Talianske rizoto s lososom
Ako pripraviť talianske rizoto s lososom?
Pripraviť rizoto talianskym spôsobom je hitom posledných rokov. Podľa nasledujúceho receptu uvaríte také rizoto , že ryžu vezmú na milosť aj jej zarytí odporcovia. Základom je guľatozrnná ryža. Vláčnosť docielite postupným pridávaním tekutiny a následným dotiahnutím maslom. Toto talianske rizoto je skvelou prílohou k lososovi, ten je len jednoducho orestovaný na panvici, spolu s jarnou cibuľkou a cuketou. Rizoto je nielen veľmi chutné, ale zároveň aj veľmi rýchle, do pol hodiny máte obed na stole. Skvele sa hodí aj pre sviatočné chvíle alebo ako ľahký obed v horúcich letných dňoch. Ako teda pripraviť talianske rizoto s lososom?
Čo je potrebné na talianske rizoto s lososom:
Na 4 porcie:
- 400 g ryže na rizoto
- 1 cibuľu
- 1 lyžicu oleja
- 50 g masla
- hrsť byliniek (ligurčeka, petržlenu, atď.)
- soľ a korenie na dochutenie
- 2 jarné cibuľky
- 1 menšia cuketu
- 4 porcie lososa
- 1 lyžicu oleja
Postup prípravy krok po kroku
Ako prvé si prepláchneme ryžu. Cibuľu ošúpeme a nasekáme na nie veľmi drobné kúsky. V stredne veľkom hrnci alebo na panvici rozpálime olej a cibuľu na ňom necháme zosklovatieť.
Následne pridáme ryžu, premiešame, aby sa obalila v cibuľovom základe. Potom zalejeme tekutinou (vodou alebo zeleninovým vývarom) ryžu tak, aby bola ponorená, ale aby úplne neplávala. Vodu necháme vyvariť a postup opakujeme, kým nebude ryža mäkká.
Medzitým si očistíme jarné cibuľky a olúpeme cuketu. Jarnú cibuľku nakrájame na tenké plátky a cuketu na malé tenké hranolky.
Lososa opláchneme, osušíme, nakrájame na menšie kusy a potom ho osolíme. Na panvici rozohrejeme olej a osmažíme na ňom jarnú cibuľku. Následne vložíme lososa a zo všetkých strán orestujeme. Nakoniec pridáme cuketu a necháme spoločne piecť.
Na dokončenie risotta si umyjeme a nasekáme bylinky. Maslo nakrájame na menšie kusy a pridáme ho do už mäkkej ryže, ochutíme soľou a korením a miešame, kým sa maslo neroztopí. Nakoniec do ryže zapracujeme bylinky.
Ako náhle bude losos hotový, rozdelíme ho na jednotlivé porcie, pridáme ryžu a ihneď podávame.
Zdroj: https://akoapreco.com/pripravit-talianske-rizoto-s-lososom/