Choď na obsah Choď na menu
 


Zomrel významný slovenský strihač Maximilián Remeň,rodák z Ilije

15. 8. 2008
 
 
Posledná rozlúčka so zosnulým bola v utorok 12. augusta o 11.00 h v bratislavskom krematóriu. Maximilián Remeň sa narodil 3. decembra 1927 v obci Ilija na strednom Slovensku,pri Banskej Štiavnici. V roku 1956 vyštudoval filmovú réžiu so zameraním na strih na pražskej Filmovej akadémii múzických umení (FAMU). Hneď nastúpil do Slovenskej filmovej tvorby najprv ako strihač spravodajských filmov a žurnálov i krátkych filmov.

Podpísal sa na veľkom množstve dokumentov, animovaných filmov, hraných a televíznych snímok, ktoré strihal. Spolupracoval skoro so všetkými slovenskými režisérmi na hraných a krátkometrážnych filmoch. Spolupracoval napríklad s Paľom Bielikom na filmoch Kapitán Dabač, Jánošík, Majster Kat, so Štefanom Uhrom na filmoch Organ, Panna zázračnica, Tri dcéry, Génius, Keby som mal pušku, Pásla kone na betóne. S Martinom Holým strihal Prípad pre obhajcu, Orlie pierko, Hriech Kataríny Padychovej, Nočných jazdcov, s Martinom Ťapákom spolupracoval na snímkach Nevesta hôľ, Pacho, hybský zbojník, Krutá ľúbosť, so Stanislavom Barabášom vytvoril Pieseň o sivom holubovi, Zvony pre bosých, s Jurajom Jakubiskom snímky Zbehovia a pútnici a Vtáčkovia, siroty a blázni.

Legenda filmového strihu Maximilián Remeň získal za svoju prácu mnoho ocenení, vrátane Zlatej kamery za celoživotný prínos slovenskej kinematografii na MFF Artfilm v roku 2002 a štátneho vyznamenania Pribinov kríž III. triedy v roku 2005. V apríli 2008 mu Slovenská filmová a televízna akadémia udelila národnú filmovú cenu Slnko v sieti za výnimočný prínos slovenskej kinematografii.

Autor:  TASR

Zdroj: čas.sk

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.