Choď na obsah Choď na menu
 


17 kurzov francúzskeho klasického menu s popisom a príkladmi

15. 5. 2024

zdroj:tu

 

Nudí vás niekedy jesť stále to isté jedlo? Túžite po niečom novom a inom, čím by ste pošteklili svoje chuťové poháriky? Ak hľadáte lahodné jedlo, ktoré naplní vaše brucho slasťou, vyskúšajte francúzsku klasickú kuchyňu!

Francúzske klasické jedlá sú plné úžasných chutí a vôní, ktoré spríjemnia každý večer. Vďaka svojej dlhej histórii zakorenenej v stáročných receptúrach ponúka toto menu hosťom jedinečnejší zážitok v porovnaní s inými typmi menu

Čítajte ďalej, keď vás prevedieme niekoľkými základnými francúzskymi klasikami, aby ste si mohli doma pripraviť skutočne uspokojivé jedlo.

 

História klasického francúzskeho menu 

Pokiaľ ide o klasickú francúzsku kuchyňu, jej bohatá história je kľúčovým prvkom zážitku. Tradičné recepty boli upravené a vylepšené, aby nám priniesli chute, ktoré poznáme a milujeme dnes.

Vďaka vplyvu z krajín po celom svete sú tieto jedlá plné chuti a stali sa základom v mnohých domácnostiach. Klasické francúzske recepty ponúkajú niečo pre každého, od tradičných predkrmov, ako je šnek až po pikantnú kačicu à l'Orange.

Či už máte náladu na ľahký letný šalát alebo pôžitkársku zimnú hostinu, existuje veľa možností. Okrem toho je každé jedlo pripravené z čerstvých surovín z miestnych zdrojov, ktoré zvýraznia chute a arómy.

Francúzske klasické menu, ako napríklad Table d'Hote Menu , je bežnou voľbou vo francúzskej kuchyni, ktorá ponúka viacchodové jedlo, čoho príkladom je 17-chodové menu vysvetlené nižšie.

 

17 Kurz Francúzske klasické menu s popisom a príkladmi

Je to jeden z najznámejších chodov klasického francúzskeho menu. V tomto kurze francúzskeho klasického menu vám poskytneme rýchly zoznam a krátky popis 17 rôznych jedál, ktoré nájdete v klasickom francúzskom menu.

17 kurzov francúzskeho klasického menu

 

1. Predjedlo / Predjedlo

Predjedlá alebo predjedlá sú zvyčajne ľahké jedlá na sústo. Tieto jedlá sa podávajú na povzbudenie chuti do jedla pred výdatnejším jedlom. Predjedlo má často rôzne príchute a textúry, od krémovej a jemnej až po korenistú a pikantnú.

Ich chuť je zvyčajne pikantná, slaná a kyslá. Podávajú sa v malých porciách a môžu sa jesť s náradím alebo ručne.

Príklady predjedla / predjedlá

Jednohubky: Lahodné sendviče alebo toasty s rôznou náplňou, ako je údený losos, sleďový kaviár, kaviárová pena, pasta z kreviet alebo gurmánske syry.

Tatarák: Krémový šalát z na kocky nakrájaných a nadrobno nakrájaných surových rýb, ako je losos, makrela, mečúň alebo tuniak.

Paštéty: Lahodná slaná nátierka v kruste z pečiva, zvyčajne vyrobená z mletého bravčového mäsa a iných korenín.

Teriny: Tradičné francúzske mäsové jedlo vyrobené z jemne nakrájaného alebo mletého mäsa, zvyčajne podávané za studena.

Kaviár: Slaná a rybacia pochúťka vyrobená z ikier jesetera alebo lososa.

Melon Frappe:  Vychladené melónové pyré s nádychom citrusov.

Saumon Fume: Údený losos podávaný na sušienkach alebo toastoch.

Šaláty : Chrumkavé šaláty sa často podávajú ako čistič podnebia po predjedlách. Tieto šaláty siahajú od jednoduchých záhradných zelených až po zložité studené jedlá s cviklou, paradajkami, uhorkami a údenými rybami.

2. Polievka / polievka

Potage alebo polievka je klasické francúzske jedlo, ktoré sa teší po stáročia. Zvyčajne sa vyrába z pomaly dusenej zeleniny, bylín a ďalších prísad. Výsledkom je hustá a chutná polievka, ktorá zasýti aj vyživí. Polievka sa môže podávať teplá alebo studená, ako hlavné jedlo alebo ako predjedlo v závislosti od receptu.

Pokiaľ ide o chuť a chuť, francúzska potage sa veľmi líši. Od tradičnej francúzskej cibuľovej polievky až po zeleninovú polievku, máte k dispozícii veľa možností, ktoré môžete vyskúšať. Každá polievka má svoj jedinečný chuťový profil, preto je dôležité nájsť tú, ktorá najlepšie vyhovuje vašim chuťovým pohárikom.

Pri podávaní Potage je najlepšie podávať ju v polievkových miskách s chrumkavým chlebom na namáčanie. Týmto spôsobom si môžete vychutnať všetky lahodné chute v každej lyžičke! To pomôže nasať všetky lahodné chute, vďaka čomu bude každé sústo ešte príjemnejšie.

Príklady polievky / polievky

Polievka al oignon: Toto je klasická francúzska cibuľová polievka. Pozostáva z cibule, hovädzieho vývaru a korenia. Cibuľu pomaly dusíme vo vývare, kým neskaramelizuje a nezosladne. Táto polievka sa zvyčajne podáva s polevou z taveného syra a krutónov.

Zelená fazuľová polievka:  Zelená fazuľová polievka je ľahké a chutné jedlo. Zvyčajne sa vyrába zo zelených fazúľ, zemiakov, zeleru, cibule a korenia. Zvyčajne sa podáva s chrumkavým chlebom alebo krutónmi, aby nasiakol všetky vynikajúce chute.

Consommé julienne:  Toto je bohatá a chutná polievka vyrobená z hovädzieho vývaru, nakrájanej zeleniny a byliniek. Je ozdobený strúhaným vaječným bielkom, aby mu dodal klasický francúzsky nádych. Zvyčajne sa podáva s krutónmi alebo chrumkavým chlebom na namáčanie.

Consommé Celestine:   Ide o ľahkú a chutnú polievku, ktorá sa zvyčajne pripravuje z kuracieho vývaru, zeleru, vaječných bielkov a byliniek. Zvyčajne sa podáva vychladený ako ľahké predjedlo alebo príloha.

3. Oeuf / Vajcia

Oeuf / Egg je neuveriteľne obľúbené francúzske klasické jedlo na každú príležitosť. Tento jednoduchý, ale chutný recept obsahuje ako hviezdnu ingredienciu natvrdo uvarené vajcia. Vajcia sa zvyčajne podávajú spolu s ďalšími prísadami, ako je zelenina, bylinky, syr a slanina.

Táto kombinácia vytvára delikátny chuťový profil, ktorý osloví vaše chuťové poháriky. Oeuf / Vajcia sa podáva na rôzne spôsoby, vrátane šalátu, bagety alebo ako príloha k iným jedlám. Môže slúžiť aj ako predjedlo alebo hlavné jedlo.

Príklady Oeuf / Egg

Omeletové espagnole: Táto klasická španielska omeleta má natvrdo uvarené vajcia, zemiaky, papriku a cibuľu. Je to výdatné jedlo, ktoré vás určite zasýti.

Oeuf Poche Florentine:  Toto jedlo obsahuje pošírované vajcia podávané na špenátovom lôžku a posypané syrom. Kombinácia chutí robí tento recept víťazným.

Omeleta s paradajkami:   Toto klasické francúzske jedlo pozostáva z paradajok a vajec uvarených na panvici. Výsledkom je chutné a chutné jedlo, ktoré možno podávať ako hlavné jedlo alebo prílohu.

Oeuf Brille au: Toto jedlo obsahuje stratené vajce na hubách a slanine. Krémový žĺtok a chrumkavá slanina z neho robia nezabudnuteľné jedlo.

Omeleta aux šampiňóny:  Táto klasická francúzska omeleta má huby a bylinky. Je to neuveriteľne chutné jedlo, ktoré slúži ako príloha alebo hlavné jedlo.

4. Múčne / Farineaux / Cestoviny alebo ryža

Farinaceous / Farineaux je neodmysliteľnou súčasťou francúzskej klasickej kuchyne. Je to jedlo zo zŕn, často pšenice alebo kukurice, pomletých na múku. To sa potom môže použiť na výrobu cestovín, ryžových jedál a iných predmetov. Často sa podáva s omáčkami a zeleninou na vytvorenie kompletného jedla.

Chuť Farinaceous / Farineaux sa líši v závislosti od typu použitých zŕn, ale môže sa pohybovať od jemnej až po silnú. Je ideálny pre tých, ktorí chcú chutné jedlo s množstvom textúr a chutí.

Múčne / Farineaux sa môžu podávať rôznymi spôsobmi. Často sa používa ako príloha k jedlám, ako je grilované alebo pečené mäso a zelenina. Môže sa použiť aj ako hlavná zložka jedla, napríklad do rizota alebo do cestovín.

Príklady múčnych / múčnych / cestovín alebo ryže

Špagety napolitine: Toto klasické talianske jedlo pozostáva zo špagiet, paradajok, olív, kapár a ančovičiek.

Ravioli: Ravioli je druh plnených cestovín, často štvorcových alebo okrúhlych. Zvyčajne sa podáva s omáčkami a zeleninou.

Cannelloni:  Cannelloni je druh talianskych cestovín, zvyčajne plnených syrom a zeleninou, ako je špenát alebo huby.

Paella: Paella je španielske ryžové jedlo, zvyčajne vyrobené zo šafranu, zeleniny a mäsa alebo morských plodov.

Gnocchi rímske: Gnocchi je talianska knedľa vyrobená zo zemiakov, zvyčajne podávaná s paradajkovou omáčkou a rôznou zeleninou.

Boloňské špagety: Boloňské špagety sú klasické talianske jedlo so špagetami, mletým hovädzím alebo bravčovým mäsom, paradajkovou omáčkou a parmezánom.

5. Poisson / Ryba

Poisson (ryba) je obľúbenou položkou francúzskeho klasického menu. Toto jedlo sa často pripravuje z čerstvých sezónnych rýb z trvalo udržateľných zdrojov. Poisson sa zvyčajne podáva v krémovej omáčke s bylinkami a korením, ktoré vyzdvihnú jeho chuť.

Jedlo môžeme podávať aj so smotanovou zemiakovou kašou a zeleninou pre doplnenie výživy. Poisson je skvelý spôsob, ako si vychutnať chuť oceánu lahodne a zdravo. Ľahká chuť rýb určite uspokojí všetky chuťové bunky.

Pri varení Poissona je dôležité pamätať na to, že ryba by mala byť uvarená rýchlo a k dokonalosti. To zaisťuje, že jeho jedinečné chute sú zachované bez toho, aby boli prepečené alebo gumové.

Pridajte troška bieleho vína alebo čerstvej citrónovej šťavy do vášho Poisson pre extra chuť. To mu dodá lahodný, pikantný záver, ktorý ozvláštni vaše jedlo!

Príklady Poisson / Fish

Sole meuniere:  Morský jazyk varený s maslom, citrónovou šťavou, petržlenovou vňaťou a kaparami

Sole Colbert:  Morský jazyk podávaný na lôžku so zemiakovou kašou

Sole cubat:   Morský jazyk zapečený so zmesou byliniek, syra a bieleho vína

Darne de saumon grillee, omáčka bearnaise : Grilovaný steak z lososa podávaný s omáčkou Béarnaise

Homard Newburg:   Homár varený v krémovej omáčke s brandy, sherry a muškátovým orieškom

6. Entrée / Entree

Entrée (Entree) je základ klasickej francúzskej kuchyne, ktorý sa zvyčajne podáva pred hlavným chodom. Toto pikantné jedlo zvyčajne obsahuje ingrediencie bohaté na bielkoviny, ako je mäso, hydina, ryby a vajcia. Entrée sa zvyčajne podáva v malých porciách, aby sa vyvážila chuť a textúra jedla.

Pri tradičnom podávaní sa predjedlo varí rôznymi spôsobmi, vrátane pošírovania, dusenia a praženia. Rôzne prílohy, ako sú bylinky, korenie a zelenina, zvýrazňujú chuť jedla. Chuť je často bohatá a komplexná a poskytuje neodolateľnú chuť, po ktorej budete chcieť viac.

Príklady Entrée / Entree

Poulete sauce chasseur: Toto predjedlo sa pripravuje z kuracích pŕs opečených na panvici v lahodnej kombinácii húb, paradajok, byliniek a červeného vína.

Supreme de volaille sur cloche:   Toto predjedlo sa pripravuje s pošírovanými kuracími prsiami podávanými na zeleninovom lôžku a preliate chutnou smotanovou omáčkou.

Steak Diane:  Toto predjedlo sa pripravuje z steaku vyprážaného na panvici v bohatej omáčke z húb, horčice a brandy.

Chateaubriand:  Toto predjedlo sa pripravuje z grilovaného hovädzieho filé podávaného s omáčkou z estragónu, bieleho vína a masla.

Kebab orientale:  Toto predjedlo sa pripravuje z grilovaných jahňacích kociek vo voňavej omáčke z mandlí, datlí a hrozienok.

Emincee de volaille a la king:   Toto predjedlo sa pripravuje z strúhaného kuracieho mäsa vareného v krémovej omáčke z húb a sherry.

Filet/Rump steak gril:   Toto predjedlo sa pripravuje z grilovaného steaku podávaného s maslom, cesnakom a petržlenovou omáčkou.

7. Sorbet / Sorbet

Sorbet je francúzske klasické menu, ktoré sa podáva už od začiatku 19. storočia. Vyrába sa z mrazeného sirupu a ovocnej šťavy a zvyčajne sa podáva ako predjedlo alebo čistiaci prostriedok na podnebie.

Sorbet má ľahkú a osviežujúcu chuť, ktorá môže byť sladká alebo kyslá, v závislosti od receptu. Zvyčajne sa podáva vo vychladenom pohári alebo miske s voliteľnou polevou z čerstvého ovocia alebo smotany.

Príklady Sorbet / Sorbet

Citrónový sorbet: Tento klasický sorbet kombinuje čerstvú citrónovú šťavu, cukor a vodu. Je ľahký a osviežujúci, s kyslou príchuťou, ktorá sa perfektne hodí k dezertom.

Šampanské sorbet: Tento bublinkový pôžitok sa vyrába zo šampanského a cukru. Má ľahkú, jemne sladkastú chuť, ktorú možno podávať ako elegantné predjedlo alebo čistiaci prostriedok.

Calvados Sorbet: Tento jedinečný sorbet je vyrobený z Calvadosu, druhu jablkového brandy z Francúzska. Má bohatšiu chuť ako ostatné druhy sorbetu a možno ho podávať ako dezert alebo nápoj po večeri.

Broskyňový sorbet: Tento sorbet spája čerstvé broskyne, cukor a vodu. Má sladkú a voňavú chuť, vďaka ktorej je ideálny na horúce letné dni.

Malinový sorbet: Tento koláč a sladký sorbet sa vyrába z malín, cukru a vody. Je to chutné jedlo, ktoré určite poteší každý dav.

8. Relevant / Spoje

R elevé  / Joints je klasické hlavné jedlo francúzskej kuchyne, ktoré sa datuje do 18. storočia. Tradičný recept vyžaduje hovädzie, jahňacie, teľacie alebo bravčové mäso varené v omáčke na bravčovej masti so zeleninou a korením.

Mäso sa dusí, kým nie je mäkké, a potom sa podáva s tekutinou na varenie. Alternatívne môže byť mäso pred podávaním nakrájané na kúsky a ozdobené zeleninou alebo omáčkami.

Releve / Joints je bohatý a chutný pokrm, ktorý osloví vaše chuťové poháriky jedinečnou zmesou bylín a korenín. Kombinácia jemného mäsa, chutnej omáčky a chrumkavej zeleniny z neho robí neodolateľné jedlo, ktoré si vašich hostí vyžiada niekoľko sekúnd.

Okrem lahodnej chuti je Releve / Joints veľmi všestranné jedlo, ktoré možno podávať s rôznymi prílohami. Zemiaky, ryža a zelenina sú všetky obľúbené možnosti sprevádzajúce toto jedlo. Prípadne ho môžete podávať s ľahkým šalátom alebo tradičnou francúzskou bagetou.

Príklady Releve / Spoje

Contrefilet de boeuf roti al anglaise: Toto jedlo je klasická francúzska bravčová pečienka ochutená cesnakom, rozmarínom a tymianom.

Carre d agneau roti:  Toto jedlo je klasická francúzska jahňacia pečienka ochutená paprikou, cesnakom a rozmarínom.

Cuissot de porc roti pyré de pommes: Toto jedlo je klasická francúzska bravčová pečienka s roztlačenými jablkami.

Gigot d agneau roti omáčka menthe:  Toto jedlo je klasická francúzska jahňacia pečienka s mätovou omáčkou.

Dusená šunka Toma Kerridgea v korení Cumberland: Toto jedlo je klasická francúzska bravčová pečienka podávaná s korením Cumberland.

Horčica a tymián Barón z hovädzieho Au Jus: Toto jedlo je klasická francúzska hovädzia pečienka podávaná s horčicou a tymiánom au jus.

Jahňacie sedlo plnené bylinkami s drvenými pečienkami: Toto jedlo je klasická francúzska jahňacia pečienka plnená bylinkami a drvenými zemiakmi.

9. Roti / Pečené

Roti, tiež známe ako pečené, je jedlo francúzskeho klasického menu, ktoré pozostáva z pečeného mäsa a zeleniny varenej v slanej omáčke. Toto klasické jedlo sa zvyčajne pomaly varí celé hodiny, aby sa zabezpečilo uvoľnenie a spojenie všetkých chutí.

Zvyčajne sa podáva so zemiakmi, feniklom alebo ryžou, čo mu dodáva lahodnú chrumkavosť a extra chuť. Zemitú sladkosť dodáva pokrmu aj pečená zelenina, vďaka čomu je neodolateľné.

Roti je vynikajúce tradičné francúzske jedlo, ktoré zapôsobí na všetkých hostí na večeri. Či už ho pripravíte s hovädzím, kuracím, bravčovým alebo zeleninou, určite bude hitom.

Poulet Roti: Toto je klasické francúzske kuracie jedlo, ktoré pozostáva z pečenia vtáka s bylinkami, korením a zeleninou. Výsledok je šťavnatý a šťavnatý a chute bylín a korenín robia toto jedlo skutočne jedinečným. Poulet Roti je skvelým hlavným chodom pre každé francúzske klasické menu.

Dinde Roti: Toto je jednoduché, ale chutné francúzske morčacie jedlo. Vtáčik je pečený s bylinkami a zeleninou, čo mu dodáva úžasnú chuť a textúru. Je skvelé urobiť ho na Deň vďakyvzdania alebo na akúkoľvek špeciálnu príležitosť a určite poteší davy.

Canneton Roti: Ďalšie klasické francúzske pečené jedlo, Canneton je pečené prasa plnené bylinkami a korením. Vo vnútri je chrumkavé a šťavnaté, čo z neho robí ideálny hlavný chod pre vaše klasické francúzske menu.

10. Strukoviny (zelenina)

Strukoviny alebo zelenina sú základom francúzskej klasickej kuchyne. Z nepreberného množstva možností si môžete vybrať zo slaných i sladkých strukovinových jedál, ako je mrkva na mede alebo dusená zelená fazuľka s cesnakom.

Strukoviny sa zvyčajne podávajú ako príloha k hlavnému jedlu a sú určené na vychutnávanie s výdatnou porciou čerstvého chleba. Chuť strukovín je jedinečná – sladká, zemitá, oriešková.

Príklady strukovín (zeleniny)

Pommes au four: zemiaky pečené na masle a bylinkách

Grilované šampiňóny: grilované šampiňóny s cesnakom a petržlenovou vňaťou

Petits pois a la Francaise: malý zelený hrášok varený na masle a šalotke

Zelerové dusené: dusený zeler v bohatej omáčke

Strukovinový fondán: zeleninový guláš s cibuľou, paradajkami a bylinkami

Choufleur morney: karfiol varený v smotanovej omáčke

Epinards en branchs:  špenát s cesnakom a bielym vínom

Haricots verts au beurre: zelené fazuľky uvarené na masle

11. Šaláty (šalát)

Šaláty (šalát) je francúzske klasické jedlo vyrobené z listovej zeleniny a iných čerstvých surovín. Môžete si ho vychutnať ako prílohu alebo hlavné jedlo a často sa varí s bylinkami a koreninami, aby vynikla živá chuť ingrediencií.

Šaláty sa dajú podávať na množstvo spôsobov, napríklad hádzané vo vinaigrette, so syrom, orechmi alebo ovocím! Existujú dva hlavné typy šalátov.

Obyčajný šalát: Obsahuje prvky, ako sú čerstvé paradajky, šalát, cibuľa a iná zelenina. Tento typ šalátu sa zvyčajne podáva studený s jednoduchým dresingom ako vinaigrette.

Zložené šaláty: Tento typ šalátu je zložitejší a zvyčajne obsahuje kombináciu prísad, ako sú zemiaky, mäso a syr. Môžeme podávať aj s rôznymi omáčkami a dresingmi.

Príklady šalátov

Salade vert: jednoduchý zelený šalát s hlávkovým šalátom, paradajkami a bylinkami.

Šalátová franšíza: klasický šalát s maslovým šalátom, cherry paradajkami a vajíčkami uvarenými natvrdo.

Salade Nicoise: obľúbený šalát s tuniakom, zelenými fazuľkami, zemiakmi a olivami.

Cestovinový šalát: lahodný cestovinový šalát s varenými makarónmi, paradajkami a olivami.

Grécky šalát: klasický grécky šalát s fetou, paradajkami, olivami a uhorkami.

Brokolicový šalát: lahodný šalát s brokolicou, slaninou a syrom.

12. Buffet Froid / Studený bufet 

Buffet Froid alebo Cold Buffet je tradičné francúzske klasické jedlo s rôznymi studenými šalátmi, mäsom a syrmi. Zvyčajne sa podáva ako súčasť väčšieho jedla, často ako prvý chod alebo predjedlo. Chuť tohto jedla pochádza z kombinácie čerstvých surovín a dresingu.

Šalátový chod zvyčajne pozostáva z rôznych šalátov, paradajok, cibule, uhoriek, olív a inej zeleniny s vinaigrette. Mäso môže zahŕňať údeniny – údené klobásy, údené šunky, údeniny a paštéty – a morské plody, ako je údený losos a marinované krevety.

Syrový chod zvyčajne zahŕňa brie, hermelín a kozí syr. Výber je zvyčajne sprevádzaný rôznymi koreninami, ako sú kyslé uhorky, horčica a chrenová omáčka.

Príklady Buffet Froid / Cold Buffet 

  • Kuracia galantína
  • Poulet roti
  • Majonéza d hommard
  • Canetoni Roti
  • Cured Lobster
  • Kurací šalát

13. Entremets (sladkosti)

Entremets je typ francúzskeho klasického chodu podávaného na konci jedla. Zahŕňajú pečivo, koláče, peny, pudingy a iné sladké dobroty. Tieto dezerty sú často zdobené jedlými kvetmi alebo pusinkami a môžu sa podávať studené alebo horúce.

Všeobecné typy entremetov

General Entremets : Ide o dezerty, ktoré možno podávať ako súčasť jedla, ako napríklad klasický mille-feuille.

Plated Entremets: Ide o individuálne dezerty podávané každému hosťovi. Príklady pokovovaných predkrmov zahŕňajú crème brûlée a torty.

Verrine Entremets: Tieto entremety často zahŕňajú vrstvy rôznych ingrediencií (napr. ovocie, pena a ganache), ktoré možno podávať v malých pohároch.

Gâteaux Entremets: Ide o vrstvené koláče s francúzskou príchuťou, ako je malinový genoise alebo čokoládová penová torta.

Príklady Entremetov

Ananas Flambes au kirsch: Tento klasický francúzsky dezert je vyrobený z ananásu flambovaného kirschom.

Bomby: Sú to pusinky plnené pudingom, ovocím a smotanou.

Crêpes Suzette: Tenké palacinky preliate pomarančovou omáčkou a brandy.

Mille-Feuilles: Tento ikonický francúzsky dezert pozostáva z troch vrstiev lístkového cesta a dvoch vrstiev pudingu.

Peche Melba: Toto je klasický francúzsky dezert z broskýň, pudingu a malinovej omáčky.

14. Savoureux / Slaný 

Savoureux, tiež známy ako pikantné, je štýl francúzskej kuchyne, ktorý spája chute a vône a vytvára lahodné, vyvážené jedlo. Tieto jedlá vznikali po stáročia a dodnes sa vyvíjajú.

Jedlá Savoureux sa tradične pripravujú s korením, bylinkami a zeleninou, ktoré im dodávajú jedinečnú chuť. Tieto ingrediencie sa zvyčajne varia pomaly na miernom ohni, aby sa chute dokonale prepojili.

Medzi typické zložky receptov savoureux patrí cesnak, cibuľa, huby, mrkva, zeler a niekedy aj paradajkový pretlak.

Druhy pikantných

  • Mäsové pikantné
  • Rybie pikantné
  • Syrová pikantná

Príklady Savoureux / Savory 

Welsh rarebit: Grilovaný syr na toastovom chlebe, často s pivom alebo pivom.

Croque-monsieur: Grilovaný sendvič so šunkou a syrom.

Ratatouille: Zeleninový guláš s baklažánom, cuketou, paradajkami, paprikou a cibuľou.

Hovädzí bourguignon: Dusený hovädzí guláš na červenom víne s hubami a cibuľou.

Canape Daine: Otvorený sendvič s paštétou alebo inou pikantnou polevou.

15. Tvaroh / Syr

Fromage (francúzsky syr) je základom francúzskej kuchyne. Existujú stovky druhov francúzskych syrov, vrátane mäkkých zrejúcich syrov ako Brie a Camembert, syrov so štipľavou umytou kôrou, ako je Pont-l'Évêque a tvrdých syrov ako Comté a Beaufort.

Klasický syrový tanier ponúkne 3-4 kontrastné syry, často podávané s orechmi, sušeným ovocím a chrumkavým chlebom.

Príklady syra / syra

  • Gouda
  • Cheddar
  • Červený Cheshire
  • Brie
  • Ricotta
  • Demi-sel
  • Gorgonzola
  • dánska modrá

16. Dezert / Rezané ovocie a orechy

Dezert je príležitosťou zavŕšiť jedlo na sladko. Niektoré klasické francúzske dezerty zahŕňajú crème brûlée, mousse au chocolat a tarte tatin. Avšak jednoduchou, ale elegantnou možnosťou je tanier s čerstvým ovocím a orieškami.

Vyberte 2-3 druhy ovocia v sezóne, ako sú bobule, kôstkové ovocie alebo citrusy. Ovocie umyte, v prípade potreby ošúpte a nakrájajte na kúsky. Umne ich poukladajte na tanier a posypte orechmi, ako sú mandle alebo vlašské orechy. Kontrast medzi sladkým ovocím a pikantnými orieškami je dokonalým čistiacim prostriedkom na ukončenie francúzskej hostiny.

17. Boissons / Nápoj

K jedlu podávanému počas tohto chodu klasického francúzskeho menu sú k dispozícii niektoré tradičné francúzske nápoje. Tie obsahujú:

Víno (červené, biele, ružové): Francúzsko je známe svojimi vínami, ktoré sa často podávajú vychladené alebo pri izbovej teplote v pohári na víno.

Šampanské: Pri zvláštnych príležitostiach podávajte šampanské v pohári na flautu. Bublinky a svieža, ľahká chuť sú ideálne pre predjedlá alebo dezerty.

Minerálne vody: Vo Francúzsku sú obľúbené neperlivé aj perlivé vody. Podávajte v pohári s ľadom alebo bez ľadu.

Káva a čaj: Tieto horúce nápoje sa zvyčajne podávajú po jedle, ale espresso alebo café au lait sú tiež bežné raňajky.

 

často kladené otázky

Čo je typické francúzske klasické menu?

Typické francúzske klasické menu sa skladá z chutných jedál, ktoré sú zakorenené v stáročných receptúrach. Tieto jedlá zvyčajne zahŕňajú predjedlá, polievky, mäso, cestoviny a dezerty.

Aké sú tipy na vytvorenie klasického francúzskeho kulinárskeho zážitku?

Pri vytváraní klasického francúzskeho kulinárskeho zážitku je dôležité používať kvalitné suroviny a venovať osobitnú pozornosť prezentácii. Najlepšie by bolo zvážiť začlenenie jedinečných porcií, ako sú syrové dosky a taniere s údeninami, aby ste nastavili tón pre klasické francúzske jedlo.

Ako nájdem šablónu francúzskeho klasického menu?

Mnoho webových stránok ponúka šablóny francúzskeho klasického menu. Tieto šablóny poskytujú skvelý východiskový bod pre vytvorenie vášho jedinečného francúzskeho kulinárskeho zážitku a môžu vám pomôcť vytvoriť pôsobivé menu pre vašich hostí.

Mnohé francúzske reštaurácie a cateringové spoločnosti majú aj špeciálne menu, ktoré môžete použiť ako referenciu.

Aké sú rôzne typy francúzskych klasických menu?

Rôzne typy francúzskych klasických menu zahŕňajú gastronomické menu, ktoré sú navrhnuté tak, aby predviedli to najlepšie z francúzskej kuchyne; Gurmánske menu , ktoré obsahuje drahšie suroviny a prepracované jedlá; Regionálne menu, ktoré sa zameriava na kuchyňu konkrétneho regiónu, ako je juhozápad Francúzska a A la Carte menu, ktoré ponúka širokú škálu jedál, z ktorých si môžete vybrať.

Nastavenie webovej stránky pre vašu reštauráciu

Pri zakladaní reštaurácie je dôležité preskúmať spôsoby, ako prilákať viac zákazníkov do vašich reštaurácií. Jedným efektívnym spôsobom, ako to dosiahnuť, je mať vyhradenú webovú stránku, kde sa vaši zákazníci môžu kedykoľvek a kdekoľvek dozvedieť všetko o vašej reštaurácii. 

Menubly  vám umožňuje vytvoriť mini webovú stránku so vstavaným online menu, ktoré sústreďuje všetky dôležité informácie o vašej reštaurácii do jedného prístupného odkazu. Uľahčuje vašim zákazníkom interakciu s vašou reštauráciou: môžu si zobraziť vaše menu, nájsť vašu polohu, rezervovať si stôl, zadávať objednávky na doručenie... to všetko na jednom mieste.

Pridaním vášho mini odkazu na webovú stránku do svojho životopisu na Instagrame a iných profilov sociálnych médií alebo jeho zdieľaním priamo so zákazníkmi im uľahčíte objavovanie a interakciu s vašou reštauráciou prostredníctvom jediného pohodlného odkazu. Tento efektívny prístup nielen zlepšuje zákaznícku skúsenosť, ale tiež zvyšuje vašu online prítomnosť a priťahuje viac zákazníkov.

Najlepší zo všetkých? Svoju mini webovú stránku Menubly si môžete  nastaviť zadarmo  za  menej ako 5 minút  a  prispôsobiť ju tak, aby zodpovedala štýlu vašej reštaurácie .  

Ste pripravení zvýšiť online prítomnosť vašej reštaurácie? Kliknite sem  a vytvorte si bezplatnú webovú stránku s Menubly!

Záver

Francúzske klasické menu ponúka pôsobivý a jedinečný kulinársky zážitok. Jeho starostlivá vyváženosť predjedál, hlavných jedál, syrov a dezertov v spojení s konvenčnou službou znamená, že žiadna tradícia nie je prehliadaná. Kreatívny aspekt takéhoto menu poskytuje každému zákazníkovi jedinečné stretnutie. Škála príchutí a prezentačných variantov v tomto menu ulahodí každému chuťovému poháriku a vytvorí nezabudnuteľné jedlo pre všetkých zúčastnených.

 

Súvisiace