Choď na obsah Choď na menu

Voda VECNEHO ZIVOTA - Jan 4,5–42

Voda věčného života (3. neděle postní A) - P. Vojtěch Kodet ThD. O.Carm (vojtechkodet.cz)

Príprava na veľkonočné sviatky: 3.pôstna nedeľa

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

BIBLIA - voda večného života

Prameň vody večného života (rezbb.sk)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ako je to s vodou, ktorá prúdi do nového a večného života? – Ignaciánska spiritualita (jezuiti.org)

 Nájsť prameň živej vody – to je posolstvo, ktorým nás Cirkev pozýva k hlbšiemu prežívaniu veľkopôstneho obdobia. 

Aj preto je dobré, opäť sa vrátiť k 1. pôstnej nedeli, kedy sme hovorili o dôležitosti autentickosti, teda pravdivosti našich pôstnych predsavzatí – pretože práve takýto rýdzi postoj, je podmienkou Božieho požehnania v našom živote

 V tomto zmysle sme hovorili o princípe reálneho a zdanlivého dobra, kedy navonok obe dobrá sa môžu podobať, avšak zároveň sú veľmi odlišné, a tá odlišnosť spočíva vo vnútornom úmysle, ktorý môže byť buď egoistický, zameraný len na svoje dobro, alebo teocentrický, zameraný na Boha, resp.  robený z lásky k Bohu.

Nuž a toto rozlišovanie je aj podstatou nášho kresťanského života, v ktorom nás Kristus pozýva, aby sme sa stávali kvasom, soľou a svetlom – alebo inými slovami z dnešného evanjelia – živou vodou pre tento svet. Aby sme sami nachádzali v našich život rozdiel, medzi zdanlivým dobrom a reálnym dobrom, a takto ukazovali cestu k reálnemu, teda skutočnému dobru, aj iným ľuďom.

...nie je dobré, aby sme sa na naše pozitívne citové zážitky fixovali, ale aby sme dokázali byť od nich slobodní, a aby sme sa v ich sile otvárali pre službu iným a novým výzvam a nárokom, ku ktorým nás Pán pozýva.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Krstná voda je prostriedkom pre dosiahnutie večného života, symbolom prostriedku k spáse. Svätená voda pripomína kresťanovi vodu, v ktorej bol znovuzrodený vo sviatosti krstu. Pripomína i nevyhnutnosť pokánia – očisťovania bieleho rúcha našej nevinnosti. Pre sv. Františka je voda symbolom pokory a čistoty, pretože vždy schádza dole, najnižšie. Voda je vzorom pre menších bratov sv. Františka. „Buď pozdravený, Pane môj, skrze sestru vodu. Je užitočná, pokorná, skvostná a čistá. Buď pozdravený, Pane môj, skrze našu sestru matku Zem, ona nás zásobuje a živí a v pravý čas dáva rôzne plody, pestré kvety i trávu."

----------------------------------------------------------

Čo je to rieka života? (gotquestions.org)

Presné slovné spojenie „rieka života“ sa v Biblii nevyskytuje. Zjavenie 22:1-2 však spomína „rieku s vodou života, priezračnú ako krištáľ, ktorá vyteká od Božieho a Baránkovho trónu.“ Apoštol Ján vo svojom videní Nového Jeruzalema opisuje rieku ako rieku, ktorá tečie „uprostred námestia“.

Voda je v Písme častým symbolickým znázornením večného života. Izaiáš s radosťou spomína čerpanie vody „z prameňov spásy“ (Izaiáš 12:3). Starozákonný prorok Jeremiáš karhal Izraelitov za to, že opustili Boha, „prameň živej vody“, a kopali si vlastné cisterny, ktoré nemohli zadržať vodu (Jeremiáš 2:13). Izraeliti opustili živého Boha, ktorý jediný poskytuje večný život, aby sa hnali za falošnými modlami, svetskosťou a náboženstvami založenými na skutkoch. Ľudia dnes robia to isté, odmietajú vodu života, ktorú poskytuje iba Kristus, pre vyprahnutý život v materializme a pôžitkárstve.

Ježiš povzbudil Samaritánku pri studni, aby si od neho vzala vodu (večného) života, aby už nikdy nebola duchovne smädná (Ján 4:13-14). Z tých, ktorí v Neho uveria, hovorí ďalej v Jánovi 7:38, budú vytekať prúdy živej vody. Voda je vhodným a ľahko pochopiteľným symbolom života. Tak ako je fyzická voda potrebná na udržanie fyzického života na zemi, živá voda od Spasiteľa je potrebná na udržanie večného života s Ním. Ježiš je chlebom života (Ján 6:35) a zároveň zdrojom živej vody, ktorá udržiava jeho ľud naveky.

Rieka vody života v Zjavení 22 je pravdepodobne symbolickým znázornením večného života, ktorý Boh poskytuje zadarmo každému, kto verí v Krista.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voda zo skaly | Ťaháky-referáty.sk (aktuality.sk)