Choď na obsah Choď na menu

Pohoria na Slovensku (10.)

 

Malá Fatra

Malá Fatra patrí do subprovincie Vnútorné Západné Karpaty, do Fatransko-tatranskej oblasti. Rozprestiera sa na severozápade Slovenska v Žilinskom kraji. Je jediným pohorím na Slovensku, ktoré je hlbokým riečnym údolím výrazne rozdelené na dve časti. Rieka Váh delí Malú Fatru na vyššiu Krivánsku Fatru v severovýchodnej časti a na nižšiu Lúčanskú Fatru v juhozápadnej časti. Malá Fatra má značne členitý, hornatý a vysočinový reliéf. Približne stredom pohoria vedie hlavný hrebeň, na ktorom sú sústredené takmer všetky vrcholy Malej Fatry. Prevažná časť územia Malej Fatry patrí do povodia Váhu a len nepatrnú časť odvodňuje povodie Nitry. Na rieke Váh sa v pohorí Malá Fatra nachádza najväčší riečny meander Slovenska Domašínsky meander. Na území Malej Fatry je veľa vodných prameňov a vodopádov, najväčší je Šútovský vodopád s výškou 38 metrov. Malá Fatra patrí vďaka svojej scenérii a prírodným krásam medzi najobľúbenejšie a turisticky najnavštevovanejšie územia. Bola vyhlásená za Národný park. Najvyšším vrchom je Veľký Kriváň s nadmorskou výškou 1 709 metrov.

Veľká Fatra

Veľká Fatra sa nachádza na strednom Slovensku v Žilinskom kraji. Patrí do Fatransko-tatranskej oblasti, ktorá je súčasťou Vnútorných Západných Karpát. Reliéf je veľmi členitý, hornatý, v nižších polohách vysočinový. Charakteristickou črtou sú rozsiahle hole. Pohorie má vysoký hlavný hrebeň, ktorý sa delí na dva rázsochy – Liptovskú a Turčiansku... V pohorí nájdeme množstvo minerálnych a termálnych prameňov. Prevažná časť územia patrí do chladnej klimatickej oblasti. Povrch je väčšinou zalesnený, prevládajú tu zmiešané a bukové lesy, v menšom množstve sa vyskytujú smrečiny. Vo vyšších polohách sa nachádza kosodrevina a na vápencoch nájdeme aj borovicové lesy. Odlesnené plochy zaberajú lúky, alpínske lúky a pasienky. Najvyšším vrchom je Ostredok s nadmorskou výškou 1 592 metrov.

Oravská Magura

Oravská Magura sa rozprestiera na severe stredného Slovenska v Žilinskom kraji. Spadá do oblasti Stredných Beskýt, ktoré sú súčasťou Vonkajších Západných Karpát... Povrch je značne zalesnený, prevažujú jedľovo-bukové lesy, miestami smrekové. V najvyšších oblastiach sa vyskytujú hôľne porasty čučoriedok a lúčnych spoločenstiev. Územie sa vyznačuje tuhou zimou a častým dažďom. Najvyšším vrchom je Minčol s nadmorskou výškou 1 396 metrov.

Literatúra:

Monika Srnková: Naše Slovensko, Nesvady: Foni book. 2015, s. 129 - 131.