Choď na obsah Choď na menu
 


Deštruktívna feminita

Toxická ženskosť je pojem, ktorý poukazuje na zdeformovanú definíciu ženstva, vrátane tlaku, ktorému ženy čelia, aby potlačili svoju prirodzenosť.

article preview

Pod pojmom deštruktívna alebo toxická feminita sa myslí ženské správanie, v spoločnosti podvedome kopírované a formované tak, aby potešilo najmä mužov. Či budete šťastná vy, je v tomto prípade na druhom mieste.

Toxická feminita vzniká aj vtedy, keď sa ženy začnú obviňovať za to, že sa k nim partner správa násilnícky, alebo je im neverný.

Prečo a kedy vznikol pojem toxická feminita nie je presne známe. Prvý krát tento termín postrehla Hannah McCann, lektorka kultúrnych štúdií z University of Melbourne, zhruba v roku 2018 a to v diele novinárky Jane Gilmore. Následne v roku 2020 o ňom publikovala článok v akademickom časopise Psychology & Sexuality.

Zároveň poznamenáva, že online diskusie na túto tému sa môžu často javiť „veľmi antifeministické“ pretože obhajujú tvrdenie, že ženy môžu byť „toxické“.

A ja vravím, prečo nie?

Prečo útočiť iba na deštruktívne mužské správanie a tváriť sa, že nežnejšie polovičky boli stvorené bez chýb?

O toxickej feminite je dobré hovoriť, pretože má nielen deštruktívny dopad na okolie, ale negatívne ovplyvňuje aj zdravie a mentálnu pohodu ženy samotnej, zvyšuje úroveň stresu, sabotuje jej zmysel pre autenticitu, a prispieva k nezdravým vzťahom.

Seba-deštrukcia nastáva vtedy, keď žena vzhľadom k týmto okolnostiam nedokáže pochopiť ani tolerovať stav svojho života.  Premôže ju ľútosť, zmätok, frustrácia, zatrpknutosť, dokonca seba-nenávisť.

A tu nastáva chyba v myslení a v správaní. Ak si žena myslí, že môže byť spoločnosťou uznaná ako osoba len vtedy, keď je milovaná mužom, stráca v živote svoj zmysel. Pretože svojim skresleným pohľadom nielenže riskuje všetko pre muža, ale keď sa jej vzťah s ním skončí, berie to ako osobné zlyhanie a zníženie svojej hodnoty ako ženy.

7.jpg

A vďaka takejto chybnej úvahe sa zmyslom jej života stáva „boj s inými ženami“ o svoju hodnotu, postavenie v spoločnosti, či súťaženie o muža.

Tento pojem teda zahŕňa aj neetické formy súťaženia medzi ženami o mužské pokolenie a manipuláciu s mužmi.

 

Ako a prečo vzniká toxická feminita?

Toxická feminita často vzniká ako dôsledok podvedomej snahy nájsť hodnotu, alebo cítiť sa akceptovaná v patriarchálnej spoločnosti. A aby sme lepšie pochopili, podľa čoho sa žena snaží neustále formovať a podriaďovať svoje správanie, popíšem niektoré typické, stereotypné črty „ženskosti“.

  • pasivita
  • nesebeckosť a starostlivosť
  • poddajnosť, podriadenosť alebo poslušnosť
  • spolupráca
  • citlivosť
  • slušnosť
  • empatia a súcit
  • hodnoty orientované na domov a rodinu

Podľa týchto čŕt sa v spoločnosti posudzuje ženskosť, na ktorých nie je vôbec nič zlé. Stávajú sa však toxickými vtedy, keď na základe nich začnete potláčať svoje vlastné potreby.

A aby toho nebolo málo, tieto črty sú nám nenápadne podsúvané do podvedomia pod vplyvom školy, domácnosti, rodiny, partnerov, práci, priateľov, či prostredníctvom sociálnych médií.

A ako to vyzerá v praxi?

V škole vás napríklad napomenie učiteľka, aby ste sa správali ako dievča, keď prejavíte asertivitu.

Doma vás napomenie rodič, ktorý na vás neustále tlačí, aby ste mali deti, pretože „to sa od žien vyžaduje“.

Kamarátka, ktorá príde s verdiktom, že ste nenašli lásku, pretože muži považujú vašu sebadôveru za „zastrašujúcu“.

Marketér, ktorý sa vám snaží niečo predať povie, že „muži majú radi oblé tvary“.

Bulvár kritizujúci známu osobnosť za to, že má chlpy na nohách a v podpazuší.

Kolega, ktorý vás počastuje sexistickým vtipom o ženách.

A mohla by som pokračovať...

V praxi to potom vyzerá tak, že ženy svoj život a správanie teda podradia týmto stereotypom. Veď sa pozrite na sociálne siete, vzťahy v práci, a vytváranie (ne)priateľstiev medzi ženami.

Niektoré ženy zasvätili svoj život neustálej honbe po obdivnom mužskom pohľade a uznaní. Mnohé zájdu až tak ďaleko, že sa neštítia pritom „nenávidieť a ničiť akúkoľvek potencionálnu, ženskú konkurenciu“. A používajú na to veľmi zákerné ťahy.

1.jpg

Najhoršie na celej veci je, že na základe tohto správania nás už aj muži začali hádzať do jedného vreca! Z toho dôvodu sú aj „rozumné ženy“ z času načas vystavené toxickému mužskému správaniu a útokom. Hlavne vtedy, keď žena prejaví asertivitu.

Asertivita je nevyhnutná vtedy, keď má žena pocit, že už nežije autentický život – svoj život.

Toxická ženskosť je zakorenená v ženách, ktoré nežijú pre seba, ale pre iných. A to najmä pre svojich partnerov. A práve z tých žien, ktoré sú frustrované a zúfalé zo svojho vlastného života a nedostatku vôle sa stávajú ženy, ktoré útočia na iné ženy s hnevom a agresivitou.  Veľakrát aj úplne bez dôvodu! Na vlastné pochybenia pozerajú s ďalekohľadom a na chyby iných s mikroskopom.

A ak na vás nemôžu nájsť niečo zlé, tak si to jednoducho vytvoria. Je to ten najjednoduchší a (pardon) aj najprimitívnejší spôsob, ako sa zbaviť nepríjemných pocitov samej zo seba.

Ak sa vám stane, že na vás takto zaútočí nejaká žena, vedzte, že to má viac dočinenia s ňou  ako s vami. Ona si jednoducho svoju nespokojnosť so sebou samou vybíja na vás.

Avšak milé, frustrované dámy, nie všetci muži sú takí apatickí ku toxickému správaniu a budú vám ho slepo tolerovať. Vedzte aj to, že nie všetci muži chcú to, čo si myslíte, že chcú. Sebavedomie sa nebuduje tak, že sa ho budeme snažiť podkopať inej žene.

Niet sa teda čomu čudovať, že si zdravo sebavedomé ženy držia potom od tých toxických určitý odstup. Žiadna z nás totiž nechce niesť bremeno druhej na vlastnom chrbte.

 

Základný rozdiel medzi asertivitou a agresivitou je v tom, ako naše slová a správanie ovplyvňujú práva a blaho ostatných.

Sharon Anthony Bower

 

Akonáhle dosiahnete veľký úspech pomocou asertivity, zistíte, že je to oveľa zdravší spôsob, než byť rohožkou pre necitlivých ľudí. Získate nielen úctu k sebe, ale budete mať viac času aj na svoje priority a vytvoríte si autentické i zdravšie vzťahy.“

Doreen Virtue

 

Žena, ktorá sa správa ako „muž“, ktorá je odvážna, asertívna a odmieta sa podriadiť mužskej autorite - ohrozuje systém, ktorý robí ženy zodpovednými za pocity mužov.

Dianna Anderson

 

Byť asertívnažiadnom prípade neznamená byť hrubá, arogantná a „zlá.“ Asertivita sa vo vás prejaví vtedy,  keď dokážete jasne povedať čo chcete, alebo nechcete, bez toho, aby ste na niekoho útočili alebo ho kritizovali.

Asertivita je istou formou komunikácie a presného formulovania vašich požiadaviek. Vyžaduje si dávku emocionálnej vyzretosti a sebavedomia.

 

Aký majú muži vplyv na vznik toxickej feminity?

Toxická feminita často vzniká ako vedľajší produkt toxickej mužskosti. Je následkom zdeformovaného modelu ženskosti, ktorý vzniká v mysli žien, keď zažívajú nielen bolesť zo stratenej lásky, ale aj beznádej zo snahy byť dokonalými pre mužov. A to aj pre tých, ktorí si ich nevážia.

Dnešný, zdeformovaný model ženskej identity, ktorý je často prezentovaný ženám na celom svete ako najžiadanejší, komplikuje vzťahy nielen medzi mužmi a ženami, ale aj medzi ženami samotnými. Je to spoločnosťou vytvorený model „ženskosti“, ktorý bol navrhnutý tak, aby začlenil ženy do patriarchálneho poriadku, z ktorého majú mať prospech najmä muži.

Podporuje nepriateľstvo a nezdravé súťaženie medzi ženami. Ak sa v takejto spoločnosti objaví žena, ktorá má zdravé sebavedomie a vyzreté vystupovanie, okamžite sa stáva terčom útoku pre ženy, ktoré si samé seba nevážia. Výsledkom sú nepriaznivé vzťahy na pracovisku i v súkromí, trúsenie uštipačných poznámok, ohováranie a správanie vedúce až k diskreditácii osoby.

5.jpg

Pýtam sa, je to normálne?

Je normálne aby sme si my ženy takto ubližovali? Žiadna z nás nie je zodpovedná za to, čo sa nám stalo, akými skúsenosťami sme si museli prejsť. Toxická feminita totiž často môže vzniknúť aj ako následok traumy z detstva. V dospelosti sme však zodpovedné za to, ako sa so svojimi bolesťami porátame. Sme zodpovedné za svoje seba-liečenie a seba-odpustenie.

Ženská energia má základ v emóciách, s ktorými by sa každá žena mala naučiť zaobchádzať, vedieť ich precítiť a pochopiť, čo sa jej snažia naznačiť. A nie sa nimi nechať negatívne ovplyvňovať.

Píšem to preto, pretože veľmi často počujem od žien ako za svoje nálady obviňujú hormóny, či PMS (predmenštruačný syndróm).

Aj keď sú tieto výkyvy nálad na základe hormónov podložené vedecky, nemožno ich pokladať za hlavné dôvody našich rozvrátených vzťahov, či výlevov emócií. Sme predsa civilizovaná spoločnosť, v ktorej je potrebné vedieť komunikovať a nenechať sa ovplyvniť základnými pudmi a inštinktmi. Nežijeme predsa v prehistorickej dobe, kde doslova bojujeme o jedlo a prístrešok.

4.jpg

Ako liečiť toxickú feminitu?

Toxická feminita potláča našu božskú podstatu ženskosti a tou je práve harmónia oboch polarít. Spôsob ako vyliečiť nerovnováhu väzí v láske a seba prijatí. K božskej podstate ženskosti sa nemôžeme dopracovať tak, že budeme medzi sebou súťažiť, alebo sa snažiť podriadiť si mužov. Využívanie manipulácie a takzvaných „ženských zbraní“ aby sme získali druhé pohlavie sem nepatrí.

A na druhej strane pokladať sa za „slabšiu“ či podriadenú „polovičku“ nás oberá o naše sebavedomie a potláča náš ženský potenciál. To samozrejme neznamená, že sa máme začať správať ako muži! Veď naše protiklady nás robia jedinečnými a príťažlivými pre opačné pohlavie. Dôležité je si však uvedomiť, že naša existencia nezávisí od potvrdenia od opačného pohlavia. Žena by sa mala naučiť mať rada najskôr sama seba, až potom dokáže mať i plnohodnotný vzťah s opačným pohlavím.

Maslowova hierarchia potrieb je motivačná teória v psychológii, ktorá vysvetľuje päť rôznych úrovní ľudských potrieb. Táto teória, ktorú vytvoril Abraham Maslow, je založená na tom, ako sú ľudia inšpirovaní k uspokojeniu svojich potrieb v hierarchickom poradí.

12.jpg

Potreby postavené nižšie v hierarchii by mali byť uspokojené skôr, než sa jednotlivci môžu začať venovať uspokojeniu potrebám vyššie.

 

Na záver

Ako dieťa som vyrastala v komplikovaných rodinných vzťahoch, kde sa prelínalo niekoľko toxických vzťahov a prejavov správania. Trvalo mi zopár rokov práce na sebe, aby som nepodľahla škodlivým stereotypom a pokúsila sa vymaniť z pazúrov toxickej maskulinity i feminity. Nie vždy to šlo ľahko, a musím povedať, že človek bude študentom svojho života stále. V živote totiž natrafíte na rôzne druhy ľudského charakteru a prežijete rôzne situácie.

Jedno viem však isto. Už ako dieťa som v ženách, ktoré vo mne vzbudili rešpekt nevidela konkurenciu alebo objekt nenávisti. Ba práve naopak. Veľmi dobre si pamätám, ako som vo svojom živote stretla niekoľko žien, ktoré ma inšpirovali, zaujali a každá ma uchvátila svojim jedinečným spôsobom.

Tieto ženy sa pre to malé dievča, ktorým som vtedy bola stali vzorom. Každá mala niečo, čo sa mi páčilo a inšpirovalo ma nájsť v sebe svoju jedinečnosť, či potenciál zdokonaliť sa pri hľadaní svojho účelu vo svete.

9.jpg

Ženy by sa teda mali snažiť žiť autenticky a naučiť sa formulovať svoje požiadavky zrozumiteľne. Je potrebné venovať pozornosť svojim vlastným pocitom a túžbam.

My ženy by sme sa mali jedna od druhej inšpirovať, nepodporovať toxické správanie a naopak, zbaviť sa tej nepeknej nálepky, ktorú nám dávajú muži, znechutení toxickou feminitou.

A ak prijmete svoju jedinečnosť, hoci bude vaše správanie v rozpore s dnešnými spoločenskými očakávaniami, môžete zohrať dôležitú úlohu pri zmene týchto stereotypov.

Zdroj: https://www.verywellmind.com/what-is-toxic-femininity-5222736

Zdroj: https://www.healthline.com/health/mental-health/toxic-femininity#what-to-do-about-it

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.
 


Mail list


Archív

Kalendár
<< máj / 2024 >>