Choď na obsah Choď na menu
 


Škola, ktorá má srdce

26. 6. 2008

Pedagógovia a majstri odborného výcviku, sú hrdí na svojich študentov. Škola sa počas celého roka zapájala do rôznych súťaži. A všetka česť študentom, ktorí sa ich zúčastnili. Nie nadarmo sa hovorí, že nie je dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa. Mnohým študentom to môže pomôcť pri prijatí na vysoké školy. SOU- Strojárske sa zapájalo do rôznych súťaží ako aj odborných, či už v elektrotechnike, alebo humanitných ako napríklad v slovenskom, ale aj v maďarskom jazyku.


Do súťaží v týchto jazykoch študentov prihlásila Mgr. Mária Beňová. Opýtali sme sa jej, ako sa jej darilo, a ako je spokojná s výsledkami a umiestnením jednotlivých študentov.

Mária Beňová: Sme veľmi radi, že naši žiaci prejavili záujem o súťaže v daných predmetoch. V súčasnosti osloviť št
Obrázokudentov, aby sa angažovali v tomto smere nie je však vôbec jednoduché. Usmiala sa. Deti sú v nádhernom veku puberty, a preto ich veľmi nezaujíma súperenie z poznatkov, ktoré získavajú učením sa v škole. Avšak mám veľmi dobrú metódu. Milým spôsobom sa dá dosiahnuť veľmi veľa. Aj ja som matka. Povedala. Mám veľmi rada deti, a prave preto viem, čo v najkrajšom veku potrebujú. V prvom rade lásku a porozumenie. Určite ste pochopili, čo som chcela povedať. S týmito mladými mužmi sa dá vychádzať, lebo pri ich správnom usmernení pochopia, že im chcem len dobre. Svoje vedomosti prezentovali za našu školu študenti z 1C a 2C triedy.

S akými úspechmi ste sa vrátili domov?
Môžeme sa pochváliť osobitnou cenou poroty, ktorú získal Tomáš Szabó z 2C triedy. Hoci jeho materinský jazyk je maďarčina toto ocenenie obdržal zo slovenského jazyka. Akcia prebiehala v Dvoroch nad Źitavou pri Nových Zámkoch. Študent Dávid Szabó, ktorý reprezentoval učilište v Košiciach, získal druhé miesto v maďarskom jazyku.

Z nášho rozhovoru je cítiť, že máte pochopenie pre mladých ľudí a snažíte sa ich viesť k tomu, aby Vaši zverenci mali ambície a ciele. Čo Vás motivuje k tomu, aby ste im v tomto pomáhali?
Všetci veľmi dobre vieme v akom regióne žijeme. Mnohokrát je tu rečová bariéra a preto sa snažím nie len ja, ale aj moji kolegovia tento problém odstrániť. Však koľko rečí vieš, toľkokrát si človekom. Predsa žijeme na Slovensku a úradným jazykom je stále slovenčina. No hlavne mi ide o to, aby sa študenti uplatnili nie len v pracovnom, ale aj súkromnom živote. Stačí len tak málo. Dôležitá je chuť pedagóga pomôcť študentovi a zas študent by tiež mal chcieť zdokonaľovať sa.

Stredné odborné učilište Strojárske bolo vždy niečím výnimočné. Nedá sa nespomenúť na školské rádio, ktoré tu fungovalo od roku 2004 do roku 2006. Škola vydávala aj Študentský časopis. Pre nedostatok financií sa musela jeho výroba zastaviť. Ale ako pedagógovia hovoria sami, vždy sa niekto nájde, kto chce našu školu reprezentovať.

Želáme Vám, aby ste nestrácali optimizmus a hlavne, aby ste aj v budúcom školskom roku našli talentovaných žiakov.


| Autor: Externý redaktor | Vydané dňa 26. 06. 2008 | 78 prečítaní | Počet komentárov: 0 | Pridaj komentár | Informační e-mailVytisknout článek | Zdroj: Miroslav Trenka, Foto: Ján Dovala