Choď na obsah Choď na menu
 


ZIMNÉ AERÓBNE ŠPORTY

4. 5. 2011

ZIMNÉ  AERÓBNE ŠPORTY

Zima pre mnohých znamená menej pohybu, viac spánku a neraz aj rastúci objem tuku na úkor svalovej hmoty. Najviac neželaným javom v zime je zrejme strata, alebo minimálne citeľný pokles fyzickej kondície. Jedinou schodnou cestou ako sa môžeme spomínaným ťažkostiam vyhnúť je pravidelná fyzická aktivita, ktorú by nemali tvoriť len anaeróbne posilňovacie cvičenia, ale aj aeróbne cviky. Možností ako zabezpečiť pravidelnú aeróbnu aktivitu svojmu telu je aj v zime mnoho. No zdá sa, že v lete si aeróbne športy vychutnávame viac.

Zimné obdobie nám ponúka klasické zimné športy, ale aj alternatívy typicky letných športov – v krytých športoviskách. Medzi najobľúbenejšie športy pre udržanie kondície v zime zaraďujeme lyžovanie a v posledných rokoch populárny snowboarding. Tieto dve aktivity zaručia primeranú záťaž pre svalstvo celého tela, spáliť sa pri nich dá približne 1 500 - 1 900 kJ za hodinu a pri pravidelnom (2-3x do týždňa) vykonávaní môžu zväčšiť vitálnu kapacitu pľúc.

Ideálne je však pohybovú aktivitu primerane striedať. Obľúbeným zimným športom u nás je aj bežecké lyžovanie, beh na lyžiach či skrátene bežkovanie. Veľkou výhodou tejto disciplíny je jej šetrnosť ku kĺbom, prístupnosť a možnosť vybrať si nenáročné trasy a terény, ktoré sa postupne dajú meniť za náročnejšie.

Začiatočník ocení možnosť zvoliť si vlastné tempo a frekvenciu prestávok. Na rozdiel od lyžovania a snowboardovania, bude človeka bežkovanie v súčasnosti stáť podstatne menej. Pri všetkých troch druhoch pohybu je nutné na začiatok zainvestovať do kvalitnej výbavy. Pri lyžovaní a snowboardovaní, ktoré si dnes drvivá väčšina ľudí vychutnáva v špecializovaných strediskách, treba počítať s pravidelnými nákladmi pri kupovaní vstupeniek do stredísk a permanentiek na vleky a lanovky. Pri behu na lyžiach sa vyžaduje poplatok iba za využitie niektorých trás a býva v porovnaní s cenami lyžiarskych vstupeniek a permanentiek symbolický.

Okrem disciplín, ktoré sa nám núkajú v spojitosti so všadeprítomným snehom, po celý rok máme k dispozícii kryté plavárne, squashové a tenisové haly, športoviská uspôsobené pre hranie basketbalu, volejbalu, futsalu, florbalu a mnohých iných športov, ktoré zvyčajne preferujeme v lete. Hlavnou nevýhodou krytých športovísk v zime je absencia čerstvého vzduchu. V zimnom období sa štandardne využíva klimatizácia, často kombinovaná s vyhrievaním priestorov, ktorá môže pri nesprávnom nastavení spôsobiť niektoré ochorenia. Napríklad ochorenia dýchacích ciest, prechladnutie konkrétnej časti tela alebo prispieť k zhoršeniu už existujúcich zdravotných problémov.

Veľmi nepríjemné (pre športovcov obzvlášť) bývajú prechladnutia kĺbov, svalov a vnútorných orgánov. Ďalšou nevýhodou môže byť aj finančná náročnosť, keďže pri pravidelnom tréningu sa vyžadujú pri každom vstupe do športoviska poplatky, alebo zakúpenie permanentnej vstupenky.

Najlacnejšou alternatívou v záujme zachovania fyzickej kondície v zimnom období aj naďalej ostávajú obyčajná chôdza, nenáročná turistika, beh, či nordic walking. Aj v zasneženej krajine sa dajú nájsť schodné a bezpečné trasy, ktoré však pochopiteľne musíme vyberať s väčšou dávkou opatrnosti a predvídavosti ako v lete. Pri výbere trás treba počítať s možnými zmenami zimného počasia, s víchricami, ľadovcovým dažďom či snehovými búrkami. Preto by sme nemali zabúdať na stanovenie pevných orientačných bodov a na dobrú znalosť zvoleného terénu. Tiež je vhodné stanoviť trasy, na ktorých sa nachádzajú obydlia (chatky pre turistov, alebo nejaké prístrešky), do ktorých sa dá ukryť v prípade núdze.

Zdroj:Športujeme.sk