Choď na obsah Choď na menu
 


Grace Burrowes

 

The MacGregor Series Grace Burrowes 

1. The Bridegroom Wore Plaid - Ian MacGregor & Augusta Merrick -

     Hrabě z Balfouru (Galatea, 2014) 

2. Once Upon a Tartan - Hester MacDaniel & Tiberius Flynn

      Tenkrát ve Skotsku (Galatea, 2014)  

3. The MacGregor´s Lady - Asher MacGregor & Hannah Cooper

4. What a Lady Needs for Christmas -  Joan Flynn & Dante Hartwell

5. Mary Fran and Matthew (novella) - Mary Frances MacGregor & Matthew Daniels

ᾠᾠ

the-macgregor-series1.jpg

ᾠᾠ

1. Hrabě z Balfouru Grace Burrowes

Ian MacGregor, hrabě z Balfouru stojí před nelehkou volbou. Dá přednost sňatku z rozumu, nebo zvolí sňatek z lásky?
Ian MacGregor, hrabě z Balfouru, je podobně jako mnoho ostatních šlechticů donucen provozovat své panství ve Skotsku jako hotel, kam se na léto sjíždějí bohatí angličtí snobi. Příjmy sice vystačí na podporu celého klanu, ale bohužel se již nedostává na ostatní výdaje. Ve snaze zachovat rodinný majetek se musí Ian oženit s bohatou anglickou dědičkou. Jako vhodná partie se jeví Genie Danielsová, které může výměnou za tučné věno nabídnout hraběcí titul. Spolu s budoucí nevěstou a početným příbuzenstvem, přijíždí na panství i Geniina nemajetná sestřenice Augusta. Když Ian začne přemýšlet nad strategií, jak svou nevěstu zaujmout, zjišťuje, že mnohem více v něm vzbuzuje zájem Augusta. Ovšem nic z toho nemůže otřást jeho přesvědčením o správnosti své volby – o ruku požádá bohatou Genii… Netrvá však dlouho a Ianovo pevné přesvědčení začíná mít trhliny. Nejen, že si s Augustou rozumí mnohem více, než se svou budoucí nevěstou, ale navíc si ho dívka dokáže podmanit svým bystrým rozumem, láskou ke Skotsku a neuvěřitelně krásnýma očima. I přesto, že Augusta k sobě přitahuje jednu katastrofu za druhou, beznadějně propadá jejím půvabům. 
(Galatea, 2014) 

  Ian MacGregor, lord Balfour, preferuje u žien skromnosť, lojalitu, láskavosť a zmysel pre humor, ale ocenil by vášnivosť a nežný cit. Všetky svoje predstavy však musí potlačiť, pretože pre dobro vlastnej rodiny, klanu i zeme hľadá momentálne to najdôležitejšie – bohatstvo. Neúprimnú maškarádu, ktorej cieľom je stáť pred oltárom so správnou nevestou, s ním hrajú jeho bratia Gil a Connor. Súrodeneckú spolupatričnosť dopĺňa sestra Mary Fran s povesťou poznačenou škandálom a jej neposedná dcéra Fiona. Početnú plejádu postáv obohacuje rodina baróna Danielsa - Altsaxa, ktorý s dcérami Eugeniou a Hester priviedol do Škótska ich gardedámy - tetu Julie a sesternicu Augustu Merrickovú s jej kocúrom. Altsax považuje Augustu za príťaž a hrozbu spoločenského postavenia rodiny a Balfoura za nešťastné, ale nutné riešenie. Dokonca i podľa neho zženštilý vlastný syn Matthew je preňho sklamaním. Mladý lord Daniels je vojak, ktorý považuje monarchiu za prežitok a šľachticov za neužitočných, venuje sa obchodu a novým vedeckým poznatkom.

  Ian sa obrní trpezlivosťou, udržiava dobrý dojem a v mene lepšej budúcnosti pre rozpadajúce sa steny domova ignoruje alkoholické urážky lorda Altsaxa. Ian má zdediť titul, až úrady vyhlásia jeho nevlastného brata Ashera za mŕtveho, ktorý sa stratil kdesi v Kanade. Po spoznaní Augusty tajne dúfa, že tieto potenciálne dvere k úniku sa nezavrú. Zatiaľ sa snaží byť čo najpozornejší hostiteľ, urobiť všetko, čo sa zlučuje s jeho zámerom džentlmensky si nahovoriť nevestu, no v Eugeniinej prítomnosti nič necíti. Eugenia sa trápi, lebo o Ianovu ponuku na manželstvo nestojí. Našla zaľúbenie v Gilovi. Jej teta, Julie Redmondová, mladá vdova, spozná skutočnú vášeň pri Conovi. Mary Fran úprimný záujem v Matthewovi. „Párovanie“ dvojíc je predvídateľné od začiatku a zbytočne preromantizované. Rozptyľuje pozornosť čitateľa hneď na niekoľko frontov.

  Vzťah Iana a Augusty sa vytvára a prehlbuje v maličkostiach. Ian sa cíti v Augustinej spoločnosti lepšie už od začiatku. Spolu musia usmerňovať členov svojich rodín, pretože v početnej spoločnosti sa ozývajú jednotlivé túžby a skrývané pocity, aby nič nenarušilo bontón a hlavne cieľ návštevy. Piliere vzťahu medzi nimi stoja na tom, že si rozumejú v bežných, aj najjednoduchších veciach. Ich priateľstvo rastie v úprimnosti, porozumení, nežnosti aj intímnosti, no vo všetkom vnímajú beznádej situácie, v ktorej sú uväznení.

  Navonok prívetivý, no vo všetkých ohľadoch nesympatický barón Altsax zvažuje, ako sa zbaviť všetkých svojich problémov hneď naraz. Pomaly ale isto sa z neho vykľúva podliak, ktorý nemieni ani kvôli svadbe svojej dcéry stratiť jediný halier. Balfour začína klásť otázky a mieni sa Altsaxovi pozrieť bližšie na zub, čo sa mu pochopiteľne nepáči. S pribúdajúcimi stranami nenájdete pre Altsaxa iné pomenovanie ako despotický hnusák s jednoznačným postojom k ženám, ktorého životným mottom je udržať si v rodine poslušnosť akýmikoľvek prostriedkami a spôsobmi.

  Ian a Augusta neodolajú túžbe. Vziať si Genie a mať z Augusty milenku je riešenie, ktoré Ianova česť odmieta. Zatiaľ nevnímajú náznaky nebezpečenstiev, čo na nich striehnu, lebo sú priveľmi zamestnaní sebou a citovými záležitosťami. Sú to zrelí ľudia s istou zodpovednosťou, ktorí si plne uvedomujú tiahu spoločenského postavenia a napriek vášni, ktorej síce podľahnú, no snažia sa ju dostať do správnych medzí, nekonajú s horúcou hlavou ani zbrklo. Ian sa snaží presvedčiť sám seba, aby sa intenzívne dvoril potenciálnej snúbenici. Tajnými mileneckými schôdzkami s Augustou Ian prekročil hranice a nevie, ako späť.  

  Ian si overuje Altsaxove finančné záležitosti a v snahe o pomoc preskúma Augustine dedičstvo po rodičoch. A tak naďabí na ukrývané tajomstvo, o ktorom netuší ani Augusta. Barón sa snaží vyprovokovať jeho ochraniteľský pud a dotlačiť ho k zásnubám nevhodným správaním k dcére. Chvíľu trvá, kým si Ian s Genie vyjasnia, že ich manželstvo by nemalo zmysel a všetci okolo nich hľadajú cestu von zo situácie, z ktorej Altsax nechce ustúpiť. Ian sa však nemieni nechať vydierať barónovými ambíciami. Altsaxov osobný cieľ predznamenáva tragickú udalosť, tá sa má dotknúť MacGregora, ale hlavne Augusty.

  V záverečnej tretine môj nadobudnutý pocit, že sa zápletka zbytočne naťahuje a v podstate to isté dianie sa iba obmieňa, potvrdzovali opakujúce sa scény v rôznych variáciách. Dej skĺzal do akéhosi kolotoča, v ktorom sa nič nerieši resp. riešenie sa stráca v zbytočných osobných „drámach“ jednotlivých protagonistov; každý okolkuje, nafukuje banálnosti a posúva v podstate jednoduché rozuzlenie do nedohľadna. V tomto duchu Altsaxova pomsta za zmarené plány nemá až také dramatické vyznenie. Osobný vklad anglického kráľovského páru, ktorého škótske sídlo susedí s MacGregorovcami, bolo ako sirup na už tak dosť sladký koláč. I keď na konci majú Augusta a Ian k sebe cestu otvorenú, niekoľko strán tvrdohlavo strečkujú. Happyend pre hneď niekoľko šťastných párov a roztrhnuté vrece so svadbami je pekný obrázok, no i tak gýčový. Zrnko, ktoré mi škrípalo pod zubami, bolo zopár opisov Augustinej zvedavosti v mileneckých otázkach, ktoré vniesli do autorkinho vycibreného jazyka v istom zmysle dekadentný podtón, čo podľa môjho názoru niektorým scénam nie veľmi pristalo.

  Táto kniha ponúka čitateľsky vydarené, i keď nie až také originálne či nápadmi a dobrodružstvom sršiace rozprávanie. Odhliadnuc od „omáčok“ Ian a Augusta sú sympatický pár a ich osobný ľúbostný príbeh si získa citlivé srdcia.   

si-

 

 

 ᾠᾠ

2. Tenkrát ve Skotsku Grace Burrowes

Musí si vybrat: buď čest, anebo štěstí - obojí mít nelze...

Hester Danielsová se uchýlila po zrušených sestřiných zásnubách ke svému bratrovi do usedlosti na skotské Vysočině. Hlídá zde bratrovu mladičkou nevlastní dceru Fionu, když znenadání se na prahu objeví cizinec, který prohlašuje, že je Fioniným strýcem a domáhá se jejího poručnictví. Tiberiusovi Flynnovi, dědici anglického markýze Quinwortha, velí čest splnit poslední přání svému umírajícímu bratrovi: Najde ve Skotsku bratrovu dceru Fionu a odveze ji do bezpečí svého panství v Anglii. Tiberius ovšem nepředpokládal, že narazí na tvrdý odpor v podobě svéhlavé, ale také krásné, okouzlující a smyslné Hester, která nad holčičkou drží ochrannou ruku. Napředpokládal také, že se mu tato kráska dostane pod kůži a zároveň zasáhne i jeho srdce. I když zuby nehty bojuje o opatrovnictví své neteře, zdá se, že Hester má mnohem pádnější argumenty... (Galatea, 2014)     

  Podľa anotácie by sa dalo čakať, že sa na stranách knihy medzi Hester a Tiberiusom rozpúta skutočne ostrý boj. Kto čaká ohnivý pár, bude však sklamaný. Napriek tomu, že Hesterina rodina má dôvod Quinworthovcom zazlievať doterajší nezáujem o Fionu, prijímajú Tyea vrelo a vlastne necíti okrem nepatrných náznakov žiadne nepriateľstvo. Dokonca ani od hlavy klanu Iana MacGregora. Dostáva priestor i čas zblížiť sa s neterou, ktorá si ho takmer okamžite zaradí do kolónky k obľúbeným strýkom.

  Hester má voči Flynnovi rozporuplné pocity a je ťažké vyznať sa v tom, či ho považuje za nafúkaného, pretvarujúceho sa Angličana alebo obdivuje jeho slušné vychovanie, galantnosť a trpezlivosť s energickou a zvedavou neterou. Fiona pripomína chlapca v sukni a čoskoro zaberie všetok priestor okolo Tyea. Ten by ocenil viac voľného času, hlavne keď sa pozabudne a nechá sa ovládať príťažlivosťou k slečne Danielsovej.

  Hlavní hrdinovia sa venujú typicky vidieckym aktivitám - pikniky, rybárčenie, prechádzky v záhrade, jazdenie. Polovicu času trávia napomínaním Fiony a tú druhú komunikáciou pri stolovaní, ktorú výstižne charakterizujú slová Tiberiusa Flynna - „konverzace nevalné kvality“. Tye sa snaží získať Fionu na svoju stranu a vzbudiť v nej túžbu odísť do Anglicka.

  Strany v knihe sa míňajú čakaním na dejový zlom, na udalosť, ktorá by pozdvihla suchopárnosť a fádnosť opisovaných činností, v ktorých sa postavy strácajú a nemajú ako vyniknúť a čím zaujať.

  Hester, ktorá by si mala namiesto stráženia dieťaťa užívať spoločenskú sezónu v Londýne, v podstate dostane požehnanie užiť si aspoň flirt s pohľadným lordom. Jej škvrna na cti a jej trauma z nevydareného vzťahu nepriniesla až taký citový šok, že by ma to prinútilo zžiť sa s jej vnútorným svetom. Bolo pre mňa nepochopiteľné, prečo sa zveruje so svojím tajomstvom mužovi, ktorého sotva pozná a akože ho neznáša. Podvedená a zneužitá skorosnúbenica si lieči ranenú dušu tým, že otvorene ponúka Tyeovi pomer. Začne sa správať povedzme uvoľnene a to aj s vedomím, že Flynn v Škótsku iba prázdninuje.

  Pocity a konanie hlavných hrdinov priamočiaro spejú k milostnému dobrodružstvu, náznaky nezhôd medzi Hester a Tyeom, z ktorých by malo plynúť napätie vo vzťahu, rýchlo vyprchajú, a tak sa pre mňa nestal ničím ojedinelý ani výnimočný. Pomohlo by, keby autorka zachovala aspoň štipku sľubovaného tvrdého odporu, na ktorý mal Tiberius naraziť.   

  Pri milostných scénach nechala Burrowesová svojej fantázii rozlet a v tomto smere by sa kniha dala zaradiť viac ako k romantickým k tým s hviezdičkou. Nanešťastie mi opis intímností pripadal lacný. Perličkou sú latinské výrazy, ktoré sa v posteli Hester od Tyea učí.

  Logickým vyústením je Tyeova žiadosť o ruku. Má okrem osobných pohnútok poslúžiť Fione, aby si v tetinej prítomnosti ľahšie zvykla na Anglicko. Hoci si Hester nájde dôvod ponuku neprijať, keď sa blíži Tyeov návrat domov (právoplatne berie Fionu), vníma to ako zradu. Okolnosti chcú, aby s neterou cestovala aj urazená Hester, čo im ponúka priestor na urovnanie konfliktu. Samozrejme si vyberajú tú ťažšiu cestu, preto s nimi treba pretrpieť ešte riadky naplnené neochotou všetko si poriadne vysvetliť a prijať argumenty toho druhého. Ani stretnutie s Quinworthom, Fioniným starým otcom, situácii nepomáha. Hester odhalí skutočné Quinworthove pohnútky privlastniť si vnučku i fakt, že Tyea len využil pre svoj cieľ. Tye sa otcovi vzoprie a vďaka tomu sa MacGregorovci môžu tešiť z kompletnej rodiny. Koniec je skrz naskrz patetický.

  Pri hodnotení mi napadá viac kritiky ako chvály. Príbeh obsahuje niekoľko nelogickostí. Nebyť epizód okolo Fiony dejová zložka nemá na čom stavať. Keby dieťa autorka vyškrtla, niet o čom čítať. Vzťah medzi Hester a Tyeom je všedný, nezaujímavý a chýba mu náboj.    

  Rozvíjajú sa tu aj osudy známych párov z predchádzajúcej časti série, no neprispievajú k pozdvihnutiu celkového vyznenia. Rušili ma Balfourove prirovnania typu „môj syn je ukričaný terorista“ alebo „manželia si vzájomne prihrávali ako dobre zohraní hráči na futbalovom ihrisku“. Celkovo mi hlavní hrdinovia k srdcu neprirástli. Nemali silu upútať ma či utkvieť mi v pamäti. Príbeh mi nápadne pripomínal Windhamovskú sériu. Neraz mi navodil pocit, že s rodinou MacGregorovcov len strácam čas. Škoda. Román má slušný námet, avšak s nevyužitým potenciálom. Takto zanikne v rade mnohých. Do kladných bodov rátam aj obálky, ktoré sa vydavateľstvu vydarili.

si-

heartheart

_______________________________________________________________________________

The Windham Series Grace Burrowes 

 

1. The Heir - Gayle Windham & Anna Seaton -

   Načúvaj môjmu srdcu (Slovenský spisovateľ, 2013)

2. The Soldier - Devlin St.Just & Emmaline Farnum

      Láska ťa vylieči (Slovenský spisovateľ2014)

3. The Virtuoso - Valentine Windham & Ellen Markham

(pozn. Sériu tvoria osudy 10 detí vojvodu z Morelandu a dodatočne 2 samostatné novely ako prequely.)

ᾠᾠ

windham-series1.jpg

ᾠᾠ

1. Načúvaj môjmu srdcu Grace Burrowes

Gayle Windham, gróf z Westhavenu, je nadmieru spokojný so svojím staromládeneckým životom. Aby unikol nástrahám svojho otca, ktorý ho chce silou-mocou oženiť, uchýli na leto do svojho domu v Londýne. Vtedy mu padne do oka jeho nová gazdiná, pôvabná, vzdelaná a kultivovaná mladá žena. Anna Seatonová bezpochyby nie je obyčajná slúžka a Gayle je odhodlaný odhaliť jej záhadnú minulosť. Čím viac sa snaží získať jej dôveru, tým ťažšie sa Anne odoláva. Tiene minulosti ju však doháňajú a mladá žena sa ocitne pred neľahkou voľbou: má sa zveriť mužovi, pre ktorého stratila hlavu, alebo sa s ním navždy rozlúčiť? (Slovenský spisovateľ, 2013)

ᾠᾠᾠ

  Gayle Windham, gróf z Westhavenu si práve užíva pokoj a samotu vo svojom dome v pekelne horúcom letnom Londýne, kedy sa nemusí venovať vydajachtivým slečinkám, keď ho niekoľko cielených úderov takmer pripraví o zdravie. Stať sa obeťou nedorozumenia nie je v jeho prípade vecou náhody, ale obranných reakcií jeho domácej, pani Seatonovej. Ovaliť kutáčom svojho pána a grófa v jednej osobe pod jeho vlastnou strechou je priestupok, ktorý sa pokúša Anna Seatonová odčiniť ukážkovou starostlivosťou o doráňaného pacienta. Vďaka tomuto incidentu si Westhaven všimol svoju gazdinú. Považuje ju za trochu drzú, no pravdou ostáva, že sa venuje svojim povinnostiam príkladne.

  Každému je jasné, že grófovia sa svojimi gazdinami nezapodievali a isto sa nemali o čom spolu rozprávať, a tak z nutnosti vedú debaty o koláčoch, limonáde, oblečení, dennom programe... Prečo však niekto stavia príbeh na takých banálnostiach? Celý čas mi nešlo do hlavy, čo Burrowesovej bránilo vniesť medzi Gayla a Annu trochu dynamiky a života. Ich vzájomná komunikácia ma nútila zívať. Určite viem, že lord Westhaven má rád mafiny a citronádu, maškrtí ich celý čas. A ešte rád jazdí na Periklovi. Bez tejto informácie sa päťdesiaty raz dalo zaobísť.

  Vzťah medzi Westhavenom a otcom je na hrane. Otec intriguje, aby ho dostal do chomúta a zabezpečil si nasledovníka akýmkoľvek spôsobom. Tejto manipulácii sa snažia vyhnúť všetci jeho synovia, čoho výsledkom je, že napr. Westhavenov brat Valentine predstiera zženštilosť. Ako najstarší nakoniec Westhaven nevydrží tlak z povinností, ktoré mu otec vnucuje a je to on, kto pekne od pľúc povie, čo si o tomto dvakrát nie príkladnom rodičovi myslí. Nakoniec ale slúži tejto postave ku cti, že je to otec, kto pomôže pohnúť a urovnať vzťahové „naťahovačky“ medzi Gaylom a Annou. K tejto chvíli však uplynie mnoho strán...

  Westhaven sa netají, že by z Anny mal rád milenku. Ona odmieta mať s ním intímny pomer, no v praxi to až tak odmietavo nevyzerá. Neprijme grófovu ponuku na sobáš, dvorenie si však užíva. Medzitým sledujeme príhody na ukážku ideálnych súrodeneckých vzťahov (často sa pripomína, že niektorí sú nemanželskí), i keď nad citmi sem-tam preletí nejaké to mračno. Keď Westhaven dostane kiahne, Annina starostlivosť všetkých naokolo presvedčí, že je ideálnou adeptkou na manželku a prezieravo odhalia, že nemôže byť obyčajnou gazdinou, pretože sa správa bezchybne ako pravá dáma. Anna sa pokúša dodržiavať pravidlá, ktoré jej pomáhajú presvedčivo žiť vo vlastnom klamstve. Jej tajomstvá, či záväzky ako ich ona nazýva, ostávajú dlho nejasnou záležitosťou a okrem vety, že o nich nesmie hovoriť, sa k nim autorka vlastne nevyjadruje takmer dve tretiny knihy. Takže dozvedieť sa, čo za tiene to Annu „doháňajú“, trvá. Pocit „záhadnosti“ sa ku mne akosi nedostavoval. Jasné je len jedno. Že je na úteku.

  Annina sestra Morgan, tiež pracujúca ako slúžka, trpí stratou sluchu, no vďaka láskavosti jedného z bratov Windhamovcov (Val) sa nájde spôsob, ako jej s týmto problémom pomôcť. Gayle si nasťahuje do domu bratov, a tak nasledujú obrázky bežných situácií rodinného typu, odhaľujúcich povahy, a samozrejme nie príliš dobre utajeného pomeru medzi grófom a Annou. V dobrej viere sa im okolie montuje do vzťahu. Rozhovory medzi Westhavenom a Annou frown, to je umenie napísať. V tých slovách otvorene priznávam iróniu. To "čosi" medzi týmto párom na mňa z milostných scén nedýchalo a ich vzťah neviem nazvať ani romanticky pekným, ani príťažlivo neodolateľným. 

  Keď sa kniha blíži do poslednej tretiny, konečne si autorka spomenie, že tu má zápletku a veci pohýna aspoň nejakým smerom. Objavuje sa detektív, ktorý Annu sleduje, a aj keď to nakoniec vypáli inak, ako sa zdá, konečne sa potvrdí existencia človeka, pred ktorým sestry utekajú. Dôvodom sú, ako ináč, majetkové pomery v rodine a nežiaduci nápadník. Nijaké prekvapenie, že Anna má šľachtický pôvod. Westhaven neostáva stáť so založenými rukami a nedrží sa od Anninej situácie bokom hlavne preto, lebo tuší, že Anna vidí východisko iba v jedinom riešení, a tým je ďalší útek, tentoraz od neho. Je totiž jedna z tých hrdiniek, ktoré sa o svoje problémy mienia postarať samé. Windhamovská rodinná armáda jej to však ťažko dovolí.

  Záver si dočítajte, a podotýkam, že sa autorka činila. Napriek všetkým zostávajúcim stranám na mňa nezapôsobila žiadna vypätá situácia, hoci sa to žiadalo. Vlastne tam nijaká nebola. Anna a Westhaven sa zrazu jeden druhému vzďaľujú, i keď by ich malo vyriešenie problémov spojiť. Podozrievam autorku, že v tom našla zámer, ako predĺžiť moje čitateľské muky. Nuda sa dala prežiť len s hlbokými nádychmi a výdychmi. Záver mi bohužiaľ potvrdil presvedčenie, že sa neoplatilo čakať ani na efektný romantický koniec. Žiaden z tých, ktoré by ma „dostali“. A tak si z môjho pohľadu kniha zaslúži iba suchopárnu nálepku: prečítané.   

si-

heartbroken heart

ᾠᾠ

2. Láska ťa vylieči Grace Burrowes

Devlin Saint Just, nemanželský syn vplyvného vojvodu, sa pokúša zbaviť ťaživých spomienok na vojnu vo svojom yorkshirskom sídle. Namiesto pokojného života na vidieku ho však čaká nekonečný boj so služobníctvom, s vlastnou povahou a najmä s pôvabnou Emmaline Farnumovou, ktorá vytrvalo odoláva jeho dvoreniu. Ak si ju chce získať, musí rozlúštiť záhadu jej tajomnej minulosti, no zdá sa, že prvý raz v živote natrafil na rovnocenného súpera... (Slovenský spisovateľ, 2014)

ᾠᾠᾠ

  „Devlin Saint Just... sa pokúša zbaviť ťaživých spomienok na vojnu v odľahlom grófstve...“, vravím si, to bude ťažký oriešok pre mňa aj pre hlavnú hrdinku. Nebol. Dojem vnútorne zraneného človeka, ktorý prešiel vojnovým peklom, vystriedal už na prvých stranách pohodový chlapík, ktorý síce naráža na problémy s dedičstvom, no rozhodne nie také, aké by nezvládol za jedno popoludnie. Pre Devlina je najväčším prekvapením iba ak divoké dieťa, ktoré pobehuje po jeho záhrade i okolí sídla. Ide o Brownyn, dcéru grófa z Helmsley (umrel v Načúvaj môjmu srdcu), ktorá býva so slečnou Emmaline Farnumovou. Ona je príčina stretnutia hlavných hrdinov. Devlin na seba preberá zodpovednosť za Brownyninu výchovu.

  Emmie býva v malom domčeku neďaleko grófskeho sídla a živí sa ako pekárka. Asi to je dôvod, prečo autorka venuje veľa zbytočného priestoru rozhovorom o jedle, koláčoch, receptoch a podobných obyčajnostiach, čo rozhodne dejom nehýbe. Emmie sa nasťahuje do Saint Justovho sídla ako guvernantka. Hlavná hrdinka sa väčšinu času moce po kuchyni a pečie. Čítať o prísadách a múčnikoch bolo pre mňa utrpením. Nehnevajte sa, čitateľky-gazdinky, to si skôr ako romantický román nalistujem kuchársku knihu a aspoň mi je jasné, že v nej nič iné očakávať nemám.

 Čo sa týka vojenskej minulosti Devlin sa zmieta medzi prehnanou precitlivenosťou a charakteristikou seba samého ako „chladnokrvne brutálneho, pokojného a rozumného veliaceho dôstojníka, v ktorom sa ozveny prežitých ťažkých dní prejavujú v popíjaní, výbuchoch, nespavosti...“ Pravdupovediac keby na svoje negatívne stránky neupozorňoval sám, ťažko by ich bolo medzi riadkami postrehnúť. Je chápavý a vľúdny, zvlášť v ženskej spoločnosti, pretože ako sám často opakuje, má päť sestier. Musí sa len trochu vysporiadať so spomienkami na mŕtvu matku. Navštívia ho jeho bratia, aby mu pomohli preniesť sa cez traumy, hoci jedinou, o ktorej sa dočítate, je tá, že Devlin nemá rád búrky, pretože mu pripomínajú salvy z diel. Z bratov sa na dlhodobejšej návšteve zahniezdi „putovný“ Valentin, ktorého prítomnosť má na súrodencov, zdá sa, blahodarný vplyv. Brownyn (Winnie) rozmaznávajú, no Emmie by bola radšej, keby bola vychovaná k skromnosti a praktickosti. Z môjho pohľadu je nutné podotknúť, že ona sama vo výchove tohto dievčaťa príliš nezahviezdila.

  V románe vás čaká tradičný anglický vidiek, kde čas plynie pomalšie, všetky dni sa podobajú jeden druhému. Občas hladinu naruší rozruch u susedov, návšteva alebo pletky miestnych farníčok. Jedna z tých kníh, kde sa rieši všetko a nič. Chcelo to trochu vzrušenia.   

  Burrowesová ponúka v porovnaní s prvou časťou série mužské postavy ako cez šablónu, bratia v pozícii hlavného hrdinu sa správajú rovnako, robia to isté, dokonca sa obaja radi hrajú so ženskými vlasmi, aj priebeh vzťahu s dámou srdca je rovnaký. Nemôžem sa zbaviť dojmu, že autorka má pripravený koncept, v ktorom iba mení mená osôb a okolnosti. Čo by pri úctyhodnom počte kníh v sérii bolo značné uľahčenie práce. Burrowesová na stranách týchto noviel originalitou neoplýva a opakuje sa.

  Saint Just má soka v láske. Okolo Emmie si uhládza cestičku k manželstvu miestny farár, ktorého žiadosť o ruku prichádza už niekoľký krát a tentoraz sa ponáhľa, pretože mieni, ako dúfa aj s manželkou, opustiť farnosť. Milenecký pomer medzi Devlinom a Emmie kolíše medzi sme spolu-nie sme spolu. Poslednú tretinu príbehu Emmie opakuje, že musí od Devlina a Winnie odísť, no žiaden rozumný ani nerozumný dôvod nepredkladá. A tak má čitateľ možno trochu právo cítiť sa ako na kolotoči. Idem-nejdem, chcem byť s tebou-nemôžem byť s tebou, milujem ťa-máš právo na niečo lepšie... Medzitým si dajme koláč a vypime si čaj frown.  Devlinove presvedčenie o tom, že sa jeho vyvolená vydá za iného muža ma chvíľami otravovalo a Emmin postoj detto. Samozrejme ukončiť dilemu im má pomôcť rozruch okolo Winnie. Fakt, že sa o ňu musia starať spolu, je zrejmý všetkým naokolo okrem nich. ...a ešte je tu jedno Emmine „veľké tajomstvo“.

  Každá scéna sa vlečie. Hrdinovia si ma nezískali, hoci na nich nebolo nič zlé. Ich charaktery a osobné „drámy“ mi nepripadali ničím výnimočné ani dojímavé. Priebeh vzťahu medzi Devlinom a Emmie na mňa pôsobil ako neosolená polievka. Viete, že vo vás má niečo ostať, no neviete to zaradiť. Emocionálne najvypätejší moment, ktorým malo byť Saint Justovo rozprávanie o pôsobení vo vojne a dôvodoch odchodu z armády, by ma možno prinútilo vyroniť spolu s Emmaline nejakú tú slzu, keby mi to v kontexte tohto „neverending story“ nepripadalo ako všetko ostatné banálne. Možno za to môžu hrdinovia, ktorí venujú toľko času praobyčajným veciam, riešia nesmrteľnosť chrústa, a tak mi vlastne ušlo, z čoho vyplýva hybná sila zápletky. I keď tu sa pred mojimi očami nič nehýbe, iba posúva. Ani druhá kniha v sérii ma nepresvedčila, že sa mi oplatí investovať čas do rozvetvených osudov rodu Windhamovcov. S poľutovaním ich posúvam na zadné miesta do zoznamu kníh, ktoré stoja v rade na prečítanie a do ktorých sa s vervou nehrniem. 

si-

heartbroken heart

 

 

 

 

____________________________________________________________________

 graceburrowes.com

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.