Choď na obsah Choď na menu
 


Prečo priveľa pozitivity škodí viac ako pomáha?

Toxická pozitivita môže rozladiť vašu duševnú a emocionálnu pohodu!

article preview

Určite ste sa už stretli s dnešným trendom nazvaným „Good vibes only“ (len dobré vibrácie), ktorý sa tak s obľubou nosí napríklad na tričkách. Mať pozitívny prístup k veciam naozaj nie je na škodu, problém nastáva vtedy, ak tejto viere prepadneme natoľko, že si nasadíme falošný úsmev a začneme popierať svoje skutočné pocity.

Nerealistická alebo toxická pozitivita

Toxická pozitivita podporuje myšlienku, že negatívne ľudské emócie ako smútok a sklamanie sú nevhodné pocity, ktoré by sa mali zvyčajne ignorovať alebo potlačiť, bez ohľadu na to, čo sa v našom živote práve deje.

V našich životoch však môžu nastať situácie, keď môžeme prísť o prácu, blízku osobu alebo čeliť nejakému neúspechu. Pozitívne slová od priateľa, ktorý nás v týchto chvíľach podporí sú určite vítané. Ak však na nás niekto (ak nie my samotní) začne vyvíjať nátlak v tom, ako by sme sa mali cítiť, určite to nie je v poriadku.

ruzove_okuliare.jpg

A ako vyzerá taká toxická pozitivita? Napríklad slovami ako:

„Pozri sa na svetlú stránku veci!"

"Všetko sa deje z nejakého dôvodu."

"Hlavu hore!"

"Všetko pôjde hladko!"

"Prestaň stresovať!“

"Ty to zvládneš."

"To nič nie je!"

Problém je v tom, že nie v každej situácii to „ide tak ľahko“. Prizerajúci a podporujúci nie vždy majú skutočný prehľad o vážnosti našej situácie alebo našich vnútorných pocitoch. To, ako nás a naše problémy vníma druhý, môže byť často veľmi skreslené. To isté sa dá povedať aj o našich schopnostiach!

Aby ste si vedeli predstaviť o čom píšem, spomeniem ako príklad svetovo známu šou „Got Talent“ – u nás známa ako Česko - Slovensko má talent.

Mnohí z tých „prepadákov“ čo sa snažili preraziť často tvrdili, ako ich kamaráti podporili, či podnietili pri prihlásení do súťaže. Pri nezdravom sebahodnotení a podcenení svojich schopností však často čelili výsmechu a hanbe. Stavili predsa na podporu kamaráta a to stačí!

Toxická pozitivita však môže narobiť aj horšie škody ako len „hanbu“ z precenenia situácie.

jablko.jpg

Ako často vám niekto povedal, aby ste sa pokúsili pozrieť na „svetlú stránku“ veľmi zlej situácie? Alebo ako často vám niekto povedal „mohlo by to byť aj horšie, zažil som horšie“ a pod. V takej chvíli sú takéto slová ako úder pod pás. Inými slovami, niekto nepriamo znevažuje vaše pocity. Okrem toho vo vás ešte aj vyvolá pocity viny, že by ste sa vlastne takto nemali cítiť. Príliš veľa pozitivity nám zabraňuje vidieť veci také, aké naozaj sú!

Ak svoj smútok a bolesť popriete, nielen že sa začnete na seba pozerať negatívne, aj vaše správanie sa stane neprirodzeným. Takto potlačené pocity začnú vybublávať na povrch v iných situáciách a vtedy, keď to nebudete očakávať. Inými slovami, ohrozujete svoje mentálne zdravie.

Potlačené emócie totiž prispievajú k zvýšenému riziku vzniku stresovej poruchy, úzkostnej poruchy až depresie. Okrem toho sa ako ruka v ruke prejavia vo forme fyzických problémov, akými sú srdcové choroby, vredy, nevoľnosť, svalové napätie, autoimunitné poruchy a tráviace problémy.

Na druhej strane, negatívne ľudské emócie, ako sú smútok, žiarlivosť, hnev, znechutenie, sklamanieosamelosť takisto patria k životu ako takému. Sú to emócie, ktoré ľuďom nielenže umožňujú vysporiadať sa s ťažkými okolnosťami, ale im aj pomáhajú na ceste seba-spoznávania či liečenia.

 

"Ľudia často potrebujú akceptovať realitu situácie, kým sa pohnú vpred. Nie všetky situácie ukrývajú niečo pozitívne. Niektoré veci sú naozaj ťažké, a to je v poriadku." 

 Whitney Goodman

toxicita.jpg

 

„Toxická pozitivita je vynútená, falošná pozitivita. Navonok to môže znieť neškodne, ale keď sa s niekým podelíte o niečo ťažké a on trvá na tom, aby ste to zmenili na pozitívne, v skutočnosti hovorí: Moje pohodlie je dôležitejšie ako vaša realita.“

Susan David

 

Zdravá pozitivita a emocionálna podpora

Aj keď toxická pozitivita často nemusí byť myslená zle, ľudia si často neuvedomujú jej dôsledky. Robia tak preto, lebo buď nevedia ako v danej situácii zareagovať, alebo si myslia, „že sa patrí tak zareagovať“. V takomto prípade sa nemôžeme zachovať ako tri známe opice.

"Nevidieť zlo, nepočuť zlo, nehovoriť zlo"

„Opiciam a prísloviu sa pripisujú rôzne významy vrátane asociácií s dobrou mysľou, rečou a konaním. Fráza sa často používa na označenie tých, ktorí sa vysporiadajú s nevhodnosťou tak, že prižmúria oči.“ (zdroj: wikipedia)

tri_mudre_opice.jpg

Kľúč ako neutralizovať toxickú pozitivitu okolia sa skrýva v našom postoji a vzájomnej komunikácii. Tým je hlavne vytvorenie dôvery a priestoru pre vyjadrenie ťažkých emócií.

Ak si všimnete, že máte tendenciu reagovať nezdravo, či už pri pomáhaní niekomu inému alebo samým sebe, môžete svoj prístup zmeniť na vhodnejšiu reakciu. Ako?

Skúste najskôr počúvať. Takýmto postojom inej osobe nielen dokážete, že vám na nej naozaj záleží, ale zároveň zistíte, čo v danej situácii potrebuje. Určite neminimalizujte pocity osoby, ktorá prežíva ťažké chvíle a takisto nepopierajte tie svoje, ak sa tá situácia deje vám.

Keď komunikujete s niekým iným, riaďte sa empatiou a uznaním situácie niekoho iného, ​​než aby ste sa problém hneď snažili vyriešiť. Nie je nezvyčajné, že riešenie problému často nastane aj po dobrej diskusii. Ľudia si často aj pri konverzácii uvedomia jadro problému. Okrem toho sa im po vyrozprávaní často aj uľaví.

Slová podpory môžu znieť aj takto:

"To znie naozaj nepríjemne."

"Chápem, prečo sa tak cítiš."

"Aj ja by som bol naštvaný."

"Nejdem nikam."

"Som tu pre teba."

"Som tu s tebou."

Ak okrem toho danej osobe navrhnete aj nejaký program na rozptýlenie (ak je to vhodné a s tým súhlasí) je to skvelá podpora!

Rovnováha medzi vnímaním pozitívneho a negatívneho

Negatívne myslenie istým spôsobom poukazuje na slabé stránky ľudskej povahy, nezdary, zmeny a to, že sa veci môžu pokaziť.

Pozitívne myslenie na druhej strane upozorňuje na to, že existuje dobro, a s ním prichádzajú pozitívne zmeny.

Či už nás ovládne pesimizmus, ktorý nás pripraví na potenciálne stresujúce udalosti, alebo optimizmus, ktorý nám umožní kráčať vpred, každý spôsob myslenia môže byť istým spôsobom prínosný. Koniec koncov, naše postoje sú len výsledkom našich skúseností!

Negatívne myslenie podporuje skepticizmus, zdravé pochybnosti, opatrnosť a istý vhľad do situácií, ktoré treba napraviť. Pozitívne myslenie podporuje vieru v dobrú odozvu, proaktivitu, riskovanie a hľadanie nových riešení.

Ako nájsť medzi nimi rovnováhu?

Ja sama sa prikláňam k postoju realistu. Nezabúdam veriť v dobro, zároveň si však všímam vzorce správania, ktoré by sa mohli opakovať. Život ma naučil, že zatiaľ čo situácia sa môže zmeniť, niektorí ľudia sa žiaľ nemenia. Nesnažím sa hľadať východisko tam, kde nie je, a nežiť v ilúzii.

mo-small-flatlay-product_square-600x600.jpg

(Som poloplný - Ja som poloprázdny - Myslím, že je to moč)

 

Never všetkému čo vidíš. Aj soľ vyzerá na pohľad ako cukor.

Autor neznámy

 

"Nepohodlie je cena za vstup do zmysluplného života."

Susan David

 

„Bez bolesti nie je možné prísť k vedomiu. Ľudia urobia čokoľvek, bez ohľadu na to, aké je to absurdné, aby sa vyhli konfrontácii s vlastnou dušou. Človek sa neosvieti tým, že si predstaví postavy svetla, ale tým, že si uvedomí temnotu.“

C.G.Jung

 

A čo dodať na záver?

Prestavte si, že kráčate po pláži rozžiarenej slnkom. Každý z nás vie, aký horúci dokáže byť piesok, keď sa doň oprie slnko. Z druhej strany piesok obmýva chladný oceán. Najlepšie ako si užiť prechádzku je kráčať po vlhkom piesku. Keď sa spenené vlny dotýkajú vašich nôh, príjemne to ochladzuje. Nič vás nepáli a nič vás ani príliš nechladí. Je to dokonalá súhra prírody.

balance.jpg

Tak je to aj s negatívnym a pozitívnym.

Príjemnú prechádzku prajem!

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.
 


Mail list


Archív

Kalendár
<< máj / 2024 >>