Choď na obsah Choď na menu

Sám sa túlam krajinou

29. 3. 2020

Určite to poznáte. Krásne počasie, vy túžite ísť jazdiť so svojim miláčikom, ale zrovna dnes nemá kto ísť s vami. Poviete si nevadí, vyčistíte, osedláte a vyberiete sa von. Prejdete dvadsať metrov.........a nič. Kôň buď stojí a nechce ísť ďalej, alebo je nervózny a snaží sa otáčať naspäť. Erdží, pokluskáva, je protivný. Keď aj ide ďalej tak je nervózny a skúša na vás všetky triky. Ak to aj nejako zvládnete, určite sa nedá hovoriť o príjemnej vychádzke, ale o vystresovanej hodine v sedle a váš kôň sa vráti ako uzlíček nervov. O pekne strávenom spoločnom čase sa nedá  ani hovoriť. Ak aj vy máte pocit spokojnosti že ste to prežili, váš kôň to bude vnímať ako stres, ktorý ste mu spôsobili a bude rád keď sa konečne vytratíte zo stajne a necháte ho na pokoji. Samozrejme v niektorých nevyhnutných situáciach sa stane, že kôň musí zostať sám aj keď na to nie je pripravený. Preto je dobré s ním samotu trénovať. 

90558159_685283295346213_3582278749527212032_n.jpgAk sa chcete s koňom túlať po našich krásnych lúkach, ak túžite byť v sedle viac ako len hodinku, ak túžite po tichu a pokoji v spoločnosti vašeho koňa, tak aj váš kôň musí chcieť to isté. Inak vás niekde vysadí, zavesí na strom poprípade prevezie tryskom cez les a nakoniec zdrhne domov. Keď z koňa spadnete (to sa stáva) niekde uprostred neznáma, váš kôň by mal zostať pri vás a nie sa zbesilo rozbehnúť, alebo sa vybrať domov popri nejakom hlavnom ťahu. 

Ako na to? Možností je viac. Samozrejme, najlepšia je tá moja :-) Je to úplne jednoduché. Kôň vás musí brať ako niekoho, pri kom je v bezpečí. Ako niekoho, koho môže nasledovať a keď je s vami, nahrádzate mu iného koňa. Vonku ale na vášho koníčka číha veľa nebezpečenstva, ako sú poletujúce sáčky v ovzduší, cyklisti, kočíky, spadnuté kmene stromov a veľmi obľúbené potôčiky. Takže čo? Dovoľte vášmu koňovi, aby vás nasledoval. Teda musíte kráčať pred ním. Tak ako by kráčal za iným koňom. Stačí chvíľa na začiatku, pred tým ako naňho vysadnete. Najlepšie ale na začiatku každej vychádzky, aj keď sú s vami kone. Keď sa váš kôň niečoho bojí, naozaj bojí a neľaká sa schválne, najlepšie urobíte, ak zoskočíte a privediete ho k tomu tak, aby sa na to mohol pozrieť, dajte mu čas. Niekedy je jedna minúta viac ako potom niekoľko týždňov naprávať škody. Veľmi dôležité je, aby ste koňa, ktorý sa bojí nikdy, ale nikdy nepotrestali. Tým len zvýšite jeho strach! Keď váš 500 kilový koníček prekoná svoj strach z  igelitového sáčku, je dobré ho odmeniť. Pochváliť, alebo dať pamlsok. Tým ho utvrdíte v tom, že má prekonať svoj strach a nabudúce bude odvážnejší a sebavedomejší. 

O prekonávaní strachu je to na ďalší článok, ale ak sa vás kôň naučí prekonávať svoj strach na základe vašeho podnetu, máte vyhraté. Kôň je stádové zviera, ak je sám, bojí sa. Ak mu vy poviete, že to má prekonať, a on to spraví, budete mať skvelého koňa :-)

Čo z toho vyplýva? Kráčajte pred svojim koňom a dovoľte mu, aby vás nasledoval.