Choď na obsah Choď na menu
 


Hřbitovní královna - Probuzení

15. 6. 2020

 

probuzeni.jpg

Probuzení Amanda Stevens

Jmenuji se Amelia Grayová a já jsem restaurátorkou hřbitovů, která žije s mrtvými. Anonymní dárce mě najal, abych obnovila Woodbineho hřbitov, místo, kde bohatí a mocní pochovávají svá tajemství. Před čtyřiceti lety zmizelo beze stopy dítě a teď se jeho duch objevil a požaduje, abych zjistila pravdu o jeho smrti. Jenom vím, že bylo zavražděné. Mám přivést jeho vraha ke spravedlnosti. Ale stopy, které sleduji mě vedou k řadě podezřelých. Po generace byla Devlinova rodina členy Charlestonské elity. John Devlin se jednou otočil zády k tradicím a očekáváním, které se od něj očekávaly, ale nyní zdánlivě přijal své právoplatné místo. Tajemství jeho rodiny z něj činí sporného spojence. Když mě vyšetřování přivede k branám rodinného sídla, musím se ptát, jestli se mi nestane mým smrtelným nepřítelem. (Ikar CZ, 2019)

X X X

Amelia Grayová sa vracia v plnom pracovnom nasadení na Loubincovom cintoríne (pozn. loubinec = pavinič). Toto miesto posledného odpočinku na okraji mesta skrýva pochované tajomstvá boháčov. Doslova. Amelia sa nepotrebuje do nich zapliesť, pretože sa v jej živote opäť objavujú rôzne duchovné entity i tajná skupina fanatikov Congé, ktorá chce zbaviť svet živých neprirodzených síl. Ale stane sa. Môže za to naliehavý a zlovestný pokus o kontakt od ducha anonymného dieťaťa. Mŕtveho dievčatka, ktoré zomrelo násilnou smrťou.

Ako vždy, je na záhadu sama. John Devlin odišiel z polície a prevzal vedenie rodinného impéria. Jeho rod patrí k najvplyvnejším a najbohatším v Charlestone a spája sa s členstvom v tieňových organizáciách ako Congé. Je pravdepodobne tzv. astrálnym pútnikom, čo buď vehementne popiera alebo si to neuvedomuje. Navyše je zasnúbený s Claire Bellefontainovou. Amelia je hrdá na pokrok, ktorý jej dovolil oslobodiť sa od naviazanosti na ich bývalý vzťah. Aspoň sa o tom denne presviedča.

Amelii sa potvrdzuje naliehavé podozrenie, že ju sleduje Congé. Zaujíma sa o ňu dokonca sám Jonathan Devlin, Johnov starý otec. Aké sú jeho úmysly? Varovné signály Amelii napovedajú, že všetky známe osoby sa prelínajú s novou záhadou na Loubincovom cintoríne. Ameliu nové udalosti vyvádzajú z miery viac než obvykle. Prichádzajú znamenia, že sa otvára brána medzi svetom živých a mŕtvych. Všetky otázky vedú k renovácii cintorína na podnet anonymného darcu. Niekto ťahá za nitky a zaplieta nič netušiacu Ameliu do svojich plánov. Okolo Loubinca sa moce príliš veľa známych i nepriateľov. Vrátane Devlina. Navyše sa na povrch derú tajomstvá z Ameliinej vlastnej rodiny. Varovania pred ich odhalením prichádzajú z každej strany. Čo má s nimi spoločné správca cintorína, podivín Prosper Lamb?

Nebezpečné úkazy každého druhu sa pokúšajú preniknúť do tohto sveta. Na Ameliu číha pradávne zlo, čakajúce na svoju príležitosť ešte predtým, ako sa narodila. Hrozivá entita útočí na jediné bezpečné miesto, ktoré Amelia má, aby ju vylákala do sveta tieňov. Zdá sa, že z druhej strany preniká všeličo a to povážlivou rýchlosťou. Entity, aké Amelia ešte nikdy nevidela a netuší, ako ich zapudiť.

Pred Ameliou stojí ešte jedna záhada. Jonathan Devlin so svojou žiadosťou o pomoc. Je vo svojom luxusnom sídle vystavený útokom poltergeista. Mohlo by ísť o pascu, ale Devlin starší je zúfalý a ťažko skúšaný človek. Doháňa ho naozaj duch alebo jeho svedomie? Sľubuje Amelii odpovede na otázky ako protislužbu za odvrátenie útokov nahnevaného ducha. Amelia ale musí deliť svoju pozornosť na viacero strán. Všetko, s čím sa stretáva, spochybňuje jej úsudok, vzťahy i jej najbližších, a to vrátane priateľa Ruperta Shawa i členov jej rodiny.

Vražda Devlina staršieho vtiahne aktívne do deja Johna s jeho detektívnymi inštinktmi, ale oproti postave Amelie mu autorka necháva asi tak tretinový priestor. Konečne prišiel čas vyčistiť medzi Ameliou a Devlinom stôl, pomenovať pravým menom to, čo ich rozdelilo.

Opätovné stretnutie Amelie s Johnom Devlinom odhaľuje, že sa obaja od svojho prvého stretnutia zmenili. Amelia konečne pochopila, že pre slobodu od jej schopností neexistuje žiaden kľúč. Je zmierená s tým, kto je a čo je. Pred svojím dedičstvom sa neschová, tento život jej bol daný a je len na nej, čo s ním urobí. Aj John jej má čo vysvetľovať...

Záhada zavedie Ameliu Grayovú na Duvallov ostrov, k spojeniu Claire Bellefontainovej s Rancom Duvallom a na stopu zmiznutia dievčatka Mercy. Amelia môže oslobodiť ducha nespokojného dieťaťa, ale rovnako môže prísť o všetko. Ocitá sa však za bodom návratu... Zlo striehne na Ameliine slabosti a ohlasuje smrť niekoho blízkeho...

Boj o Ameliin život na prahu života a smrti, svetla a tieňa, je viac-menej očakávaný, ale bez nápadu, ktorý by prekvapil. A tak je záver akýsi prirýchly. Autorka vedie Ameliu a Devlina k sladkému koncu cez zhustené vyskladanie vysvetlení a ukončení, cez nutné vysporiadanie sa so zloduchmi. A premenu Amelie Grayovej na to, po čom Amelia vždy túžila – obyčajného človeka, čo jej postavu ako takú ochudobňuje. Ale to je už iný príbeh...

Nakoniec možno povedať, že Prebudeniu celkovo nič nechýba. Nič z tradičnej atmosféry Graveyard Queen. Pre náväznosť istých motívov je dobré oprášiť si udalosti predchádzajúcich častí. Amelia ostala sama sebou, jej príbehy sú konzistentné. Graveyard Queen si budem určite pamätať. Bodka za tajomstvami je v kontexte príbehu uspokojivá a ja za sériou, ktorá ma zaujala, dávam za celkový dojem z čítania osudových i duchársko-strašidelných dobrodružstiev Amelie Grayovej tiež bodku v podobe .

si-