Choď na obsah Choď na menu
 


Smrt za úplňku

11. 1. 2023

bmid_smrt-za-uplnku-6mu-483519.png Vraždy v Cherringhamu: Smrt za úplňku

   Matthew Costello & Neil Richards 

 Místní pěvecký sbor nacvičuje pásmo koled. Do koncertu zbývají poslední týdny, když se stane ta nejhorší možná věc. Jedna ze zpěvaček zemře na následky těžké alergické reakce po pozření jednoho ze zákusků, které si sboristé nosili na zkoušky. Zdá se, že injekční pero, které jí mohlo zachránit život, bylo záměrně poškozeno. (Alpress, 2021)

 ► ► ► ► ► ► ► ►

 

Ani tretí prípad zo Cherringhamu nie je nijako obsiahly. Na malom priestore nie je kedy riešiť zamotané motívy a zavádzať čitateľa viacerými smermi. Treba tak rátať s istou priamočiarosťou a príbeh sa môže zdať skôr ako nástrel čohosi, čo sa mohlo rozvinúť na širšom priestore, no táto séria je vzhľadom na periodicitu svojich častí skôr súbor príbehov do kabelky a tak k nim treba aj pristupovať.

Kirsty Kimbellová, majiteľka obchodíka s darčekovými predmetmi Milé drobnosti, ktorá sa snaží udržať svoje podnikanie nad vodou, je novou členkou Rotary klubu. Jednou z úloh rotariánov je aj členstvo v speváckom zbore pod vedením zbormajstra Rogera Reeda. Zbor predstavuje heterogénnu skupinku so značne rozkolísaným výkonom, je to zároveň zmes obyvateľov Charringhamu s rôznym spoločenským postavením, profesiou a záujmami. Aktuálne je na programe nacvičovanie vystúpenia na slávnostný večer s názvom Vianočné svetlá Cherringhamu. Medzi akési rituály speváckeho zboru patrí aj poskúškové posedenie pri koláčikoch. Kristy je alergická na arašidy a po jednej zo skúšok ju prepadne alergická reakcia. Ako je možné, že sa k nej dostalo to, na čo si dávali pozor všetci členovia zboru, ktorí o jej alergii vedeli? A ako je možné, že nefungovalo jej injekčné pero, ktoré malo zastaviť anafylaktický šok? Kirsty napriek nevydareným pokusom o záchranu, so zúfalstvom zvládnuť túto situáciu, umiera kdesi na opustenej ceste uprostred noci.

O tri týždne neskôr pozýva Sarah Edwardsová na večeru svojho priateľa bývalého detektíva Jacka Brennana, aby mu v anglickom prostredí aspoň trochu pripomenula domov. Snaží sa mu touto špeciálnou večerou s deťmi aspoň navodiť slávnostný pocit z Dňa vďakyvzdania. Jack je trochu dojatý najmä preto, že sa bezúspešne pokúša na diaľku spojiť aspoň so svojou dcérou Emily. Drobnými obrazmi tak autori odkrývajú ďalšie informácie zo súkromia ústrednej dvojice a ukazujú, ako sa ich priateľstvo rozvíja. Viditeľné je to najmä vo vzťahu Jacka k Sarahiným deťom, ktorým neodmieta robiť v prípade potreby ani babysiterku, a ukazuje sa, že náklonnosť medzi Jackom a deťmi je obojstranná. Aj samotná Sarah si uvedomuje, ako sa jej Jack pozdáva. Ten drsný a otrlý newyorský detektív v skutočnosti totiž až taký drsný a otrlý vôbec nie je.

Keďže Rotary klub prišiel v poslednom čase okrem Kristy aj o ďalších členov zboru, Sarahini rodičia poprosia prostredníctvom dcéry Jacka, aby sa do zboru pridal. Skúšky zboru sa konajú na radnici, s ktorou sa spája celý miestny spoločenský život. Predstavuje tak miesto, kde sa stretáva tunajšia komunita, do ktorej Jack zatiaľ ešte celkom nezapadol. Pre väčšinu je ešte stále skôr atrakciou. Zisťuje, že miestny spolok rotariánov je dostatočne zaujímavý. Spoznáva členov zboru, pre ktorých sa okamžite stáva stredobodom pozornosti. Práve tu ho osloví Beth Traversová, ktorá bola Kirstinou najlepšou kamarátkou. Neverí, že jej smrť bola len nešťastnou náhodou, a požiada Jacka, aby sa na vec pozrel zblízka. Otázkou sa tak stáva, či by mohol niekto zo cherringhamských zboristov, ktorí sa po skúške bavia s hrnčekom čaju alebo kávy v jednej a sušienkou v druhej ruke, ktorí pôsobia ako nevinnosť sama, mohol byť vrahom. Jack sa však už stihol presvedčiť o tom, že v Charringhame sa skrýva množstvo rozmanitých tajomstiev a tie, skrývajúce sa pod neškodným a okúzľujúcim zovňajškom, vedia byť aj temné.

Beth obviní pianistku Marthu Bernardovú, označí ju za čarodejnicu a Jack ju odhadne na dostatočne tvrdohlavú a vzdorovitú. Sú tu však aj ďalší, voči komu Jack pojme podozrenie – dychtivý zbormajster Roger Reed, riaditeľ banky, s ktorým sa Kirsty pohádala kvôli pôžičke, finančník Simon Rochester, ktorý Kirsty nahováral na investovanie, zboristka Emma Hillocová, majiteľka kníhkupectva, s ktorou Kirsty nemala dobré vzťahy, je tu aj inštalatér Pete Bull. Kirsty patrila k typu modernej ženy, ktorá bola ochotná pustiť sa do flirtovania. Jack si uvedomuje, že všetko z toho by mohlo byť motívom vraždy rovnako dobre ako len obyčajnou špekuláciou.

Jack a Sarah sú tak opäť v akcii. Začínajú pátrať, obchádzajú podozrivých a zisťujú ďalšie informácie. Ukazuje sa, že Kirsty sa finančne nedarilo a jej vzťahy najmä s mužmi sa pokazili. Čitateľ sleduje, ako sa ústredná dvojica púšťa do minivýprav za podozrivými, ich snaha preniesť „náhodnú“ priateľskú návštevu na vyšetrovací pohovor ubieha rýchlo. Rovnako rýchlo sa míňajú aj strany a vzhľadom na rozsah tejto knihy sa chytro rozmotáva aj prípad. Pri odhaľovaní Kirstiných tajomstiev má Jack pocit, že mu niečo uniká. Dôjde aj na nezákonné konanie. Vzhľadom na svoje detektívne skúsenosti Jack vie, že pri riešení prípadu je potrebná práca na detailoch a hľadanie odpovedí v drobnostiach. Uvedomuje si to aj čitateľ, no času na prílišné zdržiavanie sa niet. Stále si však môže zvoliť svojho vinníka a motív smrtonosného konania a overiť si tento tip v priebehu tejto rýchlej detektívky.

Aj tento príbeh je písaný nenáročne a bez zbytočných násilností, čo knihu značne odľahčuje. Dvojica Jack a Sarah sa podľa môjho názoru dobre dopĺňa. Jack nemá čas upadnúť do výsluhovej nudy a Sarah popri rodine a práci stíha uspokojiť aj svoju zvedavosť. Čitateľ by azda prijal rozsiahlejšie prípady, no séria je dostatočne rozsiahla, aby dokázala vystavať skladačku naladenia a atmosféry britského vidieka. Myslím, že sa to zatiaľ s kaleidoskopom obyvateľov Cherringhamu so sympatickou dvojicou poloamatérskych vyšetrovateľov autorom darí.

-sa

smileysmileysmileyindecision