Choď na obsah Choď na menu

Kam s našimi opotrebovanými pomocníkmi?

20. 4. 2011
 
     Našu prešpekulovanú domácnosť si už nedokážem predstaviť bez miláčikov- elektrických spotrebičov. Kam sa pozriem, vidím okrem veľkého neporiadku nejaký spotrebič, ktorý zapadá prachom. Len tak na mňa pozerá a ja mám čudný pocit, že chce , aby som ho použila.
      Opotrebovávame, ničíme, plytváme nimi každý deň a necháme sa nimi rozmaznávať. Zvykli sme si na ne až tak, že v dnešnej dobe by sme sa bez nich nevedeli ani poriadne najesť, správali by sme sa a vyzerali ako neandertálci. Uľahčujeme si život, šetríme naším časom a prostredníctvom nich sa dorozumievame s ľuďmi a taktiež sa informujeme o nových veciach. Presnejšie povedané sme už takí leniví a ľahostajní si niečo spraviť alebo zistiť sami, že to nechávame za nás robiť spotrebiče. Veľa ľudí má ešte staré rárohy, ktoré už ani poriadne neslúžia, len vrčia a robia zvláštne pohyby akoby tancovali, pretože sú opotrebované. Keď tieto rachotiny už majitelia nemôžu zniesť alebo si zariadia novú domácnosť a zistia, že sa im tam spotrebiče nehodia, rozhodnú sa, že spotrebiče nechcú a dajú ich na večný odpočinok. Práve vtedy si položia otázku kam s nimi?
      Ľudia si musia už konečne natlačiť do tých kalerábových hláv, že to nie je jedno, kam ich tresnú! Spotrebiče obsahujú nebezpečné chemikálie a ťažké kovy, to znamená, že zaťažujú naše životné prostredie, ktoré je už vďaka nám naozaj v katastrofálnom stave. Že neprekáža, keď vyhodíme jeden spotrebič hocikde? Tak toto keby si povedal každý človek, môžeme našu Zem premenovať na Smetisko. Je mi naozaj ľúto ľudí, ktorí zrejme neboli informovaní alebo stále nevedia, že spotrebiče môžu odniesť na pevne zriadené zberné miesto alebo zberný dvor, ktorý by mal byť v ich obci. Tam môžu zaniesť spotrebič v určitých hodinách, pričom je pre obyvateľov príslušnej obce táto služba bezplatná. Avšak ak ľudia bývajú v malej, zanedbanej obci, kde jediné čo môže byť nové, je klebeta, majú smolu. Môžem si dovoliť povedať, že v diere, kde napríklad bývam ja, sa musia chudáci občania trepať zaniesť spotrebiče do mesta alebo do najbližšej dediny, v ktorej je lepšia starostlivosť o občanov a ich potreby.
      Tiež ich môžu odovzdať prostredníctvom kalendárových či mobilných zberových akcií, ktoré organizujú len obce s rozumnými solídnymi starostami. Tieto akcie vyhlasuje obec v určitý deň v miestnych novinách, prostredníctvom rozhlasu, na verejných tabuliach a podobne. Vtedy obec určí dočasné zberné miesta v jednotlivých častiach obce, kde môžu obyvatelia zaniesť svoj „ bodrel“ čiže rozheganý, starý a nechcený spotrebič. Ten prevezmú ľudia určení na túto prácu bezplatne. Aspoň niečo, za čo sa zatiaľ od ľudí „nedrankajú“ peniaze.....
 
     Dominika Štáliková 9.B
ZŠ- Ul. jahodnícka, Martin