Choď na obsah Choď na menu

Knihy, z ktorých sa dá naučiť veľa o minulosti a poučiť do budúcnosti

 

Mnohých z nás dejepis nebaví. Všetky tie roky, mená a bitky, ktoré sme si museli zapamätať. No s históriou sa môžeme oboznámiť aj pomocou zaujímavých a hlavne skutočných príbehov, ktoré zažili samotní autori kníh na vlastnej koži. Nájdu sa aj takí, ktorí svoj príbeh dlho skrývali a až ku koncu života sa rozhodli podeliť o svoje zážitky. 

 

1. Utiekol som z Osvienčimu, Rudolf Vŕba a Alan Bestie

7.apríla 1944 sa v koncentračnom tábore v Brezinke, ktorý bol súčasťou koncentračného tábora Osvienčim, rozozvučali sirény. Ohlasovali útek dvoch väzňov. Utiekli slovenskí židia, Rudolf Vŕba a Alfred Wetzler.

Živé rozprávanie nás zavedie rovno doprostred diania a spolu s autorom, Rudolfom Vŕbom, môžeme prežívať jeho pokus o útek z fašistického Slovenského štátu do Maďardska, opätovný návrat domov, kde ho premiestňa do tábora v Novákoch a odtiaľ do Osvienčimu. Opisuje nám ponižovanie väzňov, i jeho samého, neľudské zaobchádzanie a popravy... Ocitol sa tak rovno v centre obrovskej a neľudskej mašinérie smrti, z ktorej sa rozhodne utiecť.

utiekol-som-z-osviencimu-k6h7x.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Černobyľská modlitba, Svetlana Alexijevič

26.apríla 1986 zaznela v černobyľskej jadrovej elektrárni séria výbuchov. Bol to začiatok najväčšej jadrovej nehody v 20. storočí.

Černobyľská katastrofa sa stala jednou z najsilnejších tém, ktorú vo svojej tvorbe spracovala laureátka Nobelovej ceny Svetlana Alexijevič. Dvadsať rokov po tejto jadrovej apokalypse sa vracia na miesta, ktoré boli Černobyľom najviac postihnuté, rozpráva sa s ľuďmi, ktorých sa bytostne dotkla a fatálne zasiahla do ich životov. Pozostalí, hasiči, bývalí zamestnanci – každý z nich má vlastný „černobyľský príbeh“. Svetlana Alexijevič svojím nenapodobiteľným spôsobom skladá kroniku nedávnej minulosti, aby tak vytvorila knihu, ktorá je pre nás všetkých varovaním najmä do budúcnosti

cernobylska-modlitba-178.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Mengeleho dievča, Viola Stern Fischerová a Veronika Homolová Tóthová

Každý večer, keď myslím na svojich drahých, ktorí už nežijú, si hovorím: Ako si to mohla prežiť? Sama neviem. Bolo to naozaj iba o šťastí a náhode. To sú slová Violy Fischerovej, ženy, ktorá prežila Mengeleho pokusy, štyri koncentračné tábory a nakoniec nacistom utiekla.

Príbeh o odvahe, statočnosti, láskavosti a obetovaní sa, ale aj o zlobe, podlosti a obludnom ponižovaní iných ľudských bytostí. Príbeh Violy Fischerovej je však výnimočný. Ona totiž okrem toho, že prežila peklo táborov smrti a našla v sebe silu na riskantný útek, dokázala ešte niečo. Vďaka nej chytili brutálnu dozorkyňu z Birkenau.

2623712975dc2eee9e33a1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Krvavá jahody, Jiří S. Kupka

Tento neuveriteľný, ale kruto skutočný príbeh je desivým svedectvom Věry Sosnarovej, ktorá bola v roku 1945 deportovaná ako štrnásťročná spolu so svojou deväťročnou sestrou Naďou a ich matkou z Brna do Sovietskeho zväzu.

V gulagoch na Sibíri prežívajú hrôzy stalinského teroru. Po nekonečne dlhých dvadsiatich rokoch sa jej podarilo so sestrou vrátiť späť do Československa a po tridsiatich rokoch mlčania sa odhodlala vyrozprávať svoj životný príbeh. Prežila peklo na zemi.

l267654.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. 1989: Cesta k slobode, kolektívny autor

Historici, novinári aj priami účastníci revolúcie prinášajú príbeh roku 1989. Je to kompletná mozaika udalostí nežnej revolúcie, ktorá by nemala chýbať v žiadnej domácnosti. Každý z aktérov vidí revolučné dianie trochu inak aj preto, že rozhodnutia sa nerodili po dlhých úvahách, ale spontánne a v rýchlom slede udalostí.

Zachytáva príbehy mrznúcich prstov a rozpálených tvárí. Rozpráva o odhodlaných študentoch a o obave ich rodičov, aby sa nezopakoval august 1968. Odvaha sa núkala ako najprirodzenejší inštinkt celej generácie. V mraze para opúšťala pery, keď ľudia kričali: Poďte s nami! Všetci nemohli ísť okamžite. V malých mestečkách a na dedinách nalaďovali rádiá a zaspávali v nádeji, že sa nezobudia na hrkotanie tankov.