Choď na obsah Choď na menu
 


Freya North - Panství

2. 5. 2016

 

189279_big.jpgPanství  Freya North

Lásku lze najít na těch nejméně očekávaných místech.

Proslýchá se, že Stella Huttonová dostala svou novou práci díky rodinným konexím. O své minulosti mluví zdrženlivě a podrobnosti o svém novém životě si nechává pro sebe. V Long Dansbury se neustále šíří různé fámy o Xanderovi, ale žádoucí starý mládenec si vesnických klepů nevšímá. Pak se objeví zvěsti, že Panství Longbridge je na prodej. Tento výstřední domov rodu Fortescueových po staletí určoval životy lidí v Long Dansbury. Stella je pověřena, aby prodej panství zprostředkovala. Ale Xander tam vyrostl. Jeho tajemství a vzpomínky nejsou na prodej. Udělá cokoli, aby se postavil Stelle do cesty. Ledaže by se zamiloval. (BB art, 2013)

« « « 

Stella Huttonová sa zamestná v realitnej firme svojho strýka z praktických dôvodov. Má totiž za sebou nevydarené manželstvo, stojí na prahu rozvodu a manželove dlhy ju stiahli na dno. Pri výchove sedemročného syna Willa nemôže brať ohľad na reči, musí stáť pevne na nohách. Long Dansbury, kam ju osud zavedie, je plné svojských obyvateľov, taký typický anglický vidiek. Vďaka šikovnosti si Stella veľmi rýchlo získa dobrú povesť a šťastie rozkrúti svoje kolesá zákazkou, ktorá by bola dokonalým riešením všetkých jej problémov. Ktorý agent by si nechal ujsť províziu za predaj šľachtického panstva? Ale táto úloha nebude taká jednoduchá, ako by sa mohlo javiť. Na Stellu čaká pár prekvapení a jedným z najneprehliadnuteľnejších je vlastníčka Panstva Longbridge, lady Lydia Fortescueová.

Tak má Stella príležitosť zoznámiť sa so všetkými obyvateľmi panstva a jeho okolia. Netreba hádať na to, aby človek pochopil, prečo je Stella sídlom okúzlená. Rýchlo si zráta, že predaj by zmenil nielen samotný Longbridge, ale aj dedinku, ktorá je osídlená ľuďmi spojenými so sídlom celé generácie tými najrôznejšími osudmi. A je tu ešte jeden angažovaný človek – Xander Fletcher, ktorý na panstve vyrástol a lady Lydia sa k nemu a jeho rodine netají blízkymi väzbami. Navonok nedotklivá lady Lydia so svojráznymi maniermi, zakrýva nejednu prežitú ranu osudu a vedomie, že na jej starnúcich pleciach leží starostlivosť o kolos, ju unavuje. Jej rozhodnutie nechať budúcnosť Longbridge na nového majiteľa je nemenné, a tak Stella hľadá kupcov, hoci v istom momente nadobudne nutkavú potrebu lady Lydiu predsa len presvedčiť, aby sa svojho života nevzdávala. Ona sa však v prvom rade chce vyrovnať s osobnými spomienkami. So skutočnosťou, že prišla o mužského dediča a život jej zanechal dcéru Verity s bipolárnou poruchou osobnosti, voči ktorej navonok citmi práve neplytvá.

V postave Xandera Fletchera by ste mohli čakať sebavedomého „týpka“ a tento navyše profesionálne beháva maratón. Preto by asi nemalo nikoho prekvapovať, čo si autorka neodpustila: hlavné postavy sa spoznávajú tuctovo. Xander nepozorne vrazí do Stelly pri behu. Vnímať sa však začnú až v spojitosti s Longbridge. Slová „urobí čokoľvek, aby sa postavil Stelle do cesty“ mi vháňali do predstáv obrazy všetkého možného, len nie toho, čo by sa pod vplyvom kritickej nálady dalo označiť za ničnerobenie. Okrem pár slovných prestreliek práve ako lev nebojuje. Iba chvíľu to vyzerá, že sa za lady Lydiu ochranársky pred "žraloka" Stellu musí postaviť. Xander neoplýval aurou tajomnosti, ak nerátam fakt, že odmietal starostlivým kamarátkam prezrádzať detaily zo svojho milostného života. Myslím, že potenciálny mužský charakter sa autorke podarilo vykresliť tak na päťdesiat percent a zvyšok sa stratil medzi riadkami. K „najžiadanejšiemu“ starému mládencovi mu čosi chýbalo. Mimochodom, keď sme pri kamarátkach, otravovalo ma autorkine obľúbené prerozprávanie udalostí priateľom na telefóne, čo vlastne znamenalo čítať o tom istom minimálne dvakrát. Striedanie uhlov pohľadu, či ako to vlastne bolo myslené, len nadbytočne nabaľovalo nepodstatné informácie, ktorými je text premnožený.  

Príbeh sám o sebe má jednoduchú linku. Dvaja ľudia vyhýbajúci sa dobre mieneným radám priateľov a ich dohadzovaným rande na slepo, hľadajúci toho správneho, sa stretnú najprv v nevraživom tóne a postupne si padnú do noty. Robia spolu bežné veci, odhaľujú si sklamania z minulých vzťahov. Ich partnerstvo funguje ako hodinky. Medzitým Stella rieši predaj sídla, ktorý vychádza aj nevychádza. V podstate všedné dni neprinášajú žiadny vetrík ani vánok, pri ktorom by to postavami zatriaslo a vlialo do mojich čitateľských žíl trochu vzrušenia či napätia. Nudu na tanieri neosviežilo ani dieťa (myslím Willa), ktoré malo lady Lydii pripomenúť strateného syna a „roztopiť jej ľadové srdce“. To, že sa Stella nakoniec blysne nápaditým riešením predaja sídla k spokojnosti pre všetky zúčastnené strany, netreba prízvukovať. Ani cesta Xandera k rodinnému „oteckovaniu“ s Willom nevyznieva ako čosi, čo ste nikde inde nečítali. Navyše sa kniha hemží toľkými nadbytočnými postavami, že mi to po čase už liezlo krkom. Všetka tá masa slúžila iba na to, aby potvrdila, že hrdinovia sú obklopení milujúcou rodinou, majú úžasných priateľov a ich život je v podstate ideálny. Bla bla na papieri v toľkých situáciách a na toľkých riadkoch... Toto všetko navyše zastrešovali až týrajúce opisy a záľuba pani North pripomínať v dôvtipných narážkach britské komerčné značky, seriály, postavy a iné podobnosti. Zaťažujúca opisnosť mi sťažovala prelúskanie sa kapitolami, ktoré aj tak s vypätím síl (podotýkam, že mojich) ne/udržiavali moju pozornosť. Malo to byť zábavné čítanie. Kde zostala oná zábava?

Ani by mi neprekážalo, že román obsahuje stokrát obohraté motívy, nie je ničím nápaditý a istá banálnosť by sa dala zniesť, keby (!) Freya North spracovala tému aspoň trochu zaujímavo. Už úvod knihy ma akosi „nechytal“ a veru bolo treba dať na prvý dojem či inštinkt. Moje čítanie sprevádzal dojem sledovania sobotňajšej romantiky v TV, sprznenej nudným spracovaním bez šmrncu a štipky nápadu. Chýbala mi už len hudba z nemeckých „pilcheroviek“. 

 

Zbytočne rozvláčne rozprávanie natiahnuté na 340 strán (!). Príbeh si tento rozsah nezaslúžil. Maximálne tak polovicu a aj to pochybujem, že by ich autorkin uspávajúci štýl pozdvihol. Z môjho pohľadu si neviem predstaviť, čím môže byť táto autorka komerčným lákadlom. Pre môj čitateľský jazýček to nebolo to správne sústo na zahryznutie.

si-

 a 1/2

 

 

__________________________________________________ 

 freyanorth.com/books/