Choď na obsah Choď na menu
 


Vražedný chlad

22. 6. 2020

bmid_pripady-vrchniho-inspektora-gamache-phc-208793.jpg

 

  Vražedný chlad Louise Pennyová

 Ve Three Pines se zase vraždí. A dokonce o Vánocích. Tentokrát se obětí stala zlá, sobecká, panovačná CC de Poitiers, která si v malebné kanadské vísce koupila „prokletý dům“. Zdá se, že její smrti nelituje vůbec nikdo včetně nejbližší rodiny a že důvod zabít ji měl tady snad každý. Navíc pachatel zvolil naprosto originální způsob vraždy – tak rafinovaný, že dokázal pořádně zamotat hlavu nejen místní policii, ale i vrchnímu inspektorovi Armandu Gamachovi z quebecké Sureté. Gamache však má oproti ostatním jednu velkou výhodu – dobře ví, že aby našel vraha, musí ho nejdřív pochopit. „Vražda je hluboce lidská věc, a to se týká jak zavražděného, tak i vraha.“

Druhá kniha detektivní řady z pera kanadské spisovatelky Louise Pennyové vynesla autorce prestižní cenu Agatha Award za nejlepší klasický kriminální román roku – a jejímu hlavnímu hrdinovi přirovnání k legendám: svéráznému Columbovi či jedinečnému Herculu Poirotovi. (Knižní klub, 2014)

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒

 Blížia sa Vianoce. V Three Pines sa usadila nová obyvateľka – CC de Poitiers. Vo viktoriánskom dome na kopci, kde sa stala vražda. Tá skutočnosť o nej veľa vypovedá, rovnako ako to, ako sa správa k svojmu submisívnemu manželovi Richardovi Lyonovoi a zakomplexovanej a odvrhovanej dcére Crie. Crie je vystavovaná posmechu nielen zo strany spolužiakov, ale aj očividnému nezáujmu zo strany svojej matky. CC Poitiers napísala knihu o životnej filozofii Li Bien, verí, že prerazí s novou dizajnérskou značkou. Jej milenec, fotograf David Petrov nie je jediný, kto to všetko považuje za znôšku nezmyslov. CC de Poitiers je vypočítavá, povrchná, nenávistná, bez zábran, posadnutá vlastným úspechom, schopná preň obetovať všetko a všetkých okolo seba.  

 Na druhý vianočný sviatok si Amand Gamache číta spolu s manželkou zložky nevyriešených vrážd. Ide o výmenu, ktorú tradične robí už niekoľko rokov spolu s priateľom Markom Braultom. Cieľom čítania je pokúsiť sa na niečo v nevyriešených prípadoch prísť. Tak sa Gamache dostáva k smrti bezdomovkyne, ktorú na Vianoce zavraždili pri nákupnom dome Ogilvy v Montréale a na želanie svojej manželky Raine-Marie sa na ňu sústredí.

 Prítomnosť CC Poitiers v Three Pines je akosi nepatričná a narúša predvianočnú atmosféru. Podľa Myrny Landersovej sa od jej príchodu nad dedinou sťahovali mračná. Keď na zápase v curlingu CC zomrie, nikoho to neprekvapí. Do Three Pines sa vracia Armand Gamache aj so svojím tímom. Čitateľ sa stretáva so starými známymi – Gabri Dubeau, Olivier Brulé, tri staré kamarátky Matka Dee, Kaye, Émilie, Clara a Peter Morrowovci, Myrna Landersová, Ruth Zardová... Autorka poodhaľuje aj ďalšie čriepky zo vzťahu Clary a Petra Morrowových. Talentovaná maliarka Clara, ktorá má podľa Gamachea cit pre zločin, túži po uznaní, aj na manželovej strane.

 Svedkov v prípade, v ktorom bola CC zavraždená elektrickým prúdom, je veľa, ale nikto nevie presne povedať, čo sa stalo. Začína sa kolotoč rozhovorov. Gamache vie, že tento prípad nevyrieši jednoducho. Človek, ktorý spôsoboval toľko bolesti, musel viesť život plný nepriateľov a bolesti i tajomstiev. Podozrivý je každý. Kto spáchal takú bizarnú vraždu a navyše pred očami všetkých? Čím viac dôkazov odkrýva, tým viac nejasností z minulosti CC de Poitiers sa objavuje. Ako s ňou súvisí neobjasnená vražda bezdomovkyne Elle, o ktorú sa Gamache zaujíma? Spletitosť vzťahov CC Poitiers naráža na jej nepríjemnú povahu a na otázku, či k nej vôbec niekto prechovával sympatie. Nad jej smrťou nikto skutočne nežialil.

 Napriek tomu sa vyšetrovanie nemôže zastaviť. Naráža však na jednu podstatnú ťažkosť – na minulosť zavraždenej. Čo ju vlastne priviedlo do Three Pines? Čo ju spájalo s troma starými dámami a prečo ich vyvádzala z miery jej filozofia? Prečo jej kniha niesla ten istý názov ako Matkino meditačné centrum? Aké tajomstvo tieto tri ženy skrývajú a čo ich spája so žobráčkou Elle? Aj v tomto prípade mnohí veľa skrývajú a Gamache musí zapojiť svoj pozorovací talent.

 Gamache vie vstúpiť do temných a skrytých zákutí v mysliach iných. Jeho taktikou je zbieranie emócií. Vo vzťahu k svojmu tímu má potrebu pomáhať mladým agentom. Tak to bolo pri agentovi Jeanovi Gayovi Beauvoirovi aj pri agentke Nicholovej, tak sa to opakuje aj pri Robertovi Lemieuxovi. A na prekvapenie všetkých sa agentka Nicholová vracia a Gamache jej dáva druhú šancu. Aké sú však jej skutočné úmysly?

 Gamacheovo pátranie má svoje tempo. Autorka drží prekvapenie až do konca, nie je skutočne jednoduché ani na základe indícií uhádnuť, kto a prečo vraždil. Niekomu sa môže autorkino spracovanie zdať príliš zdĺhavé, možno by to chcelo kde-tu ubrať na drobnokresbe a naopak pridať na akcii. Ale mne ani pri druhom diele série táto stránka veci príliš neprekážala. Autorkin štýl je totiž pre mňa výrazne čitateľný. Stránky knihy ubiehajú a hrúbka knihy sa tak stratí pomerne rýchlo.

 Sympatie k inšpektorovi Gamacheovi sa stabilizujú. Armand Gamache je tichý muž, ktorého majú kolegovia v úcte a len málokto ho podceňuje. Je premýšľavý. Aj v tejto knihe sa objavujú narážky na Arnotov prípad, v pozadí ktorého stáli mocní z radov polície. Vďaka nim bol Gamache takmer zničený, ale prežil. Nikto si nie je istý, čo Gamache za svojou pokojnou tvárou skrýva. Arnotov prípad nie je na konci a na jeho dôsledky doplácajú všetci okolo Gamachea, aj členovia jeho tímu. Na viacerých miestach si čitateľ musí uvedomiť, že napriek všetkým, čo ho obklopujú, je vlastne Gamache vo svojom pátraní sám. A sám je aj vo svojom osobnom boji, ktorý sa tiahne od Arnotovho prípadu (ak neberieme do úvahy podporu jeho manželky).   

 Kanadský vidiek, osobitosti dvojjazyčnej a dvojspoločenskej kanadskej reality sú pre pozadie tohto príbehu dobrým lákadlom. Plusom je, že oproti prvému dielu sa už celkom dobre orientujem medzi obyvateľmi Three Pines, takže sa mi nepletú a zmysel mi dáva aj drobné naťahovanie medzi nimi.

 Návaly snehu, mrazivý vietor a treskúca zima sú tu opísané tak živo, že ich precítite spolu s hrdinami príbehu. Tú zimu a skorú tmu presvecuje svetlo z domov známych obyvateľov Three Pines a najmä bistra Gabriho a Oliviera, v ktorom by som si veľmi rada sadla k rozohriatemu kozubu, dala si Gabriho čerstvo upečené maslové croissanty a mňamkové café au lait.

 

-sa