Choď na obsah Choď na menu
 


Darcy Coates

Darcy Coatesová

Gravekeeper Series/Strážkyně hrobů

1. The Wispering Death (2021)– Šeptající mrví (Fobos, 2024)

2. The Ravenous Death (2022) –

3. The Twisted Death (2023) –

4. The Hollow Death (2024) –

 

bmid_septajici-mrtvi-652e87a1b89cc.jpg

 

Šeptající mrtví Darcy Coates

Slyší jejich šepot. Keira je bez domova, pronásledovaná a zoufale se snaží uniknout prudké bouři. Útočiště najde v opuštěné zahradníkově chatce. Ta stojí na okraji hřbitova a ze všech stran ji obklopují hroby: některé nedávné, jiné stovky let staré a všechny zanedbané. A ve tmě slyší šeptání neklidných mrtvých. Hřbitov ožívá nezřetelnými spektrálními siluetami, v jejichž čele je žena, jež zemřela příliš brzy. Keira je jediným člověkem, který ji vidí, a nyní se stala jejím novým cílem. Keira je odhodlaná duchovi pomoci do příštího života. S nečekanými novými přáteli zkoumá minulost zesnulé ženy, přičemž odhalí příběh plný klamu, nešťastné lásky a vraždy.

Minulost však není tak prostá, jak se zdá, a Keiře rychle dochází čas. (Fobos, 2024)

+ + + + + + +

Keď sa Keira prebudí poranená uprostred búrky v lese, jediné, na čo myslí, je, že musí utiecť neznámym prenasledovateľom. Jej intuitívny útek vedie na faru pri obci Blighty, kde ju prichýli duchovný pastier John Adage. Nevie, prečo sa tu ocitla, ani kto sú jej prenasledovatelia, či prečo ju vlastne naháňajú, netuší, ako sa volá. Adage jej ponúkne útočisko v chatke hrobníka pri cintoríne a už v prvý večer ju prekvapí prítomnosť éterického prízraku, ktorý ju žiada o pomoc.

Tu je nutné už na úvod spomenúť, že kniha nemá veľa strán, takže viaceré veci podáva v zrýchlenej podobe. Keira tak nemá možnosť príliš sa zamýšľať nad stratou svojej pamäte či dokonca nad tým, prečo vidí mŕtvych. Jednoducho tieto skutočnosti prijíma ako fakt a neprináša jej to nijakú traumu, a tak ich musí prijať aj čitateľ. Sleduje len, ako sa Keira spoznáva s novým okolím a v istej ostražitosti pomaly vyrovnáva s tým, že bude musieť o sebe niečo zistiť. Jediným vodítkom je pre ňu fotografia, na ktorej je muž, čo v nej vyvoláva strach. Dôvod tých negatívnych pocitov Keira nepozná. Je to teda jedna zo záhad, na ktorú bude musieť prísť.

Keirine kroky vedú do priľahlého mestečka, tu okrem otca Johna Adagea spoznáva ďalších jej obyvateľov najmä podivnú a energetickú predavačku vo večierke Zoe Turnerovú. Práve v nej Keira nachádza spojenca. Ďalšieho získava v bývalom študentovi medicíny Masonovi Corrovi, ktorý ošetruje Keirine zranenia. Mason sám o sebe je zaujímavý, opradený istou dávkou tajomna. Otázka, prečo tak náhle ukončil svoje štúdium medicíny, nie je jediná, ktorá bude čitateľovi pri ňom rezonovať. Tento muž rozhodne niečo skrýva.

V duchárskej línii autorka sleduje príbeh ducha Emmy Carthageovej, na ktorú Keira na cintoríne naráža. Práve vďaka nej Keira objavuje svoj vnútorný zrak, ktorý jej umožňuje vidieť duchov. Navyše dokáže vycítiť emocionálny odtlačok miest (vníma negatívnu energiu, ak na mieste došlo k dráme a vo svojom vnútornom zraku dokonca dokáže vidieť, čo sa tu odohralo). Keira hľadá odpovede na otázku, prečo Emma neprešla na druhú stranu, ale ostala uväznená na tomto svete. Jej príbeh je spojený s osudom významnej rodiny, zakladateľov mesta Crispinovými. Osud zakázanej lásky Emmy a Franka Crispina totiž nemal šťastný koniec. Odhaliť jej tajomstvo Keire ochotne pomáha najmä konšpirátorka Zoe, ale vyšachovať sa z celej akcie nenecháva ani Mason.

Keira sa nechce na Blighty viazať, napriek svoje ostražitosti však spoznáva jej svojráznych obyvateľov, napr. majiteľky tunajšej kaviarne a kvetinárstva. Uvedomuje si, že vytvoriť si z chatky na cintoríne „domov“ je pre ňu zaväzujúce, hoci sa ukazuje, že by tu mohla zapustiť korene. Jej prítomnosť však nevyvoláva len pozitívnu odozvu. Najmä potom, čo pátra po minulosti Crispinovcov. Táto rodina je previazaná aj s rodinou doktora Kelseyho. Stret s jeho synom Gavinom nie je pre viacerých zúčastnených príjemný. Keira však práve vo vzťahu k jeho atakom v sebe odhaľuje nové schopnosti (napr. účinne sa fyzicky brániť, takmer ako profesionál). Otvára sa tak aj otázka toho, do akej miery je Keira pre svoje okolie ohrozením.

Kto pozná autorkinu tvorbu, iste odhalí typickú stereotypizáciu, ktorá jej knihy charakterizuje, napr. identický typ hrdinky (príp. hrdinu) bez peňazí, podobné správanie sa duchov (škriabanie na dvere, zanechávanie odtlačkov rúk na oknách), prítomnosť mačky/kocúra a ich jantárové oči, malé mestečká, odľahlé miesta často obklopené rozsiahlym stromovým porastom (les) a iste by sa našli aj ďalšie. Dobrou devízou tohto príbehu sú jeho postavy – počnúc otcom Adageom a končiac Zoe, s ktorou je niekedy ťažké udržať krok (v jej myslení, ale aj bizarných teóriách, ktoré vytvára na počkanie).

Kniha sa čítala ako po masle. Je to ľahké a príjemné čítanie. Ani som sa nenazdala a zlúpla som ju ako malinu, čo zjavne svedčí o tom, že autorka týmto svojím počinom pritiahla moju pozornosť a navyše vo mne rozhodne vyvolala zvedavosť, ako sa Keirin osud bude vyvíjať ďalej. Ja budem na pokračovanie tejto príjemnej duchárčiny určite netrpezlivo čakať, pretože sa ukazuje (minimálne vzhľadom na počet duchov, ktorých Keira na cintoríne vidí wink), že Blighty ukrýva oveľa viac malých drám a tajomstiev. Odporúčam všetkými desiatimi.

-sa

smileysmileysmileysmileysmiley

 

 

 

 

 

______________________________

https://darcycoates.com/