Choď na obsah Choď na menu
 


Toxickí ľudia a projekcia

Projekcia je forma obrany, ktorú používajú jedinci s nízkym sebavedomím, aby sa zbavili neželaných pocitov.

article preview

Zažili ste už situáciu, keď vám nejaká osoba nezaslúžene pripísala negatívne vlastnosti, ktorými sama ovplýva, alebo vás neprávom obvinila z niečoho čo prevádza vám? Možno táto otázka bude pre niektorých znieť zvláštne, verím však, že nie som jediná, kto má s podobným skúsenosť. 

Projekcia je proces "premietania" svojich pocitov na inú osobu, zviera alebo predmet. Tento proces nastáva napríklad vtedy, ak utláčateľ šikanuje svoju obeť, pokladá ju za slabocha, avšak v skutočnosti premieta na obeť svoj boj s vlastnou sebaúctou. 

Projekcia je primitívna forma sebaobrany, a podľa psychológov je často využívaná ľuďmi s nižšou emocionálnou inteligenciou a takými, ktorí dobre nepoznajú samých seba. Ich odmietavý postoj k vlastným chybám im zabraňuje v tom, aby si svoje deštruktívne správanie vôbec uvedomili.

 

„Najnebezpečnejšou psychologickou chybou je premietanie tieňa na iných; toto je koreňom takmer všetkých konfliktov."

C.G.Jung

Kto je toxická osoba?

Toxická osoba je ktokoľvek, kto do života druhých pridáva neustálu negativitu a rozrušenie. Títo ľudia sa často nevedia vyrovnať s vlastnými traumami alebo stresom, a preto si to kompenzujú na iných. Môžete ich stretnúť kdekoľvek. Ak na nich narazíte v pracovnom prostredí, dokážu vám to tam pekne okoreniť, dokonca vás o prácu aj pripraviť. Aby zakryli svoje nedostatky a pocity menejcennosti, nezastavia sa ani pred zákernými údermi pod pás.

Ako rozpoznáte toxickú osobu?

Väčšinou ich rozpoznáte nie len podľa toho čo robia a hovoria, ale najmä podľa toho aký pocit vo vás zanechajú. Po interakcii s takouto osobou sa budete cítiť:

  • zmätený a neistý samými sebou
  • budete bez energie, vyčerpaný, nahnevaný alebo budete mať pocit úzkosti
  • zlý pocit zo seba
  • budete mať nutkanie im neustále pomáhať
  • zistíte, že vami nastavené hranice nie sú rešpektované a cítite sa zmanipulovaný
  • zlý pocit z toho, že ste povedali "nie" alebo sa to bojíte povedať
  • meníte svoje správanie, aby ste sa im prispôsobili
  • ste v neustálom strese, aby ste niečo neurobili "zle"

Okrem toho sú títo ľudia často veľmi dramatickí. Ich problémy sú vždy väčšie ako tie vaše. Vyžadujú neustálu asistenciu a pomoc, avšak keď ich potrebujete vy, zmiznú nevedno kam. Za ich problémy môže vždy niekto iný.

muz_-s_-maskou.jpgzena_a_jej_tien.jpg

Ako sa brániť proti negatívnej projekcii?

V tomto pomáha sebareflexia. Zdravá sebareflexia je proces, keď si človek uvedomuje a rozpoznáva svoje emócie, hodnoty, svoje silné či slabé stránky, a akceptuje sa taký aký je. Človek, ktorý má zdravú sebareflexiu a dostane sa do konfliktu s toxickou osobou, nesmie brať jej útoky osobne. 

 

"Pamätaj, ak niekto opakovane útočí na tvoje sebavedomie a sebaúctu. On si je dobre vedomý tvojho potenciálu, aj keď ty nie"

 

Dôležité je si pevne stanoviť hranice a obmedziť interakciu s touto osobou. Ak nastane situácia, keď vás toxická osoba chce zatiahnuť do svojho emocionálneho výlevu, jednoducho sa v ňom neangažujte a nerozoberajte podrobnosti. Ak môžete, poskytnite logické riešenie problému a viac ho nerozoberajte. Pokúste sa povedať niečo pozitívne alebo odveďte rozhovor niekam inam. Ak vás osoba z niečoho krivo obviní, jednoducho odpovedzte "nesúhlasím" alebo " ja to vidím inak". Týmto spôsobom jej projekciu odmietnete.

Je možné zmeniť toxickú osobu?

Ľudia, ktorí zvyčajne využívajú tento druh obrany bývajú často narcisti alebo manipulátori. Takýmto ľuďom môže pomôcť len odborník, pretože akákoľvek konverzácia s nimi je vyčerpávajúca, ba takmer nemožná. Nie sú schopní sebareflexie a využívajú taktiku obviňovania. Obeť často stráca pojem o zdravom úsudku a už ani sama nevie kým vlastne je. A čo z toho vznikne? Ak toxickej osobe uveríte, začnete ju ľutovať a opačne "premietať" svoj súcit a empatiu na ňu, zatiaľ čo budete pochybovať o sebe samých.

Nanešťastie toxická osoba, ktorá si nechce pripustiť svoje správanie a odmieta nahliadnuť do seba sa nevedome odsudzuje k vlastnej sebadeštrukcii.

Takže prečo je dobré poznať sám seba?

Ak vieme kto sme, poznáme naše slabosti, prednosti, máme sa radi a akceptujeme sa ako plnohodnotný jedinec, ľahko dokážeme odmietnuť falošnú projekciu toxickej osoby.

 

„Poznať druhých je inteligencia; poznať sám seba je skutočná múdrosť. Ovládať druhých je sila; ovládnuť seba samého je skutočná sila. Vzťah so sebou samým je jedným z najdôležitejších vzťahov vo vašom živote."

Lao Tzu

"Svet sa ťa opýta, kto si, a ak nevieš, svet ti povie."

C.G.Jung

 

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.
 


Mail list


Archív

Kalendár
<< máj / 2024 >>