Choď na obsah Choď na menu

Prezident Microsoftu Brad Smith varuje pred umelou inteligenciou

30. 5. 2021

The Daily Mail: Šéf Microsoftu varoval, že sa Orwellovo proroctvo naplní už v roku 2024

Proroctvo spisovateľa Georgea Orwella z jeho knihy 1984 sa môže naplniť za tri roky, ak nebudú prijaté zákony na ochranu ľudí pred umelou inteligenciou, píše denník The Daily Mail a odvoláva sa na vyhlásenie prezidenta Microsoftu Brada Smitha

Podľa Smithových slov sa môže spoločnosť totálnej kontroly a špehovania, ktorú opísal Orwell vo svojom diele, stať realitou do roku 2024, ak nebudú prijaté opatrenia na zadržiavanie umelej inteligencie. Ako píše The Daily Mail s odvolaním sa na informáciu od anonymného čínskeho inžiniera, úrady ČĽR používajú UI pre špehovanie obyvateľstva, a používajú oi. technológiu, ktorá rozoznáva emócie a zisťuje vinu. Podľa slov inžiniera je princíp činnosti tejto technológie porovnateľný s polygrafom.

Používa sa, aby bolo potvrdené vopred urobené rozhodnutie úradov za nedostatku presvedčivých dôkazov. Počítač usúdi, že je človek nebezpečný a je teda vinný z veľkého množstva zločinov, ku ktorým sa zatiaľ nepriznal, uvádza denník slová čínskeho inžiniera.

Ako píše The Daily Mail, bežné využitie UI spočíva v tom, aby bol algoritmus naučený tomu či onomu aspektu pomocou súboru dát. Napríklad, je možné naučiť UI rozoznávať na fotografii určitý druh rastlín, ktorého zobrazenie bola uložené do jej pamäte. Môže sa ale používať aj pre menej ušľachtilé ciele, ako je potrebné zistenie viny občanov zadržaných políciou.

Podľa Smithových slov príklad Číny ukazuje, že sa svet približuje scifi: Stále si spomínam na ponaučenie Georgea Orwella z knihy 1984. Jeho hlavný zmysel spočíva v tom, že vláda môže všetko vidieť a počuť. Nenaplnilo sa to v roku 1984, avšak ak nebudeme opatrní, môže sa to uskutočniť v roku 2024.

 

 

 

Prezident Microsoftu Brad Smith varuje, že „život sa stane rokom 1984 Georga Orwella“, ak zákonodarcovia nebudú chrániť verejnosť pred AI

V rozhovore pre BBC Panorama Brad Smith uviedol, že na kontrolu AI sú potrebné zákony

Umelá inteligencia môže trvať obrovské množiny údajov a robiť predpovede a hovory Príkladom v šou bola Čína, ktorá ho používala na sledovanie občanov Smith hovorí, že svet dobieha sci-fi a my musíme konať hneď Ak sa neprijmú zákony na ochranu verejnosti pred umelou inteligenciou, život sa môže stať rokom 1984 od Georga Orwella, varoval prezident Microsoftu Brad Smith. Smith predpovedá, že druh spoločnosti s riadeným a hromadným sledovaním, ktorú vykreslil Orwell vo svojom dystopickom románe z roku 1949, by sa „mohol uskutočniť v roku 2024“, ak sa neurobí viac na potlačenie šírenia AI. Pre zákonodarcov bude ťažké vyrovnať sa s rýchlo postupujúcou technológiou umelej inteligencie a sledovania, povedal pre BBC Panorama počas špeciálneho prieskumu rastúceho využívania umelej inteligencie Čínou na monitorovanie jej občanov. Prezident spoločnosti Microsoft uviedol: „Ak neprijmeme zákony, ktoré chránia verejnosť v budúcnosti, nájdeme technologické závody pred nami.“ Počas špeciálnej epizódy Panorama odhalila „šokujúce a mrazivé“ dôkazy, ktoré ukazujú, že Čína využíva AI na sledovanie svojej populácie, vrátane technológie, ktorá tvrdí, že je schopná „rozpoznať emócie“ a určiť vinu. Tvrdí to softvérový inžinier, ktorý programu poskytol aj listinné dôkazy. V anonymnom rozhovore, pretože sa bojí o svoju bezpečnosť, povedal agentúre Panorama, že pomohol nainštalovať systém na policajné stanice v provincii Sin-ťiang, kde žije 12 miliónov hlavne moslimských Ujgurov. Povedal: „Kameru na detekciu emócií sme umiestnili tri metre od subjektu. Je to podobné ako detektor lži, ale jedná sa o oveľa pokročilejšiu technológiu. „Používa sa na potvrdenie predsudkov orgánov bez dôveryhodných dôkazov. Počítačové skóre ukazuje, že podozrivý je nebezpečný, a preto musí byť vinný z mnohých priestupkov, ktoré ešte neboli priznané. ““ Konvenčná AI používa vstup na „naučenie“ algoritmu o konkrétnom predmete tým, že mu dodáva obrovské množstvo informácií. To by mohlo zahŕňať zdieľanie snímok konkrétneho typu rastlín, čo by jej umožnilo určiť, či fotografia obsahuje obraz tejto rastliny bez ľudského zásahu. Môže sa však použiť na hanebnejšie účely, ako je to napríklad v Číne, keď sa pokúša zistiť vinu ľudí zatiahnutých políciou. Čína dúfa, že do roku 2030 bude svetovým lídrom vo vývoji umelej inteligencie a v roku 2019 získa viac patentov na AI ako americké inštitúcie. Smith uviedol, že toto je jeden príklad viditeľného na celom svete, umelej inteligencie, ktorá približuje skutočný svet k sci-fi.

Prezident společnosti Microsoft Brad Smith varuje, že pokud zákonodárci neochrání veřejnost před umělou inteligencí, "život se do roku 2024 změní tak, že bude vypadat jak román George Orwella 1984".

 

Čína - neustale monitorovanie ludi , kreditny system,...

 

Co se děje s odebraným materiálem z testů na C19 - Epoch Times