Choď na obsah Choď na menu
 


19. 7. 2011

Bojový systém a ovládanie

Bojový systém v Sea Dogs je jednoduchý, ale ak chceš byť dobrý pirát, tak základy treba ovládať. Je tu veľa druhov zbraní, a aj tu platí jednoduché pravidlo, že čím lepšia zbraň, tak tým väčšie poškodenie nepriateľom dávaš. Energiu strácaš len vtedy, keď využívaš chladné zbrane. Keď celú energiu spotrebuješ, tak sa musíš jedine brániť a počkať, kým sa ti energia znova nedoplní. Nepriateľom sa samozrejme energia tiež míňa, takže aj oni musia čakať na doplnenie. To môžeme samozrejme využiť. Energia sa ti rýchlejšie regeneruje postupom v hre, keď bojuješ a vylepšuješ postavu, prípadne si hu môžeš ešte viac vylepšiť schopnosťami. Zbrane sú rozdelené na ľahké, stredné a ťažké. Každá kategória má jednoduché pre a proti. U pištolí pribudla aj kresadlová puška, respektíve jej kratšia verzia - karabína, ktorá bola často používaná na palubách lodí. Taktiež sú novinkou náboje do pištolí. Pribudli aj liečivé nápoje, takže sa môžeš uzdravovať. V každej hre s RPG prvkami investuješ body do rôznych schopností a body získavaš skúsenosťami, a tie získavaš bojom. Keď budeš mať nejaké body, tak môžeš ich použiť na rôzne schopnosti alebo na zručnosti a prilepšiť si tak na presnosti streľby napríklad atď.

Pištole sa nabíjajú pomalšie, ale poškodenie je väčšie. S pištoľou si šermiarsky súboj môžeš jednoducho uľahčiť alebo protivníka môžeš rovno zabiť či doraziť. 

Ďalekohľad sa dá používať iba na mori. S ďalekohľadom zistíš napríklad aký typ munície má práve nabitý v delách, zistíš aj rýchlosť lode, a aj aké má schopnosti. To záleží na kvalite tvojho ďalekohľadu, lebo ak máš lacný ďalekohľad, ktorý viac zahmlieva ako približuje, tak nezistíš nič. Ale ak máš dobrý ďalekohľad, tak zistíš všetko, aj skúsenosti kapitána a možno ho uvidíš aj kefovať jeho starú alebo z posádky niekoho.

 

Ovládanie

Postavu ovládaš tradične W, S, A, D. Tak isto aj loď, akurát W a S ovládaš plachty (napnutie/stiahnutie).

Menu postavy, kde si vylepšuješ postavu, loď, taktiež tam máš info o lodiach, lodný denník, obchodnú knihu a predmety, ktoré u seba máš zobrazíš F2.

Šabľu vytasíš E. Keď stlačíš Q, tak vystrelíš z pištole. Na postavu, ktorú strieľaš/mieriš sa zobrazí na červeno. Ale nezabudni na náboje.  

Uzdravíš sa X. Alebo, keď stlačíš enter, tak tam si zvolíš "use potion" a dokonca si môžeš aj vybrať, ktorý nápoj chceš použiť, prípadne protijed, ak si bol otrávený.

Mŕtvoly prehľadávaš, keď stlačíš 1 (nie na numerickej klávesnici) a vezmeš si predmety, ktoré chceš.

Ak chceš niekam vstúpiť, tak ľavým tlačidlom na myške (LMB). Alebo enterom, prípadne space. To isté platí, keď chceš otvoriť nejakú truhlicu.

Keď si v meste, tak sa môžeš aj rýchlo pohybovať po meste. Stačí ak stlačíš enter a vyberieš si kam chceš ísť, napr. do krčmy atď.

Keď si na lodi, tak keď stlačíš TAB, tak sa prepneš do pohľadu prvej osoby. Vtedy môžeš použiť ďalekohľad a to ctrl. Prípadne sa môžeš pohybovať aj po lodi a to pravým tlačidlom na myške (RMB). Tiež môžeš aj vystreliť z diel. Stačí namieriť a vystreliť.

Muníciu meníš 1, 2, 3 a 4 (nie na numerickej klávesnici) alebo enter a vyber si typ. Vtedy sa ti začnú automaticky nabíjať do diel. Taktiež môžeš aktivovať rôzne zručnosti ak ich máš "vyskúmané." Stlačíš enter a vyberieš si.

Keď si na lodi, respektíve na mori, tak enterom sa môžeš tiež rýchlo niekam presunúť. Samozrejme musíš byť v blízkosti. Stačí stlačiť enter a vybrať kam chceš ísť, napr. nejaká pláž na ostrove, prístav, lode atď. Taktiež si tam môžeš vybrať či chceš ísť do svojej kajuty. A keď znova stlačíš enter, tak sa ti zobrazí tiež ponuka, že si môžeš zdriemnuť, pridať posádke viac rumu alebo sa vrátiť naspäť na more.

Ak máš svoju vlastnú flotilu, tak môžeš zadať príkazy svojim dôstojníkom. Stlačíš enter, vyberieš loď a z ponuky si vyber, čo potrebuješ. Napríklad akú muníciu použiť, na koho útočiť, akú loď zahákovať alebo aby odplával preč atď. 

Keď si na hlavnej mape, tak loď tiež ovládaš ako svoju postavu. Ak sa chceš vrátiť na more, tak stlač enter alebo space. To isté platí ak sa chceš zapojiť do nejakej bitky, prepadnúť loď alebo ak chceš len obchodovať s nejakou inou loďou.

Keď ťa bude niekto prenasledovať (piráti, vrahovia alebo nepriatelia), tak keď sa k tebe dostatočne priblíži, tak sa zobrazí taká kotva v pravom hornom rohu. Môžeš sa zapojiť do bitky alebo utekať. Ale ak ťa dobehne, tak máš smolu a musíš bojovať. Potom sa ti zobrazí ešte tabuľka o počte lodí, o koho sa jedná atď.

 

 Šermiarske súboje

 Užiješ si ich až až. Či už na mori, alebo na zemi. Súboje sú jednoduché a stačí to dostať len do ruky. Základom je aj dobré načasovanie. Ak ti dôjde energia, tak sa stačí len brániť (blok) a čakať na doplnenie energie. Samozrejme používaj aj pištoľ. Cez blok prejde len tvrdý/ťažký úder (keď stlačíš stredné tlačidlo na myške MMB). Ak ťa ide nepriateľ týmto útokom zasiahnuť, tak mu ho prekaz ľahkým a rýchlym úderom, napr. LMB. Alebo stlač A, D alebo S pre uhnutie, prípadne inú kombináciu uvedenú nižšie. Trochu energie ti to síce zoberie, ale vyhneš sa zasiahnutiu. Ak je nepriateľov viac, tak je to zložitejšie, ale dá sa to zvládnuť. Napríklad na lodi nájdi nejaké malé miesto, kde ťa nepriatelia nemôžu obkľúčiť, a tak ich môžeš pobiť po jednom. Na súši sa také miesto ťažšie hľadá, takže jedine sa treba uhýbať a pod. Ale ako postupuješ v hre, tak si aj silnejší, takže nebude s tým až taký problém, teda až na niektoré výnimky.

Najdôležitejšie je, aby si nikdy nemal nepriateľa za chrbtom, pretože ti nepomôže ani blok.


Bodnutie - Útok bodnutím pôsobí najmenej poškodenia, avšak aj najmenej spotrebuje z energie. Bodnutie je najlepšie na prekazenie silného útoku nepriateľa, ale ak máš dobrú šabľu a veľa energie, tak ho veľmi rýchlo môžeš ubodať k smrti a ani si neškrtne. Ak protivník na teba vytiahne pištoľ, tak ho môžeš stihnúť zasiahnuť a tým ťa netrafí. To platí, ale aj pre teba. Tento útok cez blok neprejde. Bodný útok je ľavým tlačidlom na myške (LMB).


Seknutie - Útok seknutím spôsobí viac zranenia ako bodnutím, ale aj viac spotrebuje z energie a je o niečo pomalší. Ale stále sa hodí na prekazenie útoku nepriateľa. Útok seknutím zasadíš pravým tlačidlom na myške (RMB).


Ťažký/silný útok - Je najsilnejší útok. Ak máš dobrú zbraň, tak protivník padne aj na prvú ranu. Ale tento útok aj najviac spotrebuje energie a je relatívne pomalý, takže ti ho ľahko prekazia. A ako som už spomínal, ak ti ho chce nepriateľ zasadiť, tak mu ho prekaz LMB, prípadne RMB alebo uhnutím. Prudký útok zasadíš stredným tlačidlom na myške (MMB).


Rozzúriť sa - Ak máš túto zručnosť sprístupnenú/vyskúmanú, tuším to je zručnosť berseker, nepriateľom dávaš krátky čas silnejšie poškodenia. Ak máš túto zručnosť sprístupnenú, tak stačí stlačiť F.


Blok - Blok slúži na obranu pred ľahkým seknutím a bodnutím. Keď budeš stále držať blok, tak ti protivník nespôsobí žiadne zranenie. Cez blok prejde len ťažký úder alebo guľka. Blok sa zadáva medzerníkom (treba držať).


Uhýbanie - Uhýbaš sa tlačidlami S, A, D, keď máš vytasenú šabľu. Keď ťa bude chcieť niekto zasiahnuť sprav úskok a tým ťa nezasiahne.


Ľavý shift a ľavé tlačidlo - Bodnúť a otočiť. Tento útok nedáva moc poškodenia, ale je dobrý, keď je okolo teba veľa nepriateľov. Švihneš šabľou o 180 stupňov a zraní alebo zabije všetkých okolo.


Ľavý shift a stredné tlačidlo - Úder a úskok. Ak sa ti nepriateľ chystá zasadiť úder, tak stlač túto kombináciu a ty sa uhneš jeho útoku a ešte k tomu zasadíš slabší úder. Navyše sa nepriateľovi energia zníži na nulu.


Ľavý shift a pravé tlačidlo - Úskok vzad a odraziť. Tiež, ak sa nepriateľ chystá zasadiť úder, tak stlač túto kombináciu a ty sa uhneš a odrazíš jeho útok. Nepriateľ sa nakloní k zemi, lebo ťa netrafil a môžeš mu zasadiť ranu. Alebo mu jeho zásah odrazíš a tým ho tiež môžeš zasiahnuť. Nepriateľovi sa tak isto energia zníži na nulu.