Choď na obsah Choď na menu

Historický kalendár na 14.5.

13. 5. 2011

1821 - v Prešporku sa na Veternej ulici narodil Viliam Zsigmondy, geológ, hydrogeológ, paleontológ a banský inžinier, zakladateľ slávnej tradície banskej techniky v stredoslovenských mestách, expert v hlbinnom vŕtaní a hĺbení artézskych studní, ktorý sa pričinil o nájdenie ložísk uhlia v Uhorsku. Slávu získal založením termálnych kúpeľov na Margitinom ostrove v Budapešti a tým, že navŕtal gejzír v Herľanoch.

1907 - v Prešporku sa začalo premietať v prvom stálom kine Fidélio na Námestí 1. mája. Kino neskôr premenovali na kino Uránia, ktoré sa od roku 1945 volalo Hviezda.

1916 - na Krížnej ulici vyhorel Ludwigov mlyn. Požiar neuhasili, hoci pomáhali aj hasiči z Prievozu, Petržalky a niektorých tovární.

1934 - združenie sociálnodemokratických akademikov pripravilo v Primaciálnom paláci prednášku Dr. I. Dérera na tému Prečo sme proti autonómii. Autonomisti rušili priebeh heslami Sláva Hlinkovi, My chceme autonómiu, ba aj spevom Príde Hlinka z Ružomberka.

1941 - vedenie Slovenskej národnej banky (SNB) rozhodlo o realizácii veľkého polyfunkčného obchodného paláca v Bratislave na nárožnej parcele v zovretí ulíc Gorkého, Laurinskej a Námestia SNP. Dnes sa v budove nachádza Mestské divadlo P.O. Hviezdoslava.

1965 - filmom Lietajúci Clipper otvorili kino Dukla, prvé panoramatické kino v Bratislave i v Československu.

2004 - Bratislavu navštívil nemecký pilot F1 Ralf Schumacher.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.