Choď na obsah Choď na menu
 


 

Lunárny kalendár

Na obrázku vidieť bežný mesačný kalendár rozšírený o tri dodatočné stĺpce.
V prvom doplnenom stĺpci sú znázornené súhvezdia, v ktorých sa Mesiac pohybuje.
V druhom doplnenom stĺpci sú znázornené jednotlivé mesačné fázy – nov, prvá štvrť, spln, posledná štvrť. Zároveň sú v tomto stĺpci znázornené dni označené JP, čo znamená „jogínsky pôst“. V tieto dni sa doporučuje stravovať striedmo a šetriť sa. Zelená zvislá čiara vyznačuje tzv. detoxikačné obdobie. V týchto dňoch sa telo ľahko zbavuje nečistôt.

Modrá zvislá čiara v druhom stĺpci vyznačuje vzostupný alebo stúpajúci Mesiac, čo označuje čas, kedy Mesiac putuje znameniami od Strelca až po Blížencov. Vyjadruje pribúdanie, expanziu, kvitnutie. Úsek medzi modrými čiarami je obdobie zostupného alebo klesajúceho Mesiaca. Charakterizuje ju zrelosť, žatva, zánik, ukladanie na odpočinok.

V treťom stĺpci sú uvedené poradové dni mesačného cyklu, pričom nov je prvým dňom.
 
Vďaka tejto štruktúre kalendára budete vedieť hlavne, kedy je treba „ubrať plyn“ a viac sa šetriť ako aj obdobia vhodné na ľahšiu očistu tela.
LK vám pomôže orientovať sa v tom, aby ste „neplávali proti prúdu“ a využili prírodné zákonitosti vo svoj prospech.
 

zodiak.jpg

0506_24.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Máj - Jún

Citlivým orgánom v mesiaci máji je srdce a v júni tenké črevo.
Máj - lásky čas. Sídlom lásky je srdce (bolesť srdca = leží vám to na srdci; plesanie srdca = naplnená láska; zlomené srdce = neopätovaná láska). Poddajte sa pocitom lásky, ktoré sú najviac citeľné práve v tomto čase. Čo takto bozk pod rozkvitnutou čerešňou?
Na posilnenie srdca je vhodné piť čaje z listov a kvetov hlohu obyčajného, komonice lekárskej a srdcovníka obyčajného alebo zo srdečníkov plodov orecha kráľovského (vlašský). Doplňujeme vápnik (Ca) a horčík (Mg) napr. formou minerálok – 0,5 l denne s vyváženým pomerom Ca/Mg, najvhodnejší pomer je 2:1. Užívame vitamíny skupiny B napr. formou B-komplexu.

Bylinné čaje je najvhodnejšie piť ráno na lačno. Prečo práve na lačno, o tom pojednávame na inom mieste. Pozri: www.ba3um.estranky.sk/clanky/prevencia/preco-pit-nalacno.html

Najdôležitejšia fáza trávenia prebieha v tenkom čreve. Vnútorná zvrásnená sliznica tenkého čreva je posiata črevnými klkmi, na 1cm2 ich pripadá asi 2000. Tie zväčšujú vnútorný povrch tenkého čreva 4000-krát, čo je plocha asi 2000 m2, čo zároveň predstavuje 90% absorpčného povrchu tráviacej sústavy. Prevenciou je obmedziť príjem nasýtených živočíšnych tukov, keďže pri ich trávení črevné baktérie produkujú dráždiace látky, ktoré okrem iného vyvolávajú rast polypov. Ochrannou zložkou je vláknina, ktorá znižuje koncentráciu tukov a urýchľuje trávenie. Zdrojom vlákniny sú ovocie, zelenina, ovsené vločky. Potravinou s najvyšším podielom vlákniny sú šupky Psyllia (skorocel indický). Vrelo odporúčam. Vysoký podiel vlákniny majú aj „trendy“ chia semiačka.

Taktiež je vhodné zvýšiť príjem nenasýtených tukov omega-3 na úkor nasýtených. Omega-3 je najviac obsiahnutá v rybách (haringy, sardinky, losos), vlašských orechoch a lanovom oleji. Odporúčam Budwigovej tvarohový krém s ľanovým olejom.

Na podporu činnosti tenkého čreva sa odporúča užívať čaje z omanu pravého, divozela veľkokvetého a skorocelu kopijovitého.

Pre odvážnejších odporúčame vyskúšať si mesiac bez pšenice, resp. minimalizovať príjem gluténu (lepku). Lepok ako už z jeho názvu vyplýva „lepí“ sliznicu tenkého čreva v mieste dotyku. Na týchto miestach vzniká zápal, degenerácia sliznice, ktorá spôsobuje zhoršené vstrebávanie mnohých výživných látok (napr. vitamíny, Ca, Fe). Mesiac bez pšenice by mohol poskytnúť organizmu cenný čas na regeneráciu poškodenej sliznice tenkého čreva. Nie to však jednoduché pretože, príjem pšenice vytvára návyk. Po jej vysadení/minimalizácii prichádza abstinenčný syndróm, ktorý je náročný na vôľu, odolať pokušeniu.

Správna funkcia tenkého čreva závisí na stave mikrobioty, čo je jednak bakteriálna mikroflóra, ale aj časť autonómneho nervového systému. Jedná sa takmer 2kg baktérií, ktorých činnosť predstavuje až 70% z celkovej činnosti imunitného systému. Práve tu vidieť prepojenie medzi zažívacím, nervovým a imunitným systémom.    

Druhotne ohrozenými orgánmi v máji a júni sú krv, cievy a lymfatický systém (v každom črevnom klku je aj lymfatická uzlina) a zo zmyslových orgánov je to jazyk.

Priaznivá dobe pre srdce je od 23:00-1:00 a kritická je od 11:00-13:00. Priaznivá doba pre tenké črevo je od 1:00-3:00 a kritická od 13:00-15:00.

V máji sa Slnko po väčšinou nachádza v súhvezdí Býka a ten má vplyv na krčnú chrbticu, štítnu žľazu, hlasivky, uši a zuby.

V júni je Slnko po väčšinou v súhvezdí Blížencov, ktoré má vplyv na priedušky, pľúca, plecia, ramená a ruky. Letný slnovrat je 21.júna, kedy sa začína kalendárne leto a zároveň je to najdlhší deň v roku.

 

Citlivé orgány v danom období podľa východných zdrojov sú:

Žalúdok a pankreas

1.-16.5

Srdce a obehový systém

17.5.-30.6.

 

 

 

Cvičenie podľa Mesiaca

3/8/2020

Zhodou okolností dnes je Spln Mesiaca. V tejto fáze Mesiaca má naše „vnútorné more“ príliv v oblasti panvy. Naopak, v druhej polovici mesačného cyklu sa príliv postupne presúva do oblasti hlavy a maximum dosahuje vo fáze Novu. Takto celý mesačný cyklus rozdelíme na dve oblasti – na dolnú polovicu tvorenú 2. a 3. štvrťou s maximom v Splne a na hornú polovicu tvorenú 4. a 1. štvrťou s maximom v Nove.

V dolnej polovici mesačného cyklu cvičíme na odľahčenie oblasti panvy - centra tela. Príliv smeruje k panve, resp. hlava je pod vplyvom odlivu. Aby sme tieto tendencie vyrovnali cvičíme cviky na odľahčenie panvy/aktiváciu hlavy. Sú to napr. obrátené polohy z jogy, stoj na rukách, 1. 2. a 5.Tibeťan... posilňovanie (brušáky, z Pilatesa single leg stretch) a následný strečing ohýbača drieku (m.iliopsoas).

V hornej polovici mesačného cyklu cvičíme na odľahčenie oblasti hlavy. Sú to napr. cviky z jogy – bojovník 1, trikonasana, parivritta-trikonasana; naulí a iné; cviky z Piatich Tibeťanov – 1. 3. a 4. cvik.

Ideálne je cvičiť denne. Ale postačuje cvičiť aj každý druhý deň. Cvičenie by nemalo trvať dlhšie ako 5-10minút.

 

19/2/2021

Zhodou okolností je dnes 1.štvrť. Po nej nasleduje Spln, 2.štvrť a Nov. To sú štyri dni v mesačnom cykle, ktorým môžeme venovať cvičenie zvané Pozdrav Mesiaca. Môžete sa ho naučiť podľa rôznych odkazov na webe. Táto séria cvikov je veľmi elegantná a ak si ju zacvičíme aspoň v uvedených štyroch dňoch v mesiaci, tak si ich čoskoro osvojíme. Je to aj dobrý tréning pamäte na pohyby, ktoré robíme príležitostne. Inak samozrejme výborné cvičenie na mobilizáciu veľkých, tzv. koreňových kĺbov - ramenných a bedrových - ako aj chrbtice. Ideálne je to cvičiť večer, keď vidieť Mesiac. Ale nie je to podmienkou.

Je to obdobná séria cvikov ako tá známejšia - Pozdrav Slnku. To sa odporúča cvičiť ráno, na oslavu nového dňa.

Namasté.