Choď na obsah Choď na menu
 


PREČ S CELULITÍDOU

27. 11. 2011

Nič ženy neštve toľko ako CELULITÍDA.

Celulitída je komplex tukových buniek, ktoré tlačia spojivové tkanivá pod kožou, čo následne spôsobuje zmeny vzhľadu kože. Celulitída je oveľa častejšia u žien ako u mužov, pretože existujú rozdiely v spôsobe ukladania tukov, a práca svalov a spojivových tkanív pod kožou. Celulitída postihuje ženy, najmä nad 35 rokov veku a postupne sa zhoršuje a spôsobuje fyzické aj psychické problémy. Pohlavie, gény, vek a množstvo tuku v tele sú indikátorom úrovne Vašej celulitídy. Celulitída sa väčšinou nachádza na zadku, bruchu a stehnách, až v pokročilých fázach ju možno nájsť aj na ďalších miestach tela.

Príčiny celulitídy sú hormonálne zmeny, nadprodukcie estrogénu, sedavý životný štýl, nedostatok pohybu a fyzickej aktivity, nadmerným príjmom nasýtených tukov a sladkostí. Najlepším spôsobom, ako znížiť množstvo celulitídy je celkové zníženie nadmerného telesného tuku, jesť menej kalórií a viac sa pohybovali. 
Celulitída je oveľa častejšia u žien ako u mužov.

Zmeňte svoj jedálniček
Kombinácia správnych stravovacích návykov, aeróbneho cvičenia a silového tréningu sú tým najlepším, čo môžete urobiť pre boj s celulitídou. Proti tomu, ak žijete sedavým spôsobom života a budete aj naďalej jesť tučné jedlá, bude Vaša celulitída väčšia a väčšia.

Dobre vyvážená strava môže pomôcť ženám znížiť celulitídu. Nesprávne stravovacie návyky a nedostatok fyzickej aktivity môže viesť k hromadeniu toxínov v podobe tekutiny, a odpadových produktov v tele, ktoré vytvárajú celulitidiálne formácie.

Spomeňte si na známy program, kde Doktorka na chudnutie prv prejde Vašu chladničku a vyhádže z nej všetko, čo nie je zdravé, a čo škodí Vašej kondícii. Treba jednoducho "vyčistiť" chladničku a špajzu od potravín, ktoré Vás dostali až k celulitíde. Pomocou týchto užitočných tipov začnite cvičiť a zdravo sa stravovať s cieľom získať opäť telo, ktoré ste vždy chceli mať!

  •  Vyvážená strava obsahuje správne proporcie bielkovín, sacharidov, tukov, vitamínov a minerálov.
  • Strava by mala obsahovať vysoké množstvo vlákniny, chudých bielkovín a komplexných sacharidov.
  • Príjem trans a nasýtených tukov, musí byť minimálny.
  • U potravín musia byť bohaté na omega mastné kyseliny a esenciálne mastné kyseliny. Je možné je tiež prijímať v podobe tabliet.
  • Vyhnite sa nezdravým potravinám a rýchlemu občerstveniu, ktoré obsahujú zlý cholesterol a veľa tukov.
  • Pridajte čerstvé ovocie a zeleninu do svojho jedálnička.
  • Pite veľa vody, každý deň. Vyvarujte sa používaniu kofeínových nápojov.

Nezdravé potraviny, najviac potom konzervované potraviny, rýchle občerstvenie, potraviny s konzervantami, mastné jedlá, sladké potraviny, a rafinované potraviny obsahujú extra dávku kalórií, spomaľujú metabolizmus a zvýšia šance na získanie celulitídy. A nehovoriac o tom, že obsahujú toxíny skryté v konzervačných látkach, ktoré vytvárajú tie zlé zhluky pod kožou. Siahnite teda vždy po surovinách - nie po polotovaroch.

 Čerstvé ovocie a zelenina obsahujú veľké množstvo vlákniny a potrebných minerálov, ktoré pomáhajú detoxikácii organizmu. 
Čerstvé ovocie a zelenina pomáha detoxikácii tela.
Obmedzte alkohol a sladené sýtené nápoje, pretože v nich nie je nič zdravého ani potrebného. Alkohol a fajčenie majú vplyv na spomalenie metabolizmu, ktorý môže mať za následok zhoršenie celulitídy.

Cvičenie
Okrem zdravej výživy je ďalším efektívnym a dlhotrvajúci spôsobom boja s celulitídou kardiovaskulárne cvičenia ako je jogging, cyklistika, beh, cvičenie a posilňovanie vo fitku.
Ak s tým nemáte skúsenosti, radšej sa obráťte s prvými radami na skúsených trénerov.
Keď cvičíte, potením odplavuje toxíny z tela a znižuje množstvo celulitídy. Existuje veľa skvelých cvičení a typov, ktorými možno spaľovať kalórie a tuk pod kožou.

Iným spôsobom boja

s celulitídou môžu byť potrebné masážne terapie na konkrétne oblasti, kde je prítomná celulitída. Masáže môžu zlepšiť krvný obeh a pomôcť redukovať nežiaduce tuky a celulitídu. 

Lekárske ošetrenie
Jedno dobre známe lekárske ošetrenie, ktoré zníži úroveň celulitídy rýchlo a ľahko je liposukcia. Liposukcia je lekárska technika, ktorá extrahuje tuk z podkožia. Liposukcia môže byť drahá a postup sa vykonáva iba v nemocniciach.
Liposukcia je veľmi populárnym ošetrením celulitídy vďaka svojej dlhodobým a dramatickým výsledkom. Je však nutné si povedať, že ak nezmeníte spôsob života a stravovania tuky sa opäť uložia a celulitída sa objaví. Nie je teda inej cesty, ako trvalé zmeny ...

 

 

Zdroj: sportplanet.cz