Choď na obsah Choď na menu

Zahoď starosti!

1. 6. 2022

... pozri, aký je krásny deň! Určite ste tú pesničku už počuli. A možno sa dnes nad ňou iba pousmejete. Skúsili ste sa ale niekedy nad tými slovami zamyslieť? Sú pre Váš život nesmierne dôležité...

 

         Nie je možné, aby bol človek zdravý bez vyrovnanej mysle a pozitívneho prístupu k životu. Psychický stav a telesné zdravie spolu veľmi úzko súvisia. A zdravie samozrejme ovplyvňuje aj náš vzhľad, a teda aj prirodzenú krásu.

 

         Pre správne fungovanie organizmu potrebujeme spoľahlivý a výkonný imunitný systém, ktorý odhalí a zlikviduje čokoľvek, čo môže vyvolať ochorenie: vírusy, parazity, choré a zdegenerované bunky, ložiská zápalu, apod.

 

         Imunitný systém však ovplyvňuje a oslabuje množstvo faktorov a jedným z najvýznamnejších je práve naša psychika. Strach, stres, starosti a sociálna izolácia sú pre nás mimoriadne škodlivé. Naopak, uvoľnený človek s pozitívnym prístupom imunitný systém posilňuje.

 

         Preto je dobrý psychický stav pre vaše zdravie nevyhnutný.

 

         Príroda sa vždy usiluje o zachovanie rovnováhy. Vo všetkom. A rovnako sme naprogramovaní aj my. Sme uspôsobení na striedanie napätia (záťaže) a uvoľnenia (regenerácie). Len sme už na to zabudli...

 

         Reakcia na strach a stres (nech už má akúkoľvek príčinu) v organizme stále prebieha rovnako ako u našich dávnych predkov. Takéto podnety vždy vyvolajú množstvo procesov látkovej premeny. Tak ako u pračloveka pri ohrození jeho života, aj u nás pod vplyvom negatívnych emócií dochádza k rovnakým procesom. Pračloveka mali pripraviť na boj a útek, nám majú rovnako pomôcť prekonať nepriaznivé okolnosti. Telo produkuje stresové hormóny a do krvi sa vyplaví väčšie množstvo cukru. Pri následnom boji alebo úteku sa hormóny a cukor rozložili a nastúpila fáza uvoľnenia a regenerácie. Takto to spoľahlivo fungovalo v najdlhšej vývojovej etape ľudstva.

 

         Problémy nám to spôsobuje až v dnešnej dobe. Dnes sa mnoho ľudí nachádza v trvalo stresovej situácii – hluk, nevyhovujúce sociálne väzby, existenčné starosti, tlak v práci, mediálne preťaženie, a podobne, so všetkým z toho vyplývajúcimi negatívnymi dopadmi na náš organizmus, ktoré už stresové hormóny prostredníctvom pohybu nedokážu odbúrať.

 

         Ak po psychickej záťaži, ktorá vyvolá vyplavenie vyššie uvedených látok, nenasleduje ich intenzívne odbúranie pohybom, zostávajú v našom krvnom obehu veľmi dlho, pretože tak sa odbúravajú iba veľmi pomaly.

 

         Na uvoľnenie nám okrem pohybu poslúžia aj iné techniky. Nemám však na mysli „ničnerobenie“. Práve naopak, musíte sa sústrediť na niečo konkrétne. Či už je to  záhradničenie, lúštenie krížovky, ručné práce, meditácia...

 

         Dôležité je práve to sústredenie sa na nejakú činnosť, aby Vás priviedla na iné myšlienky, aby ste sa prestali venovať svojim starostiam. To Vás po čase privedie k tomu, že sa na to, čo Vám robí starosti dokážete pozrieť aj z iného uhla.

 

         Nevyhnutnou súčasťou tohto regeneračného procesu je však aj kvalitný a dostatočne dlhý spánok bez rušivých vplyvov. O ňom si viac povieme v inom článku.

 

         Zahodiť starosti a obrátiť svoju pozornosť na krásny deň, teda na niečo, čo nás baví, čo sa nám páči a načerpať tak stratenú psychickú rovnováhu sa určite vyplatí.

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.