Choď na obsah Choď na menu
 


Ženy na vzostupe

Prešiel rok od prevzatia moci Talibanom v Afganistane po tom ako americké vojská opustili túto krajinu. Niektorí si možno pamätáte plné lietadlá afganských utečencov, ktorým sa ešte na poslednú chvíľu podarilo emigrovať. Vedeli, prečo to robia.

 

Situácia v Afganistane sa hlavne pre ženy rapídne zhoršila. Musia byť opäť kompletne zahalené, majú obmedzené možnosti štúdia, práce a skoro žiadne práva. Rodiny sú kvôli nedostatku financií nútené predávať svoje dcéry do dohodnutých manželstiev, aby ich deti nezomreli od hladu. To malé množstvo slobody ktoré si ženy vydobyli za mnoho rokov vo svojej krajine sa 15.augusta 2021 rozplynulo a pomery v krajine sa vrátili do 90. rokov minulého storočia.

 

Nedávno stránka Outdoorfilmy.sk uverejnila film, ktorý bol natočený ešte pred týmto politickým zvratom. V roku 2015 sa 13 afganských žien a dievčat rozhodlo, že vystúpi na najvyššiu horu Mount Noshaq, ktorý má vyše 7000 m.n.m. a nachádza sa v pohorí Hindukuš na hranici s Pakistanom. Nikdy predtým na tejto hore nestála žiadna afganská žena a preto sa dievčatá rozhodli, že to zmenia a dokážu mužom, že aj ony sú schopné dosiahnuť vrchol. Vzhľadom k tomu, že chodenie do hôr a športovanie je pre ženy v Afganistane veľmi obmedzené, nevedeli si ani len predstaviť, čo ich v prírode čaká. Dievčatá napríklad nemôžu len tak vyjsť z domu a ísť behať. Športovať môžu len izolované od mužov v uzavretých priestoroch. Niektoré z nich chodili na bojové umenie, kde sa učili sebaobrane. Veľmi si uvedomovali, aké je dôležité vedieť sa brániť v krajine, kde muž môže ženu napadnúť a dokonca aj beztrestne zabiť. Tento scenár je popisovaný aj vo filme, kde ich kamarátku muži verejne zabili a potom jej telo zapálili, len preto lebo vraj spálila Korán. Bez súdu ju dobili na smrť priamo v Kábule aj napriek tomu, že to nebola pravda a ona sa žiadneho takého skutku nedopustila. Jej vrahovia predstúpili pred sudcov, ale boli zbavení všetkých obvinení a prepustení na slobodu.

 

women.png

 

Tento incident motivoval ženy urobiť niečo výnimočné. Dokázať mužom, že sa ich neboja a ukázať, že aj ony sú schopné prežiť v divokej prírode a zdolávať vrcholy. Kvôli zlej politickej situácii v regióne sa však museli vzdať toho, že vystúpia na najvyššiu horu, a tak si namiesto toho vybrali iný vrchol ktorý mal vyše 5000 m. Počas svojej cesty neskúsené turistky na čele s americkou sprievodkyňou zažili veľa problémov – niektoré sa zranili, iné zas zápasili s výškovou chorobou. Nakoniec však všetky dosiahli vytúžený vrchol aj keď nebol najvyšší. Týmto krokom však spustili obrovskú vlnu nádeje v ženskej komunite a v roku 2018 sa Hanife Yousofi ako prvej afganskej žene predsa len podarilo zdolať najvyšší vrchol  Mt. Noshaq. Turistky sa po návrate tešili veľkej vlne popularity. Média s nimi chceli robiť rozhovory a školy ich pozývali, aby motivovali mladé dievčatá k láske k horám. Po krátkej eufórii však prišlo vytriezvenie, kedy sa im niektorí muži začali vyhrážať, že ich oblejú kyselinou alebo im ublížia, a tak sa zase museli vrátiť a zo strachu uzavrieť do svojich domovov.

 

hanifa.png

Hanifa na vrchole Mt Noshaq

 

Na konci filmu sa v rozhovore s jednou z nich pýtajú na budúcnosť žien v Afganistane. S trpkosťou v hlase odpovedá: „Ženy nemajú žiadnu budúcnosť ani nádej v tejto krajine.“

 

Tieto slová vyslovila v časoch, kedy mali ešte akú takú slobodu na miestne pomery. Dnes? Tie, ktoré neodišli sú len otrokyňami mužov.

 

V Biblii sa však píše: „Teraz teda zostáva viera, nádej a láska...“ 1. Korintským 13,13

 

Modlime sa za ženy a všetkých ľudí v Afganistane a nezabúdajme na ich ťažké osudy. O slobode, ktorú my považujeme za samozrejmosť v tejto krajine snívajú už desaťročia. Ako ženy si vážme, že môžeme študovať, pracovať a dosahovať svoje ciele. Muži, prosím Vás milujte svoje krehkejšie polovičky a vyjadrujte im úctu.

 

„Máme nádej v živého Boha, ktorý je Spasiteľom všetkých ľudí...“ 1. Timotejovi 4,10

 

Verím, že aj v krajinách, kde sú potlačované ľudské práva nastane jedného dňa spravodlivosť, pretože ako sa hovorí „nádej zomiera posledná“.

 

Amen.

 

Odkaz na dokument „Ženy na vzostupe“: https://www.outdoorfilmy.sk/filmy/afganistan-zeny-na-vzostupe/

 

Ak by ste sa chceli dozvedieť viac o aktuálnej situácii v Afganistane, sledujte cestovateľa Martina Navrátila, ktorý sa odtiaľ nedávno vrátil a uverejnil zopár článkov a robil aj rozhovory do rôznych televízii. Jeden z jeho článkov tu: https://www.travelistan.sk/afganistan-kratka-historia-od-roku-1979/

 

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.