Choď na obsah Choď na menu
 


Krása mužskej podstaty

Toxická maskulinita neznamená, že každé mužské chovanie je zlé. Súčasný postoj niektorých "moderných" žien k opačnému pohlaviu je nezdravý a popiera pravú krásu ženskosti.  

article preview

V súčasnosti počujeme veľa o "ženskej sile" či vzostupe duchovnej sily ženského princípu. Neprikláňam sa k hnutiu novodobých feministiek, kde je tento pojem často pochopený zle. Myslím tým napríklad nahé ženy kráčajúce po uliciach s tvrdením, že ich telo nemá byť terčom útokov. Kráčať v húfoch v spodnej bielizni, s transparentmi o svojich právach, a očakávať za to rešpekt je podľa mňa naivným, až detinským aktom. Problém je v tom, že súčasné vlny feministických hnutí sa začali odkláňať od ich prvotnej myšlienky. Pretvorili sa na niečo arogantné a agresívne

(nie, nezatváram oči pred násilníkmi, avšak tento článok je o niečom inom)

Sama som žena, a niektoré "moderné" povýšené, feministické výroky na mužov vo mne vyvolávajú nepríjemný pocit. Veď byť ženou automaticky neznamená dočkať sa rešpektu. Ten si tiež milé dámy, treba vedieť zaslúžiť. Pretože to, ako sa muž bude v dospelosti správať záleží totiž veľa aj od jeho matky.

Zbožňovanie, alebo žiadna láska

Mnohé matky (nielen otcovia) často robia zo svojich detí narcistické osobnosti, pretože ich láskou buď zahŕňajú, alebo sa im nedostáva žiadnej. Pritom duša každého človeka túži po harmónii a pokoji. Ak je energeticky nenasýtená, siaha po energii druhého. Stáva sa energetickým vampírom. Dieťa sa už v detstve naučí používať psychologické triky na rodičov ako sú plač, klamstvá alebo intrigy, aby sa mu dostalo toho, čoho sa mu normálne nedostáva. Tieto návyky si prenesie aj do dospelosti a jeho agresivita sa môže zhoršiť.

Dnes má spoločnosť na získavanie pozornosti aj iné prostriedky, ako sú internet a sociálne siete. Tam sa okrem iného ešte priučí aj iným "trikom". Ak sa k tomu pridružia ešte náuky patriarchálnej spoločnosti a skreslená predstava o mužskej roli plus náboženstvo, máme tu problém.

V tieni mužského princípu

Tieň, alebo tieňová stránka mužnosti utvára spoločenskú predstavu konkurenčnej hierarchie. Inými slovami, podporuje myšlienku, že jedna osoba je vyššie postavená nad druhou osobou. (muž nad ženou).

Tieňová stránka mužnosti udržiava vertikálne myslenie. Vertikálne myslenie je porovnávacie myslenie, kde je možné byť lepší, alebo menej lepší ako niekto iný. A tak sa zrodí boj o moc. Také boli abrahámovské náboženstvá. Abrahámovské náboženstvá nahradili tradičný pohľad na božskú rovnováhu vo vesmíre (ktorý dovtedy predstavoval boha a bohyňu) a zredukoval pohľad výhradne na mužského boha.

Keď sa mužský boh stal zdrojom života a nádeje na spásu, ženské charakteristiky plodnosti, stvorenia a života sa začali vnímať ako mužské vlastnosti a ženskosť už nehrala žiadnu rolu. No logicky sa spýtam: Nie je to smiešne?

 

"Kúp si kohútov, ak chceš mať vajíčka a chovaj býky, ak chceš mať mlieko. Zrazu zistíš, že na pohlaviu záleží, najmä pri hľadaní vajec v hniezde a dojení"

 

Výsledkom je, že po tisíce rokov vládli na zemi muži, ktorí podľahli tieňu mužskosti. Títo muži, ktorí vládli zemi, vládli s nadvládou, kontrolou a patriarchátom; veci, ktoré nemajú nič spoločné s božskou mužnosťou a zostalo to tak dodnes.

Výsledkom tohoto všetkého je, že väčšina mužov si dnes mužnosť zamieňa s tým ako byť barbar a ubližovať ľuďom.

Ubližovať ľuďom nemá nič spoločné s mužnosťou. Cieľom muža, je prebudiť v sebe najvyšší aspekt mužnosti a naopak nestať sa testosterónom poháňaným, súťaživým, egomaniakom. Typický "mužný muž" je spoločnosti často známy aj ako „hajzlík“. A tak sme sa aj my ženy začali tomuto modelu prispôsobovať. Výsledkom je, že niektoré z nás potom vyjdú s onými transparentami do ulíc a správajú sa ešte horšie ako muži. No nie je to absurdné? Nie každý muž, ktorý je zdravo súťaživý a asertívny, musí byť hneď arogantný a mizogýn. 

trne_s_kvapkami_vody.jpg

 

Ako to vyliečiť

Nejde o to ako sa tieňa "zbaviť". Ide o to, že ho treba akceptovať a integrovať. A v tom je tá pointa. Ak sa ako muž dostanete do situácie, kde si viete uvedomiť, že zraňujete iných, vtedy nastáva ta chvíľa. Pracujte so svojou nevedomou mysľou, aby ste odhalili časti seba, ktoré potláčate a skrývate pred sebou. Môže to zahŕňať traumu alebo časti vašej osobnosti, ktoré podvedome považujete za nežiadúce. Je fajn, ak sa so svojimi pocitmi máte komu zdôveriť a prebrať ich.

Krása mužskej podstaty a jej potreba v dnešnom svete

Mužský princíp predstavuje akciu, smer, pohyb, zodpovednosť, silu, sústredenie, otcovstvo, slnko, štedrosť, povzbudenie, materiálnu hojnosť, jasnosť, intelekt, transformáciu a rast. Zdravý mužský princíp je to, čo pomáha podporiť proces zrodenia novej zeme, spoločne s ženským princípom.

Nová realita je teda spolu-tvorením, ktoré závisí od božského ženského a božského mužského princípu.  Každý muž je jedinečným vyjadrením božského mužského rodu.

Pre dosiahnutie súladu s božským mužským nejde o prispôsobenie sa archetypálnej predstave o tom, čo božské mužské je alebo nie je. Ide o uvoľnenie vecí, ktoré bránia vašej vlastnej jedinečnej mužskej podstate, aby cez vás vyžarovala! Áno, v tom vám často bráni vaše ego.

Ide o opätovné uvedomenie si toho, kto skutočne ste. Spýtajte sa sami seba: „Existuje nejaká časť tradičnej mužskej rodovej roly, ktorá ma skutočne baví“? Radi chodíte napríklad do posilňovne? Alebo chodíte do posilňovne z donútenia, pretože si myslíte, že nevyzeráte dosť dobre?

Prelínanie sa mužskej a ženskej energie

Keď sa ženská božská energia stretne s uzdravenou mužskou energiou, je to pre oboch hlboká cesta liečenia.

Ak bol napríklad otec partnerky hrubý a konal toxicky a matka partnera neprejavovala dostatok citov, môže dôjsť k liečeniu rán už z ranného detstva.

Žena aj muž totiž často prinášajú do vzťahu svoju bolesť a vzorce, čím vytvárajú toxickú atmosféru nezahojenej traumy. Prítomnosť jeden druhého, akceptovanie svojich tráum bez odsúdenia je cesta k sebe.

 

„Keď bolesť dostane hlas, ktorý treba vypočuť, ženskosť nájde odvahu a silu odpustiť mužskému nevedomému, namiesto boja ohňu s ohňom...“  

Matt Kahn Emotional Forecast: Healing the Masculine & Feminine Shadow 

 

Takže nie len na mužoch, ale aj na ženách záleží zdravá rovnováha. Ak chceme ukazovať prstom, treba najskôr začať od seba a mať zdravú sebareflexiu. Ono tá mužská energia sa nachádza aj v nás dámy, a jej blokovaním vzniká toxická ženskosť.

par_milencov_v_parku.jpg

Milé mamy a otcovia

Keď matka miluje svojho novonarodeného chlapčeka, je jeho prvou láskou. Miluje a zbožňuje ho, bozkáva mu prsty na nohách a rukách, skláňa sa k zemi, aby mu dosiahla úroveň očí, zatiaľ čo sa dieťa učí chodiť. Všetky tieto veci robí v pokore a v láske, chváli ho svojou láskavou starostlivosťou.

Je to jej hlboká túžba milovať a zbožňovať ho, aby v ňom prebudila lásku, ktorá bude kvitnúť pokiaľ sa stane žiarivým slnkom/synom.

Pripraví svojho chlapčeka na to, aby odovzdal jej lásku svetu a žene, ktorá sa stane jeho milovanou. Ona ho na oplátku bude milovať rovnako ako jeho mama, čím vytvorí hlbšie puto prehlbujúce ich lásku...

Je naozaj dôležité aby matky skutočne milovali a zbožňovali svojich synčekov, ak chceme mier na tomto svete.

Rovnako je to s otcami a ich dcérami. Otec je prvou skutočnou láskou svojho dievčatka. Je láskou, ktorá kvitne v jej srdci. Preto potrebujeme pretvoriť naše životy tak, aby sme sa milovali a starali jeden o druhého...

Robíme to pre dobro nás všetkých!

 

čo na tienisté stránky mužskosti hovoria odborníci sa dozviete tu:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/toxic-masculinity#facilitating-change

https://dramandanoelle.com/healing-the-shadow-masculine/

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.
 


Mail list


Archív

Kalendár
<< máj / 2024 >>