Choď na obsah Choď na menu
 


Trendy a nástrahy moderného sveta

Stretli ste sa s nimi tiež? Je ich zrazu nejak veľa. Astrológovia, veštkyne, poradcovia na vzťahy či spirituálni majstri. Majú recept na všetko. Guru komplex sa v online svete teší obľube...

 

article preview

Náš svet sa s príchodom technológií výrazne mení a neustále "upgraduje". Veľa výdobytkov dnešnej modernej techniky nám na jednej strane uľahčuje prácu, no na druhej strane nás odpája od prirodzenosti ľudského bytia. Deti, ktoré sa teraz rodia už prichádzajú do cyber sveta, kde poľahky nachádzajú na internete veľa informácií. Mnohé z nich už nebudú vedieť rozpoznať "rýdzosť informácií" či rozlíšiť medzi autenticitou a klamom. 

Veď na ilúziách a ovplyvňovaní už roky funguje nielen svet obchodu, ale aj falošnej identity, prostredníctvom sociálnych sietí. Vďaka sociálnym sieťam sa ľuďom darí komunikovať cez pol sveta. Často sa už ani cudzí jazyk nestáva bariérou. Ľudia začali na internete zdieľať všetko. Nielen priveľa osobných informácií ale aj prikrášlené príbehy, fotky, nevraživosť, či nezdravé súťaženie.

Svet technológií mnohých úplne pohltil až tak, že často potláčajú realitu každodenného života. Hodiny za PC či mobilom ubiehajú rýchlo a tie "lajknutia" sú predsa také ohromné no nie?

 

"Technológia sama o sebe nie je dobrá alebo zlá, problémom je, že technologické myslenie (kalkulatívne myslenie) sa stalo jedinou formou myslenia"

Martin Heidegger

Zbieram lajknutia, lebo potom som NIEKTO

Facebook, Twitter, Youtube, Instagram...atď. Veď všetci sú tam, no nie? Aha, kto zas pridal nové fotky, kde bol na dovolenke a čo práve robí. Musím aj ja, veď kráčam s dobou...povedia si viacerí. Z malej prekáračky sa stáva status, nastupujú filtre, manipulácie s fotkami a predstieranie. Všetci sú dokonalí, bohatí a šťastní. Avšak realita je často úplne iná.

Únik zo života na platformu sociálnych sietí sa rovná úniku pred sebou. Po prebratí nastáva smútok, sklamanie, zanedbaná starostlivosť o seba, míňanie peňazí na veci, ktoré nepotrebujeme a nebezpečné selfie fotky (často končiace nehodou či smrťou) a potom prichádza on/ona - Spirituálny Guru! 

Moderní lídrovia spirituálneho sveta

Môžeme ich nazvať nedocenenými, bažiacimi po popularite, či lačnými po peniazoch. Ich motívy sú neznáme. Môžu to byť aj takí, ktorým robí radosť si strieľať z ľudí, či využívať "nevedomosť" ostatných a príležitosť poškrabkať si vlastné ego. Internet zasiahla vlna duchovných guruov či poradcov na vzťahy a šťastný život. Nájdete tu recept na všetko. Hovoríte si: "Koľko šikovných a skúsených ľudí zrazu máme na svete" pokiaľ ako sa hovorí: " tu niečo nezačne smrdieť"

Zdá sa vám, že ste práve našli niekoho, kto pozná odpoveď na všetky vaše problémy? Že vám vidí priamo do duše a na oplátku zdieľa až príliš súkromné problémy podobné tým vašim? A on/ona vie ako nájsť cestu von z vášho bludného kruhu.

Nenechajte sa oklamať!

Nie, nenašli ste vizionára, ale človeka, ktorý sa o vás rýchlo dozvie čo potrebuje. Na začiatku príde s riešením problémov, ktoré má prevažne každý bežný človek. Neskôr sa vás môže začať pýtať na príliš osobné veci. Zbytok mu prezradíte sami pomocou svojich profilov a statusov, ktoré dobrovoľne zdieľate. V ďalších jeho krokoch zistíte, že vám svoje ďalšie služby neponúkne len tak zadarmo! A verte mi alebo nie, sú to často rady, na ktoré by ste časom prišli sami.

Ako rozpoznať a dať si pozor na falošného online gurua?

  • Tak v prvom rade sa jeho slová nezhodujú s jeho činmi. 
  • Všimnete si, že ľudia ho až príliš okato chvália v komentároch (často môže ísť o falošné profily, alebo dobre zmanipulovaných ľudí) 
  • Opakuje slová známych spirituálnych vodcov a nezdieľa takmer nič zo svojich poznaní
  • Často sa chváli materiálnymi vecami a prikreslenými príbehmi
  • S odpoveďami na otázky váha alebo sa zdá, že sú mu nepríjemné (nikto nevie všetko, ale mal by dokázať zdieľať svoje presvedčenia a praktiky)
  • Prevláda v ňom snaha o uznanie okolia alebo očakáva prehnané velebenie
  • Príliš veľké pokusy o zaujatie pozornosti
  • Prehnané sebavedomie až arogancia

Prečo to všetko robí?

Nie vždy mu ide len o to, aby z vás vylákal peniaze. Často sú to osamotení ľudia, ktorí sa živia vašou pozornosťou. Dáva im to určitý pocit sebadôležitosti. Áno, aj o tom je dnešný svet a technológie. Ak takémuto človeku naletíte na jeho medové slová, okradne vás o čas, ktorý by ste mohli venovať sebe alebo rodine. V horšom prípade sa do neho platonicky zamilujete (viď známe romance scammeri) ale to už patrí inam..

To, čo na začiatku vyzerá nevinne vás časom môže obrať až o príliš veľa! Možno si poviete: "prečo sa tým zaoberať?" Niekto nad tým mávne rukou, ale mnohým duchovným ľuďom takáto falošná spiritualita ubližuje. Emocionálne jazvy, ktoré prichádzajú so zneužívaním a sklamaním po stretnutí s falošným guru, ktorý klame, sa môžu liečiť roky. 

Autentickosť je nadovšetko

Autentickosť je dnes vzácnym javom a predsa veľmi ceneným. Na duchovnej ceste je veľmi dôležité dosiahnuť vlastné sebapoznanie. Všetky tie krásne výroky osvietených ľudí sú pomôckou, avšak ak sa ich niekto naozaj neuvedomí v sebe, sú len poetickým, nepochopeným výrokom vykríknutým na ovládnutie davu.

Veď ako môže niekto učiť o niečom, čo neprežil alebo nepocítil na vlastnej koži? Spiritualita sa dnes stala "trendom" a tak sa objavili mnohí, ktorí ju použijú ako tovar, po ktorom je jednoducho dopyt. Tí, ktorí sa nechajú oklamať potom ťažko uveria aj autentickému človeku a jeho učeniu. Skutočnosť je taká, že pravého gurua máme v sebe, len sa musíme vedieť stíšiť a načúvať. Potom sa nám v živote objavia ľudia, ktorí sa pripoja k našim vibráciám. Čím viac na sebe pracujeme a zbavujeme sa závojov ega, tým je naše videnie a vedenie jasnejšie. Stávame sa autentickými a nenecháme sa oklamať. 

A aby som nehanila všetko čo sa na internete mihne ako vykalkulovaný akt, spomeniem aj nevedomé pohnútky zdieľať.

Tu sa to deje tak, ak osoba chce pomôcť, ale nevedome zvedie ľudí z cesty. Cesta k sebe je totiž pre každého tou jedinečnou. Tak ako aj na rôzne choroby nemôžeme podať jeden liek, i na rady vo vzťahoch či ako sa spoznať podať jeden pohľad. Obzvlášť ak nepoznáme celý príbeh a výpoveď oboch strán.

Pravá spiritualita

Skutočná spiritualita je niečo, čo sa nedá kúpiť ani predať. Človek, nazvime ho spirituálnym majstrom, ktorý prechádza duchovnou cestou a sebapoznaním si vybuduje empatiu a pochopenie k utrpeniu ostatných. Takýto človek je pokorný a s pokorou zdieľa i svoju pravdu. Uvedomuje si, že sa neustále učí. Nepotrebuje poukazovať na to, čo dosiahol alebo vlastní. Vie, že sa na svojej ceste učí od každého. Od svojich priaznivcov i nepriateľov. Spirituálny majster je dobrým poslucháčom a uvedomuje si, že nevie všetko! A úplne najdôležitejšie je, že žije tak, ako káže.

Samozrejme aj spirituálni majstri, či ľudia, ktorí dospeli k poznaniu musia z niečoho žiť. Ich pohľad na peniaze alebo prosperitu je avšak iný. 

 

"Prosperita vo forme bohatstva funguje presne tak, ako všetko ostatné. Budeš vidieť ako prichádza do tvojho života ak si nepripútaný k tomu, že ju potrebuješ"

Wayne W. Dyer

 

"Nepremýšľaj len o peniazoch, mysli na to, ako dobre žiť. Najdôležitejším aspektom toho ako dobre žiť, je robiť to, na čom vám naozaj záleží"

Sadhguru

Ako nájsť cestu a pravosť?

Ako som už vyššie spomenula, je dôležité ju najskôr nájsť v sebe. Je to umenie čistej sebalásky. Umenie načúvať, čo je pre nás dobré. Nie, to nie je tá narcistická láska, ktorá pochádza z ega. Tá, ktorá povyšuje svoju dôležitosť a díva sa na iných zvrchu. Všetci sme si seberovní. Nezáleží na farbe pleti či statuse (to často zvádza). Často aj tí najjednoduchší ľudia nás vedia veľa naučiť. Takých ľudí je možné nájsť aj na miestach, kde by sme ich nečakali. Stačí sa naučiť "vnímať a načúvať"

Tak vám prajem všetko dobré na tej vašej ceste!

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.
 


Mail list


Archív

Kalendár
<< máj / 2024 >>