Choď na obsah Choď na menu
 

Schießübung 2018 - Senitz

     11. novembra 2018 sme usporiadali klubové strelecké cvičenie spojené so VII. ročníkom streleckej súťaže Klubov vojenskej histórie na strelnici Slovenského poľovníckeho zväzu - regionálnej organizácie v Senici. Tento rok sme opäť pripravili šesť rôznych streleckých disciplín, kde si členovia KVH vyskúšali za príjemného jesenného počasia streľbu z dvoch vojenských pušiek s optikou v ľahu a kľaku, z civilnej verzie samopalu v stoji, z dvoch pištolí v stoji a jednej pištole v sede.

     Nakoľko sa súťaž konala v deň výročia konca prvej svetovej vojny, vyslali sme počas dňa na požiadanie starostu štyroch vojakov do obce Trakovice na zabezpečenie pietneho aktu pri odhaľovaní a vysvätení nového pamätníka. Išlo o členov KPVHS, KVH Feldgrau, KVH Golian.

     Okrem nášho klubu a už uvedených klubov sa súťaže zúčastnili aj členovia KVH Trnavská posádka, KVH Sopron, KVH Dojč, KVH Domovina, KVH Valkýra, KVH Komoča a KVH Levice (aj s kuchárom nás bolo 70). Tento rok sme už dali vyrobiť aj putovný pohár, ktorý prevzal člen KVH Feldgrau. Do súťaže nám venovala spoločnosť DEAS Arms 50 plastových kufríkov na krátke guľové zbrane, ktoré si strelci prevzali.

     Porovnávaním súčtov všetkých nastrieľaných bodov sme oproti minulému roku zistili zlepšenie vo všetkých troch veľkorážnych pištoliach:

1. Colt 1911 (STI Spartan) 45 ACP - 1707 bodov

2. Walther P1 9 x 19 Luger - 958 bodov

3. Tokarev vz. 33 7,62 x 25 TT - 826 bodov

Najväčším sklamaním bol samopal vz. 24/26 z ktorého sme všetci spolu dokázali nastrieľať iba 404 bodov. Čo sa týka vojenských pušiek s optikou, toto porovnanie by nebolo celkom spravodlivé, lebo starý Mosin bol puškárom kompletne prerobený na športovú zbraň, strieľalo sa z nej v ľahu a na dvojnožke. Takže táto zbraň jednoznačne viedla s 2466 bodmi a na dlhé vzdialenosti je ideálna. Mauser, aj keď s optikou dokázal z kľaku poskytnúť iba 561 bodov.

>>> Pietny akt pri novom pamätníku v Trakoviciach <<<

--- foto Ofeldw. Markus Moeschke ---