Choď na obsah Choď na menu
 


Sme v Banskobystrickej diecéze!

16. 5. 2008

Je to dobrá správa ,lebo doposiaľ sme boli súčasťou Trnavskej diecézy a boli sme tak najvzdialenejším dekanátom, čo sa teraz zmení a naplnia sa slová otca kardinála, ktoré podrobnejšie vysvetlil náš nový biskup Mons. Rudolf Baláž, ktorí sa aktívne podieľal a mal na starosti prípravné práce na novom členení diecéz,ktoré povedal pre periodikum KN:,,Prvoradým bol pastoračný rozmer,pretože biskupa nazývame aj pastor,teda pastier  diecézy,ale aj otcom diecézy.Pastoračný rozmer je potrebný a dôležitý v súčasnej dobe,lebo je tu hektická doba,ktorá má svoje problémy a potrebuje aj pohotovosť duchovných pastierov.Preto je veľmi potrebné,aby biskup žil ako pastier jemu zverenej Cirkvy,v aktívnom kontakte s kňazmi aj so svojimi veriacimi."

Predstavenie histórie Banskobystrickej diecézy.

Cirkevná organizácia je starobylá vznikla v 13. a 14.storočí a mala 62 farností i bola súčasťou Ostrihomského arcibiskupstva. Jeho súčasťou bolo až do vzniku Banskobystrického biskupstva a to 13.marca,v roku 1776.Na jeho vzniku má veľkú zásluhu cisárovná Mária Terézia a ktoré bulou Regalium principum rozhodol pápež Pius VI. Od tohto dňa bol za sídlo katedrály určený Jezuitský kostol, nachádzajúci sa na Banskobystrickom námestí. Patrónom chrámu i biskupstva sa stal Sv. František Xaverský. Od spomenutého roku 1776 sa nerobili väčšie zmeny v usporiadaní diecéz až teraz v roku 2008.Najväčšie zmeny sa uskutočnili po viac, ako 232.rokoch.

Na čele diecézy stojí biskup Mons.Rudolf Baláž.

Je v poradí 15.diecéznym biskupom a prvým ,ktorý sa narodil na jej území a taktiež prvým ,ktorý bol na jej území konsekrovaní za biskupa. Rudolf Baláž sa narodil 20.11.1940 v Nevoľnom, v rokoch 1958-1963 študoval teológiu v Bratislavskom kňazskom seminári, kde 23.6.1963 prial kňazskú vysviacku. V rokoch 63-68 bol kaplánom a to v Brezne, Krupine, Vrútkach, Kláštore pod Znievom a vo Vrícku. V rokoch 68-70 aktuár na BÚ BB, v 70-71 je správca farnosti Pitelová. V rokoch 71-82 mu bol zobraný štátny súhlas a bol mimo pastorácie. Počas týchto rokov pracoval ako traktorista a vodič nákladného auta. V 82-90 bol správca farnosti Turčiansky Peter. Následne 14.2.1990 bol vymenovaný za biskupa a 19.3. vysvätení kardinálom Jozefom Tomkom za biskupa. Bol predsedom Konferencie Biskupov Slovenska(KBS) a potom podpredsedom KBS. Hneď po nástupe do pastierskej služby obnovil diecézny kňazský seminár, ako aj obnovil a otvoril činnosť školských a diecéznych inštitúcií. Pozval na návštevu Sv. Otca Jána Pavla II., ktorý 12.septembra 2003 slúžil sv. omšu na Banskobystrickom námestí, počas ktorej otvoril Diecéznu synodu. V roku 2006 Mons. Baláž publikoval zozbierané závery synody v posynodálnom dokumente Zostaň s nami, Pane. V súčasnosti Banskobystrická diecéza postupne uskutočňuje výstupy synody a pretavuje do každodenného života v rôznych oblastiach spoločenstva veriacich v Cirkvi. V súčasnosti má Banskobystrická diecéza 17.dekanátov.

Andrej Palovič.Obrázok

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.