Choď na obsah Choď na menu
 


STAROSTLIVOSŤ O KĹBY

24. 8. 2011

Kĺbová výživa a starostlivosť o kĺby

Spojivové články našej kostry, teda kĺby, sú tými časťami tela, ktoré môžu vďaka fyzickej aktivite nielen profitovať, ale aj utrpieť. Pri väčšine športov sú na kĺby kladené zvýšené požiadavky a prirodzene sa rýchlejšie opotrebúvajú (najmä u aktívnych športovcov).

Pozrime sa stručne do anatómie. Podľa odbornej definície je kĺb pohyblivé spojenie dvoch alebo viacerých kostí, ktoré sa vo vnútri väzivového puzdra dotýkajú plochami pokrytými chrupavkou. Puzdro je tvorené vonkajšou fibróznou vrstvou (je pevnejšia, zabezpečuje stabilitu kĺbu) a vnútornou synoviálnou membránou.

Táto membrána zohráva dôležitú úlohu vo výžive a ochrane kĺbu, pretože produkuje kĺbny maz, ktorý znižuje vnútrokĺbne trenie a zároveň obsahuje výživné látky pre chrupavku. Chrupavka na rozdiel od synoviálnej membrány neobsahuje žiadne cievy ani nervy. Má nízku regeneračnú schopnosť a vyživuje sa difúziou najmä z kĺbovej tekutiny.

Chrupavka je zároveň najčastejšou obeťou kĺbových ochorení. Medzi najfrekventovanejšie kĺbové problémy zaraďujeme Dnu, Reumatoidnú artritídu, skoliózu či rôzne vyvrtnutia kĺbov (členkového, ramenného, lakťového).

Ako sme si už spomenuli, zvýšenú pozornosť pri starostlivosti o kĺby treba venovať najmä chrupavke. Vzhľadom na to, že chrupavka sa vyživuje z kĺbovej tekutiny, ktorá je tvorená cievnatou membránou, dôležité je dodávať vhodnú výživu prostredníctvom krvného riečišťa.
Hlavnými zložkami kĺbovej výživy sú kyselina hyalurónová, glukosamín (vo forme sulfátu) a chondroitín (tiež vo forme sulfátu).

Kyselina hyalurónová

Kyselina hyalurónová je polysacharid prirodzene sa nachádzajúci v ľudskom tele v množstve približne 15 gramov. Má schopnosť viazať veľké množstvo kvapaliny, preto vytvára vysoko viskóznu tekutinu. Ako výživový doplnok sa užíva ústne alebo injekčným podaním. Vedľajšie účinky kyseliny hyalurónovej nie sú známe. Kyselina hyalurónová je považovaná za bezpečnú súčasť liečiv, kozmetických prípravkov aj pri operáciách (najmä oka).

Glukosamín

Glukosamín sa tiež prirodzene nachádza v tele, je monosacharid, ktorý vzniká z glukózy. Jeho najvyšší význam spočíva v liečbe artrózy, v zabránení degenerácie chrupavky. Dávkuje sa obvykle v množstve 1500 mg denne, vo forme orálneho užitia (kapsuly). Aplikovanie cez pokožku sa ukázalo ako neefektívne. Zvyčajne sa liečivá vyrábajú v kombinácii glukosamínu a chondroitínu. Žiadna štúdia však nepreukázala ich vzájomnú interakciu, ako výhodnú pre zvýšenie účinku.

To znamená, že je možné užívať glukosamín a chondroitín tak spolu, ako aj osobitne, bez akýchkoľvek priaznivých či nepriaznivých efektov.

Chondroitín

Chondroitín, ďalšia telu prirodzená látka, je polysacharid s vysokou schopnosťou viazať vodu. Princíp účinku a efekty má podobné ako glukosamín. Dávkuje sa však v nižšom množstve – 800 až 1200 mg denne. Liečba je dlhodobá, účinok nastupuje až po niekoľkých týždňoch užívania, avšak pretrváva aj niekoľko mesiacov po vysadení.

Užívanie spomenutých látok je vhodné hlavne pre pacientov trpiacich artrózou, ale aj pre zdravých ľudí so zvýšenými požiadavkami na pohyblivosť kĺbov. Najmä bodybuilderi užívajú prípravky obsahujúce kĺbovú výživu ako prevenciu pred zrýchleným opotrebovaním a predčasným starnutím kĺbov.

Okrem prijímania podporných prostriedkov nesmieme pri akomkoľvek športe zabúdať na precízne rozcvičenie, rozhýbanie kĺbov a zahriatie, a tiež na dôkladný strečing a uvoľnenie po ukončení fyzickej aktivity. Pri činnostiach so zvýšeným množstvom nárazov, skokov a otrasov (volejbal, basketbal, box, beh a podobne) je vhodné nosiť elastické bandáže pre kĺby na elimináciu nežiaducich účinkov.