Choď na obsah Choď na menu

Historický kalendár na 5.4.

5. 4. 2011

1732 - po smrti palatína Mikuláša Pálffyho uhorský kráľ Karol III. vymenoval svojho neskoršieho zaťa Františka Štefana Lotrinského za uhorského miestodržiteľa v Prešporku.

1925 - v Bratislave mal premiéru pozemný hokej. Klub PTE usporiadal propagačné stretnutie medzi mužstvami WAC a Amateur z Viedne.

1935 - v SND bola na programe premiéra najúspešnejšej operety J. Móryho La Valliére (s podtitulom Z lásky k vlasti) na historický námet. V hlavných úlohách vynikli Margita Česányiová a Štefan Hoza, dirigoval J.V. Schöffer a réžiu mal F. Krištof-Veselý.

1945 - na blumentálskej fare u Dr. Pozdecha sa zišli zástupcovia občianskeho bloku, ktorí neskôr vytvorili základňu pre Demokratickú stranu.

1965 - začiatok výstavby televízneho areálu Mlynská dolina v Bratislave.

1968 - v Bratislave sa uskutočnil pokus so stereofonickým vysielaním. Prvá stereofonická rozhlasová hra Sluchohra od Petra Handkeho sa vysielala roku 1970.

1987 - v Bratislave zomrel vynikajúci vedec, nevšedne erudovaný v oblasti teórie grafov a matematik Juraj Bosák, jeden z organizátorov medzinárodnej konferencie o teórii grafov v Smoleniciach, ktorá bola vlastne prvou väčšou konferenciou o teórii grafov vôbec na svete, pričom sa podieľal na príprave slovenskej šachovej terminológie

.  

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.