Choď na obsah Choď na menu
 


Vážka a rovnováha

Príroda nás vie veľa naučiť, pretože sme s ňou prepojení. Stačí len zotrvať v jej prítomnosti a naučiť sa pozorovať...

article preview

Skúšali ste niekedy pozorovať vážku počas jej letu?

Je úžasné sledovať, ako jednoducho dokáže doletieť či vznášať sa nad svojim cieľom s takou eleganciou, ktorá sa dá prirovnať k baletnému tancu.

Na krídlach vážky môžeme pozorovať jav nazývajúci sa "iridescencia". Je to schopnosť objektu meniť farby v závislosti od uhla a polarizácie svetla, ktorý naň dopadá.

Symbol vážky takmer vo všetkých kultúrach symbolizuje zmenu. Je to zmena v perspektíve sebarealizácie. Znamená to druh zmeny, ktorá má svoj zdroj v mentálnej a emocionálnej zrelosti či pochopení hlbšieho zmyslu života.

Vážka v prírode

Prvé vážky sa na svete objavili zhruba pred 300 miliónmi rokov. Dnes sú pomerne drobné, no kedysi ich rozpätie krídel dosahovalo aj 75 centimetrov! Počas vývinu sa zdokonalili natoľko, že sa naučili lietať aj dozadu, čo využívajú najmä pri lovení komárov a múch. Pri lovení svoju korisť nenaháňajú, skôr ju napádajú vo vzduchu zo všetkých strán. Dokážu svoju rýchlosť aj let prispôsobiť letu koristi, aby ju nakoniec premohli. Niektoré druhy dosahujú maximálnu rýchlosť 18 míľ za hodinu.

Okrem toho, že sú rýchle, môžu sa popýšiť aj svojou vytrvalosťou. Jeden druh (Pantala flavescens) dokáže letieť aj 11 000 míľ cez oceán, čo sa považuje za najdlhšiu migráciu hmyzu na svete. 

V živočíšnej ríši je len málo druhov, ktoré sa dajú porovnať s veľkolepou schopnosťou lietania vážky. Hmyz má dve sady krídel so svalmi v hrudníku, ktoré môžu pracovať s každým krídlom nezávisle. Vďaka tomu dokážu zmeniť uhol každého krídla a precvičiť si vynikajúcu obratnosť vo vzduchu.

Vážky kladú vajíčka do vody a keď sa vyliahnu larvy, dokážu žiť pod vodou aj dva roky. Pokiaľ sa transformujú a dostanú nad hladinu, prejde nejaký čas. Tieto zaujímavé stvorenia sú v prírode veľmi užitočné, hubia škodlivé populácie hmyzu ako sú komáre a bodavé muchy.

vazka_makro_fotka.jpg

Vďaka ich letovým a zrakovým schopnostiam sú veľkou inšpiráciou k vytvoreniu novej technológie ako sú drony, alebo vizuálneho systému zostaveného na báze umelej inteligencie. Hlava vážky je totiž pokrytá najmä jej obrovskými očami, ktoré obsahujú 28 000 faziet. Každá z nich prináša informácie o hmyze v okolí. 

Vážka ako symbol

Vážka vo všeobecnosti vo viacerých kultúrach symbolizuje transformáciu, šťastie, víziu, vhľad alebo intuíciu. Spôsob akým sa transformuje, žije, loví a lieta nám ukazuje proces rastu, dozrievania a múdrosti, ktoré dosahuje zo svojich skúseností. 

Je teda krásnym symbolom života a jeho fáz. Jedinečné schopnosti vážky nám pripomínajú ako byť flexibilný, ako sa adaptovať na zmeny a v prípade potreby zmeniť rýchlosť a kurz. Jej zrakové schopnosti nás učia umeniu pozorovať a dokázať sa pozrieť na vec z viacerých uhlov pohľadu. Vytrvalosť vážky v jej lete nás učí ako sa nevzdať a zostať perzistentný na ceste za svojim cieľom.

Ak sa ma teda niekto spýta:

"Prečo sa v niektoré dni cítim ako pierko splývajúce s vetrom a v iné dni zase ako kamienok, ktorý prenikne cez hladinu vody a padne na dno?"

"Mám pocit, že všetky tie farby dúhy mi zo sveta zmizli a zostal z nich len slabý odraz..."

"Lúka, ktorej som sa dotýkal nohami a ona ma mámila svojimi vôňami je teraz tak vzdialená."

"Cítim sa ďaleko od seba, od sveta a pýtam sa či mi dáš odpoveď?"

dragonfly-4279478_640.jpg

A ja na to odpoviem:

Náš život je síce plný protikladov, zapadajúcich jeden do druhého a ako celok vytvárajú jednotu.

Všetko na tomto svete potrebuje deň aj noc pre svoj rast. Po dni plnom slnka hľadáme oddych v tieni. Po únavnom dni potrebujeme spánok. Po čase strávenom v noci sa ráno zobúdzame svieži a plní sily. 

Potrebujeme búrku a dážď aby sme vedeli oceniť slnko a pokoj. Bez tejto rovnováhy nie je možné dozrieť v chutné ovocieIba naša vlastná skúsenosť nás môže formovať zvnútra, v jedinečnú zmes dokonale namiešanej sladkosti, vône a farby.

Aby sme mohli lietať, potrebujeme ľavú aj pravú stranu. Obe krídla ako vážka. Tá s radosťou lieta vo výškach ale užíva si i let nad zemou. Dotkne sa nôžkami žblnkajúceho potoka aby sa zas bravúrne vzniesla do výšin. Oba lety sú jedinečné a dovolia jej dívať sa na svet z rôznej perspektívy. Ona sama si svoju krásu neuvedomuje. Len pozorovateľ vie oceniť jej let a obdivovať jej dokonalosť.  Nevidí krásu svojich krídel ale vie, že vďaka nim môže lietať. Farby, ktorými oslepuje sa nestrácajú. Na to aby boli viditeľné, potrebuje len správny záblesk svetla.

Tak isto je to i s nami, ľudskými bytosťami.

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.
 


Mail list


Archív

Kalendár
<< máj / 2024 >>