Choď na obsah Choď na menu

Historický kalendár na 5.6.

5. 6. 2011

1731 - myjavský evanjelický kňaz a superintendent evanjelickej cirkvi Daniel Krman bol mimoriadnym súdom v Prešporku uznaný za vinného zo vzbury a odsúdený na doživotný žalár.

1772 - v meste sa vykonalo posledné lámanie odsúdenca kolesom.

1839 - v Prešporku na Michalskej ulici začal zasadať snem, ktorý o. i. prijal zákon o možnosti vykúpenia sa z poddanstva po súhlase zemepána.

1845 - v rámci obnovy Michalskej veže z nej sňali sochu sv. Michala archanjela, ktorú vrátili o 3 mesiace na pôvodné miesto. Počas opravy zistili, že hlava sv. Michala je otvárateľná a našli v nej rôzne mince a zoznam členov mestskej rady.

1851 - v Bratislave sa narodil matematik, fyzik, geodet a pedagóg Karol Henrich Fuchs, medzinárodný priekopník fotogrametrie, ktorú teoreticky presadzoval dávno pred jej praktickým využívaním, a ktorý vypracoval metódu vyhodnocovania nie celkom presných (planparalelných) fotografických dosiek i prístrojov, čím mimoriadne rozšíril aplikabilitu tejto geodetickej metódy.

1896 - v Prešporku sa narodil jeden z najvýznamnejších svetových predstaviteľov kinetizmu a op-artu v sochárstve Arthur Fleischmann, priekopník vo využívaní netradičných materiálov v sochárstve. Je autorom Krištáľovej koruny k striebornému jubileu anglickej kráľovnej Alžbety II. a ako jediný na svete vytvoril busty štyroch pápežov počas ich života. Taktiež je autorom oficiálnej busty prvého československého prezidenta Tomáša G. Masaryka a amerického prezidenta Johna F. Kennedyho.

1918 -  vzbúrili sa príslušníci náhradného práporu 72. pešieho pluku posádky v Prešporku, ktorú tvorili najmä navrátilci z ruského zajatia. Príčinou vzbury boli správy, že budú opäť odvelení na front. Po potlačení vzbury dvoch iniciátorov (Martin Jurza, Ján Škapík) odsúdili na trest smrti zastrelením. Od roku 1925 majú na cintoríne v Slávičom údolí pamätník, ktorý je dielom Ing. arch. Emila Belluša.

1919 - Vavro Šrobár v mene čs. vlády vyhlásil z Bratislavy vojenskú diktatúru na Slovensku ako odpoveď na vstup maďarskej Červenej armády na územie Slovenska po vyhlásení boľševickej republiky v Maďarsku na čele s Bélom Kunom.

1938 - v Bratislave sa konalo zhromaždenie na pamiatku 20. výročia Pittsburskej dohody. Mohutná manifestácia. Organizovaná HSĽS, na ktorej sa zúčastnila delegácia Slovenskej ligy v Amerike, sa niesla v znamení požiadavky autonómie pre Slovensko a zúčastnilo sa na nej vyše 25-tisíc osôb. Z Námestia slobody sa členovia a stúpenci HSĽS z celého Slovenska, na čele s novými zástavami, veľkým obrazom A. Hlinku, prešli Námestím SNP, kde na balkóne Tatrabanky sprievodu prizerali poprední predstavitelia HSĽS a delegácia amerických Slovákov. Manifestačné zhromaždenie sa konalo na Hviezdoslavovom námestí. Na ňom nechal už ťažko chorý A. Hlinka odhlasovať návrh na zmenu ústavy – autonómiu Slovenska. Dr. P. Hletko ukázal prítomným rozvinutú Pittsburskú dohodu. Konzulárni zástupcovia a zahraniční dopisovatelia sledovali slávnosť z balkóna hotelu Carlton a z balkóna reštaurácie Kern zdravili ľudácku manifestáciu henleinovci.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.