Choď na obsah Choď na menu
article preview

Príde Martin na bielom koni?

Miroslav Janočko, MeteoTropik.sk, 7.11.2021 15:38

Včera v sobotu 6. novembra sme si na celom Slovensku užili nádherné slnečné a pomerne teplé počasie s teplotami do takmer +14°C.
Dnešná nedeľa 7. novembra je už menej príjemná, najmä na východnom Slovensku, kde ráno aj pršalo (niekde zrážky aj namŕzali) a teraz popoludní tu prevláda prevažne oblačné počasie, s výnimkou Spiša, kde je len malá oblačnosť, postupne sa však začína zmenšovať aj na zbytku východu, začína však fúkať nepríjemný vietor južných smerov. Na strednom Slovensku ráno a dopoludnia bolo zamračené, v priebehu dňa sa oblačnosť rýchlo zmenšila. Tu pršalo len v oblastiach od Lučenca smerom na Revúcu. Na západnom Slovensku bolo zamračené len v skorých ranných hodinách, neskôr sa rýchlo vyjasnilo a teploty tu opäť stúpajú k +14°C. Pofukuje tu aj slabý až mierny JV vietor. Od severozápadu však prichádza frontálna oblačnosť aj nad západ a severozápad Slovenska, dorazí tu večer a do polnoci sa tu môžu vyskytnúť prvé slabé zrážky na studenom fronte. Na horách je veterno a večer sa situácia zhorší.


FOTO: Miroslav Janočko, MeteoTropik.sk

V pondelok 8. novembra nás čaká oblačné až zamračené počasie, miestami hmlisto. Zrána na severozápade, dopoludnia aj na juhu Slovenska sa môže vyskytnúť slabý dážď. Popoludní a večer na Slovensku miestami zmenšená oblačnosť. V noci -2 až +5°C, na juhozápade do +7°C. Cez deň +5 až +11°C. Fúkať bude severozápadný vietor v nárazoch do 35, na západe až do 45 km/h. Na východe len slabý vietor severných smerov. Na horách veterno, najmä ráno a dopoludnia, popoludní vietor začne slabnúť.

V utorok 9. novembra nás čaká jasné až polooblačné počasie (ráno hmla či nízka oblačnosť), v oblasti Tatier a na východe oblačné až zamračené počasie. Na severovýchode ojedinele slabý dážď, v oblasti Tatier približne okolo 1 200 m zmiešané, vyššie aj snehové zrážky. V noci -3 až +4°C, cez deň +5 až +12°C. Slabý až mierny premenlivý, na východe prevažne severozápadný vietor s rýchlosťou v nárazoch do 40 km/h.

V stredu 10. novembra polooblačno až oblačno, ráno a dopoludnia miestami hmla či nízka oblačnosť, ktorá sa ojedinele udrží aj do popoludňajších hodín. Zrážky sa neočakávajú. V noci -4 až +3°C, na Záhorí okolo +5°C. Cez deň +5 až +12°C. Slabý až mierny, na západe čerstvý až dosť čerstvý JV vietor. Na horách opäť veľmi silný vietor.

Vo štvrtok 11. novembra na Martina, ktorý príde skôr na sivom koni, nás čaká jasné až polooblačné počasie, v nižších polohách miestami hmla, alebo nízka oblačnosť, ktorá sa ojedinele udrží po celý deň. Výnimočne mrholenie. V noci -3 až +3°C, cez deň +5 až +11°C, pri dlhšie trvajúcom či celodennom hmlistom a nízkou oblačnosťou zamračenom počasí ojedinele len +2 až +8°C. Slabý južný, na Záhorí a v údolí Dunaja juhovýchodný vietor s rýchlosťou v nárazoch do 45 km/h.

V piatok nás čaká polooblačné, v sobotu oblačné a v nedeľu až zamračené počasie. Ráno a dopoludnia nás naďalej budú miestami trápiť hmly či nízke oblaky, ktoré sa ojedinele udržia po celý deň, prípadne z nich môže aj mrholiť. V nedeľu na západnom Slovensku sa môže vyskytnúť aj mierny dážď. V piatok a cez víkend nočné teploty bez väčšej zmeny – od -3°C na severe do +5°C na západe, v nedeľu na Záhorí môže byť aj teplejšie do +7°C. Cez deň v piatok a v sobotu taktiež bez zmeny – od +5°C do +12°C, iba v nedeľu bude na západe cez deň chladnejšie vďaka zrážkam – len +5 až +8°C, na juhu stredného a východného Slovenska do +11°C. V piatok bude fúkať slabý až mierny JV vietor, na západe opäť môže byť aj silnejší s nárazmi do 50 km/h. V sobotu bude na Slovensku fúkať slabý vietor južných smerov. V nedeľu slabý až mierny premenlivý, na západe severozápadný vietor s nárazmi do 50 km/h, večer sa rozfúka severný až severozápadný vietor aj na východnom Slovensku.

Ani tohtoročný Martin na bielom koni nepríde. Naposledy prišiel do nížin v roku 2007, kedy aj na juhu Slovenska nasnežilo od 2 cm v Bratislave do 13 cm v Dudinciach. Snežilo aj na juhu východného Slovenska, tam bolo snehu menej, napr. v Košiciach len 1 cm.
Známa pranostika o Martinovi na bielom koni tak postupne „odchádza do zabudnutia“ a to vďaka klimatickým zmenám, resp. globálnemu otepľovaniu. Mnohí si túto pranostiku budeme pamätať do konca života, no počasie ju z pamäte už dávno vypustilo (podobne, ako aj mnohé iné pranostiky prestali platiť). Ani po 14-tich rokoch od posledného sneženia na Martina sa zmeny, žiaľ, nedočkáme.
Je potrebné ešte zdôrazniť fakt, že pranostika o bielom koni na Martina hovorí iba o prvom snežení v nížinách, kedy sa sneh nezvykne udržať (spomenutý rok 2007 bol však výnimkou, vtedy sa sneh udržal). Prvá snehová pokrývka v nížinách na Slovensku sa zvykne vyskytovať v priemere až na Ondreja (30. novembra).

Predpovedné modely v tomto roku čakajú prvé sneženie v nížinách okolo 20. novembra. Ide však o dlhodobú a zväčša nepresnú predikciu, ktorou sa nemá význam ani bližšie zaoberať, keďže je to ďaleko a dovtedy sa predpovede môžu zmeniť – a s veľkou pravdepodobnosťou sa aj zmenia.

 

Informácie o aktuálnom a historickom počasí boli čerpané z webovej stránky ogimet.com. Predpoveď počasia bola zostavená z voľne dostupných zdrojov na internete: wetterzentrale.de, freemeteo.sk, ventusky.com, accuweather.com.

 

Archív

Kalendár
marec / 2024

Kontakt

MeteoTropik.sk
info@meteotropik.sk

Štatistiky

Online: 1
Celkom: 98364
Mesiac: 2132
Deň: 81