Choď na obsah Choď na menu
 


Čo u nás nové rok 2023

Narodeninová párty

V  ,,Harlekýne“ oslavujeme pravidelne narodeniny i meniny. Prvý júnový týždeň sme oslavovali 29 narodeniny s našim obyvateľom Petrom. Nechýbala ani výborná torta, šampanské i slané dobroty. Celé doobedie bolo plné radosti, smiechu a zábavy. Obyvatelia si deň náramne užili. Za narodeninový darček v podobe torty pre oslávenca ďakujeme pani Vicelovej, ktorá mu prichystala milé prekvapenie a vlastnoručné ju upiekla.

Medzinárodný deň detí

Myšlienka vymedziť pre deti ich deň vznikla na Svetovej konferencii pre blaho detí v roku 1925. Na tejto konferencii zástupcovia 54 krajín schválili deklaráciu, ktorá sa zaoberala chudobou, detskou prácou, vzdelaním a inými otázkami týkajúcimi sa detí na celom svete. Po konferencii viacero vlád zaviedlo vo svojich krajinách takýto deň s cieľom urobiť deťom radosť, a zároveň poukázať na problémy týkajúce sa detí vo svete, na ich práva a potreby.

Aj napriek tomu, že naši obyvatelia už vyrástli z detských topánok, sme sa 1. júna rozhodli v našom zariadení zorganizovať zábavno- súťažné dopoludnie, ktoré nám pripomenulo bezstarostné a šťastné detstvo. Túžba po hre a zábave sa skrýva v každom z nás bez ohľadu na vek. Na našich obyvateľov v areáli zariadenia čakali súťažné disciplíny, ktoré ich preverili v rýchlosti, presnosti a šikovnosti. Praktikantka Terezka na tvárach našich obyvateľov vyčarila farbičkami srdiečka, motýle, kvietky..

Počas celého dopoludnia vládla výborná nálada, na tvárach nechýbal úsmev a zo všetkých strán bol počuť smiech.

Výsadba letničiek, vitamíny v záhrade

V žiadnej domácnosti, záhrade by nemali chýbať kvety, kvetinové záhony. Kvety prinášajú farebnosť, vôňu do našich domov, pohladia oko i dušu.

Aj naši obyvatelia si za pomoci sociálnych pracovníkov skrášlili svoje najbližšie okolie. Do črepníkov vysadili krásne, farebné  muškáty, ktorými vyzdobili okná a terasy jednotlivých oddelení. Takto vysadený exteriér  bude počas leta príjemným miestom na   relax, aktívne trávenie voľného času, miestom na stretnutia, rozhovory s kamarátmi.

Nesmieme zabudnúť ani na našu záhradu. Tu usilovne obyvatelia pracovali od skorej jari. Na políčko vysadili cibuľku, reďkovku, cviklu, hrach, cukety, uhorky. Tento rok pribudol do záhrady fóliovník, kde svoje miesto našli priesady rajčín a paprík.

Starostlivosť o kvety, záhradu, trávnaté povrchy je súčasť pracovných aktivít našich obyvateľov od skorej jari do jesene.

Deň mlieka

Medzinárodný deň mlieka sa oslavuje od roku 1957 pod záštitou Medzinárodnej mliekarskej federácie.  Mlieko a mliečne výrobky predstavujú jednu z najdôležitejších a nenahraditeľných zložiek plnohodnotnej ľudskej výživy. Cieľom je poukázať a vyzdvihnúť ich biologicky významný obsah, mimoriadne nutričné vlastnosti a inšpirovať ľudí k tomu, aby mlieko zaradili do každodennej súčasti života.

16. mája sme si Deň mlieka pripomenuli aj v našom zariadení. Na jednotlivých oddeleniach si obyvatelia spolu so sociálnymi pracovníkmi pripravili občerstvenie, kde v  hlavnej úlohe bolo mlieko. Varila sa krupičná kaša, čokoládový, ovocný puding a nechýbali ani mliečne nápoje. Takto vlastnoručne pripravené dobroty z mlieka všetkým obyvateľom chutili.

Svetový deň- POHYBOM K ZDRAVIU

10. máj je Svetový deň – pohybom k zdraviu, bol vyhlásený Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) v roku 2002 a oslavuje sa od roku 2003.. Cieľom tohto dňa je zvýšenie verejného povedomia o zdravom životnom štýle založeného na dostatku primeraného pohybu.

Tento deň sme pre našich obyvateľov pripravili dopoludnie plné pohybu a zábavy. Najskôr sme sa spoločne rozcvičili a potom na nás čakalo päť súťažných disciplín. Obyvatelia si zmerali sily v zhadzovaní kolkov, triafaní lopty do basketbalového koša, hádzaní krúžkov na stojan, prenášaní loptičiek a zábavnom slalome. Všetci zúčastnení sa aktívne zapájali. Cieľ dopoludnia sa nám podarilo naplniť. Užili sme si nielen spoločné pohybové aktivity, ale sme sa aj zabavili a strávili spoločne čas.

DEŇ SLNKA

3. máj vyhlásila OSN v rámci programu pre životné prostredie UNEP ako Deň Slnka. Slnko je naša najbližšia hviezda a zároveň najjasnejšia hviezda na oblohe. Svojím žiarením vytvára podmienky života organizmov na Zemi. Deň je určený nielen na pripomenutie významu a dôležitostí Slnka, ale aj na propagáciu ekológie a významu ochrany životného prostredia, odborných činností a pozorovaní v oblasti slnečnej fyziky.

V našom zariadení sme si tento deň pripomenuli kreatívnym dopoludním. Obyvatelia sa  spolu so sociálnymi pracovníkmi pustili do tvorenia. Na stoly vyložili pastelky,  fixky, vodové, temperové farby, farebný, krepový papier, nožnice, lepidlá....Výsledkom ich snaženia boli slniečka, ktorými sme si skrášlili a rozsvietili priestory zariadenia.

OSKAR 2023

Dňa 4.5.2023 sa v Kultúrnom dome v Kozárovciach uskutočnil ďalší ročník Celokrajskej prehliadky dramatickej tvorby obyvateľov zariadení sociálnych služieb „OSKAR 2023“.

Prehliadky sa zúčastnilo 14 zariadení v pôsobnosti Nitrianskeho samosprávneho kraja. Naše zariadenie ,,Harlekýn" reprezentovali naši piati prijímatelia sociálnych služieb  s predstavením ,,Ako sa Kubko a Maťko na zboj vydali".

 Kubkovi a Maťkovi sa nechcelo už ovce pásť, a tak sa vydali na zbíjanie. Ak by ste čakali, že sa domov vrátili s mešcom dukátov, tak sa mýlite. Nezapreli svoje dobré srdiečka a počas cesty pomohli chudobnej dievčine, malému chlapcovi i opusteným vtáčikom. Hovorené slovo striedali piesne a tance. Za predstavenie nás odborná porota ocenila diplomom a diváci potleskom.  

Ďakujeme za pozvanie Nitrianskemu samosprávnemu kraju a ZSS „Olichov“.

Majáles

Stávaj dievča hore,
sadíme ti máje.
Ak hore nestaneš,
mája nedostaneš
.

Mesiac máj je obdobie lásky, energie a zrodu nového života. Znakom sily a rastu je májová zeleň na poliach, lúkach a záhradách. K máju sa viažu aj niektoré tradície. Jednou z najstarších ľudových tradícii, pochádzajúcich ešte z čias Slovanov, je stavanie Mája.

Túto tradíciu si každoročne pripomíname aj v našom zariadení. Mládenci pripravili Májku, ktorú so spevom priniesli na dvor, kde ich čakali ostatní obyvatelia zariadenia. Obyvateľky Májku vyzdobili pestrofarebnými stuhami. Po postavení mája nasledovala veselica. Všetci sa výborne zabávali, obyvatelia spolu so sociálnymi pracovníkmi si zatancovali pri rezkej a veselej muzike. Nechýbalo ani malé občerstvenie. Vytancovaní a s dobrou náladou sme sa pred obedom rozišli na oddelenia.

 

Deň autizmu

Dňa 2. Apríla sme si pripomenuli ,,Medzinárodný deň osôb s autizmom“. Je to nesmierne dôležitý deň, pretože autizmus ovplyvňuje náš život a život mnohých ľudí okolo nás. Tento deň nám dáva možnosť zdôrazniť dôležitosť prístupu a poskytnúť podporu tým, ktorí ju potrebujú. Spoločne sme si všetci obyvatelia a zamestnanci v Harlekýne pripomenuli tento významný deň vyrábaním papierových modrých balónov. Keďže symbolom autizmu je modrá farba, všetci klienti balóny vyfarbili modrými pastelkami, tí zručnejší ich dozdobili rôznymi kolážami v odtieňoch modrej. Tento pekný deň sme ukončili športovou aktivitou, ktorej sa zúčastnili  všetci klienti, aj tí ktorí si potrebovali pomôcť. Súťažiacich ostatní povzbudzovali.

 

"Hľadaj svojho zajačika"

Dňa 30. marca 2023 sa naši piati obyvatelia zúčastnili v poradí 12. ročníka podujatia  „Hľadaj svojho zajačika“, ktorý organizuje Odbor sociálnych vecí ÚNSK.

 Podujatie sa uskutočnilo tradične v priestoroch Zariadenia sociálnych služieb „KREATÍV“ Klasov. Okrem nášho ZSS sa tvorivých dielní zúčastnili prijímatelia sociálnych služieb zo ZSS „KREATÍV“  Klasov,  „DOMUM“ Krškany, „KAMILKA“ Maňa, „LIPKA“ Lipová, SOS Hurbanovo.

 Počas tvorivých dielní prijímatelia sociálnych služieb vytvárali originálne a nápadité veľkonočné dekorácie. Naše zariadenie zdobilo polystyrénové vajíčka farebnými papierovými kvietkami a vyrábali kuriatka z dreva. Na záver, všetky zariadenia naaranžovali svoje výtvory do pripravených košíkov a umiestnili do vstupnej haly zariadenia. Po tvorivých dielňach sa všetci prijímatelia sociálnych služieb presunuli do parku, kde  ich privítali dvaja preoblečení zajačikovia.  Potom nasledovalo hľadanie   ukrytých drevených zajačikov. Nájdených zajačikov si následne vymenili za sladkú veľkonočnú pochúťku, ktorú rozdávala vedúca sociálneho odboru Mgr. Erika Róžová. Prežili sme deň v príjemnej atmosfére, inšpirovali sa veľkonočnými nápadmi a  upevnili priateľstvá. Ďakujeme.

Veľkonočné tvorivé dielne

Po chladných zimných mesiacoch prichádza jar a s ňou všetky tie krásy, ktoré prebúdzajú chuť do života, prinášajú radosť a potešenie.  Príroda sa prebúdza zo zimného spánku a jar prináša nový život. V záhradkách kvitnú prvé jarné kvety, stromy pučia, vtáky nám spríjemňujú dni svojim štebotom. 

Najkrajším sviatkom jari sú Veľkonočné sviatky. Aj  u nás v zariadení sa na Veľkú noc tešíme. Na dotvorenie tej správnej veľkonočnej atmosféry sme zorganizovali v našom zariadení „Veľkonočné tvorivé dielne“.   Jednotlivé oddelenia sa zmenili na kreatívne a umelecké dielne. Naši obyvatelia sa spolu so sociálnymi pracovníkmi pustili do tvorenia. Pripravené pomôcky sa pod šikovnými rukami zmenili na symboly jari- kuriatka, zajačiky, veľkonočné vajíčka,... Výsledkom našej práce boli nápadité a jedinečné veľkonočné dekorácie,  ktorými sme si  skrášlili interiér zariadenia. 

 

Morena, Morena!

"Morena, Morena, kde si prebývala, keď si tú jar tak dlho skrývala?

Teraz musíš zhorieť a vo vode utonúť, jar už po zime vydáva sa na púť!"

 

Tradičným rituálom patriacim k jari je vynášanie Moreny. Vyjadruje túžbu ľudí skoncovať s chladným počasím a privolať teplé lúče slnka. Morena, vládkyňa zimy už pomaly stráca svoju moc, a preto je  na čase, aby odovzdala svoje žezlo a nechala vládnuť mladú pani Jar – Vesnu.

 Aj v našom zariadení sme sa rozhodli rozlúčiť so zimou a privítať jar. Obyvatelia sa spolu so sociálnymi pracovníkmi 24.3.2023 vybrali s Morenou do parku Športovcov k Chotine, kde sa spevom a tancom lúčili so zimou. O hudobný doprovod sa postaral Lukáš Bago. Na záver dievčatá a mládenci vyniesli Morenu k potoku. Pri brehu ju vyzliekli a hodili do vody. Vitaj jar!

 

Tvorivé dielne „Harmónia“

Dňa 21. 03. 2023 sme sa zúčastnili tvorivých dielni, ktoré si pripravilo zariadenie sociálnych služieb „Harmónia“ Horné Štitáre pod vedením pani riaditeľky Mgr. Janky Krahulíkovej. Akcia navodila príjemnú pred veľkonočnú atmosféru. Zdobili sme medovníčky priateľstva, vyrábali náramky a šialky s čajom a kávou, pre potešenia oka i chuťových buniek. Zamestnanci si pre nás pripravili slané a sladké pohostenie. Stretnutie bolo postavené na tímovej spolupráci, stretli sme kamarátov z „Harmónie“ Horné Štitáre i zariadenia sociálnych služieb ,,V KAŠTIELI“ Horné Obdokovce. Ďakujeme za tvorivé dopoludnie i pohostenie a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

MDŽ

8. marec už tradične patrí oslavám Medzinárodného dňa žien. Každá žena si zaslúži úctu práve kvôli všetkému, čo musí zvládať. Práve žene vďačíme za najväčší a najkrajší dar, ktorým je sám život.

Aj v našom zariadení sme si tento deň  pripomenuli spoločným stretnutím. Na úvod pani riaditeľka zablahoželala všetkým zamestnankyniam a obyvateľkám. Potom nasledovalo zábavno-súťažné dopoludnie. Obyvatelia si zasúťažili v zhadzovaní kolkov, triafaní do koša, slalome. Zaujala aj súťaž v obliekaní a triedení farebných tvarov. Medzi jednotlivými súťažnými disciplínami obyvateľov čakalo sladké občerstvenie, ktoré si deň vopred pripravili spolu so sociálnymi pracovníkmi.

Deň venovaný všetkým ženám v našom zariadení sa niesol v duchu dobrej nálady, úcty a vďaky. Čo dodať na záver? Milé ženy, prajeme Vám pohodu, porozumenie a lásku na každom kroku. Nech vaše oči nepoznajú slzy bolesti  a nech vaše dlane rozdávajú teplo a lásku.

 

Valentín

Láska je vzácny dar, ktorý si zaslúži pozornosť po celý rok.

Sviatok svätého Valentína, sviatok zaľúbených je príležitosť obdarovať človeka, na ktorom nám záleží. Nemusia to byť len kvety, čokoláda či rôzne valentínske predmety kúpené v obchodoch.

Vlastnoručne vyrobené originálne Valentínky zahrejú pri srdci, pobavia aj prekvapia. Pri príležitosti tohto sviatku sa naši obyvatelia stretli na tvorivom dopoludní, kde vyrábali Valentínky. Začalo sa vystrihovať, lepiť, maľovať... Do činnosti sa zapojili všetky šikovné ruky našich obyvateľov a s pomocou sociálnych pracovníkov vytvorili nádherné valentínky - symboly lásky a priateľstva. Láska sa dá prejaviť aj tancom, tak po občerstvení sme sa spoločne zabavili. Prežili sme spolu pekne dopoludnie v spoločnosti tých, ktorých máme radi. Okrem tvorenia a tanca sme si darovali milý  úsmev, vľúdne slovo, objatie.

Poď sa hrať

Ruku na srdce, kedy ste sa naposledy zahrali hru?  Či si dieťa či dospelák,  každý z nás sa rád zabáva. Preto je dobré zahrať si občas nejakú dobrú hru alebo byť aspoň jej pozorovateľom. Hry a zábavné aktivity prispievajú k celkovej pohode človeka, uvoľňujú kreatívne zručnosti, sú dôležité pri potláčaní stresu.

Dopoludnie venované hre sa v našom zariadení konalo10.2.2023. Obyvatelia si do jedálne priniesli svoje obľúbené hry a začalo sa hrať . Zahrali  sa Človeče nehnevaj sa, pexeso, domino, stolové spoločenské hry, nechýbali ani stavebnice a konštrukčné hry. Hrou, zábavou ,úsmevom sme takto strávili celé dopoludnie v kruhu svojich kamarátov.

 

FAŠIANGOVÉ  OBDOBIE   V NAŠOM  ZARIADENÍ

 

KARNEVALOVÉ  MASKY

Druhá polovica januára sa v ZSS „Harlekýn“ niesla v duchu príprav na maškarný ples. Najskôr sme na jednotlivých oddeleniach mali tvorivé dielne, kde  naši obyvatelia spoločne so sociálnymi pracovníkmi vyrábali rozmanité karnevalové masky . Pod šikovnými rukami  sa výkresy, farebný, krepový papier a iný materiál zmenil na  škrabošky. Výsledkom boli rozmanité masky, ktoré zdobia interiér zariadenia.  Počas tvorenia,  obyvatelia spolu so sociálnymi pracovníkmi usilovne premýšľali nad prípravou masiek na maškarný ples. Obyvatelia vyjadrili svoje priania na karnevalové masky. ....      Nechajme sa prekvapiť!

 

FAŠIANGOVÉ  FÁNKY

 Obdobie fašiangov je čas naplnený veselosťou, oslavami a hodovaním.  K fašiangom neodmysliteľne patria aj sladké šišky či fánky.

Pripraviť si fánky ako občerstvenie na maškarný ples ,sme sa tento rok rozhodli aj my. Pohľadali sme v receptoch našich starých mám  a pustili sa do príprav. Obyvatelia pripravili cesto, ktoré vyvaľkali, povykrajovali obdĺžniky a začali vyprážať. Pri vyprážaní sa vytvorila nadýchaná dobrota, ktorú posypali cukrom.

 

MAŠKARNÝ  PLES

Na známosť sa všetkým dáva, že u nás v  ,,Harlekýne´´  ZSS v Topoľčanoch sa 31.1.2023  konala veľká  sláva. Hudba, tanec, zábava, proste skvelá  oslava – Harlekýnsky  maškarný ples.

 Jedáleň zariadenia sa premenila na slávnostne vyzdobenú sálu, ktorá netrpezlivo očakávala  svojich hostí. Do sály začali vchádzať obyvatelia prezlečení za rôzne masky. Prišla červená čiapočka, futbalista, včelár, robot, šašo, vojak, havajská tanečnica, Pipi dlhá pančucha, no skrátka plno vzácnych hostí.  Po predstavení masiek, boli všetci odmenení medailou a sladkosťou. Potom nasledovala zábava, tanec, ktorú sme prerušili občerstvením, kde sa podávali fánky. Všetkým chutilo, všetci sa dobre zabavili a už teraz sa tešíme na ďalšie akcie organizované v zariadení.