehrali.“

Buřila s Hodorom čakal ešte neskôr na centrálnom kurte prvý nasadený český pár Staubert, Vondrášek. Podľahli mu vcelku hladko 1:6, 2:6, aj keď priebeh nebol až taký jednoznačný, ako naznačuje výsledok. Týmto sa účinkovanie našich tenistov na EYOF v Trabzone skončilo.


DŽUDO: HOTOVÝ SKONČIL V 1. KOLE PO PREDĹŽENÍ

V džude nastúpil v stredu v kategórii do 66 kg Robert Hotový. V prvom kole si proti Arménovi Mrktčianovi nepočínal zle. Po vyrovnanom priebehu sa zápas dostal do predĺženia, ale v ňom Slovák neuspel a skončil bez umiestenia. „V predĺžení dokonca súperovi nasadil držanie, ale udržal ho len desať sekúnd. A potom zhruba 50 sekúnd pred koncom predĺženia spravil chybu a prehral na waza-ari,“ komentoval tréner Jozef Krnáč.


VOLEJBAL: SLOVENKY UTRPELI S FAVORIZOVANÝMI TURKYŇAMI DEBAKEL

Slovenské volejbalistky sa v poslednom zápase základnej skupiny stretli s domácimi Turkyňami. Tie boli jasnými favoritkami, veď na nedávnych ME hráčok do 17 rokov na domácej v Ankare získali zlato, zatiaľ čo Slovenky obsadili šieste miesto. Výkonnostný rozdiel sa jasne potvrdil, ale jasná prehra 0:3 (-14, -21, - 8) bola krutá a dá sa nazvať debaklom. Naše hráčke si neoddýchnu ani na jeden deň – vo štvrtok i v piatok ich čakajú zápasy v skupine o 5. – 8. miesto. Najprv nastúpia proti Slovinkám.

Trénerka slovenského tímu Eva Koseková bola po zápase poriadne nešťastná. „Turkyne boli jasne lepšie. Od začiatku výborne podávali a my sme ich podania nedokázali prijímať. V prvom sete sme úplne ,odišli´na prihrávkach. V druhom sete sme podali zlepšený výkon, viac nám vychádzali podania aj príjem a dokonca sme viedli o päť bodov. Ale po chybách v koncovke sme ho prehrali na 21. No a tretí set bol už úplne jednozačnou záležitosťou, keď sme na príjme ,vybuchli´. Nedokázali sme nijako zareagovať na nátlakovú hru Turkýň,“ hodnotila trénerka.



STREDAJŠIE VÝSLEDKY SLOVÁKOV

ATLETIKA – finále - chlapci, diaľka (spolu 19 účastníkov): 6. Veszelka 720 (v kvalifikácii 2. – 720), kvalifikácie – chlapci, trojskok (19): 9. Veszelka 14,77 m, 200 m: Jacko pre zranenie nedokončil, 400 m prek. (16): 11. Olejník 54,95, dievčatá - 200 m (26): 13. Vavrová 25,34 – postúpila do semifinále, dievčatá – guľa (17): 17. Kočárová 10,76.

CYKLISTIKA – chlapci, kritérium (96), A-finále: Zverko pre zranenie nedokončil, Dubeňa po dostihnutí stiahli z trate. Holomek v 2. rozjazde skončil na 21. mieste, na B-finále nenastúpil.

DŽUDO – chlapci, do 66 kg (28): Hotový bez umiestenia.

VOLEJBAL – dievčatá, C-skupina: Slovensko – Turecko 0:3 (-14, -21, - 8). Zostava SR: Koseková, Pišteláková, Reháková, Radová, Šušlíková, Stümpelová, L - Pisarčíková (Štrbová, Fedorová, Bibková, Židziková). Trénerka E. Koseková.

TENIS – chlapci, štvrťfinále štvorhry: Buřil, Hodor (SR) – Staubert, Vondrášek (ČR) 1:6, 2:6, dievčatá – štvrťfinále štvorhry: Juráková, Jablonovská (SR) - Mikulskyte, Parazinskaite (Lit.) 6:4, 3:6, 8:10 (super tie-break).

ŠPORTOVÁ GYMNASTIKA – dievčatá, kvalifikácia viacboja (72): 41. Mokošová 46,65.

TRABZON 26. júla (od tlačového atašé slovenskej výpravy Ľubomíra Součka) – V utorok v tureckom Trabzone pokračoval XI. letný európsky olympijský festival mládeže (EYOF) súťažami druhého dňa. Slováci boli „v akcii“ vo všetkých siedmich športoch, v ktorých máme v Trabzone zastúpenie. K atlétom, plavcom, tenistom a volejbalistkám, ktorí súťažili už v úvodný deň, sa pridali aj cyklisti, gymnasti a džudisti. O našu prvú medailovú radosť sa ziskom bronzu v cyklistickej časovke postaral Dávid Zverko. V atletike potešil výborný výkon Tomáša Veszelku, ktorý postúpil do finále súťaže diaľkarov z druhého miesta. Plavec Pavol Fázik skončil na 200 m prsia siedmy. Volejbalistky SR zdolali Belgičanky 3:0 a a tenistky Jablonovská s Jurákovou postúpili do 3. kola štvohry. Džudistka Dominika Voľanská skončila do 48 kg deviata.



CYKLISTIKA: ZVERKO V ČASOVKE TRETÍ, POLDRUHA SEKUNDY OD STRIEBRA

altV časovke na 9 km v úmornej horúčave nastúpili krátko po poludní všetci traja Slováci. Najvyšší a „papierovo“ najlepší z nich Dávid Zverko potvrdil nádeje, ktoré doňho vkladal tréner Milan Novosad, a v 94-člennej konkurencii obsadil výborné 3. miesto! V Trabzone vybojoval prvú slovenskú medailu (v histórii letných EYOF/EYOD v poradí 36. kov) a stal sa ešte len druhým cyklistom, ktorému sa podarilo na tomto podujatí získať cenný kov – predtým to dokázal Matej Jurčo, tretí v pretekoch s hromadným štartom na EYOD 1999 v Esbjergu. Dávid Zverko na fotografii Ľubomíra Součka.

Obrázok

Pretekár CK MŠK Žiar nad Hronom Dávid Zverko, ktorého trénuje František Sitora, s časom 13:03,93 min zaostal len o 1,49 s za strieborným Belgičanom Driesom Verstretenom. Víťazný Dán Mathias Kriebaum s časom 12:40,25 min Slováka predstihol o vyše 23 sekúnd. Slávnostný ceremoniál odovzdávania medailí absolvoval na hlavnom mestskom námestí v Trabzone pri soche zakladateľa moderného Turecka Kemala Atatürka. Ďalší dvaja naši cyklisti skončili ďaleko vzadu - Martin Dubeň na 67. (1:07,48) a Milan Holomek na 70. mieste (14:09,84).

„Dúfam, že v kritériu aj v pretekoch s hromadným štartom, kde si môžu všetci traja navzájom pomôcť, dosiahneme ďalší dobrý výsledok. V časovke je z nich Zverko jasne najlepší, ale v špurte sa vedia presadiť všetci,“ nádejal sa pred ďalšími dvoma súťažami tréner Milan Novosad.

ATLETIKA: VESZELKA AKO DRUHÝ DO FINÁLE V DIAĽKE

Až v štyroch utornajších disciplínach malo Slovensko finálové zastúpenie. Len trojskokanka Eliška Chvílová si však finále musela vybojovať. Veterným výkonom 12,27 m v pondelok postúpila z 11. miesta. Vo finále však skákala zle a výkonom 11,57 s skončila posledná, dvanásta. Ďalší traja naši pretekári nastúpili na finále po tom, čo organizátori v ich disciplínach pre malý počet účastníkov zrušili kvalifikáciu - Všetci traja však skončili na chvoste - Júlia Kočárová v hode diskom trinásta (výkonom 35,78 m zaostala o vyše osem metrov za svojím osobným rekordom), Patrik Žúbor na 3 km na poslednom, 17. mieste (9:29,50 min) a Lucia Janečková v rovnakej disciplíne predposledná, desiata (10:34,88). V kvalifikáciách sa nedarilo ani Romanovi Olejníkovi v behu na 110 m prek. (16. - 14,79 s), ani Lucii Mokrášovej v behu na 100 m prek. (17. - 14,45).

Z atlétov potešil len Tomáš Veszelka z klubu MAC Lučenec, ktorý v kvalifikácii skokanov do diaľky skončil v osobnom rekorde 720 cm (doteraz 702) druhý. Predstihol ho len Rus Popov, ktorý s podporou vetra skočil 728. Finále ho čaká v stredu popoludní, ešte predtým absolvuje kvalifikáciu vo svojej hlavnej disciplíne – v trojskoku. „Dúfam, že tú záťaž v stredu zvládne. V trojskoku pôjde kvalifikáciu v 2. skupine, takže bude mať prehľad o výkonov. Najlepšie by bolo, keby sa kvalifikoval do finále hneď prvým pokusom, aby si ušetril čo najviac síl na finále súťaže v skoku do diaľky,“ hovoril Veszelkov osobný tréner Daniel Pauko.

PLÁVANIE: FÁZIK NA 200 M PRSIA SIEDMY, DVAKRÁT V OSOBNOM REKORDE

Spomedzi sexteta slovenských plavcov sa v ranných rozplavbách blysol Pavol Fázik z bratislavského klubu Orca. Na 200 m prsia si časom 2:22,55 min vylepšil doterajšie osobné maximum razom o neuveriteľných 3,34 s a výsledkom bol v konkurencii 23 pretekárov postup do A-finále zo 7. miesta. Popoludní sa ešte zrýchlil na 2:22,34 min a skončil celkove siedmy. Fázikov osobný tréner Karol Máčik bol po rozplavbách s jeho výkonom veľmi spokojný: „Limit na EYOF si zaplával na Orca Cupe a na majstrovstvá Slovenska sme potom formu neladili. Teraz zužitkoval, čo má natrénované. Predpokladal som, že lepšie šance tu má na kratšej prsiarskej trati, preto som sa jeho výrazným zlepšením i s postupom do A-finále veľmi spokojný. Je to dobrý a perspektívny typ. V niečom sa podobá mojej bývalej úspešnej zverenke Smolenovej - v technike plávania vie presne realizovať to, čo mu poviem.“

„Béčko“ si vyplávala Karolína Hájková, ktorá na 200 m znak skončila v rozplavbách výkonom 2:26,06 min štrnásta, keď len tesne zaostala za svojím doterajším osobným maximom. Celkove bola pätnásta, keď už ranný výkon nezopakovala. Tesne za postupom do B-finále zostala na 100 m v. sp. Barbora Mišendová, ktorá dosiahla 17. najlepší čas, pričom svoj pondelňajší osobný rekord z prvého úseku krauliarskej štafety zlepšila na 1:00,09 min. Milan Cebák na 100 m motýlik si síce vylepšil doterajšie maximum na 59,11 s, ale znamenalo to len 23. miesto. Nina Füriešová na 200 m pol. pret. skončila časom 2:29,74 min devätnásta po tom, ako si v rannom rozplávaní poranila rameno a najhoršie obstál Miroslav Funtík na 400 m v. sp., ktorý výkonom 4:23,56 min obsadil predposledné, 28. miesto.

ŠPORTOVÁ GYMNASTIKA: VARGOVSKÝ VEĽA KAZIL

Gymnastovi Ivanovi Vargovskému kvalifikácia viacboja (zároveň to bolsa súťaž družstiev, ale Slovensko so Trabzone vyslalo len jedného borca) vôbec nevyšla. Dosiahol len sumár 72,10 b, čo je jeho najnižší tohtoročný bodový zisk na súťaži. „Štartoval tu ešte len na druhej veľkej súťaži v živote, a podobne ako vlani na ME juniorov, ani teraz psychickú záťaž nezvládol – pritom oba razy bol fyzicky pripravený perfektne. Bol rozklepaný a veľa kazil. Má výborný preskok a predviedol ho aj tu, lenže po dopade si hmatol rukami,“ hovoril smutne Vargovského tréner Martin Zvalo. Po dvoch sledoch ešte jeho zverenec figuroval na postupovom mieste do finále v prostných i v preskoku, ale súťaž sa končila až neskoro večer.

Preteky poznačil viacnásobný výpadok elektriny a dokonca hrozilo, že súťaž by museli na druhý deň opakovať. Napokon v snahe preteky dokončiť organizátori vypli klimatizáciu, takže gymnasti cvičili v obrovskej horúčave.

TENIS: JURÁKOVÁ V 3. KOLE DVOJHRY PREHRALA S ČEŠKOU SINIAKOVOU

V tenise trinástka „pavúka“ Sarah Mária Juráková v zápase 3. kola proti Češke Kateřine Siniakovej podľahla 4:6, 4:6. Jeden z dvojice našich tréner Michal Macko komentoval zápas Jurákovej so Siniakovou: „Bol to pekný a vyrovnaný zápas, plný dobrých výmien. V prvom sete Sarah Mária zvrátila vývoj z 0:2 na 3:2, ale napokon ho prehrala. V druhom sete nevyužila vedenie 4:2 a prehrala ho zase 4:6. hrala dobre, bojovala, ale v rozhodujúcich chvíľach sa presadila jej súperka.“

Všetci štyria naši tenisti sa predstavili v štvorhrách. Juráková spoločne s Janou Jablonovskou ako nasadené mali v prvom kole voľný žreb a v druhom sa stretli s bieloruskou dvojicou Golovniová, Šlepcovová. Zdolali ju presvedčivo 6:1, 6:2. Matej Buřil so Samuelom Hodorom v prvom kole vyhrali nad islandským párom Rispic, Bartolozzi 6:3, 6:2 a neskoro večer ich ešte čakal súboj 2. kola proti izraelskej dvojici Kaufman, Goldengoen.

DŽUDO: VOĽANSKÁ DO 48 KG DEVIATA

Spomedzi sedmičky slovenských džudistov zasiahli v utorok do bojov na tatami prví dvaja. Martin Becík do 55 kg skončil v súťaži hneď po tom, ako v úvodnom zápase prehral s Holanďanom Thiemom Baldem na ippon. Dominika Voľanská do 48 kg mala v prvom kole voľný žreb, potom zdolala za 10 sekúnd na ippon Frommeltovú z Lichtenštajnska. S neskoršou bronzovou medailistkou Holanďankou Van Schijdelovou prehrala na ippon a v opravách rovnako podľahla Portugalčanke Tiogovej. Celkove skončila na 9. mieste.

VOLEJBAL: SLOVENKY ZDOLALI BELGIČANKY 3:0

Slovenské volejbalistky sa v druhom zápase základnej skupiny stretli s Belgičankami. Oba tímy nedávno štartovali na ME hráčok do 17 rokov v tureckej Ankare, kde Slovenky obsadili šieste a Belgičanky deviate miesto. Slovenky rovnako ako na MEJ vyhrali 3:0 (23, 23, 13). V prvých dvoch setoch to bolo vyrovnané, ale po polhodinovomn výpadku elektriny Slovenky v treťom sete jasne dominovali.

Trénerka slovenského tímu Eva Koseková bola oveľa spokojnejšia, ako po úvodnom zápase s Poľskom (0:3). „V niektorých činnostiach sme sa s porovnaní s pondelkom zlepšili. Servis aj útok nám vychádzal, aj prihrávky. Napriek zopakovaniu výsledku z MEJ Belgičanky neboli ľahkým súperom. Naše hráčky veľmi chceli vyhrať a to im v niektorých fázach zápasu zväzovalo ruky aj nohy. Naše chyby vyplývali aj z toho, že sme hráčky nútili do agresívnejšej hry. Priaznivý vývoj zápasu nám však napokon umožnil dať šancu prakticky všetkým hráčkam,“ hodnotila trénerka.



UTORŇAJŠIE VÝSLEDKY SLOVÁKOV

CYKLISTIKA – chlapci, časovka na 9 km (94): 3. Zverko 13:03,93 min, 67. Dubeň 1:07,48, 70. Holomek 14:09,84.

ATLETIKA – finále - chlapci, 3 km (17 účastníkov): 17. Žúbor 9:29,50, 110 m pret. (19): 16. Olejník 14,79, dievčatá - trojskok (19): 12. Chvílová 11,57 (v kvalifikácii 11. - 12,27 w), 3 km (11): 10. Janečková 10:34,88, disk (15): 13. Kočárová 35,78, kvalifikácia – chlapci, diaľka (19): 2. Veszelka 720, dievčatá - 100 m prek. (19): 17. Mokrášová 14,45.

PLÁVANIE – chlapci, 200 m prsia (23): 7. Fázik 2:22,34 (v rozplavbách 7. – 2:22,55), 400 m v. sp. (29): 28. Funtík 4:23,56, 100 m motýlik (30): 23. Cebák 59,11, dievčatá – 100 m v. sp. (27): 17. Mišendová 1:00,09, 200 m znak (27): 15. Hájková 2:26,89 (v rozplavbách 14. – 2:26,06), 200 m pol. pret. (27): 19. Füriešová 2:29,74.

TENIS – chlapci, 1. kolo štvorhry: Buřil, Hodor (SR) – Rispic, Bartolozzi (Isl.) 6:3, 6:2, dievčatá – 3. kolo dvojhry: Juráková (SR) – Siniaková (ČR) 4:6, 4:6, 2. kolo štvorhry (v 1. kole mali voľný žreb): Juráková, Jablonovská (SR) - Golovniová, Šlepcovová (Biel.) 6:1, 6:2.

ŠPORTOVÁ GYMNASTIKA – chlapci, kvalifikácia viacboja (97): Vargovský 72,10.

DŽUDO – chlapci, do 55 kg: Becík vypadol v 1. kole, dievčatá – do 48 kg: 9. Voľanská

VOLEJBAL – dievčatá, C-skupina: Slovensko – Belgicko 3:0 (23, 23, 13). Zostava SR: Koseková, Pišteláková, Reháková, Židziková, Šušlíková, Stümpelová, L - Pisarčíková (Radová, Štrbová, Fedorová, Bibková). Trénerka E. Koseková.

TRABZON 25. júla (od tlačového atašé slovenskej výpravy Ľubomíra Součka) – V pondelok ráno sa v tureckom Trabzone rozbehli súťaže XI. letného európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF), ktoré potrvajú až do soboty. Z 52 slovenských športovcov vo veku 14 – 18 rokov, ktorí sa zúčastňujú na tomto multišportovom podujatí olympijskom duchu, ako prví zasiahli do bojov už ráno plavci. Popoludní ich nasledovali atléti, tenisti a družstvo volejbalistiek. V priebehu prvého dňa nás potešila tenistka Juráková, ktorá je už v 3. kole a postup do finále trojskokanky Chvílovej, ale bez boja i diskárky Kočárovej. Do B-finále sa prebojovala plavkyňa Podmaníková na 200 m prsia. Najväčším sklamaním bolo vypadnutie druhej nasadenej tenistky Jablonovskej.

PLÁVANIE: PODMANÍKOVÁ NA 200 M PRSIA ŠTRNÁSTA

altPlavci boli v pondelok v akcii až ôsmi – traja išli individuálne disciplíny a všetci nastúpili na štafety na 4x100 m v. sp. Žiaľ, postup do popoludňajších finálových súťaží si vybojovala len Andrea Podmaníková, ktorá na 200 m prsia postúpila zo 16. miesta časom 2:46,01 min do B-finále. Okrem toho potešili už len tri osobné rekordy. Tibor Holický dosiahol osobné maximum na 200 m pol. pret., ale čas 2:13,98 min mu stačil len 23. miesto. Juraj Klátik najprv skončil v rozplavbách krauliarskej stovky časom 55,42 min na 29. mieste, ale potom na prvom úseku štafety sa na rovnakej trati zrýchlil na 54,64 m, čo znamenalo osobný rekord. Rovnako si v dievčenskej štafete počínala Barbora Mišendová, ktorá si na prvom úseku zaplávala takisto doterajšie maximum 1:00,36 min. Obe štafety však obsadili až predposledné miesto.

Popoludní sa Podmaníková v B-finále prsiarskej dvojstovky ešte zrýchlila a časom 2:43,38 min obsadila konečné 14. miesto, keď si osobné maximum prekonala o 37 stotín sekundy. Na snímke Ľubomíra Součka tím slovenských plavcov v Trabzone.
Obrázok


ATLETIKA: DO FINÁLE TROJSKOKANKA CHVÍLOVÁ A BEZ BOJA DISKÁRKA KOČÁROVÁ

V atletike sme mali v hre päticu pretekárov. Najlepšie si z nich v horúcom počasí (popoludní bolo v tieni až 38 stupňov!) počínala trojskokanka Eliška Chvílová, ktorá veterným výkonom 12,27 m postúpila z 11. miesta do utorňajšieho finále. Zatienila aj trojicu účastníkov nedávnych MS do 17 rokov v Lille, ktorí zhodne skončili na 21. mieste - Lukáš Meszároš na 100 m časom 11,26 s, Ema Kalenská v rovnakej disciplíne výkonom 12,61 s a Lucia Mokrášová v skoku do výšky so 165 cm. Jakub Juhaščík v behu na 400 m skončil časom 51,26 s šestnásty. Pôvodne mala v pondelok štartovať aj Júlia Kočárová v hode diskom, ale vzhľadom na malý počet prihlásených (15) napokon kvalifikáciu zrušili, takže sa predstaví rovno vo finále.

Tréner Milan Sulety hodnotil: „Vyzdvihujem výkon Chvílovej. Osobný rekord má 12,07, ale s vetrom už má na konte aj výkon cez 12,5 m. U šprintérov sme s postupom nerátali. Meszároš za osobným rekordom zaostal o 7 stotín, Kalenská o 14 stotín. Meszároš je silnejší na dvojstovke, ale na tejto trati sme v Trabzone uprednostnili štart Jacka. Ďalší dvaja zaostali za osobnými rekordmi výraznejšie – Juhaščík o viac než sekundu a Mokrášová má skočených už 170 cm.“

TENIS: JURÁKOVÁ V 3. KOLE, NASADENÁ DVOJKA JABLONOVSKÁ VYPADLA

V tenise sa v dvojhre chlapcov obaja Slováci rozlúčili so súťažou hneď v 1. kole. Matej Buřil podľahol nasadenému Švédovi tmavej pleti Imerovi Wondwosenovi 2:6, 3:6 a Samuel Hodor Španielovi Ferranovi Calvovi 0:6, 6:1, 4:6. Na rozdiel od chlapcov obe dievčatá vďaka nasadeniu postúpili priamo do 2. kola. V ňom trinástka „pavúka“ Sarah Mária Juráková na centrálnom dvorci jasne zdolala domácu Turkyňu Gelben Guldasovú 6:1, 6:2. V 3. kole ju čaká Češka Kateřina Siniaková. Veľkým sklamaním však pre nás bola prehra druhej nasadenej Jany Jablonovskej so Španielkou Mariou-José Liqeuovou po dramatickom priebehu 0:6, 6:2, 6:7 (6:8).

Tréner Ladislav Macko nad zápasom Jablonovskej s Liqueovou krútil hlavou: „Taký vývoj zápasu sa nevidí často. Jana nemala dobrý úvod a prvý set prehrala hladko, keď spravila mnoho nevynútených chýb. Potom sa však rozohrala a v druhom sete dominovala agresívnou hrou, keď získavala priame body zo základnej čiary. Tretí set bol veľmi vyrovnaný. Za stavu 6:6 rozhodoval tie-break. Jana v ňom za stavu 6:5 nepremenila setbal a napokon tie-break prehrala 6:8.“ Na margo ďalších zápasov Slovákov tréner povedal: „Hodor vo veľkej horúčave začal nervózne a neisto, ale potom sa rozohral a vyrovnal zápas. V treťom sete však za stavu 4:4 stratil podanie, a to rozhodlo. Buřil priznal v horúčave kondičné problémy, ale súper bol jasne lepší. Proti Jurákovej síce so súperkou hralo aj domáce publikum, ale bola o triedu lepšia.“

VOLEJBAL: SLOVENKY PODĽAHLI POĽKÁM 0:3

Slovenské volejbalistky podľahli v úvodnom zápase v skupine hladko Poľkám 0:3 (20, 16, 15). Oba tímy sa nedávno stretli aj na ME hráčok do 17 rokov, ktoré sa takisto hrali na tureckiej pôde – v Ankare. Poľky tam obsadili piate a Slovenky šieste miesto, pričom vzájomný zápas sa aj vtedy skončil 3:0 v prospech súperiek. V utorok Slovenky nastúpia v pozícii papierového favorita proti Belgičankám (na MEJ deviate) a v stredu ich čakajú favorizované domáce Turkyne, úradujúce majsterky Európy do 17 rokov.

Trénerka slovenského tímu Eva Koseková bola výkonom svojich zvereniek sklamaná: „Začali sme zle a už sa to s nami viezlo. Pri podaní sme robili veľa nevynútených chýb. Navyše naše hráčky mali problémy s príjmom podania výborných súperiek, takže následne sme museli útočiť do dvojblokov. S podaním sa trápime už dlhšie – a keď nepodávame dobre, ani nehráme dobre. Stále skúšame na post smečiarky viacero hráčok. Verím, že proti Belgičankám podáme výrazne lepší výkon.“



PONDELŇAJŠIE VÝSLEDKY SLOVÁKOV

PLÁVANIE – chlapci, 100 m v. sp. (32 účastníkov): 29. Klátik 55,42, 200 m pol. pret. (30): 23. Holický 2:13,98, 4x100 m v. sp. (21): 20. Slovensko (Klátik, Cebák, Tóth, Holický) 3:42,67, dievčatá – 200 m prsia (23): Podmaníková (v rozplavbách 16. – 2:46,01), 4x100 m v. sp. (19): 18. Slovensko (Mišendová, Hájková, Fürješová, Podmaníková) 4:11,89.

ATLETIKA – chlapci, 100 m (28): 21. Meszároš 11,26, 400 m (18): 16. Juhaščík 51,26, dievčatá – 100 m (25): 21. Kalenská 12,61, trojskok (19): v kvalifikácii 11. Chvílová 12,27 w, výška (): 21. Mokrášová 165.

TENIS – chlapci, 1. kolo dvojhry: Buřil (SR) – Wondwosen (Švéd.) 2:6, 3:6, Hodor (SR) – Calvo (Špan.) 0:6, 6:1, 4:6, dievčatá – 2. kolo dvojhry (z 1. kola postúpili priamo): Jablonovská (SR) – Liqueová (Špan.) 0:6, 6:2, 6:7 (6:8), Juráková (SR) – Guldasová (Tur.) 6:1, 6:2.

VOLEJBAL – dievčatá, C-skupina: Slovensko – Poľsko 0:3 (20, 16, 15). Zostava SR: Koseková, Pišteláková, Reháková, Šušlíková, Štrbová, Stümpelová, L - Pisarčíková (Radová, Šipková, Židziková). Trénerka E. Koseková.


Ľubomír Souček