Choď na obsah Choď na menu
 


44. A TÜRELMI RENDELET

13. 8. 2014

 
 
 
1.
___
Legtöbb református templomunk a 18. század végén és a 19. század elején épült. Hasonlítanak is ezek a templomok egymásra, kívül is és belül is.
2.
___
Templomaink nem az utcára nyílnak, hanem egy kertre, sőt nem is a fűutcák mellé épültek, hanem annak háttal, vagy a mellékutcákba.
3.
___
A 18. század végén megjelent türelmi rendelet, mely megengedte a protestánsoknak is a templomépítést, ezért épült olyan sok templom. De megtiltotta, hogy utcára, különösen főutcára nyíljanak.
4.
___
Sajnos II. József uralkodása alatt olyan változások történtek Magyarországon, amely megnehezítette a protestánsok életét
5.
___
II. József mindenben a saját elképzelése szerint döntött, nem gondolt alattvalóinak a javára.
6.
___
Távol állt II. Józseftől minden vallási türelmetlenség, 1781-ben kiadta a türelmi rendeletet.
7.
___
A római katolikusok is örültek annak, hogy II. József nem jár anyja, Mária Terézia nyomdokain. Pápától független katolikus egyházat akart létrehozni.
8.
___
II. József minden szerzetesrendet engedélyezett, nem volt fontos a számára, hogy közhasznú munkát végeznek-e vagy sem.
9.
___
 A protestánsok üdvözölték II. József új egyházpolitikáját, mely megszüntette az eddig érvényes, a protestánsokra sérelmes rendeleteket.
10.
___
Minden olyan helyen, ahol legalább száz család élt, építhettek a protestánsok „oratóriumot”, azzal a megkötéssel, hogy torony és harang nem lehet benne, és nem nyílhat főutcára.
11.
___
A vegyes házasságból született fiúgyermekek követhették a nem katolikus apa vallását-
12.
___
A protestáns házassági ügyek intézését meghagyták a katolikus egyházi bíróság kezében.
13.
___
A protestánsok továbbra sem viselhettek semmiféle állami hivatalt, a hitükkel ellentétes esküt most is le kellett tenniük.
14.
___
A katolikus papok továbbra is látogathatták a protestáns betegeket, protestáns rabokat is a katolikus papok lelkigondozták.
15.
___
A katolikus püspököknek tilos a protestáns egyházakat látogatni. A protestáns szuperintendensek (püspökök) szabadon látogathatták gyülekezeteiket.
15.
___
II. József utóda, II. Lipót is folytatta a protestánsoknak több jogot adó politikáját. Az 1790-91-es országgyűlés törvényes alapokra helyezte a magyarországi protestáns egyházak szabadságát, megszüntette az eddigi, számukra sérelmes rendeleteket.
16.
___
Kimondták, hogy az ország minden polgára szabadon gyakorolhatja vallását, és ebben sem a király, sem a földesúr nem akadályozhatja.
 
Megoldás:
 
1.
i
2.
i
3.
i
4.
h
5.
h
6.
I
7.
h
8.
h
9.
i
10.
i
11.
i
12.
h
13.
h
14.
h
15.
i
15.
i
16.
i