Choď na obsah Choď na menu
 


Pán medzi nami

22. 12. 2023

(z 3.adventnej nedele)

 

Kráľ sv. Ľudovít IX. chodieval denne na svätú omšu. Niekedy mimo svoju kaplnku išiel do ktoréhosi kostola. Išiel aj celý dvor, šľachta. Raz, keď už boli zhromaždení v danom kostole vystúpil pobočník kráľa a pred omšou oznámil, že kráľ nepríde na bohoslužbu. Takmer všetci sa zdvihli a odchádzali. Kráľ tam bol; v ten deň sa preobliekol za žobráka a sadol medzi žobrákov pred bránou kostola. A tak videl, kto odchádza, kto tam chodí len pre neho; ba vypočul si aj čo - to na seba pri ich odchode z chrámu. Tých pár ozaj verných a tých, čo nie pre kráľa, ale z viery chodili na omšu, tým viac dôveroval.

 

Medzi vami stojí ten, ktorého nepoznáte – hovorí Ján Krstiteľ zástupom. Mesiáš je už v Izraeli. On ich vidí a počuje, oni ešte nepoznajú tvár, ktorá mu patrí.

S nami je Pán. Vidí nás a počuje svojou všemohúcnosťou – celý svet má ako na dlani, no vidí i do našich duší.  A je tu aj excelentne v Oltárnej sviatosti. Tu akosi hmotne pod závojom chleba. Je prítomný!!!  Aj toto môže byť pomôcka v duchovnom živote, najmä, ak chceme hrešiť: Pán ma vidí, počuje! V jeho prítomnosti poviem to škaredé slovo?! Tu v jeho prítomnosti, pred jeho pohľadom ublížim tomuto blížnemu?! To nás vie zabrzdiť. Aj takto si môžeme pomáhať v boji so Zlom: Pán je tu; Pán ma vidí a počuje! Urobím to pred ním? Nehanbím sa?