Choď na obsah Choď na menu
 


Ako žiť vedome

Trénovanie vedomia a nasmerovanie pozornosti do prítomného okamihu je prínosom pre fyzické a emocionálne zdravie

article preview

V dnešnom uponáhľanom svete útočia na našu myseľ i pozornosť mnohé rozptýlenia. Okrem každodenného stresu v práci alebo súkromí žijeme i v dobe smartfónov, ktoré máme v podstate neustále so sebou. Niet divu, že myseľ blúdi kamkoľvek inam a okráda nás o schopnosť zotrvať v prítomnosti. 

Všetky tieto malé, nenápadné odpútavania pozornosti majú negatívny dopad nielen na naše zdravie, ale aj na naše vzťahy či pocity šťastia.

Prečo je dôležité sa naučiť žiť vedome

Ak žijeme vedome a naučíme sa vychutnávať prítomný okamih, pomáha nám to zvládnuť negatívne emócie, znížiť stres alebo úzkosť. Schopnosť byť "práve tu a teraz" zameriava našu pozornosť na to, čo je dôležité. Pomáha nám to pozorovať naše myšlienky bez posudzovania a v neposlednom rade vylepšuje schopnosť uvedomelo komunikovať s inými. To všetko sa odrazí aj na kvalite nášho života a zdravia.

Schopnosť byť v prítomnom okamihu napomáha zbaviť sa nielen myšlienok typu "čo ak?", ktoré sa zameriavajú na budúcnosť ale zároveň aj tých, ktoré pramenia z minulých, negatívnych skúseností. Ak konáme vedome, lepšie sa rozhodujeme, a učíme sa efektívne zvládať situáciu predtým, než dôjde k deštruktívnemu správaniu (napr. pri poruchách príjmu potravy).

Ako na to?

Zotrvať prítomnými a vedomými sa zo začiatku môže zdať náročné. Odučiť sa dlhodobým zlozvykom si vyžaduje určitú trpezlivosť. Nie je to však nemožné. Treba začať pomalými krokmi. Časom si na všetko postupne zvyknete a prijmete to ako samozrejmosť.

Začnite napríklad pri aktivitách ako sú trávenie času v prírode (dobrým príkladom je záhradkárčenie). 

Dobrou príležitosťou na precvičenie vedomia a všímavosti v každodennom živote je aj zit-vedome.jpg počúvanie hudby. Jednoducho zamerajte svoju pozornosť na zvuk, vibrácie a pocity, ktoré vo vás hudba vyvoláva. 

 

  • Počas dňa sa naskytne aj viac príležitosti ako trénovať schopnosť byť prítomný v danom okamihu. Či už je to cesta v autobuse, alebo keď sa sprchujete, snažte sa plne vnímať čo robíte, a čo sa deje okolo vás.
  • Postupne sa snažte zaradiť plnú pozornosť a vedomie aj pri komunikácii s ostatnými. Snažte sa sústrediť na rozhovor bez toho, aby ste popritom vykonávali inú činnosť (napríklad surfovaním po internete či hraním sa so smartfónom). ​
  • Pokúste sa počúvať druhú osobu bez toho, aby ste ju v rozhovore prerušovali pokiaľ sa snaží vyjadriť svoj názor.
  • Vedomými sa môžete stať aj tak, že budete venovať pozornosť tomu, ako sa cítite a naučíte sa v rozhovoroch odpovedať uváženým spôsobom (namiesto toho, aby ste reagovali z pocitov hnevu).
  • Stať sa vedomými pri jedení je ďalším krokom nielen k lepšej postave ale aj k celkovému zdraviu. Ak sa totiž pri jedení venujete čítaniu správ, sledovaniu televízie alebo četovaniu, koledujete si o problémy ako sú prejedanie sa, alebo konzumovanie príliš veľkého množstva nezdravého jedla.
  • Naučte sa relaxovať bez toho, aby vás stále niečo vyrušovalo. Vyhraďte si chvíľku pre seba a pokúste sa úplne vypnúť. Dobrou relaxáciou je aj vedomé dýchanie, alebo meditácia. Správne dýchanie má upokojujúci efekt na mozog i celé telo. Je to dobrý spôsob ako sa dostať do prítomného okamihu počas stresujúceho dňa.

 

Nezabúdajte, že stres a neuvedomené akcie sa veľmi odrážajú na fyzickom a mentálnom zdraví. Je lepšie chorobám predchádzať ako ich naprávať.

Ak sa naučíte svoje činnosti vykonávať vedome, pomôže vám to vo vašom živote vytvoriť pozitivitu, zvýšiť  sebaúctu, znížiť stres a dokonca sa budete aj lepšie sústrediť na danú úlohu.

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.
 


Mail list


Archív

Kalendár
<< jún / 2024 >>