Choď na obsah Choď na menu
 


19. 7. 2011

Rady, tipy a triky

Keď že hru robili vývojári z ruska, tak bez pochýb pri vývoji hry pili vodku... Veľa, veľa a veľa vodky. Presne ako v hre posádka pije rum, tak určite pili aj oni. Zrejme pili aj viac. Túto spotrebu určite preniesli aj do hry. Hra má totiž milión - bambilión bugov. A čo je najhoršie, tak veľa týchto bugov sú poriadne nepríjemné až zákerné, ktoré celkovo ovplyvňujú hrateľnosť, stabilitu hry atď. Na začiatok si preto zapamätaj jedno pravidlo. Hru vždy a často ukladaj, ukladaj a ukladaj! Pokiaľ si hráč nervák, ktorý často mení klávesnice, tak to je až povinnosť. Ja medzi týchto "nervákov" našťastie nepatrím, ale v každom prípade, nie je to veľmi príjemne, keď stratíš svoj ťažko získaný postup v hre. A len preto, že si si hru neuložil a pritom dobre vieš, že stále treba ukladať. Ukladať, ukladať a ukladať!

Ak potrebujete poradiť alebo návod na hru Caribbean Legend, tak v niečom vám môže pomôcť aj tento web. Napríklad atribúty sú viac menej rovnaké, smuggling (pašovanie), zbrane detto atď. atď. Jednoducho také základy. Ale keďže Caribbean Legend je remaster Sea Dogs: To Each His Own, ktorý pridal do hry viacero možností, ktoré sú aj v Caribbean Legend (napr. crafting, alchemy, investing atď.), tak bude lepšie ak sa pozriete na túto stránku, kde by ste mali nájsť všetko potrebné. Je to v angličtine, ale to by nemal byť problém.

https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=1286690349

Odporúčané web stránky

​Rôzne rady, typy a triky nájdeš aj na tejto stránke, ale len v anglickom jazyku. Taktiež tu nájdeš návody na rôzne úlohy, rôzne rady na začiatok a všetko ostatné o hre. 

http://ageofpirates.wikia.com/wiki/Age_of_Pirates_Wiki

Age of Pirates Wiki | Fandom

Taktiež sa môžeš niečo dozvedieť aj na tomto fóre. Je to najväčšie fórum, čo sa týka pirátov a Age of Sails. Nájdeš tam rôzne módy nie len na Sea Dogs, rôzne návody, tipy a triky atď. Tiež aj rôzne novinky, hry, updaty a pod. 

PiratesAhoy!

 

Odporúčané modifikácie

​Na začiatok ti odporúčam nainštalovať Gentlemen of Fortune modifikáciu, nie len pre nový obsah ako lode, predmety atď. Ale hlavne preto, lebo opravuje všetky známe bugy, ktoré znepríjemňovali hru a tiež hru robí o veľa stabilnejšou, takže sa viac menej vyhneš tomu, že ti hra len tak z ničoho nič padne. A to platí hlavne pre rôzne úlohy. Síce to problémy s padaním nevyrieši úplne, ale lepšie ako nič. Navyše verzia 2.0 je modulárna, takže si vieš nastaviť kopec herných mechaník podľa seba. Viac nájdeš tu Sea Dogs: City of Abandoned Ships - Gentlemen of Fortune a Combined Mod (estranky.sk)

Ak nechceš žiadny mód, ktorý pridáva do hry nový obsah, tak môžeš skúsiť Combined Mod v1.7, ktorý do hry nepridáva žiadny extra obsah, žiadne nové lode, predmety atď. Obsahuje iba niekoľko vychytávok, ktoré vôbec nemusia byť na škodu a opravuje rôzne bugy. Tento mód má však aj svoje negatíva. Viac nájdeš tu Sea Dogs: City of Abandoned Ships - Gentlemen of Fortune a Combined Mod (estranky.sk)

Prípadne ak nechceš žiadny mód, tak aj tak budeš musieť urobiť niektoré úpravy sám. Pretože niektoré chyby sú zákerné, ktoré ti nedovolia začať alebo dokončiť nejaké úlohy. A tiež sa musíš zmieriť s občasným padaním hry a to platí hlavne pre spomínané questy. A preto základom je hru často ukladať, ukladať a ukladať. 

 

Nastavenie hry a výber postavy

Ak nechceš hrať kratší príbeh na začiatku hry a nevadí ti, keď nebudeš hrať za postavu Peter Blood, tak si zvoľ z tých dvoch ďalších postáv. Za nich je hneď na začiatku voľná hra a nemusíš plniť žiadne úlohy na začiatku. Akurát treba mať na mysli, že keď dohráš príbeh za Petra Blooda, tak na konci dostaneš asi 80 000 a unikátnu fregatu 3. triedy. Pokiaľ však hráš s GoF módom, tak táto loď už nie je unikátna a dá sa bežne zohnať. Asi najväčšou výhodou, keď nebudeš hrať za Petra Blooda je, že si na začiatku hry (počas dialógu na palube lodi) môžeš prerozdeliť atribúty, ktoré výrazne ovplyvnia aký budeš mať postup v hre. Viac sa dozvieš v tejto téme hneď na začiatku. Sea Dogs: City of Abandoned Ships - Atribúty, Zručnosti a Schopnosti (estranky.sk)

Čo sa týka nastavenia hry ako národnosť, náročnosť, charakter a ostatné nastavenie, ktoré tu je nižšie opísané, tak toto nastavenie je len samozrejme odporúčané. Výber je samozrejme na tebe.

Náročnosť odporúčam najviac na kapitána (captain), čo je stredná náročnosť. Prípadne o jednu, maximálne dve vyššie. Vyššie to už fakt neodporúčam, pretože nepriatelia majú omnoho viac životov a je ich aj viac. Výber náročnosti okrem zdravia protivníkov ovplyvňuje aj ďalších viacero herných mechaník v hre ako je rýchlosť levelovania postáv, lodí, rýchlosť získania skúseností atď.

Ďalej si môžeš vybrať typ/povolanie postavy. Na výber máš korzár, obchodník a dobrodruh. Ono je to aj tak trochu jedno, lebo postupom času aj tak postavu vylepšíš. Na začiatku ti výber postavy môže pomôcť kvôli malej výhode každého povolania, ale nie je to nič extra, čo by niečo a nejakým spôsobom výrazne ovplyvňovalo.

Korzár - energia sa regeneruje o 15% rýchlejšie. 

Dobrodruh - poškodenie, ktoré obdržíš je o 10% menšie.

Obchodník - ceny v obchode máš o 10% lacnejšie.

Ďalej máš vyber národnosť. Celkovo je však jedno za akú národnosť budeš hrať, takže si vyber viac menej podľa sympatií. Totiž, korzársku licenciu môžeš získať u každej národnosti. V prípade, že hráš s GoF módom, tak neodporúčam hrať za pirátov. Všetci budú na teba často útočiť, nemôžeš vstúpiť do kolónií atď. Teda okrem pirátskych, ale sú celkom ďaleko od seba a sú len štyri. A nepomôže ti ani obchodná licencia. Navyše v pirátskych kolóniách nie sú pašeráci a piráti na teba budú aj tak útočiť, síce nie na hlavnej mape, ale v námorných bitkách áno. Aj keď si na ich strane. Takže prídeš o dosť veľa výhod, ale ak chceš, tak to samozrejme vyskúšaj. 

Čo sa týka nastavenia rate of experience increase alebo rýchlosť zbierania skúseností, tak je dobré to nechať na pôvodnom, čiže v strede to je ideálne. Nie je to ani extra pomalé, ani extra rýchle. Určite to neodporúčam nižšie, lebo zbieranie skúseností je potom veľmi pomalé, navyše na niektoré úlohy potrebuješ mať aj nejaký level a pod. Takže by si niektoré úlohy nevedel dokončiť. Ak si to dáš zase naplno, tak postup sa ti môže zdať až moc rýchly.

Čo sa týka nastavenia enemy encounters tak ideálne to je nastaviť na štandard. Toto nastavenie ovplyvňuje počet lodí na hlavnej mape, ale zároveň aj počet lodí, ktoré budú na teba útočiť. Neodporúčam to nastaviť na najmenšiu hodnotu, pretože lodí na mape bude naozaj málo. Síce to má výhodu v tom, že ťa budú menej otravovať nepriatelia, ale budeš mať aj pomalší postup. A na začiatku hry, keď máš slabú loď a kým nájdeš sebe rovnú, tak to môže aj nejakú dobu trvať. A tak isto to nie je dobré mať na najvyššom nastavení. Na mape bude veľa lodí, ale zároveň ťa bude aj furt niekto otravovať a útoky na teba budú veľmi časté. Ideálny je ten štandard.

Ďalej tu máme nastavenie sea battles, teda námorné bitky. Na výber máš dynamické a taktické a rozdiel je v mechanike plavby lodí. Keď si zvolíš dynamické, tak lode sa plavia rýchlejšie, rýchlejšie sú rôzne manévre atď. Pri taktickom sa lode zase celkovo plavia pomalšie. Jednoducho si volíš medzi arkádovým a "realistickým" nastavením. Odporúčam si zvoliť dynamické, najmä kvôli zábavnosti. Odporúčam vyskúšať obidve možnosti a podľa toho si nastaviť čo ti vyhovuje. 

A posledné nám ostalo na výber hardcore mode a automatické nabíjanie pištolí. Ani jedno som nikdy nevyskúšal. Čo sa týka hardcore módu, tak uložiť hru môžeš len na súši a to v kostole. Totálny bullshit. Na to v akom stave je hra po technickej stránke... Ani si neviem predstaviť takto hrať hru, kde je bugov ako maku. A je ich tam omnoho viac ako v hrách od Bethesdy. A to je už čo povedať. No ak máš pevné nervy a potrebuješ novú klávesnicu alebo pc, tak smelo do toho. Čo sa týka toho automatického nabíjania, tak zrejme bude treba stlačiť nejakú klávesu po nejakej dobe (čas nabíjania zbrane), aby sa zbraň nabila.

 

Niekoľko rád na začiatok - na ostrovoch

Ak si zvolil inú postavu ako Peter Blood, tak začínaš na lodi, kde za chvíľu k tebe príde námorník. Tam ti v skratke povie, že už si dorazil do Nového Sveta, tak sa máš zbaliť a vypadnúť. Tiež ti v niekoľkých dialógoch vysvetlil základy o hre. Určite si zvoľ vetu, že si chceš nastaviť schopnosti svojej postavy. Jedná sa hlavne o atribúty (P.I.R.A.T.E.S). Viac si pozri v téme atribúty a schopnosti. Tiež ti ukáže aj základy boja. Pokiaľ to už poznáš, tak to môžeš preskočiť, stačí si to zvoliť v dialógu, že už chceš ísť na pevninu. 

  • Takže teraz budeš v nejakej kolónií. Určite choď do lodenice a daj si opraviť loď. Ďalej choď do karčmy a naverbuj posádku... Rovno sa stav aj na panáka ak chceš, ale bacha na zlodejov. Vedia ťa okradnúť, keď sa riadne nadrbeš. Ak si všetko neprechľastal, tak choď do obchodu a nakúp nejaké zásoby ako jedlo, muníciu, zbrane, lieky, pár plachiet a dosiek na prípadne opravy na mori a nezabudni na rum... Nikdy, nikdy a nikdy nezabudni na rum. Smädná a triezva posádka, rovná sa - nespokojná a zlá posádka. Na trhu alebo v obchode si kúp guľky do pištole, prípadne lepšiu šabľu ak máš peniaze na viac. Určite nezabudni na liečivé nápoje a protijed.
  • Taktiež určite odporúčam najať čo najskôr dôstojníka. Síce to bude stáť viac peňazí na začiatku, ale o chvíľku sa ti to vráti. Čiže hneď ako môžeš, tak ho najmi. Ide totiž o to, že keď prepadneš nejakú loď a natrafíš na nejaký drahý tovar, tak so svojou malou loďou určite všetko nenaložíš a tým pádom prídeš zbytočne o peniaze. Iste je aj možnosť loď vymeniť, ale nie je to ideálne ak náhodou natrafíš na nejakú neohrabnú obchodnú loď a budeš musieť potopiť svoju. A neskôr prípadne kupovať druhú. Keď máš dôstojníka a nechceš si nechať ukoristenú loď, tak ju môžeš predať, čo sú zase peniaze na vyše. A to sa vyplatí, Horst!
  • Na začiatku určite nebudeš mať peniaze, tých nikdy nie je dosť. Určite choď za guvernérom. Takmer vždy má pre teba úlohu, aby si niekde v džungli našiel banditu/banditov a zabil ich. Nedá ti za to veľa peňazí, ale na začiatok lepšie ako nič. Takže sa vyber za mestské hradby do džungle, nájdi ich a zabi. Nezabudni ich prehľadať. Nájdeš rôzne predmety, ktoré si môžeš nechať alebo predať. Na splnenie úlohy máš niekoľko dní a všetko sa dozvieš v denníku. Btw, podľa možností vždy prehľadávaj mŕtvych. Či už na mori, alebo zemi, tak zo začiatku ti to veľmi pomôže. Nájdeš kopec predmetov, ktoré vieš predať. 
  • Ak ti dá náhodou úlohu, že máš zabiť nie banditov, ale pašerákov (smugglers), tak ich budeš zbytočne hľadať po celom ostrove, pretože najskôr musíš ísť do karčmy a dohodnúť si s pašerákmi stretnutie. Vyzerajú ako "typickí piráti" a keď s ním prehovoríš, tak ti ponúkne zaujímavý tovar na predaj/kúpu. Takže v rozhovore si zvoľ, že máš záujem. Ak odpovieš, že nechceš, tak sa potom s tebou už nebude chcieť baviť! Potom v denníku nájdeš konkrétne miesto, nejaká zátoka alebo pláž na ostrove. Tak zdvihni kotvy a choď na dohodnuté miesto. Ako sa vylodíš, tak ich určite za chvíľu uvidíš niekde na pláži. Väčšinou sú traja a čakajú tam aj s tovarom, čo sú rôzne predmety ako sudy, debne atď. Ale nezačínaj s nimi rozhovor! Lebo sa ti to započíta ako pašeráctvo a za chvíľu tam nakráčajú colníci. Preto ako ich uvidíš, tak vytiahni pištoľ a šabľu, a rovno do nich. Potom ti vyskočí aktualizácia denníku a vráť sa po odmenu. 
  • Tieto úlohy u guvernéra odporúčam splniť na každom ostrove, na ktorom zakotvíš. Veľa času nezaberú, získaš nejaké peniaze a predmety a zároveň si aj vylepšíš reputáciu. Zároveň je dobré čo najviac ostrovov takto obehať na začiatku, pretože keď navštíviš kolóniu a jej obchod, tak sa ti zobrazí aj v obchodnej knihe a potom máš dobrý prehľad o cenách tovarov. Na druhú stranu nezabúdaj, že keď často zabíjaš pašerákov, tak si aj s nimi môžeš pokaziť vzťahy a niektorí pašeráci nebudú chcieť s tebou obchodovať. Takže si s nimi radšej udržuj dobré vzťahy, keďže vďaka pašerákom vieš výborne zarobiť. Niekoľko úloh ti reputáciu u nich nepokazí, ale ak chceš s nimi dobré vzťahy, tak tieto úlohy je lepšie neplniť.

Ešte však nechoď preč z ostrova. Určite ho odporúčam prehľadať a nájsť jaskyňu. Ešte predtým si však nezabudni nakúpiť dostatok protijedov a liečivých nápojov. Tu sa dajú veľmi dobre rýchlo nazbierať hlavne bojové skúsenosti a levelovať postavu. Stačí to len opakovať dookola.

  • Keď už jaskyňu nájdeš, tak do nej vstúp. V každej jaskyni nájdeš aj také svetlo, ktoré vydáva dajme tomu strašidelné zvuky. Ak sa k nemu moc priblížiš, tak sa tam objavia kostlivci/zombie. Všetkých pozabíjaj a určite prehľadaj. Zombie ťa dokážu aj otráviť, čo ti aj napíše, že si bol otrávený. Vtedy použi protijed. Nie všetci zombie ťa automaticky otrávia, väčšinou to je jeden, dvaja na celú skupinu. Záleží aj od veľkosti jaskyne a následného počtu zombie. Ale dokážu ťa otráviť každým zásahom, tak keď zistíš, že ktorý to je, tak ho čím skôr zabi alebo aspoň sa mu snaž prekaziť jeho útok, aby ťa jednoducho nezasiahol a zbytočne neotrávil. V každej jaskyni sa nachádza aj truhla, kde tiež môžeš niečo nájsť, ale málokedy sa tam niečo nájde. Takže ak zakotvíš na nejakom ostrove, tak sa určite prejdi aj do džungle a jaskyne. Avšak nezabudni na dostatok protijedu.
  • Veľkou výhodou jaskyne je, že má rôzne úzke chodby, kde môžeš zombie nalákať tak, aby si ich zabíjal po jednom, lebo si budú jednoducho zavadzať. Tým pádom ťa neobkľúčia a vieš sa dobre brániť iba proti jednému a postupne ich tak pobiješ jeden po druhom. Dobre sa tak ustrážiš hlavne pred použitím ťažkého úderu alebo pištole, čo by bolo dosť ťažké, keby ich je okolo teba viacero. To sa hodí hlavne na začiatku, keď máš málo životov a energie, plus slabšie zbrane. A v tomto spočíva aj ten trik v zbieraní skúseností. Prídeš do jaskyne, nájdeš ideálnu pozíciu, kde ich vieš zabíjať po jednom a skúsenosti sa zbierajú v podstate samy. Tým, že stále bojuješ, tak sa aj zlepšuješ v tejto oblasti. Stačí to len opakovať a za chvíľku sa vieš dostať aj na slušný level. Potom si aj omnoho ľahšie a sám dokážeš poradiť napr. s dobre vycvičenými námorníkmi. Podobne sa dá táto taktika použiť aj v súbojoch na palubách lodí, ale tam je menej miest, kde sa to dá využiť. Ale možné to je.

 

Niekoľko rád na začiatok - na mori

Ak si si už všetko vybavil na ostrove, tak je čas vyplávať a konečne pirátiť. Alebo obchodovať, či len tak sa plaviť a objavovať nové miesta.

  • Odporúčam, aby si mal vždy plný počet posádky na lodi. Pokiaľ postupne zbieraš posádku, že ich je málo, tak sa snaž čo najviac vyhnúť námorným bojom, lebo vtedy si v dosť veľkej nevýhode. 
  • Niekedy býva problém s posádkou, že nikde nemajú alebo majú len malý počet posádky na verbovanie. Vtedy musíš len jedine počkať alebo dá sa pomôcť aj s otrokmi. Ak ich máš, tak ich môžeš skúsiť naverbovať. Niekedy to funguje a niektorí sa pridajú. Niekedy zase nie. Pri otrokoch maj na pamäti, že tak isto potrebujú jesť, takže máš väčšiu spotrebu zásob a tak isto je tu možnosť vzbury, kde ťa potom čaká boj na palube.
  • Taktiež nezabudni na dostatočný počet zásob ako jedlo, muníciu, strelný prach, lieky, zbrane, dosky, plachty a rum. Tiež je dobre mať aspoň jedného dôstojníka na palube.
  • Na začiatku prepadávaj hlavne pirátov alebo samostatné obchodné lode nepriateľa. Vtedy vieš aj zvládnuť väčšiu loď a ich posádky sú väčšinou neskúsené a slabo vycvičené. Niektoré obchodné lode, aj keď sú malé, tak majú predsa len ochranu. Aj to môže byť malá loď, ale na jej palube sú vojaci, ktorí sú už dobre vycvičený. Ale to nie je nič, čo by nevyriešili kartáčová munícia.
  • Na hlavnej mape uvidíš rôzne lode a majú rôzne veľkosti. Tie väčšie lode sú určite flotila, prípadne ich je vo flotile menej, ale sú to väčšie/veľké lode. A to platí aj naopak, malá loď sa rovná jedna alebo flotila z menších lodí. Zároveň vieš aj určiť národnosť podľa plachty, ktorá je zároveň aj vlajka krajiny. O presný počet lodí, o akú flotilu sa jedná (vojenská, obchodná...), národnosť aťď sa dozvieš, keď prídeš ku konkrétnej lodi a "zaútočíš". Ak sa ti to nebude pozdávať, tak jednoducho odplávaš. Toto nemá žiadny efekt na na vzťahy či reputáciu.
  • Takto vieš aj obchodovať na mori, keď uvidíš, že to je priateľská obchodná flotila. Potom sa len presunieš na more, prídeš k lodi, nastúpiš, nájdeš kapitána a začneš rozhovor. V dialógu si už vyberieš, čo potrebuješ.
  • Neodporúčam prepadávať vojenské lode alebo konvoje, kde je veľa lodí. Taktiež sa snaž vyhýbať takýmto konvojom, ktoré chcú zaútočiť na teba. Hlavne ak na nich nestačíš. Navyše, vojenské konvoje majú aj dobre vycvičených mariňákov, ktorí vedia veľmi dobre bojovať, čo sa o pirátoch a obchodníkoch povedať moc nedá.
  • Po bitke na palube lodi to ešte neukonči a predtým ako pôjdeš bojovať s kapitánom, tak sa oplatí prehľadať mŕtvych a palubu lode. Hlavne rôzne dvere a tak podobne, aj tam nájdeš rôzne predmety.
  • Po bitke s kapitánom vždy prehľadaj jeho kajutu ako odídeš! Prehľadaj rôzne truhlice, skrine, stoly, jednoducho obehaj tú kajutu a prehľadaj čo sa dá. Okrem nájdených predmetov, v jednej truhlici určite nájdeš aj peniaze. Býva to pekná suma, ktorá slúžila na platy, obchody a rôzne iné činnosti. Táto suma peňazí býva najvyššia z koristi, teda ak nerátam nejaký drahý tovar na lodi. A práve aj kvôli týmto peniazom prepadávaš lode, ktoré financujú tvoje "aktivity." Ak kajutu neprehľadáš, odídeš a túto loď potopíš, tak peniaze skončia na dne mora. Tak nezabúdaj na to. smiley
  • Ak ťa sleduje silnejší nepriateľ, tak sa dá pomôcť viacerými spôsobmi. Skús sa dostať k priateľskej alebo spojeneckej flotile, ktorá je vo vojne s tým, čo ťa sleduje. 
  • Alebo choď do svojej či nejakej priateľskej kolónie, ktorá je vo vojne s tým, čo ťa sleduje a s nepriateľom ti pomôžu ostatné lode v prístave alebo pevnosť. Toto však neplatí ak ťa sleduje nájomný vrah, s ním sa musíš vysporiadať sám.
  • Ďalší dobrý trik je dostať sa na miesta podobné pri ostrove Bermuda alebo pri Hispaniole či niekde inde. Je tam veľa rôznych malých ostrovov a skál. Dá sa tam veľmi dobre manévrovať a kryť, hlavne ak máš malú/menšiu loď alebo aj väčšiu a si dobrý kapitán. A keď že nepriateľská AI je hlúpa ako polovica slovenského národa, tak sa jednoducho o tie skaly rozbijú alebo dobre poškodia. A poškodené lode ti stačí už len v podstate doraziť. Vďaka rôznym skalám sa dá aj dobre kryť pred nepriateľskou paľbou a využívať situáciu, keď nepriateľ nabíja a robiť rôzne výpady. Ale toto odporúčam len keď sa plavíš sám, pretože sa tam rozbije aj tvoja vlastná flotila. laugh

 

Niekoľko rád na začiatok - obchodovanie

  • Obchodovanie je dôležité, ale hlavne na začiatku je aj veľmi nevýhodné. Máš malú alebo menšiu loď, kde veľa tovaru neuvezieš. A ďalej, veľmi ťažko sa nájde tovar, ktorý by sa ti oplatilo lacno kúpiť a inde drahšie predať. A ak sa ti niečo predsa len podarí nájsť, tak veľký biznis z toho teda nie je. V každom prípade zarobiť sa na tom niečo málo dá, ale je to celkom zdĺhavé a budeš plávať z jednej kolónie do druhej, hore a dole, aspoň miliónkrát. Na koniec budeš však aj tak stratový.
  • Rýchlejšie a omnoho ziskovejšie je však prepadávať výhradne nepriateľské obchodné lode/flotily. A ukoristený tovar potom predávať. Okrem obyčajného tovaru, ktorý ti moc veľké zisky neprinesie, ale predsa len aspoň nejaké, tak určite sa ti podarí natrafiť aj na drahý tovar ako napr. mahagónové drevo, striebro, zlato, otroci, delá, zbrane či iný drahý tovar. A vtedy zarobíš veľké peniaze. Kde sa ti to najviac vyplatí predať si pozrieš v obchodnej knihe.
  • Predať to ešte s väčším ziskom sa dá u pašerákov, ale s rizikom, že ťa chytia. A chytia ťa vždy, takže to je na tebe.
  • Ak sa rozhodneš pre legálnu cestu, tak nechoď do prvej kolónie, na ktorú natrafíš. Dobre si to pozri v obchodnej knihe, lebo vieš nájsť aj veľký rozdiel v cene. Preto je dobré ak si obehal, čo najviac kolónií, aby si vedel, kde je čo najlepšie predať, lebo ten rozdiel vie byť veľký.
  • Treba mať však na mysli, že ceny sa tiež menia, takže ak je niekde malý/menší cenový rozdiel, tak sa ti neoplatí, aby si kvôli najlepšej cene niekde preplával pol Karibiku. Táto cena, kde bola najlepšia, sa môže zmeniť niekoľkokrát a nakoniec bude dokonca menšia a vo výsledku prerobíš. Preto sa treba vždy orientovať podľa aktuálnych cien v obchodnej knihe. A potom už len nájdi najbližšiu kolóniu, ktorá má najlepšiu cenu. Pár drobných je lepšie oželieť ako potom prerobiť ešte viac.
  • Zoznam kolónii v obchodnej knihe vieš navýšiť aj týmto spôsobom a nemusíš tak obehať všetky, ale nikdy nevieš akú kolóniu "objavíš." Ak si v prístave na lodi a sú tam nejaké lode, tak choď k nej alebo to sprav cez rýchlu voľbu. Potom choď na palubu a vyhľadaj kapitána, spoznáš ho podľa iného oblečenia. Keď s ním začneš rozhovor, tak sa ho opýtaj, kde bol naposledy alebo odkiaľ prichádza. Potom ti už len aktualizuje obchodnú knihu a priradí ti kolóniu do zoznamu, ktorú spomenul v rozhovore. Toto ti však poskytnú len obchodníci. Kapitáni vojenských lodí ti toto nepovedia. Tí ti však povedia nejaké iné info, napr. akú kolóniu kto prepadol atď. Takto získať informácie a nie len do obchodnej knihy, dokážeš samozrejme aj na otvorenom mori. 

 

Čo sa oplatí vyskúmať ako prvé

Ako postupne leveluješ svoju postavu, tak tým získavaš osobné a lodné schopnosti. Čo sa týka osobných schopností.

  • Určite sa oplatí čo najskôr vyskúmať Basic a Advanced Defense Art. Je veľa osobných schopností, ktoré tieto schopnosti vyžadujú mať vyskúmané.
  • Potom sa určite vyplatí aj vyskúmať už rovno Cuirass a tým pádom ho môžeš aj používať. Je síce ťažký, takže ti dosť uberie z nosnosti, ale na oplátku získaš "viac životov."
  • Medzi prvými určite sprístupni aj Tree of Life a Dynamo. Tie ti vždy pridajú niekoľko bodov naviac na zdraví a energii, keď postúpiš o ďalší level.
  • Samozrejme, najlepšie je vyskúmať schopnosti podľa svojho povolania, teda či si obchodník, bojovník atď. Tieto schopnosti vyššie opísané sú také univerzálne a vhodné pre každé povolanie. Neskôr sa určite oplatí investovať do schopností, ktoré ti zvýšia energiu, lepšiu schopnosť streľby, či šermu bez ohľadu na povolanie, keď že sa s tým budeš stretávať pravidelne.

Čo sa týka lodných schopností, tak tých je omnoho viac.

  • Čo najskôr sa oplatí vyskúmať God of Death (ikonka na pol tvár a na pol lebka).
  • Následne sa oplatí vyskúmať Musket Volley, čo výrazne zníži počet nepriateľskej posádky po nalodení. Táto zručnosť ti dá na loď chlapov s puškami. Vďaka tomu dokážeš aj zo slabšou loďou alebo s menšou posádkou obsadiť aj väčšiu loď a s menšími stratami.
  • Ďalej sa oplatí vyskúmať Longer Pranks a Master Boarding, takže na dlhšiu vzdialenosť dokážeš zahákovať loď.
  • Ďalej sa určite vyplatí vyskúmať Basic a Advanced Commerce, takže budeš nakupovať o niečo lacnejšie.
  • Samozrejme netreba zabúdať na schopnosti, čo súvisia s lodnými delami. Tým skrátiš dobu nabíjania, zlepšíš presnosť, poškodenie, vylepšíš dostrel atď. A ostatné zručnosti podľa vlastných priorít. Schopnosti, ktoré nemáš sa dajú aj nahradiť dôstojníkmi, ktorí tieto schopnosti majú vyskúmané a keď že ich máš pridelených na nejakom povolaní, tak tieto schopnosti zdieľaš s nimi. Určite to odporúčam využívať.

 

Predmety s rôznymi bonusmi a tak podobne

Zo začiatku budeš nachádzať veľa predmetov, teda ak budeš objavovať jaskyne a prehľadávať mŕtvych po bitkách. A tým budeš zrejme zápasiť s maximálnou nosnosťou tvojej osoby, ktorá je limitovaná. Tú postupne zlepšuješ levelovaním postavy, prípadne si to môžeš zlepšiť schopnosťami.

  • Preto u seba nevláč zbytočné ťažké sprostosti, ktoré ti nič nepridávajú, ale len zaberajú miesto. Základné veci, ktoré maj vždy u seba je šabľa, ďalekohľad, pištoľ, guľky, nejaké mapy, liečivé nápoje, protijed a predmety, ktoré pridávajú bonusy.
  • Ale dôkladne si vyberaj aj liečivé nápoje. Niektoré sú dosť ťažké a pritom sú aj nápoje, ktoré majú síce o päť, desať bodov uzdravenia menej, ale pritom sú omnoho ľahšie. Takže ušetríš dosť na hmotnosti.
  • Čo sa týka predmetov, ktoré pridávajú bonusy, tak nájdeš aj také, ktoré niečo pridávajú, ale zároveň aj uberajú. Pokiaľ ti spôsobujú veľké mínusy na zručnostiach, tak ich nepoužívaj, pretože je lepšie mať zručnosti vyvážené ako mať niečo úplne tip top a iné mať úplne v mínuse. Vyplatia sa viac menej teda len tie, ktoré pridávajú iba bonusy.
  • Vždy zbieraj a nechaj si predmety, ktoré pridávajú šťastie a úspech. Čím viac šťastia totiž máš, tým máš väčšiu šancu, že nájdeš rôzne drahé a vzácne predmety.
  • Taktiež je dobré zbierať predmety, ktoré pridávajú na schopnosti utajenie. Zvyšuješ tak pravdepodobnosť, že ťa pri pašovaní chytia. Respektíve ťa čaká len možno jedna bitka. Buď len na súši, alebo na mori. To záleží samozrejme aj od počtu bodov na schopnosti utajenie.
  • Samozrejme, že aj ostatné schopnosti a bonusy sa hodia. Napríklad šermovanie alebo lepšia presnosť streľby. Či už z pištole alebo z diel. Ostatné predmety, buď predaj, alebo ulož do svojej kajuty na lodi. Ale nezabudni si ich vziať ak budeš predávať loď napríklad.

 

Kde naverbujem posádku, dôstojníkov, kde kúpim loď, zásoby atď.?

  • Posádku - verbuješ v karčmách (Tavern). Stačí prísť do karčmy v meste a opýtať sa hostinského. Keď si v dialógu zvolíš verbovanie posádky, tak tam uvidíš počet námorníkov, ktorých môžeš naverbovať. Potom už iba naverbuješ toľko námorníkov, koľko potrebuješ. Samozrejme to aj niečo stojí. Ak tam nie je žiadna posádka, tak máš smolu. Musíš ísť, buď do inej kolónie, alebo sa skús staviť na druhý deň. Viac tipov na verbovanie posádky nájdeš aj nižšie v tejto rubrike.
  • Dôstojníkov - verbuješ tiež v karčme (Tavern), akurát sa musíš opýtať ľudí v karčme. Keď narazíš na dôstojníka, tak ti ponúkne svoje služby. Navyše uvidíš, koľko si pýta peňazí na mesiac, jeho skúsenosti a pod. Viac nájdeš taktiež nižšie v tejto téme.
  • Zásoby a predmety - kúpiš v sklade/obchode (Store) a predmety kúpiš aj na trhu. Stačí prísť do skladu a kúpitš to, čo potrebuješ. Predmety ako šable, pištole a iné kraviny kúpiš na trhu, ktoré sú v každej kolónií. Tiež ich kúpiš aj v obchode, akurát si to musíš zvoliť v dialógu. 
  • Lode a delá - kúpiš v lodenici (Shipyard). Ak chceš kúpiť iné delá, tak tiež si musíš zvoliť inú vetu v dialógu. V lodenici si aj loď môžeš vylepšiť, taktiež si musíš zvoliť inú vetu v dialógu. Ak si si kúpili nové delá, tak si ich zmeníš v menu lode. Stlačíš F2, klikneš na menu lode a potom klikneš na cannons/delá a tam si ich vymeníš. Dokonca ich môžeš aj rôzne kombinovať. Staré delá aj hneď predaj. Zaberajú veľa miesta na lodi.
  • Banka (Moneylender) - V banke si môžeš požičať peniaze a môžeš si tak pomôcť, keď budeš mať zlú finančnú situáciu. Treba mať však na mysli, že na pôžičku je nejaký úrok a po nejakom čase mu peniaze vrátiš naspäť. V denníku budeš mať napísané koľko máš požičané a do kedy mu to máš vrátiť. Taktiež si do banky môžeš aj peniaze uložiť. To sa hodí ak ideš napr. plniť nejakú úlohu, kde niekedy sa zobudíš na ostrove a začínaš prakticky od znova a bez peňazí. 
  • Správca prístavu (Port Controller) - U správcu prístavu si môžeš za poplatok "zaparkovať" lode z flotily. Stačí k nemu prísť, vybrať nejakú loď z flotily, ktorú chceš zaparkovať a zaplatiť. Ak máš teda napr. 2 lode v eskadre, tak keď si jednu loď zaparkuješ, tak sa budeš plaviť sám. Svoje lode si môžeš hocikedy vyzdvihnúť naspäť. Tiež je to celkom dobrá možnosť, ak ideš plniť nejakú úlohu. Ak máš len jednu loď, tak hu nemôžeš logicky zaparkovať, teda jedine, ak by si chcel vyplávať na člne.

 

Skúsenosti a morálka posádky

Nie len tvoja postava, ale aj tvoja posádka získava skúsenosti. A máš tam aj tri ukazovatele. Sailors (námorníci), cannoneers (delostrelci) a soldiers (vojaci). Pri každom z nich aj vidíš ako sú skúsení a tiež je tam napísané, že či sú zelenáči alebo skúsení atď.

Sailors - skúsenosti ako námorníci získavajú plavbou po mori, ale aj keď manévruješ s loďou v boji. Čím sú viac skúsenejší, tak tým je aj lepšie ovládanie tvojej lode ako obratnosť a rýchlosť. 

Cannoneers - delostrelci zase získavajú skúsenosti pri streľbe z diel. Čím sú skúsenejší, tak tým dokážu rýchlejšie delá nabíjať, ale hlavne sú aj presnejší.

Sodliers - a potom sú tu ešte veľmi dôležitý vojaci, ktorí skúsenosti získavajú v boji muža proti mužovi. Takže čím viac bojuješ na palubách lodí, tak aj tým sú vojaci lepší v boji a zároveň aj v zahákovaní lode. To znamená, že na väčšiu vzdialenosť dokážeš loď zahákovať.

  • Tieto skúsenosti vidíš aj keď posádku verbuješ, zároveň tam vidíš aj morálku posádky. Niekedy naverbuješ totálnych amatérov zo zlou morálkou, ale dokážeš nájsť aj skúsenú posádku s dobrou morálkou. Taktiež netreba zabúdať, že keď máš skúsenú posádku a naverbuješ k nej zelenáčov, tak ti to trochu zníži ich skúsenosti. Dobre skúsená a vycvičená posádka je na nezaplatenie. Je to xkrát lepšie ako veľká a neskúsená posádka. S malou a dobre vycvičenou posádkou si ľahko poradíš aj s väčšími loďami a s väčším počtom posádky. ​                                      
  • A preto ak chceš svoju posádku udržať stále dobre vycvičenú a v dobrej kondícii, tak nezabúdaj, že dlhá nečinnosť spôsobuje, že tvoja posádka začne tieto skúsenosti postupne strácať. Čiže ak sa budeš len plaviť po mori a chľastať rum alebo obchodovať a celkovo sa tak vyhýbať boju, tak sa z nich postupom času stane len posádka plná ožratých zelenáčov. Takže ak si chceš skúsenú posádku udržať, tak musíš aj často bojovať. Aj keď si skôr obchodník a boju sa vyhýbaš čo najviac, tak pravidelne "preškoluj" aspoň svoju posádku určenú na ochranu flotily.  
  • Tiež nezabudni aby tvoja posádka mala dobrú morálku, čo zabezpečíš dostatkom zásob, liekov a rumu. Tiež môžeš a ich morálku zvýšiť tým, že im pridáš peniaze. Stlač F2 a v menu lode nájdeš "raise morale." Aj ti ukáže, že koľko za to zaplatíš. Rum im pridáš, keď sa presunieš do svojej kajuty a stlačíš enter, kde si to vyberieš z ponuky. Ale nezabudni potom navýšiť zásoby rumu alebo ho mať dostatok. 
  • Morálku posádky aj ovplyvňuje počet posádky na lodi. Každá loď má nejaký minimálny a maximálny počet posádky. Tento údaj nájdeš v parametroch lode. Keď na to klikneš pravým tlačidlom, tak sa ti tam zobrazí, že koľko môžeš naverbovať najviac posádky, ktoré zahŕňa aj maximálne preťaženie. Najviac je to však 25% z maximálneho počtu. Takže ak máš maximálny počet posádky napr. 100, tak najviac môžeš naverbovať o 25 mužov viac a celkovo budeš mať tak 125 mužov na lodi. Väčší počet posádky ti to aj tak neumožní už naverbovať. Keď máš na lodi viac ako maximálny počet, tak už máš aj počet posádky zobrazený v červenom. Tých 25% je totiž najviac akceptovateľné množstvo, pretože nad túto hodnotu by posádka už nemala vôbec žiadne miesto, ktorého nemá dosť ani pri bežnom stave. Vyšší počet posádky sa ti o niečo viac prejaví na morálke posádky, teda rýchlejšie klesá, keď že majú menšie "pohodlie." Takže ju bude potrebné o niečo častejšie zlepšovať, čiže im budeš pridávať častejšie peniaze a rum naviac. 
  • Voziť posádku na vyše sa však určite oplatí. Hlavne ak často prepadávaš lode či kolónie alebo všeobecne veľa bojuješ. Vtedy sa hodí čo najviac mužov na palube. Ak si však obchodník, tak je to zrejme zbytočné. Samozrejme, lode určené na ochranu svojej flotily riadne vybav.

 

Dôstojníci

Čo sa týka dôstojníkov, tak ako som písal vyššie, tak ich naverbuješ v karčme. Stačí ho osloviť a v rozhovore sa dozvieš aký plat berie a aké má skúsenosti.

  • Dobre si pozri jeho skúsenosti, respektíve atribúty, schopnosti a zručnosti, ktoré má. To sa týka prevažne na začiatku, pretože na začiatku nemáš ešte moc dobrú postavu a nemáš vyskúmané rôzne osobné a lodné schopnosti. A zručnosti detto. Skúsený dôstojník ti tieto chýbajúce skúsenosti dokáže nahradiť, pretože ako ho priradíš na nejakú pozíciu, tak s ním zdieľaš aj spomínané jeho osobné a lodné schopnosti a mať tak ich výhody.
  • Ďalej si u dôstojníkov všímaj ich lojalitu, je tam aj na to taký ukazovateľ v modrej farbe s nápisom Loyalty, ktorý nájdeš, keď si ho rozklikneš v menu postavy (F2). Tento ukazovateľ sa mení na základe tvojich dobrých a zlých akcií. Ak je to modré pole na nule, tak sa ti dôstojník určite vzbúri a zdrhne ti s loďou ako mu ju priradíš. Ale vieš s ním aj bojovať a toho zradného hajzla na vždy poslať na dno.
  • Spomínaná lojalita dôstojníkov sa mení na základe tvojich dobrých a zlých akcií a to záleží aj od reputácie každého dôstojníka, ktorú tiež nájdeš v menu postavy. Táto reputácia sa na rozdiel od lojality nikdy nemení. A túto reputáciu si muší vždy pozrieť, keď verbuješ dôstojníka, pretože sú zjednodušene "dobrý a zlý" dôstojníci. A treba si vybrať podľa toho akú máš ty povahu a čo robíš, respektíve, čo plánuješ robiť.
  • Takže napríklad ak počas prepadávania lodí berieš zajatcov a potom ich predávaš, prípadne ich zabíjaš, tak to sú zlé akcie. A ak si naverboval "dobrého" dôstojníka, tak nebude logicky spokojný s tým čo robíš a jeho lojalita bude klesať, až sa nakoniec vzbúri. Preto si radšej naverbuj dôstojníka so zlou reputáciou, ktorý ti bude takéto akcie akceptovať a jeho lojalita bude dobrá.
  • Ak naopak zajatcov prepúšťaš a plníš rôzne úlohy, ktoré nie sú považované za zlé akcie ako rôzne úlohy pre ľudí alebo obchodníkov, tak si naverbuj "dobrého" dôstojníka, ktorý takéto akcie schvaľuje a jeho lojalita bude dobrá. Takže si vyberaj dôstojníkov podľa toho, čo za akcie vykonávaš najčastejšie a ich lojalitu si udržíš dobrú. Tuto je však jeden známy bug, čo sa týka lojality. Dôstojníci sa skratka vzbúrili bez ohľadu na tvoje akcie. Aj keď si mal "dobrého" dôstojníka a nerobil si nič zlé, tak aj tak sa po nejakom čase vzbúril. Tento bug odstránia rôzne módy, napr. GoF.
  • Jednoducho, toto všetko sa týka iba toho či si dobrák alebo hajzel. laugh

 

Keď už máš dôstojníka teda vybratého, tak ho môžeš priradiť na nejakú pozíciu, čím získaš aj bonusy, ktoré on má a ty zase nemáš. Dôstojníka teda vyber na pozíciu podľa toho, v čom je najlepší, aby si samozrejme, čo najviac využil jeho potenciál a schopnosti. Dôstojníka môžeš priradiť na tieto pozície.

  • Navigator - pridáva bonusy na zručnosť Navigation (navigácia)
  • Bosun (Lodník) - pridáva bonusy na zručnosť Grappling (naloďovanie/zahákovanie lode)
  • Cannoneer (Delostrelec) - pridáva bonusy na zručnosť Accuracy (presnosť) a Cannons (delá)
  • Doctor - pridáva bonusy na zručnosť Defense (obrana)
  • Treasurer (Pokladník) - pridáva bonusy na zručnosť Trade (obchodovanie)
  • Carpenter (Lodný tesár) - pridáva bonusy na zručnosti Repair (opravy)
  • Fighter (Bojovník) - nepridáva žiadne bonusy. Táto pozícia slúži ako bodyguard.
  • Keď si v menu postáv klikneš pravým na nejakú pozíciu, tak ti vypíše nejaký popis a tiež, čo dôstojník má spĺňať, aby si ho mohol na konkrétnu pozíciu priradiť. Takže napr. ak chceš dôstojníka priradiť na pozíciu navigátora, tak by mal mať aj určitý počet bodov na schopnosti navigácia. A tak to to je to pri všetkých pozíciách.
  • Na každú pozíciu môžeš priradiť len jedného dôstojníka, teda okrem povolania fighter/bojovník. Toto "povolanie" má ako jediné až tri posty, takže môžeš dať na tieto pozície až troch dôstojníkov s povolaním bojovník. Zároveň je to však pozícia, ktorá ti nepridáva žiadne bonusy na zručnosti. A čo sa týka lodných schopností, tak nikde nenájdeš, že tieto schopnosti môže používať len dôstojník s povolaním bojovníka. Toto povolanie ani nie je ako ostatné povolania, ale je to skôr tvoj osobný strážca/bodyguard, ktorý bude s tebou bojovať počas bitkách na palubách lodí. Na pozíciu bojovníka, preto umiestni dôstojníka, ktorý má dobré zručnosti na chladné a strelné zbrane.

 

Vždy maj na lodi základné zásoby

Vždy si nezabudni kontrolovať hlavné zásoby. Na lodi ti stačia tieto na normálne fungovanie, no bez nich ani nevyplávaj na more. Sú to delové gule, reťazové strely, kartáčove strely, výbušné delové gule, strelný prach, potraviny (jedlo), lieky, zbrane, dosky, plachtovina a rum, rum, a rum.

  • Munícia ako delové gule a ich ostatné deriváty pre lodné delá. Bez munície nevystrelíš a tým nevyhráš žiadnu bitku alebo sa neubrániš pred útočníkom. Väčšinou je munície dostatok, aj keď môžeš sem tam naraziť na obdobie, že je nedostatok v niektorých kolóniách a neostáva ti nič iné len prepadávať lode alebo počkať na doplnenie zásob. 
  • Strelný prach, dôležitosť netreba ani vysvetlovať. Bez strelného prachu nevystrelíš. Tiež ho býva niekedy nedostatok.
  • Jedlo je proviant pre posádku, teba a dôstojníkov. Vždy máš napísané na koľko dní ti potravín ostáva. Vždy je dobré ich mať na lodi viac, pretože ich žerú aj potkany a tu sa zase celkom často stáva, že aj kolónie majú potravín nedostatok. A si odkázaný jedine na prepadávanie lodí a ich korisť, prípadne obchod na mori. Bez dostatku potravín očakávaj vzburu, a tak isto ti posádka začne zomierať.
  • Lieky slúžia na to, aby bola posádka zdravá a bez chorôb. Bez liekov ti posádka začne padať dole ako muchy, takže ich maj tak isto dostatok.
  • Bez zbraní nevybojuješ nič a tu platí, že pre každého námorníka jedna. Ak ich máš menej ako je počet tvojej posádky, tak budeš mať väčšie straty na posádke pri nalodení, takže je ich dobré mať určite viac ako je počet tvojej posádky. 
  • Dosky a plachtovina slúžia na opravy na mori, takto ušetríš za opravy, ktoré si utrpel v bitke. Tým pádom zaplatíš v lodenici menej. Prípadne ak ťa niekto napadne hneď po bitke, tak loď bude v lepšom stave, takže rozhodne nosiť ich viac. Taktiež ak máš vyskúmané rôzne zručnosti na opravu lode, tak bez tohto materiálu nič neopravíš.
  • No a konečne najdôležitejšia vec na lodi je rum. Nikdy ho nie je dosť, lebo posádka ho pije ako vodu a ani sa nenazdáš a nemáš ani sud alebo skôr fľašu. Navyše, pokiaľ nepoužívaš nejaký mód, tak spotrebu rumu nemáš vypísanú ako pri spotrebe jedla. Musíš si to tým pádom ustrážiť sám. Takže bez rumu klesá morálka a riskuješ vzburu. A nezáleží, že máš aj miliardu peňazí. Ak sa budeš čudovať, prečo je vzbura alebo ti klesá morálka a peňazí máš pritom dosť, tak určite nemáš rum. 
  • Tak isto si nezabudni do pištole kupovať guľky, bez toho nič nezabiješ. Kúpiš ich tradične na trhu alebo v obchode. Alebo ich nájdeš u mŕtvych či hocikde inde.
  • Život na mori ti znepríjemnia spomínané potkany, ktoré žerú všetko a hádam aj loď, tak si vždy dávaj pozor koľko zožrali. Ono ti to aj napíše, že potkany ti požrali nejaké zásoby a aktualizuje to tvoj stav zásob. Pre tento prípad je preto lepšie voziť viac tovaru.

 

Ako sa vyhnúť námorným bojom

Ak nechceš bojovať a bude ťa niekto sledovať na hlavnej mape, tak je tu jedna finta. Ak sa ho chceš zbaviť, tak ako náhle na hlavnej mape naskočí kotva, že môžeš vstúpiť do bitky, tak sa zapoj. Najlepšie to je vtedy, keď do bitky vstúpiš hneď ako sa ti zobrazí tá kotva. Akonáhle sa presunieš na more, tak ti ukáže, že sa môžete vrátiť na hlavnú mapu. A keď sa vrátiš, tak nepriateľ tam už nebude. Finta je v tom, že si ďaleko od nepriateľa a preto sa môžeš vrátiť na hlavnú mapu a ako som spomínal, tak po návrate na mapu tam už prenasledovateľ nebude. Ešte je tu možnosť sa dostať do jednej z tvojej kolónie, kde ti lode v prístave a pevnosť pomôžu.

Ale aj tu je jedna výnimka. Ak je na teba vypísaná odmena za tvoju hlavu a začne ťa sledovať lovec odmien alebo nájomný vrah, tak sa ho nezbavíš týmto spôsobom. Musíš iba bojovať A ak sa dostaneš ku pevnosti alebo k tvojim spojencom, aby ti pomohli, tak si na omyle, pretože oni hľadajú len teba. Jednoducho si niekoho poriadne nasral, tak ťa chce zabiť a pevnosť, a ani lode v prístave ti nepomôžu, aj keď ten vrah je nepriateľ z ostatnými. Ten vrah ide iba po tebe, takže máš smolu. Títo vrahovia a lovci odmien si ťa môžu počkať aj na súši, takže sa nečuduj, že po móle pôjde oproti banda chlapov, ktorí na teba vytasia šable.

 

Úlohy v CoAS

V Sea Dogs: CoAS môžš plniť rôzne úlohy, ktoré sú rozdelené na hlavné, národné a náhodné. Návody na úlohy nájdeš napríklad tu Age of Pirates Wiki | Fandom

  • Hlavné úlohy (Important Quests) - sú to hlavné úlohy a za tieto úlohy dostaneš najlepšie odmeny a získaš rôzne unikátne lode a predmety, ktoré inde nenájdeš. Ide o úlohy ako napr. "Prologue" za postavu Peter Blood, kde získaš unikátnu fregatu. Alebo úloha na "Hunting the Blue Bird" (unikátna loď šebeka a šabľa) atď. Veľmi často sú tieto úlohy veľmi ťažké a nie vždy sa ti môže podariť splniť ich kvôli rôznym bugom.
  • Národné úlohy (Nation Quests) - ide o úlohy, ktoré plníš za nejakú frakciu ako Anglicko, Francúzsko, Holandsko, Španielsko alebo Pirátov. Tieto úlohy sú dlhé a celkom aj náročné. Ak začneš národnú úlohu napr. za Anglicko, tak už potom nikdy nebudeš môcť splniť ostatné národné úlohy. To neplatí pre národnú úlohu za Pirátov (Pirate Quest Line). Taktiež sa neodporúča začínať Pirate Quest Line predtým, ak nedokončíš národnú úlohu za nejakú frakciu, pretože plnením Pirate Quest Line si môžeš výrazne poškodiť tvoju reputáciu/vzťahy s hlavnými frakciami. To je už však na tebe. Aby si mohli začať plniť Nation Quest Line, tak potrebuješ Letter of Marque - korzársku licenciu. Túto licenciu dostaneš len vtedy, ak máš perfektný vzťah s tvojou frakciou (Admiration level). Dobré vzťahy získaš, keď plníš úlohy pre svoju krajinu a tiež aj ostatnými dobrými skutkami. Alebo choď na Bermudu a Letter of Marque kúpiš u diplomata. laugh
  • ​Náhodné úlohy (Random Quests) - posledný typ úloh sú tzv. náhodné úlohy, ktoré sú z pravidla jednoduché a rýchle na dokončenie. Tieto úlohy môžeš plniť napr. od bežných ľudí na ulici, v krčme, od rôznych obchodníkov atď. Stačí s nimi prehovoriť.

 

Rabovanie a obsadenie kolónie

Ak chceš nejakú kolóniu obsadiť, tak najskôr musíš dokončiť National Quest za nejaký národ. Ak spomínanú úlohu nemáš dokončenú, tak môžeš kolónie len rabovať. Sú dva spôsoby a to, po mori, alebo po súši. Za rabovanie kolónii si výrazne zhoršuješ vzťahy s krajinou, ktorej kolónie prepadávaš. Tiež aj tvoja reputácia sa mení.

 

Keď chceš zaútočiť po mori, tak odporúčam mať dobrú flotilu aspoň s 24 a 32 librovými delami.

  • Na rabovanie kolónii sú najlepšie veľké lode, kde nie je až tak potrebná vysoká rýchlosť a rýchle manévrovanie. Navyše tieto lode môžu mať aj silné 42 librové delá, čo sú poriadne kanóny práve na ničenie pevností. Taktiež majú aj veľký počet diel a posádky, veľkú nosnosť atď. Takže ti stačí aj menší počet lodí.
  • Ale nie je problém kolónie vyrabovať aj s fregatami, ťažkými galeónami alebo inými loďami. Základom je aspoň dobrá výzbroj a väčší počet posádky, ktorá má dobré skúsenosti s bojom. Nebudeš mať aspoň také veľké straty. Potom už len stačí s flotilou prísť do kolónie, kde nepriateľská pevnosť a lode začnú po tebe hneď strieľať ako budeš na dostrel.
  •  Na pevnosť sú najlepšie výbušné delové gule.
  • Keď zničíš pevnosť a lode, tak sa môžeš vylodiť, kde ťa čaká bitka s vojakmi v pevnosti, potom v samotnom meste a nakoniec u guvernéra. Keď bude mesto čisté, tak prehovor s guvernérom si môžeš zobrať korisť. Tuším môžeš guvernéra aj zabiť, ale okrem vplyvu na reputáciu to nemá žiadny iný efekt.

 

Útok po súši je ľahší spôsob ako útok po mori. Nebojuješ na mori, takže si na to môžeš trúfnuť aj keď máš len slabšie lode. Navyše tvoje lode sú mimo a nebudú poškodené. Jedinou podmienkou na útok po súši je mať aspoň 500 mužov.

  • Znova je ideálne, keď ma posádka dobré skúsenosti s bojom. Potom len stačí, keď so svojimi loďami zakotvíš v nejakej zátoke a cez džungľu prejdeš k bránam mesta. Potom stlačíš enter a v menu si vyber "vylodiť posádku a zaútočiť".
  • Z pevnosti tam prídu vojaci, ktorých sa zbav a potom vstúp do mesta, kde ťa znova čaká boj s vojakmi.
  • Tiež sa ich zbav a potom choď už len do rezidencie a pokecaj s guvernérom. Prípadne ak tam bude jeho stráž, tak ešte predtým sa budeš musieť zbaviť aj ich. Potom si už len zober svoju korisť.
  • Jedinou nevýhodou útoku po zemi je, že nezískaš skúsenosti pre lode a pravdepodobne stratíš dosť námorníkov.

 

Úprava lodí

Ak si chceš vylepšiť loď, tak zájdi na Bermudu a choď do lodenice. Zvoľ si vylepšenie lodí. Keď to zvolíš, tak ti ukáže, čo môžeš vylepšiť. Môžeš si zväčšiť kapacitu lode, zvýšiť počet posádky, vylepšiť trup, dať silnejšie delá, rýchlosť lode atď. Keď si vyberieš jednu z možností, tak ti ukáže, čo budeš potrebovať. Bude to nejaký materiál a peniaze na pracovné sily. Keď to potvrdíš, tak prídeš o danú čiastku financií, zálohu, a teraz musíš už len zohnať daný materiál. Aktualizuje sa ti aj lodný denník, takže nebude problém zohnať to, čo potrebuješ. Alebo si dopredu zisti, čo chceš vylepšiť a aký materiál potrebuješ, koľko atď a potom choď do lodenice a vylepši loď. Určite sa to vyplatí, i keď to stojí dosť zlata a musíš mať materiál. 

(Tento návod napísal Martin Ryvola (AByss)

 

Maskovanie

Ak máš vyskúmané lodné zručnosti ako pirátska, anglická, francúzska, španielska a holandská vlajka, tak sa môžeš maskovať za tieto národy a využiť tak moment prekvapenia či vstup do prístavu. 

  • Jednoducho choď do menu postavy a zvoľ lodné zručnosti. Ak konkrétna zručnosť svieti, tak je vyskúmaná. Potom už iba v menu postavy zvoľ národy (nations) a dole si vyber vlajku akú zrovna potrebuješ. Ak si zvolíš napr. Anglickú a je tvoj nepriateľ, tak je možné, že môžeš  vstúpiť do Anglických miest bez toho, aby na teba strieľali.
  • Lenže toto závisí na tvojej schopnosti utajenie a podľa toho aké zlé vzťahy máš s danou krajinou. Ak máš vzťahy len nepriateľské, tak je možné, že ti to prejde. Ale ak je na teba vypísaná odmena za tvoju hlavu, tak čím je väčšia, tak tým je šanca menšia. 
  • Tiež sa to dá využiť na mori ako moment prekvapenia. Prídeš k nejakej lodi, všetko si prichystáš na útok a bum, bum, bum. Samozrejme, že ak využívaš tieto falošné vlajky, tak to zvyšuje aj tvoj level na maskovaní.
  • V každom prípade, netreba zabúdať, že maskovanie v hre funguje veľmi zvláštne a v drvivej väčšine prípadov ťa odhalia. A na schopnosti utajenie môžeš mať hodnoty aké len chceš. Týka sa to hlavne vstupu do kolónií. Možno na teba nemusia útočiť lode a pevnosť, ale ako prídeš do prístavu, tak ťa odhalia vojaci alebo naopak. Čo sa týka prepadov lodí na mori, tak tam to niekedy funguje celkom normálne.

 

Diplomat

Ďalšia možnosť je kúpiť si licencie u diplomatov vo všetkých pirátskych kolóniach. Zájdi do nejakej pirátskej kolónie, choď do krčmy a popýtaj sa ľudí. Ak narazíš na toho správneho, tak sa ti predstaví, meno má "diplomat" a opýta sa ťa či nechceš kúpiť nejaké licencie. Diplomata nájdeš v pirátskych kolóniach a samozrejme to nie je zadarmo. 

  • Môžeš si kúpiť licenciu, ktoré ti zlepšia vzťahy s nejakým národom Reconciliaton license, ktorý si vyberieš, ale zlepšiť vzťahy si môžeš maximálne na neutrálne. Nejakú dobu však trvá, kým to diplomat vybaví, väčšinou 15 dní. Keď sa ti vzťahy zlepšia, tak sa ti aktualizuje denník. Síce zaplatíš poriadny balík, záleží to aj od toho, ako moc zlé vzťahy máš, ale za tie peniaze sa to oplatí ak máš veľmi zle vzťahy a potrebuješ/chceš ich zlepšiť.
  • Ďalej si môžeš kúpiť obchodnú licenciu Trade license. Môžeš si vybrať platnosť na 30, 60, alebo 90 dní a pre ktorý národ. S obchodnou licenciou môžeš potom vstúpiť do všetkých prístavov toho štátu, na ktoré platí licencia. Ideálne pre obchodníka, ktorý má zlé vzťahy. Nie je to však len pre obchodníkov samozrejme, má to rôzne využitie, ale nezabúdaj však zmeniť vlajku, lebo ťa hneď odhalia.
  • No a posledná tu je korzárska licencia (Privateer license). Výhodou je, že môžeš prepadávať lode legálne, máš na to totiž poverenie od vlády. Nikto ťa nebude trestať za pirátstvo, navyše si nezhoršuješ osobné vzťahy a zdvíhaš reputáciu tvojej krajine. Navyše si chránený korunou. Niekedy sa dá tento dokument aj sfalšovať a okrem toho, aby si ho kúpil od diplomata, tak ho môžeš získať aj vtedy, keď plníš úlohy od guvernéra.

(Túto radu napísal Martin Ryvola (AByss)

 

Zlatá flotila

Ak na mape uvidíš loď so žltými plachtami, tak je to slávna "zlatá flotila." Ak máš dobré lode a veľkú flotilu s dobrou výzbrojou, tak neváhaj a pusti sa do nich. Získaš toľko zlata a striebra, že by si si mohol kúpiť všetky štetky v Karibiku a galóny rumu. Zlaté flotily sú však veľmi dobre chránené a plávajú vo veľkých flotilách. Rozhodne sa do nich nepúšťaj ak máš jednu loď alebo flotilu zložených s malých lodí. Zmasakrujú ťa na kusy. 

 

Ako pašovať (Smuggling)

Ak si chceš zarobiť slušné prachy alebo ťa už nebaví zarábať poctivo, tak sa daj na pašeráctvo. Je to pritom úplne jednoduché. Stačí prísť do karčmy a prehovoriť s pár ľuďmi. Pašerákov spoznáš úplne jednoducho, pretože sú oblečení ako obyčajní piráti a určite ich spoznáš na prvý pohľad, navyše v názve má napísané Smuggler - pašerák. Keď s ním začneš rozhovor, tak sa ťa opýta, že či nemáš záujem predať/kúpiť nejaký tovar za dobrú cenu. Ak rozhovor zrušíš, tak potom sa už s ním nedohodneš. Ak sa rozhodneš s ním stretnúť, tak sa ti aktualizuje lodný denník, že ťa čakajú niekde na ostrove v nejakej zátoke alebo na pláži. Potom už iba prídeš na miesto stretnutia, zakotvíš a na brehu budú pašeráci. Začni s nimi rozhovor a potom si už iba vyber aký tovar mu chceš predať a množstvo. Pašeráctvo je veľmi výnosný obchod, ale má aj svoje nevýhody a riziká. 

  • Väčšinou alebo skôr vždy ťa pri tomto "obchode" prichytia. A ako dokončíš svoj biznis, tak budeš vidieť ako k tebe idú vojaci. A ťažko sa z tohto vyhovára. U pašeráctva hrá dôležitú úlohu utajenie, takže čím viac, tým lepšie. Ale keď že to v tejto hre "funguje" úplne tip top, tak sa na to nespoliehaj. Ale môže sa stať, že ťa nechytia, respektíve, možno sa pobiješ iba s vojakmi a na mori na teba nebudú čakať lode. Alebo aj naopak. 
  • Ďalej je možnosť sa z toho vyhovoriť, keď ťa vojaci oslovia. Ale väčšinou budú chcieť nejaký úplatok a ten úplatok bude určite vyšší ako si pred chvíľou zarobil, takže sa to viac menej ani neoplatí. Ale môžeš mať aj šťastie a možno ich oklameš, keď si zvolíš inú vetu v dialógu.
  • Aj keď ťa chytia a budeš sa biť s vojakmi tvojho národa, tak sa nemusíš báť, že si zhoršíš vzťahy s tvojou krajinou. Na pašeráctvo to neplatí. Teda nie som si tým úplne istý, ale ja čo som sa už napredával veľa a veľa pašovaného tovaru a vzťahy sa mi nezhoršili.
  • Na začiatku ťa pri pašovaní určite vždy chytia. No neskôr ako som písal vyššie, sa to trochu zlepší, keď budeš mať viac bodov na schopnosti utajenie, ale moc od toho nečakaj.

Pašovanie je veľmi dobrá a zábavná vychytávka hry. Samozrejme je pašeráctvo lukratívny a výborne zárobkový biznis a dá sa na tom veľmi rýchlo zbohatnúť. Najviac z pašeráctva profituješ vtedy, keď sa zameriavaš na drahší tovar ako zlato, striebro, otroci, ebenové a mahagónové drevo atď. Pašerákov nenájdeš jedine v pirátskych kolóniach, keď že tam kúpiš/predáš úplne všetko a samo o sebe sú to brlohy pašerákov.

 

Reputácia

Reputáciu, ale len tvoju osobnú, čiže pre tvoju postavu si zlepšíš aj v kostole. A to tak, že prispeješ mníchovi. Ale ako náhle si nepriateľ, tak reputáciu v kostole už nezvýšiš. Potom si jedine vzťahy zlepšíš cez diplomata. 

 

Ako rýchlo naplniť posádku na lodi

Ak sa ti nechce chodiť po hostincoch a verbovať posádku, tak je tu aj táto možnosť. Musíš mať na palube otrokov. Je jedno či budeš v kajute alebo na pevnine, jednoducho stlač enter, zvoľ rozprávať sa a tam uvidíš - "pridať otrokov medzi posádku". Ak sa niekto pridá, tak nemusíš verbovať alebo už nemusíš verbovať tak veľa. Niekedy sa však otroci nemusia pridať ku tvojej posádke. Musíš mať aj šťastie.

Alebo skús ísť na Bermudu. Postrehol som, že na Bermude, v pirátskej hlavnej osade, býva najviac námorníkov na verbovanie.

(Túto radu napísal Martin Ryvola (AByss)

 

Návod na opravu chyby pri padaní hry u pláži Shores of Mosquito

Pre istotu si zálohuj všetky potrebné súbory.

Hra nesmie byť zapnutá a pre istotu si zálohuj všetky súbory v týchto zložkách, aby si ich mohol vrátiť naspäť v prípade problémov:
Age of pirates(základný adresár)\Program\DIALOGS\russian\Quest\Tenochtitlan
Age of pirates(základný adresár)\ Program \Text\Dialogs\Quest\Tenochtitlan

V každom z týchto priečinkov by mali byť 3 súbory, takže celkovo 6.

Vo všetkých 6 súboroch budeš musieť upraviť každý výskyt slova z "DLG_TEXT" na "DLG_TEXT_TE" (bez úvodzoviek)... Súbory otvor v textovom dokumente (napr. WordPad).

Napríklad ak chceš použiť program WordPad:
1. Otvorte jeden zo súborov.
2. Klikni na Úpravy (Edit) a vyber Nahradiť
3. Do výberu "Hľadať" (Find what) napíš DLG_TEXT
4. Do "Nahradiť" (Replace With) napíš DLG_TEXT_TE
5. Po zadaní už len potvrď výberom Nahradiť všetko (Replace All)
6. Ulož
7. Toto opakuj vo všetkých 5 zostávajúcich súboroch.


A teraz vyskúšaj rozhovor s mužom, ktorý mal prázdne dialógové okno.
Funguje to a nemal by si mať pri tom žiadne problémy.
Ak sa aj nejaké objavia, tak si to oprav zálohovanými súbormi, prípadne preinštaluj hru a skús to zopakovať. 

(Tento návod napísal janco02)

 

Ako sprístupniť mušketu

Ak nájdeš v hre mušketu a nevieš ju použiť, tak toto ti môže pomôcť. Stiahni si tento mód a nainštaluj ho alebo rozbaľ ho napr. na plochu. Potom už iba otvor, prekopíruj súbory do hry a prepíš súbory. Teraz by si už mal možnosť aj použiť mušketu.

Tento problém rieši GoF mód.

www.uloz.to/9780403/vanila-musket-mod-exe

 

 Problém so zvukom

Ak máš problém so zvukom, že ti zvuk seká a iné problémy, tak jednoducho si stiahni tento súbor a prekopíruj do zložky, kde máš hru nainštalovanú a prepíš súbory. Súbory si pre istotu zálohuj, no nemalo by to byť treba.

http://piratesahoy.net/attachments/fmodex-zip.3062/

http://uloz.to/x4dmUVEa/fmodex-zip