Choď na obsah Choď na menu
 


Prečo je biodiverzita potrebná?

Neprejde jediný deň bez toho, aby sme neovplyvnili svet okolo nás. Ak škodíme prírode, škodíme aj sebe...

article preview

Biodiverzita predstavuje rozmanitosť živých organizmov (živočíšnych i rastlinných druhov). Ovplyvňuje ju nadmorská výška, klíma, reliéf, dostupnosť vody a zásahy človeka.

Biodiverzita je základom ľudského života na Zemi, ktorá je žiaľ v súčasnosti ničená obrovskou rýchlosťou.

 „Od priemyselnej revolúcie ľudská činnosť čoraz viac ničí a degraduje lesy, trávnaté plochy, mokrade a ďalšie dôležité ekosystémy, od ktorých závisí naše blaho a prežitie. Približne 75 percent zemského povrchu bez ľadu už bolo výrazne zmenených, väčšina oceánov je znečistená a viac ako 85 percent plochy mokradí zmizlo.“

uvádza správa WWF (Svetový fond na ochranu prírody), ktorá sa vydáva raz za dva roky.

2-----kopia--2-.jpg

Spôsob, akým sa vyrábajú a spotrebúvajú potraviny či energia je dôkazom ako ignorujeme životné prostredie. Súčasný ekonomický model posunul prírodný svet k jeho hraniciam.

 "COVID-19 je jasným prejavom nášho narušeného vzťahu k prírode." povedal Marco Lambertini, generálny riaditeľ WWF International.

Biodiverzita nezahŕňa len druhy, ktoré považujeme za vzácne alebo ohrozené. Patria sem aj organizmy, o ktorých vieme len málo. Sú to mikróby, huby a bezstavovce. Z toho dôvodu má biodiverzita hodnotu aj pre potenciálne prínosy pre ľudstvo, ktoré ešte neboli preskúmané. Patria sem napríklad objavy v oblasti medicíny.

Čo ohrozuje biodiverzitu

Medzi hlavné, priame hrozby straty biodiverzity patria: fragmentácia biotopov, neudržateľné využívanie zdrojov, invázne druhy, znečistenie a globálna zmena klímy.

Ďalšími príčinami straty biodiverzity je rastúca ľudská populácia a nadmerná spotrebabiodiverzita--1-.jpg

Na svete existujú oblasti, ktoré oplývajú mimoriadnou rozmanitosťou druhov ekosystémov a genetických zdrojov. K týmto miestam patria najmä tropické pralesy. Predpokladá sa, že v týchto pralesoch sa nachádza 50 až 70 percent všetkých rastlín a živočíchov našej planéty. Len v samotnej Brazílii môžeme nájsť približne 56 000 druhov rastlín!

Vďaka biodiverzite má ľudstvo suroviny, liečivá, čistý vzduch, vodu a úrodnú pôdu.

Odlesňovanie dažďových pralesov má veľký dopad na zmenu klímy.  Zároveň sa tak znižuje úroveň potravinových zdrojov, degraduje pôda, znečisťujú rieky a spôsobuje vysychanie oblastí, čo ovplyvňuje celkovú produktivitu ľudí a zvierat, ktoré v tejto oblasti žijú.

Okrem odlesňovania je veľkým problémom aj znečisťovanie morínadmerný rybolov.

Nadmerný rybolov ohrozuje ekosystém oceánov a miliardy ľudí, ktorí sa spoliehajú na morské plody ako na kľúčový zdroj bielkovín.

Invázne druhy a biodiverzita

Invázne druhy sú rastliny alebo živočíchy zo špecifických oblastí, ktoré sa v novom prostredí buď ujmú náhodne, alebo ich tam úmyselne umiestnia ľudia.

Niektoré z týchto živočíchov či rastlín sú neškodné. Sem radíme napríklad určité druhy paliem či kríkov, ktoré majú za úlohu zvýšiť estetiku okolia. 

Takéto druhy stromov sa dovezú z Južnej Ameriky alebo Ázie, a zasadia napríklad na Floride. Tieto druhy zelene sa bez problémov hodia k ostatným rastlinám i k danému podnebiu. No nie vždy je to tak.

Mnoho inváznych druhov negatívne ovplyvňuje miestne ekosystémy.

Takýmto druhom je napríklad mäkkýš s názvom „kopýtko prirastené“ (Dreissena polymorpha). Tento druh mäkkýša sa v minulosti prichytil na dne rybárskych nádob, a tým sa nechtiac spôsobilo jeho prenesenie a rozšírenie.

Kopýtko prirastené sa množí v rôznych klimatických podmienkach. Tento mäkkýš negatívne ovplyvňuje ekosystémy mnohými spôsobmi. Na jednej strane dokáže odfiltrovať riasy, ktoré pôvodné druhy potrebujú ako potravu, a  na druhej strane prefiltrovaním vody spôsobuje to, že sa v nej pôvodné druhy nedokážu maskovať a ľahšie podľahnú predátorom.

A takýchto inváznych druhov je na svete oveľa viacej. Vedci identifikovali viac ako 400 druhov, ktoré sú v súčasnosti na zozname ohrozených v dôsledku zásahu tých inváznych.

Invázne druhy ničia biotopy, vyčerpávajú zdroje a ohrozujú i chránené druhy.

Znečisťovanie a biodiverzita

Do ekosystémov negatívne zasahuje i znečistenie ovzdušia, pretože ovplyvňuje ich schopnosť fungovať a rásť.

Emisie oxidu siričitého a oxidov dusíka prenikajú do vôd, spadajú na vegetáciu a na pôdu v podobe  „kyslých dažďov“, ktoré majú nepriaznivé účinky na flóru a faunu.

Okysľovanie biotopu negatívne ovplyvňuje schopnosť ekosystémov poskytovať služby akými sú napríklad: kolobeh živín, kolobeh uhlíka a zásobovanie vodou, od ktorých závisí planéta a celý ľudský život.

Ako ochrániť biodiverzitu?

Dobrou správou je, že stále máme možnosť zmeniť naše kroky, aby sme pomohli zabezpečiť prežitie druhov, či zdravie a integritu ekologických systémov. Ľudské úsilie a vedomie o kríze planéty nám výrazne pomohlo zmeniť súčasný stav biodiverzity.

V súčasnosti existuje niekoľko chránených oblastí,  vrátane národných parkov či úkrytov pre divú zver, rezervácií a chránených morských oblastí spravovaných vládami a miestnymi komunitami. Tieto miesta poskytujú prostredie pre voľne žijúce zvieratá a pomáhajú udržať odlesňovanie pod kontrolou.

Napokon, životný štýl jednotlivcov a komunít môže mať veľký vplyv na biodiverzitu a životné prostredie. Aj keď možno nedokážeme zabrániť všetkým, negatívnym ľudským vplyvom na biodiverzitu,  s vedomosťami o tom, čo ju ohrozuje môžeme svoje správanie zmeniť tak, aby sme súčasný stav planéty zmenili.

Nápad zo Slovenska

„Živé organizmy sú krásne a pritom ich telá sú vytvorené na základe potreby a funkcie“

Lenka Petráková

Vedeli by ste si predstaviť svet bez modrého oceánu? V súčasnosti sú veľké, oceánske plochy pokryté plastami vo veľkosti kontinentu!

Jeden kontinent, ktorý by mohol narásť v Tichom oceáne sa nazýva 8 kontinent a vytvorila ho slovenská dizajnérka Lenka Petráková.

8th-continent.jpg

Jej dielo by malo slúžiť na to, aby sa plavilo po hladine oceánu, a zbieralo odpad.

A ako môžeme planéte pomôcť my jedinci? Alebo ako sa planéte snažím pomôcť ja?

V prvom rade sa snažím odpad triediť. Ak idem von, nosím so sebou plátennú, nákupnú tašku, alebo kupujem tie recyklovateľné. Pokúšam sa šetriť energiou a nenechávať zbytočne svietiť svetlo tam, kde sa nezdržiavam. 

Nenechávam tiecť vodu na plné obrátky alebo zbytočne. K zvieratám a k prírode mám veľký rešpekt. Nevyhadzujem odpad do voľnej prírody a neolamujem ozdobné kríky pre potešenie.

„Pravdou je, že svet prírody sa mení. A na tomto svete sme úplne závislí. Poskytuje nám potravu, vodu a vzduch. Je to to najcennejšie, čo máme a musíme si to brániť."

David Attenborough

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.
 


Mail list


Archív

Kalendár
<< máj / 2024 >>