Choď na obsah Choď na menu
 


Prechádzky za kráľovnou

30. 1. 2012

Začítajte sa do tajov jedného hlavátkára...

Tak toto sú moje hlavátky zo sezóny 2011. Chýba tam akurát taká malá hneď prvá z 1.11.2011 o 07.22. Tú som nefotil.

Tieto fotky sú dosť podobné sú tam 4 hlavátky, ktoré som zdolal.

1.  84 cm, váhu odhadujem na 5kg.To je tá s tým žltým woblerom, chytená v  mieste nad  obcou.

hlavatky-2011-008.jpg

 
2.  81cm, váha cca 3,5-4kg, táto hlavátka mi zaútočila asi 6-7 krát na jalca ale nedokázala ho zobrať tak aby som ju poriadne zasekol. Bol to asi najkrajší zážitek sezóny. Vôbec sa ma nebála a vybiehala pod nohy za jalcom a keď ho pustila zostala stáť asi 5-6m odo mňa a znovu vyrážala za jalcom keď som nahodil. Niečo neuveriteľné. Po výmene jalca za uspešný žltý wobler Rapala sa chytila okamžite jako dopadol wobler do vody.

hlavatky-2011-004.jpg

 


 
3. 82cm, váha tiež asi 3,5-4kg, táto hlavátka mi zabrala po celodennom love o 16.00 asi sa zlutovala. To je ta s tym čierno-bielym woblerom vpapuli. S ňou mám a aj tie fotky čo ju držím na rukách a púšťam. Nie sú to moc vydarené fotky,ale spokojnosť s úlovkom na fajront.

 

hlavatky-2011-014.jpg

 

 

 4. 97cm a 6,6kg, najväčšia hlavátka mojej sezóny 2011. Ako sa povie na prvý náhod. Bol to fakt prvý náhod a okamžitý tvrdý a razantný záber. Bol tam dosť silný prúd a hlbšia voda. Túto rybu som si zobral. To sú tie fotky pri dome večer. Sú dosu nekvalitné. Fotky od vody sú tie, kde má hlavátka v papuli wobler farby PP s veľkou lopatkou.

hlavatky-2011-022.jpg

hlavatky-2011-021.jpg

 

 
Ďaľšie hlavátky. Na udici som mal ďaľsích 8 hlavátok, ktoré som pre moju nešikovnosť alebo šťastie a umenie hlavátok vypnúť sa nezdolal. Mrzia ma hlavne kvôli fotkám, ale tak to už chodí u rybárov. Na rovnakých miestach ako som opisoval som vypol 4 hlavátky a ďaľšie 4 som vypol na rôznych miestach. Asi 3 krát sa mi stalo, že hlavátka vybehla za nástrahou, ale neatakovala ju len sa majestátne prešla popri mne a stratila sa vo vode. Neboli to kapitálne kusy, mali tak 70-90cm, ale keď vidíš ako ti pomaly ide za woblerom a otočí sa hneď ti je teplejsie a ruky sa klepú. Poznáš to nie???

hlavatky-2011-015.jpg


Ďalej som si všimol, že takmer každý záber nasledoval po príchode na miesto maximálne na tretí náhod. Stalo sa mi asi v štyroch prípadoch, že hlavátka mi skočila vyslovene na PRVÝ náhod. Takto som zdolal obe hlavátky. Na prvý náhod v rovnakej jame 84, 97cm...

hlavatky-2011-016.jpg


 

Táto rieka alebo miestami riečka ma veľmi očarila za posledné 2 roky. Mal som tam povolenku v roku 2006 a nič ani záber. V roku 2010 3 hlavátky a 2011 si práve čítal. Rieka je miestami len možno 10m široký a prebrodíš ho ľahko, ale sú tam aj miesta s 5m hĺbkou. Mohol si bežne vidiet stáť hlavátku kúsok od seba v tíšine pod brehom, alebo vidiet z brehu v plytkej vode pár hlavátok. Bežná vec bola vyplašiť hlavátku pri pohybe dolu vodou. Hlavátka sa presunula niekam a o par minút si ju znova videl na inom mieste. Alebo si stúpil na ľad a spod neho vyštartovalo cca 90cm toprédo. Naj zážitok bol keď sme s miestnym chalanom "našli" 2 páry hlavátok...80-1m dĺžky. Stáli od nás 5-8m a vôbec nereagovali na nič. Iba sa presunuli nižšie,bokom atď. Bola to fantázia vidiet a krásne sa nato spomína.

hlavatky-2011-011.jpg

Keď púšťaš dolu vodou jalčeka hlavátke pod papulu na pár centimetrov od nej a ona nic. Jalčekom som jej brnkal po rypáku a jediné čo urobila bolo, že sa posunula o pol metra vyššie. Toto všetko vo vode úplne priezračnej. Jednoducho keď hlavátka nechce môžeš jej tam zavesiť aj 100Euro a nezoberie. A keď chce tak ti útočí aj opakovane. To je moja malá skásenosť.Okrem hlavátok ponúka občas vidieť aj nejakeho pstruha, pri troche stastia aj lipňa a pár jalcov. Inak dosť bieda. Maličkých nasadených pstruhov aj lipňov muškári chytajú. Inak vraj slabota. Bývajú tu i cigáni.  Okrem bordelu ti ukážu aj  ich miestny folklór. Najskôr pár otázok degešskym prízvukom "ujo berú ryby,dajte rybu" a podobne. Keď nereaguješ v lepšom prípade začnú spievať čo ťa odradí a ideš ďalej. V horšom prípade cigáni idúci popri železnici, ktorá ide vedľa  ich osád ti spestria deň okrem spevu  (vlastná neprijemná skúsenosť) spŕškou kameňov zo železnice, ktorá ide hneď  nad tebou nielen len tak do vody, ale konkrétne priamo na teba. Ver tomu že z výšky sa im dobre hádže a  keď sa ti pustím taká tlupa 5-10 cigáňov vo veku cca 12-20 rokov hádzat kamene po tebe co urobíš?

hlavatky-2011-007.jpg

Zažil som to len raz a to som bol na to upozornený. Hneď v prvý deň ,že občas býva veselo. Síce som mal od kamenného dažďa ešte 10-15m vzdialenosť tak ti to totálne znechutí deň na rybách. Nevraviac o tom, že niekde tam ti stojí tvoje auto. Moje riešenie danej situácie bolo veľmi jednoduché a v mojom prípade aj legálne. Síce bývam počas lovu dosť nabalený a naobliekaný, ale pod pazuchou je miesta dosť a 1kg ešte nejako unesiem. Mám legálne 9mm Browning. Stačilo ukázať presvedčovací nástroj a na vlastné oči si sa o pár sekund přesvědčil, že nezostal po cigáňoch ani smrad. Našťastie úsměvu príhoda s dobrým koncom, ale smutné je, že to tam je bežná realita.

 

                                                                                     Pre CST Mitošinkoš :)